Trdi disk zgori: vzroki, odpravljanje pregrevanja, posledice in preprečevanje

Winchester je pomemben sestavni del sistema. Deluje na ohranjanju osebnih podatkov in tistih, ki ustvarjajo OS. Vendar pa obstajajo težave s sistemom s katerim koli elementom. Trdi disk ni postal izjema. Gori iz različnih razlogov, s katerimi je potrebno razumeti.

Naloga naprave

Preden se lotite problemov, povezanih z MALING, je treba razumeti, katere naloge opravlja. Trdi disk je odgovoren za shranjevanje podatkov v vašem računalniku. Deluje magnetna naprava za snemanje. Pomaga sistemu shraniti podatke za dolgo časa, zlahka brati in pisati.
Dejstvo, da se trdi disk segreva, vpliva na njegovo priljubljenost. Če pred tem ni bilo drugih možnosti, lahko zdaj vsi zamenjajo hrupni in problematični trdi disk na pogonu SSD.


Trenutno ne more vsak uporabnik privoščiti SSD, in ne vsi sistemi lahko učinkovito kupijo to opremo. Vendar ima še vedno visoko hitrost, tiho in neprekinjeno delo. Zdaj je tako priljubljena kombinacija možnosti naprave.

Težava s segrevanjem

Zakaj se trdi disk ogreje? Dejstvo je, da se problem pregrevanja pogosto nahaja v tej napravi. Posebni problemi nastanejo pri modelih, ki delujejo pri 7200 vrt /min. V povprečju se temperatura trdega diska ne sme dvigniti nad 50 ° C, včasih pa se pojavijo indikatorji in 60-70 ° C. Tudi nezaželeno se zmanjšanaprave. Za vse kazalnike je potrebno spremljati, da bi se izognili napakam.

Razlogi

Če se trdi disk ogreje na vašem računalniku, morate ugotoviti razloge za to. Seveda jih je lahko veliko, vendar je pet najpogostejših, ki so se najverjetneje zgodile vaši napravi.


Prvič, eden od razlogov je lahko tesna lokacija komponent v drugem primeru. Včasih uporabnik šteje napačno mesto v ohišju in nezaščiten hladilni sistem lahko poslabša situacijo. Podobni problemi se lahko pojavijo v telesu oblike microATX. Vse komponente oddajajo toploto, ventilatorji pa se ne morejo soočiti s pravočasnim hlajenjem. Drugič, morda je naprava že potekla. Običajno je trdi disk star približno 5-6 let, tako da se lahko po tem obdobju pojavijo pregrevanje in druge težave. Tretjič, trdi disk se segreje zaradi slabega prezračevanja v ohišju in umazanega ohišja. Prah in umazanija sta pogosto glavna težava v tej zadevi. Veliko ljudi pozablja, da je treba računalnik očistiti vsakih šest mesecev, po možnosti še bolj pogosto. Četrti razlog je oksidacija stikov. To težavo je verjetno mogoče pripisati takšnim depozitom za obdobje izkoriščanja, vendar se to na žalost lahko zgodi prezgodaj. Končno, peti razlog je problem z zanko. Možno je, da je kabel poškodovan ali slabo povezan, tako da električni tok "skoči", nestabilno delo pa povzroči pregrevanje.

Določanje temperature

Da bi zagotovili, da je trdi disk zelo vroč, morate dobiti podatke o tem rezultatu. Za to boste morali izmeriti temperaturo. V tem primeru termometri ali senzorji ne bodo potrebni. Dovolj bo, da namestite program in analizirate napravo.
Specializirana programska oprema za merjenje temperature je veliko, vendar obstajajo najbolj priljubljene programske opreme, ki pomagajo pri pravilnem testiranju vašega trdega diska. Uporabnik lahko namesti HDDlife Pro, HWMonitor, SpeedFan. Te tri javne službe upravljajo naloge in lahko zagotovijo potrebne informacije. Vsak program zbira podatke tudi iz drugih komponent. Vendar nas zanimajo kazalniki pred črto HDD ali neposredno na imenu trdega diska.
Razumite, da se trdi disk ogreva, lahko in ga pozorno poslušate. Običajno čudni zvoki povzročajo težave z radiem. Toda v tem primeru je vredno razumeti, da so problemi že resni, kar pomeni, da morate svoje osebne podatke takoj prenesti na drug medij, medtem ko jih Winchester ne odstrani sam.

Kaj lahko pričakujete po pregrevanju?

