Shang Tsung (Shang Jong) je izmišljeni lik vesolja Mortal Kombat

Mortal Kombat je ena izmed kultnih video iger v žanru borilne igre. Igra je postala tako priljubljena, da je začela snemati filme in serijske publikacije. Leta 1995 in 1997 sta izšla dva celovečerna filma: "Deadly Battle" in "Deadly Battle 2". Eden od osrednjih antagonistov serije je čarovnik zunanjega sveta in vrhovni čarovnik cesarja Shao Kahna po imenu Shang Zong.

Prvi pojav čarovnika

Shan Tsung je izmišljeni lik vesolja Mortal Kombat. Prvi nastop čarovnika se je zgodil v prvi različici igre, ki je izšla v oddaljeni 1992. Od takrat je igral v vseh igrah, razen "Mortal Combat: Trap". V tem delu je bil prikazan samo v uvodu, ko je njegovo smrtno zavezništvo s čarovnikom Kuan Chi poskušalo osvojiti zmajevega amuleta. V bitki za amulet je čarovnik umrl.

V prvi različici igre Mortal Combat je bil Shang Tsung glavni šef. Lahko bi vrgel krogle ognja in se spremenil v skoraj vsakega borec. Edina izjema je bila Reptilia. Mage je sposoben odvzeti duše ubitih bojevnikov. Prav ta sposobnost mu daje priložnost, da prevzame obliko drugih likov. Pred 1000 leti je ustavil bojni turnir menihov in napovedal začetek smrtonosne bitke. Če njegov zmagovalec postane predstavnik zemeljskega kraljestva, potem cesar zunanjega sveta ne bo ujel Zemlje. V primeru zmage Shao Kahna bo vladal planet. Victoria je prevzel menih Liu Kang in ubil v odločilni bitki pri Goroju. Shang Tsung je poskušal premagati novega zmagovalca Smrtonosne bitke, vendar mu ni uspeločarovnik je bil prisiljen pobegniti v zunanji svet.

"MK 2"

Drugi nastop Shang Tsunga v "Mortal Combatu" se je zgodil leto pozneje, ko se je pojavil drugi del serije video iger. Imel je iste tehnike, vendar ni bil šef v igri, ampak preprost bojevnik. Zgodba igre se začne z dejstvom, da se čarovnik vrne k cesarju in ga prosi, naj vrne mladino v zameno za nov načrt za zaseg Zemlje. Shao Khan se strinja in spet naredi čarovnika mladim.
Za izvedbo načrta gre v Raiden in cesarju ponuja nove pogoje. Zemljani ne morejo zavrniti udeležbe na turnirju "Deadly Battle", če se odvija na ozemlju zunanjega sveta. V primeru, da ponudbe ne sprejmejo, bo to pomenilo njihov poraz. Za zaupanje Sonya Blade ugrabijo cesarske teme. V zadnji tekmi je Liu Kahn premagal cesarja.

"MK 3" in nov čarovniški načrt

V tem delu Mortal Kombata, Shan Tsung nudi svojemu gospodarju naslednji načrt, da zaseže zemeljsko kraljestvo, ki je sčasoma postalo zadnje. Žena Shao Kaana je bila pokopana na Zemlji v imenu Sindela. Čarovnik jo želi obuditi. Tako bo cesar osnova za uvedbo svoje vojske na ozemlje planeta.
V zadnji bitki je Liu Kang ponovno premagal Shao Kahna. To je povzročilo izgubo cesarjevega zaupanja v Shang Tsungu in čarovnik je bil prisiljen pobegniti v podzemlje.

Smrtonosna zveza

V tem delu čarovnika lahko spet vidimo kot šefa. Sedaj pa lahko vidite, kako se Shang Tsung preoblikuje. Vse druge sposobnosti, ki jih imaohranjeno. Skriven v podzemlju od cesarja, Tsung sreča drugo zloveščo čarovnico Kuan Chi. Ponuja zavezništvo begunskega čarovnika, ki se je imenovalo Deathlyn Alliance.
Shan Tsung in Kuan Ian sta upala, da bosta vladala po vsem svetu s pomočjo kralja kralja vseh zmajev. Da bi to naredili, so morali odpraviti cesarja in ga podrediti vojski. In dobili so ga. Skupaj so čarovniki premagali Shao Kahna in prisilili njegovo vojsko, da se je predala. Smrtonosna zveza je uničila vse borce, ki bi jih lahko ustavili. Med padlimi je bil večkratni zmagovalec Deadly Battle - Liu Kang.

