Računalnik "odredil, da živi dolgo časa" Okrivi napajanje? Kako ga zagnati za računalnik brez računalnika?

V enem ne popolnoma lepem dnevu, ko vklopite računalnik, je treba navesti dejstvo, da je računalnik "dolgo naročil". Razvili smo zakone tehnologije, ki pričajo:

 • Vsaka tehnično zapletena oprema ne bo uspela, vprašanje je le, kdaj.
 • Najpomembnejša enota ne bo uspela v najbolj neprimernem trenutku.
 • Zato, ko je sistemska enota vklopljena, ne zagotavlja nobenih zvokov ali svetlobnih signalov. Stanje je lahko zapleteno zaradi dejstva, da jutri morate stranki izročiti večdnevno delo, ki se nahaja na trdem disku tega računalnika. Povsem naravno je, da se to titanično delo ne kopira na zunanjega nosilca. Kaj storiti?


  Prva stvar je, da se umirimo in poskusimo ugotoviti, kaj se je zgodilo, od najenostavnejšega. Nesmiselno je, da takoj pokličete servisno službo ali se s sistemsko enoto zatečeš v znanega računalniškega čarovnika. Napako bomo poskušali najti sami.

  Iskanje preprostih razlogov za napako računalnika

  Najprej je treba razumeti, ali je napetost 220 V v omrežnem napajanju. V ta namen morate vključiti namerno namizno svetilko, telefon ali drugo napravo. Nato morate preveriti, ali je priključek napajalnega kabla priključen na napajanje (DC) namizja. Na zadnji strani večine sistemskih enot je stikalo za vklop. Moral bi biti v položaju "on". Če se stanje po vklopu računalnika ni spremenilo, morate izklopiti napravosistem iz omrežja in odstranite njegove stranske plošče, s čimer omogočite dostop do notranjosti računalnika.

  Vizualni pregled notranjih komponent sistemske enote

  Nato je treba odklopiti vse priključke računalnika BP, razen matične plošče, in ga pregledati v dobri svetlobi. Spomnimo se, da temeljit vizualni pregled pri popravilu osebnega računalnika zazna približno 80% vseh napak. Posebno pozornost je treba nameniti elektrolitskim kondenzatorjem "motherboard". "Bloated" elektroliti kažejo na napako, ki odpravlja le strokovnjake. Če je zunaj vse dobro in poskusno vključevanje ne privede do zagona sistema, potem pa z visoko stopnjo verjetnosti problema v napajalniku.


  Treba je odklopiti vse konektorje in izvleči iz sistemskega bloka BP za pregled in samostojno zagon. V napajalniku osebnega računalnika je življenjsko nevarna napetost 220 V. Zato se lahko vse operacije pri njeni vgradnji, demontaži, montaži-demontaži in pregledu izvedejo samo v izčrpanem stanju.

  Primarna diagnostika napajalne enote

  Pregled in diagnostika napajalne enote bo naredila pravo stvar v razstavljenem stanju. Preden zaženete napajanje in preverite napetost, ki jo povzroča, je pametno, da jo odprete, pregledate in, čudno, vdihnite notranjost. Bodite pozorni na vonj požgane plastike, temne lise na tiskanem vezju, obliže lepila na močnostnem transformatorju ter napihnjene in poševne kondenzatorje. Nato morate preveriti varovalke varovalk. Če je zunanji pregled pokazal, da je vse dobro in vidnoproblemi niso zaznani, potrebno je zapreti primer BZ in poskusiti brez računalnika za zagon napajanja. V nadaljevanju je opisano, kako to storiti.

  Kako zagnati napajanje brez računalnika?

  Najprej poglejmo priključke na napajalniku. Na voljo sta v dveh vrstah: 24-pin, zastarel 20-pin. Pri priključku morate poiskati terminale, ki ustrezajo zeleni in črni žici (črna je primerna za vsako "podlago"). Iz vsakega improviziranega materiala, kot je tkanina za pisalne potrebščine ali snop žebljev, ovita iz dveh koncev, naredimo skakalec. Zdaj morate z njo povezati zeleno in črno žico. Skoraj vsi sodobni napajalniki se bojijo "mirujočega" obrata (brez obremenitve).
  Da bi napajanje delovalo pod obremenitvijo, je potrebno priključiti nepotreben, vendar ustrezen stari trdi disk na standardno vtičnico za napajanje ali drugo napravo (hladilnik, avtomobilska svetilka za 12 voltov ne več kot 21 vatov prek črnih in rumenih žic). Po vseh teh povezavah priključimo električno napajanje na omrežje. Če se ne vklopi (ni hladilnik), to pomeni, da je problem v njem. Naslednji korak je popravilo ali nakup novega. Novi napajalnik mora imeti enako moč (ali močnejšo), ki je okvarjena.

  Kako preveriti napetost napajalne enote

  Če je napajanje vklopljeno in deluje normalno (hladilnik se vrti), je treba s pomočjo testerja preveriti prisotnost napetosti BC na tem največjem priključku. Zdaj, ko je jasno, kako zagnati napajalnik brez računalnika, je to enostavno. Krtače proizvajajoveč napetosti (v oklepajih trenutna jakost): • +5 V (10-50 A) - stabilizirano napajanje, glavni porabnik je procesor; • +12 V (35-15 A) - napajalnik za hladilne ventilatorje naprav in vezij; • -12 V (03-1 A) - vmesniška vezja za napajanje; • -5 V (03-05 A) - ponavadi ni uporabljen; • +33 V - moč RAM-a.
  Barve žic: črna - "zemlja"; oranžna +33 V; rdeča + 5V; rumena + 12 V; zelena - PS ON (s črno spusti BP računalnika, jih zapre s skakalcem); siva +5 V; vijolična + 5V; bel -5 V; modra -12 V.
  Če je vsaj ena od zgoraj navedenih napetosti odsotna, je potrebno popravilo ali zamenjava BC. V nasprotnem primeru je potrebno testirati "matično ploščo" na stojalu. Končno diagnozo bo izvedel specialist. Prav tako bo pomagal prepisati datoteke s trdega diska okvarjenega računalnika na zunanji pomnilniški medij. Pri vgradnji prenovljene BC z lastnimi silami je zaželeno predhodno preverjanje brez računalnika. Kako začeti napajanje je zdaj jasno. Da bi podaljšali življenjsko dobo lumena, ga morate redno (vsaj enkrat letno) očistiti s stisnjenim zrakom. Neprekinjeno napajanje bo razbremenilo vas in zagotovilo dolg računalnik brez presenečenj.

  Sorodne publikacije