Če trdi disk gori na računalniku, ne bo nič dobrega. Težavo bo treba nujno obravnavati, dokler ne bodo nastale resnejše posledice. Če pripomoček pokaže temperaturo nad 60 ° C, morate takoj odstraniti osebne datoteke iz odstranitve, saj se magnetni premaz že začenja pokvariti in zato sektorji v njih blokirajo podatke. Seveda, če se je to že zgodilo, bodo strokovnjaki pomagali obnoviti datoteke. Ampak nevedno se to lahko stori v celoti, ne more vedno priti ven, da bi se spopadel s problemom načeloma. Na splošno lahko pregrevanje povzroči popolno uničenje trdega diska, zato je najbolje, da takoj poiščete vzrok in obnovite napravo.

Prva stvar

Torej ste ugotovili, da se trdi disk segreje. Kaj storiti? Takoj morate zmanjšati obremenitev trdega diska. Če želite to narediti, onemogočimo aplikacije, ki zahtevajo veliko sredstev, in nato defragmentiramo. Če želite to narediti, pojdite na "Moj računalnik", izberite vsak disk po vrsti in ga kliknite z desno miškino tipko. V Lastnosti izberemo zavihek »Storitev« in poiščemo zagon za defragging. Hkrati lahko zaženete poskusno vožnjo za napake.
Mimogrede, defragmentacija številnih strokovnjakov se šteje za preprečevanje različnih problemov. Zato je pomembno, da jo izvajate in preverjate napake redno, vsaj enkrat na 3-6 mesecev, odvisno od obremenitve sistema.

Tesna lokacija elementov v primeru

To je eden od prvih razlogov, zakaj je mogoče trdi disk ogrevati. Tukaj je več možnosti. Najprej je možno vse komponente prenesti iz majhnega telesa na standardno obliko ATX, in drugič, prilagoditi lahko močno hlajenje, ki bo pomagalo vzdrževati sistem pri normalni temperaturi.

Čas delovanja

Seveda, če je trdi disk starejši od 6 let, taki problemi ne smejo biti presenečenje za uporabnika. Obstaja verjetnost, da bo DR živel več kot 10 let, vendar je vse odvisno od integritete proizvajalcazmogljivosti.

Če opazite, da je naprava bolj verjetno, da ne bo uspela, se bo pregrela ali uničila vaše podatke, je bolje kupiti novo.

Slabo prezračevanje in prah

To je morda najpogostejši problem. Lahko vpliva tudi na delovanje drugih komponent. Glede na čistost ohišja in pravilno hlajenje je potrebno ves čas pozorno spremljati, sicer lahko izgubite osnovne podrobnosti sistema.
Tudi če ste kupili ali sestavili domači računalnik, ki ne potrebuje močnega hladilnega sistema kot celote, je poleg ventilatorja na procesorju potreben vsaj en hladilnik. Če nameravate narediti igralno napravo, potem vam ni treba želo in kupite 3-4 hladilnikov v ohišju in namestite močan ventilator na procesor. Čiščenje sistema je pomembna naloga za vsakega uporabnika računalnika. Pozoren mora vsaj 3-4 krat letno. Čiščenje sistema je enostavno. Če želite to narediti, odprite eno od stranskih pokrovov telesa in takoj znebite velikih smeti znotraj. To lahko storite s suho krpo. Nato morate očistiti sistem ali majhen sesalnik ali posebno kartušo s stisnjenim zrakom. Prav tako morate zapomniti lopatice ventilatorjev. Odstraniti jih je treba, za čiščenje uporabite gobo z alkoholnimi blazinicami.

Težave z oksidacijo in zanko

Če se trdi disk zaradi teh razlogov segreje, je najbolje, da se obrnete na strokovnjake. Težko bo neodvisno znebiti se oksidacije ali spremeniti strup. Čeprav obstaja navodilo v tem primeru.
Da bi odstranili ploščo iz oksidov, jo morate odviti iz zaboja, pregledati, ali je prišlo do napadov in drugih napak. Nato odstranite velike kose zobotrebca in nato obrišite z vsemi radirko. Na koncu lahko drgne površino alkoholnih krpic in pusti, da se posuši. Zdaj lahko vrnete plačilo na kraj.
Če je problem z zanko dovolj za nakup novega ali preverjanje obstoječega na drugem trdem disku.

Težava pri prenosnem računalniku

Če trdi disk gori na prenosnem računalniku, morate ponoviti vsa prejšnja priporočila za trdi disk računalnika. Za začetek preverjanja in defragmentacije diska. Navsezadnje preverite temperaturo. Nato lahko čistite prenosni računalnik. Toda na žalost, ne vsak uporabnik lahko to storite sami, morda morali uporabiti pomoč strokovnjakov. Če nič od zgoraj navedenega ne pomaga, boste morali trdi disk pripeljati do mojstrov, ki bodo zagotovo lahko ugotovili pravilnost svojega dela. Ne pozabite, da bi morali biti zgoraj opisani postopki previdni. Če nimate izkušenj, je najbolje, da se takoj obrnete na servisni center.

Sorodne publikacije