Trap za čarovnike

Bog grmenja, imenovan Reiden, se je odločil, da bo prenehal s kaosom, ki ga sama lastna usmrtitev smrti povzroča. Ampak on je bil poražen od čarovnikov. Ko si pogledaš drug na drugega, sta se Kuan Chi in Shan Tsung začela medsebojno boriti za pravico do lastnega amuleta. Zmago v boju je slavil Quang Chi. Toda njegov trijumf je prekinil pojav Zmajev klopot. Mages poskušajo uničiti Onāgo. Raiden se je pridružil, da bi se jim pridružil. Bog misli, da tudi tisti trije ne bodo mogli premagati kralja zmajev in spodkopati sebe, palačo in čarovnike. Vendar to ni imelo koristi, ker je Onaga ostal živ in je prevzel amulet.

Armageddon

Mortal Kombat: Armageddon je postal ena najbolj dvoumnih iger celotne serije. Veliko novih likov se je pojavilo v boju in zgodba se je dramatično spremenila. Na veselje mnogih oboževalcev "Deadly Battle", razvijalci niso dovolili Shan Tsung umreti v celoti.

Po eksploziji v palači, ki jo je povzročila sprostitev božanske moči Ridena, je čarovniška duša spet oživela v zunanjem svetu. Mage se ponovno rodi in vidi živega Shao Kana. Vsi, ki so prisegli cesarja, se morajo znova vrniti k njemu. To se je zgodilo z Shang Zongom. Na njegovo presenečenje ni bilo meja, saj je čarovnik verjel, da ga je Kahn premagal. Cesar je ostal živ in klon je bil poražen.
Vedno več moči je čudež želel povrniti cesarski prestol. Vendar pa je razumel, da je to nemogoče storiti z živim Shao Kahnom. In Tsung je odstopil s tem. Odločil se je, da bo Kanu pomagal obnoviti moč nad zunanjim svetom, in sam se je ponovno strinjal, da postane vrhovni čarovnik pod cesarjem. Po ponovnem rojstvu je bil Tsung zelo šibek. Za popolno obnovo svoje moči in magije potrebuje človeške duše. Njihov vir je bilo mesto Lei Chen. Goro in Kan sta pobila vse njegove prebivalce in Shan Tsung je absorbiral duše mrtvih. Tako je čarovnik popolnoma obnovil svojo moč. Po zajetju citadele je lahko Kahn ponovno postal cesar in obrnil moč nad zunanjim svetom. Vse se je vrnilo na svoje mesto in Tsung je začel razmišljati o tem, kako dobiti svobodo. Želel je prekiniti to zaradi Shao Kahnove prisege.
Shinnok in Kuan Chi sta bila prisiljena pobegniti pred Neresničnostjo. Prišli so v Shao Khan, da bi z njim sklenili novo zavezništvo, da bi se borili z bojevniki svetlobe. Cesar, Shinnok in dva čarovnika sta ustanovila veliko vojsko, ki naj bi uničila Tayvina in Blaisa. Zgodba tega dela igre se konča v bitki med Blazom in ShanomZung na stolpu. Čarovnik ubije elementarni ogenj in prejme silo, ki mu daje priložnost, da vse spremeni v katero koli bitje. Žalosten od Shao Kang napade čarovnika, vendar cesarja spremeni v kentaura in ga naredi svojega sužnja. Po tej zmagi je Tsung ponovno postal vladar zunanjega sveta.

Shaolin Monks

Zgodba o igri se začne z otokom Shang Tsung. Stara čarovnica sedi na svojem prestolu in opazuje bitke med Sonyo in Kanom, Cage in Reptilijo, Sabom Zirojem in Scorpiom. V zadnji bitki je Liu Kang premagal Shang Tsunga, vendar nima časa, da bi ubil čarovnika, ki je pobegnil v zunanji svet. Ko je čarovnik pobegnil, je njegova palača začela propadati, Liu Kang in Kung Lao sta padla v prostor, kjer se je začela igra. Naslednje srečanje z Shang Zongom je potekalo na akademiji Wu Shi blizu portala, kjer se je boril z Raiden. Po neuspehu božjega groma je Tsung odšel v zlobni samostan. Sledil je portal Liu Kang in Kung Lao.
Vojaki so odšli v grob duše, da bi čarovnika moči odvzeli. Toda menihi niso imeli časa. Ko so padli v grob, so videli, kako je Tsung ponovno dobil mladost in se znova izognil, potiskal bojevnike svojih duhovnikov. Na koncu igre sta Liu Kang in Kun Lao vstopila v bitko s čarovnikom. Čarovnik se je spremenil v Johnny Cage in Reptilia, vendar mu tudi to ni pomagalo v boju z menihi. Ob koncu bitke je Liu Kang upognil Tsungov vrat.

