GAZ-3115 Volga: tehnične lastnosti, proizvodni stroški. Serija modelov GAZ

"Volga" v ZSSR je bila najprestižnejši model med majhnimi ponudbami avtomobilov, ki so bili na voljo običajnim kupcem. In kmalu po izginotju države se je pokvarila zgodovina avtomobila. Noben prototip, razvit v 90. letih, ni bil uveden v množično proizvodnjo. Potem vsi so upoštevani, vključno z najnovejšimi in najbolj naprednimi - GAZ-3115.

Nova serija modelov

Do 80 let sta bila oba avtomobila, ki sta bila takrat masa GAZ (24 in 3102), precej zastarela in potrebna zamenjava. Leta 1983 so pripravili shemo za nov motor (ZMZ-406), leta 1986 pa so oblikovali program za prihodnjo linijo modelov. Vključevala naj bi tri avtomobile: GAZ-31033104 in 3105. Več o tem je podrobneje razloženo v nadaljevanju. Poleg limuzin je bilo načrtovano tudi izdelavo avtodomov, kombijev in drugih modifikacij. Leta 1987 je bil projekt popravljen.

GAZ-3103

Po prvotnem načrtu naj bi predstavljal prvotni model. To je limuzina s pogonom na prednja kolesa s štirivaljnim motorjem. Hkrati so bili prvi vzorci poenostavljena različica 3105 s skrajšano osnovo. Leta 1995 se je začel razvoj masovnega avtomobila za zamenjavo GAZ-24. Na začetku sta nastala dva koncepta: varianta prednjega pogona z možno polno opremo (3103) in pogon na zadnja kolesa (3104). Do leta 1997 so ustvarili prve izvode. 3103 - avtomobil s sprednjim kolesom z 150 težkim motorjem ZMZ-406 (nadalje načrtovan za vgradnjo in licenciranje dizelskega Steyra). Zaradi česa je bil premaknjen daleč onkraj bazePri postavitvi 5-stopenjskega ročnega menjalnika so bile težave. Oba neodvisna vzmetenja sta nameščena na podokvirje. Ročice sprednjih dvoosnih obesnih nosilcev so narejene navzven in navzgor. Krmiljenje regala ima hidravlični ojačevalnik. Zavore - disk na vseh kolesih (spredaj - prezračevan). Opremljen z ABS. Salon daljši (30 cm) kot v 3110 je opremljen z električnim paketom. Prostornina prtljažnika je 700 litrov. Avtomobil je s težo 195 ton pospešil do 100 km /h za 115 sekund in dosegel 210 km /h.

GAZ-3104

Prvotna zasnova je bila nadgrajena različica 3103. Od njega se je razlikovala s polnim pogonom in napredno opremo. V načrtu iz leta 1987 je polni pogon zamenjal zadnji del. Končni model je bil predstavljen leta 1997 z 3103, od katerih se avto razlikuje samo po vrsti pogona.

GAZ-3105

Najpomembnejši model prihodnjega modela je bil. Ima razširjeno medosno razdaljo in zmogljivejše motorje V6 in V8. Njegov razvoj je bil prvi med novimi serijami. Ta predstavniški razred (F po sodobni klasifikaciji) je bil razvit kot nadomestilo za GAZ-14, ki je bil vzet leta 1988. Prvi poskusni vzorci so se pojavili leta 1987. Za sovjetske avtomobile tega časa so bili precej napredni. Avto je imel neodvisno vzmetenje, polni pogon z zaporo diferenciala, popoln električni paket, podnebni sistem in še več. Zahvaljujoč bolj racionalni razporeditvi, ko je videti kot "Volga", je postala bolj prostorna. 3105 opremljen z uplinjačem V8 z zmogljivostjo 156-170 litrov. z in 5-stopenjski menjalnik. Dimenzije karoserije so bile dolge 505 m, 18 mŠirina je 143 m višine.