Dosežek

V čarovniku je šest vrst tekmecev. Najbolj priljubljena usoda Shang Tsunga se imenuje "The Soul Hijacker". Čarovnik zavzame sovražnika za vratom in absorbira njegovo dušo, pri čemer pusti vojaka samoposušeno telo. V tem fatalitu obstaja tudi druga možnost: Tsung izloči eno roko nasprotnika v zrak, druga pa svojo dušo. Telo sovražnika se spremeni v prah. Druga smrtnost se imenuje "Transformacija". Čarovnik ima obliko Kinto in odseva telo nasprotnika. "Notranja eksplozija" - ime tretje vrste dodelave. Čarovnik vstopi v nasprotnika. Telo tekmeca eksplodira in Tsung postane svoboden.
V tretjem delu "Mortal Combata" čarovnik vstopi tudi v telo sovražnika in prekine njegovo glavo. V "MK3" povzroča trne, na katere vrže nasprotnika. V "Mortal Combat 2011" so usodne veščice izposodili pri Jokerju. Mage se spremeni v klovna in začne streljati iz igrače. Na koncu naredi strel iz pištole v sovražnikove glave.

Filmi

Od dveh celovečernih projekcij "Deadly Battle" se je Tsung pojavil samo v enem filmu. Igra Tsung Tsung v igralcu "Mortal Combat", imenovanem Carey-Hiroyuki Tagava. V filmu njegov lik ne zapušča vseh vojakov zemeljskega kraljestva. On manipulira z rezultati Smrtonosne bitke, da bi izkoristil sebe in Shao Kahna.
V boju, čarovnik pridobi samo na koncu filma. Pred tem samo opazuje, kako se drugi borci borijo in gradijo svoje zlovešče načrte. Vso upanje za zmago v Smrtonosni bitki pri Tsungu je ležalo na princu Goroju, toda štiristranski vodja Shokanske vojske je premagal Johnny Cage. Po tem je Shan Tsung ukradel Sonyo Blade in jo povlekel v zunanji svet. V zadnji bitki se je čarovnik spremenil v brata Liu Kanga, da bi ga podrlZmeden bojevnik Zemlje. Ampak ni verjel triku čarovnika in ga vrgel iz stolpa na ostre trnje.

Serijske publikacije

V "Deadly Battle: Conquest" je Shang Tsung poskušal prenehati s Kun Lao, ki je osvojil čarovnico v finalu turnirja. V skoraj vseh serijah je čarovnik v ječi in se skril v rudnikih kobalta, kjer ima svojega sužnja, imenovanega Warpax. V zaporu čarovnice je bil Imperial Shao Kahn kamenet po porazu v bitki.
Po določenem času uspe s svojo magijo pobegniti iz rudnikov. Ena od serij pravi, da Tsung ni bil vedno zloben. Pred stotimi leti je zagovarjal Zemljo, vendar je v eni od tekem turnirja uporabil silo, ki jo prepovedujejo pravila Smrtonosne bitke. V prizadevanju, da bi se izognil usmrtitvi, je bil prisiljen pridružiti se vojski Shao Kahna. V kratki epizodi Mortal Kombat: Heritage je Shang Tsung ponovno igral s Keri-Hiroyuki Tagava.

Zanimivosti

Eden izmed najbolj priljubljenih likov v igri je stavek Shang Tsunga: "Tvoja duša pripada meni." Podoba čarovnika je izposojena iz filma "Zmajski izhod". V igri "Menihi iz Shaolina" čarovnik umre z isto smrtjo kot Liu Kang v igri Mortal Alliance.
Če je bil Tsung med njegovim spreobrnjenjem v Mortal Combat: Trilogija, bo za trenutek dobil obliko kače. Čarovnik je vključen v prvih sto razvrstitev najboljših video igralcev. IGN sprejema 97. korak. Shan Tsung se je pojavil v več epizodah risank serije Mortal Combat. V eni odv karikaturah je lahko prebral misli drugih ljudi.

Sorodne publikacije