Kasneje je bilo za posamezen projekt dodeljenih 3.105. Leta 1992 je prejel certifikat za proizvodnjo. Zaradi razpada ZSSR so se razmere na avtomobilskem trgu dramatično spremenile. Kot rezultat je bil GAZ prisiljen osredotočiti sredstva na spreminjanje politike tovarne. Projekt 3105 je bil zastarel. Tuji proizvajalci so med razvojem spremenili tehnologijo oblikovanja in proizvodnje, avtomobili, ki so nastali za njim, pa so se pojavili na lokalnem trgu. Leta 1994 pa je bil podpisan sklep o vzpostavitvi zmogljivosti za proizvodnjo 250 GAZ-3105 do leta 1996. Toda ni bila izpolnjena. Izšlo je samo 55 izvodov.
Mnogi zaposleni v tovarni so verjeli, da je 3105 izgubila obetavno serijo. Po njihovem mnenju ni bilo treba začeti razvijati iz vodilnega modela. Glede 3105, glavni razlog za njegovo neuspeh razvijalec ocenjuje kot previsok, ne glede na zmogljivost obrata in tržne razmere.

GAZ-3111

Po odpovedi serije treh modelov je bilo odločeno, da se vrne na klasično postavitev. Pri razvoju novega avtomobila so vzeli sprednji del telesa iz 3103, zadaj pa smo ga razvili na novo. Leta 1998 sta skupaj z 3103 in 3104 predstavila model 3111. Imel je dober oblikovni vtis, vendar je bilo opaziti slabo ergonomijo in vidljivost. Konec leta 1999 se je začela proizvodnja. Izdanih je bilo skupno manj kot 500 izvodov.

Večina avtomobilov je bila opremljena z ZMZ-4052-10 s 155 konjskimi močmi. Veliko manj so bili ZMZ-406210 (136 KM), dizelski GAZ-560 (110 KM) in V8 GAZ-3105 (170 KM). 5-stopenjskiKontrolno točko smo si izposodili pri GAZ-3110 s prilagajanjem premaknjenemu motorju. Ker je sprednji del vzet iz 3103 vzmetenja in krmiljenje je enako. Vzvratno posodobljene vzmeti s stabilizatorjem prečne stabilnosti. V prihodnosti je bilo načrtovano, da ga nadomestimo z veliko denarja. Salon glede na raven opreme je bil blizu prejšnjim prototipom. Glavna težava GAZ-3111 je bila nizka tehnološka zaradi kompleksne zasnove in oblikovanja. To je privedlo do prekomerno visoke mase, ki je znašala 169 ton (skoraj 03 ton več kot v 3110 pri enaki velikosti in približno enako veliko več kot 3105 z V8). Tako nenavadno oblikovanje je posledica razlik med razvijalci.

GAZ-3115

Po neuspehu iz GAZ-3111 je bil zadnji poskus ustvariti ogromen avto. Stroj je bil izdelan veliko bolj tehnološko z uporabo izkušenj prejšnjih prototipov. Res je, da tokrat nejasen korak je bil: avto narejen veliko bolj kompakten, ki ustreza velikosti segmenta D. Obrat ni razvil modela tega razreda GAZ-3115. "Volga" se nanaša na segment E, torej novi avto ni bil njegov neposredni naslednik. Prehod na manjši razred je posledica dejstva, da je proizvajalec načrtuje, da bo to nišo po zapustitvi trga "Muscovites".
Glavni parametri GAZ-3115 so naslednji. Tehnične lastnosti niso popolnoma znane, saj avto ni dosegel popolne premiere.

Telo

Kot je bilo že omenjeno, je bil nov avto bolj kompakten kot njegovi predhodniki, zato je, za razliko od njih, vstopil v razred D, in ne E.limuzina Njegova dolžina je 45 m, višina - 145 m. Medosna razdalja je 27 m.
V primerjavi s prejšnjim prototipom 3111 je bil model GAZ-3115 veliko enostavnejši. Tokrat je proizvajalec poskušal manj ustvariti svoj slog in uporabil oblikovalska posojila od analogov vodilnih proizvajalcev, kot so Audi A4 BMW serije 3, itd.

Motor

Zasnovan za obetavno paleto uporabljenih ZMZ-4062 za GAZ-3115. Motor ima vgrajen štirivaljnik. Volumen je 228 litrov. Moč je 145 litrov. z pri 5200 vrt /min, navor - 2009 Nm pri 4500 vrt /min.
Serijski avtomobili so bili predvideni za vgradnjo z drugimi motorji: približno 140-močnih 25 litrov, kot tudi 17-2 litrov (slednji s turbopolnilnikom) in V6.

Menjalnik

Avto ima 5-stopenjski ročni menjalnik. Nahaja se v enem bloku s sklopko sklopke. Tako so se znebili vibracij, ki so bile značilne za nekdanjo povezavo teh agregatov. Pogon - zadaj.

Podvozje

V primerjavi s serijskimi avtomobili se GAZ-3115 bistveno razlikuje v sodobni obliki podvozja. Da, sprednje vzmetenje je dvoglavo, z vzporedno poravnanimi vzvodi. Nameščen je na podokvirju s široko razporejenimi robčki v smislu namestitve velikih motorjev. Zadnje vzmetenje predstavlja večmotorna zasnova na podokvirju s stabilizatorjem prečne stabilnosti, medtem ko je bil v vseh nekdanjih strojih proizvajalca na listnate vzmeti nameščen neodvisen žarek. Krmilni mehanizem imaželezniško strukturo. Opremljen z ojačevalnikom moči. Zavorni mehanizmi GAZ-3115 - disk na vseh kolesih, kar je prav tako nenavadno za proizvajalce avtomobilov. Opremljen z ABS. To pomeni, da je shema šasije popolnoma izposojena od prototipov obetajoče družine.

Notranji

Salon avtomobila, po mnenju novinarjev Avtorevu, je bolj prostoren kot GAZ-3110, vendar manj kot v 3111.
Ima preprosto zasnovo, vendar je funkcionalna in ergonomska. Posodobljena kombinacija naprav: v središču je okrogel prenosni merilnik hitrosti z digitalizacijo v stilu Porche, desno od njega - glavni kazalci (tlak olja, temperatura hladilne tekočine, rezerva goriva), na levi - merilnik vrtljajev. Mikroklimo in nadzor svetlobe se postavita na vrtljive gumbe. Sredinska konzola ima dve niši: eno za kasetofon, drugo za dodatno opremo (CD izmenjevalnik, zaslon itd.) Ali kot dodatni predal za rokavice. V tem primeru je glavna škatla za rokavice majhna, saj je bila načrtovana vgradnja potniške zračne blazine. Naslonjala zadnjih sedežev so v sorazmerju s 40:60.
Kompaktnejše zadnje vzmetenje je omogočilo premikanje rezervnega kolesa iz prtljažnika v podzemlje, kar je povečalo prostornino.

Vzroki za neuspeh

Obstaja veliko razlogov za dejstvo, da prihodnji model GAZ ni bil uveden v množično proizvodnjo. Najprej, vodilno vlogo je imelo dejstvo, da so med oblikovalsko ekipo obstajale velike razlike. Večina drugih dejavnikov je posledica tega. Da, zaradi tega ni bilo nikogarmisli o oblikovanju masovnega avtomobila, tako da sta bila dva identična prototipa, ki sta se razlikovala samo po vrsti pogona. GAZ-3111 je nastal iz dveh polovic. Poleg tega niso razvili jasne ideje o mestu avtomobilov na trgu. Tudi previsoke zahteve za avtomobile, zlasti za 3105 in 3111, so bile postavljene brez upoštevanja zmogljivosti obrata, zaradi česar so bile preveč zapletene za serijsko proizvodnjo in so bile na trgu zelo drage. Končno se je razvoj začel z vodilnim modelom, usmerjanjem sredstev in izgubo časa za trženje masovnega stroja. Notranji neuspehi so poslabšali ostro spremembo razmer na trgu in stanje obrata v povezavi z razpadom ZSSR. Kot je za zadnji avto, veliko miscalculations predhodnih prototipov so bili upoštevani pri razvoju GAZ-3115. Cena avtomobila je bila določena na $ 9-10 tisoč. Zasnova je bila optimizirana in zasnova poenostavljena. Vendar pa je bilo veliko drugih razlogov, ki so preprečili njegovo uvedbo v seriji. Najprej je v tovarni manjkala projektna osnova, potrebna za GAZ-3115. Stroški proizvodnje bi znašali več kot milijardo dolarjev. Ni imel takih sredstev. Še več, poročali so o tem pred nastopom stroja, zato so bili po predstavitvi številni novinarji presenečeni, da je projekt prišel na to stopnjo. Poleg tega je proizvajalec premaknil model na nižji razred D, čeprav ni imel izkušenj s proizvodnjo avtomobilov v tem segmentu. Nazadnje, kot je bilo pri mnogih ruskih avtomobilih, je celo prišel na tekoči trak, medtem ko se je vprašanje serijske proizvodnje limuzine GAZ-3115 odločilo leta 2002.To je že zastarelo in čas za izdajo množičnega modela je bil izgubljen na prejšnjih projektih.

Sorodne publikacije