IDE-SATA, adapter na trdi disk: opis, povezava

Adapter IDE-SATA je bil ustvarjen, da bi dal drugo življenje trdemu pogonu stare generacije, ki se še ni uničil. Članek bo opisal oba vmesnika in kako ju povezati z različnimi napravami.

IDE /PATA priključka

Preden preidemo na opis adapterja IDE-SATA, bomo razumeli, da gre za IDE /PATA priključek. Mnogi uporabniki bodo zagotovili, da bo ta konektor izgubil svoj pomen. Dekodiranje treh črk IDE pomeni "vgrajeno v pogonsko elektroniko", kar pomeni, da kratica opozarja na prisotnost rezervnih delov v ohišju trdega diska, ki delujejo s PATA priključki. Izkazalo se je, da je naprava skrajšana kot IDE, priključek, na katerega se priključi, pa je PATA.


Sodobni vmesnik SATA presega zastarelo različico trdega diska s hitrostjo, ki se začne pri 150 megabajtih na sekundo, medtem ko je največja hitrost prenosa podatkov v IDE manjša in dosega 130 megabajtov na sekundo. Trdi diski s priključkom IDE so povezani z matično ploščo s pomočjo zanke za 40 ali 80 pins. Vtiči imajo lahko več vtičev, od katerih se eden priključi na priključek na matični plošči, drugi pa se priključijo na trde diske, hkrati pa lahko več trdih diskov te generacije deluje pod določenim protokolom, sistem pa izbere primarno in sekundarno napravo.

Priključek SATA

Ta priključek je namenjen uporabi z adapterjem IDE-SATA za povezavo z matično ploščo. Za razliko odV prejšnji različici vmesnika ima povezava SATA višjo hitrost prenosa podatkov. Ker je vmesnik SATA serijski način prenosa podatkov s prenosom enega bita v enem neprekinjenem toku, medtem ko ima prejšnja povezava z matično ploščo vzporedni vmesnik, ki prenaša podatke preko danega števila bitov naenkrat.

Poleg pospešenega prenosa podatkov se lahko vmesnik pohvali z manjšo porabo energije, ki bo zaradi zmanjšane toplotne moči podaljšala življenjsko dobo delovanja. Razlika glede na zastarelo različico je v priključkih: PATA ima 40 stikov, SATA pa samo sedem. Poleg tega napreden kabel zagotavlja večjo vzdržljivost z več povezavami. Če stare različice vključuje največje število priključenih trdih diskov v višini dveh kosov z eno zanko, potem ima SATA možnost, da vsaki napravi zagotovi ločeno povezavo z matično ploščo z ločenimi kabli.

Serije sort in SATA

Za povezavo vmesnika SATA boste potrebovali dva kabla, od katerih bo eden priključen na matično ploščo, drugi pa na napajalnik. Če uporabljate stari vmesnik, potrebujete adapter IDE-SATA. Včasih se za priključitev na električno omrežje uporablja štiri-pin Molex kabel ("Molex"), ki napaja 12 in 5 voltov, širina žice je 24 cm. Prve generacije SATA ni nikjer mogoče uporabiti, saj je pnevmatika delovala tudi pri 15 gigahercihstopnja izmenjave podatkov je bila le 150 megabajtov na sekundo. Naslednja generacija, ki se je prvič pojavila leta 2004, se očitno ni razlikovala od prejšnje različice, vendar se je frekvenca avtobusa povečala na 3 gigaherce, pasovna širina pa se je podvojila, to je do 300 megabajtov na sekundo.
Tretja generacija in slednja je bila na voljo leta 2008. V najboljših tradicijah tega vmesnika se je hitrost prenosa podatkov dvakrat povečala, in sicer do 600 megabajtov na sekundo.

Spremembe SATA 3

Ker je bila tretja generacija najnovejša in tehnologija ni vzpostavljena, so bile izdane dve spremembi tega priključka, ki delata z adapterji na trde diske IDE-SATA. SATA 3.1 je postal na voljo leta 2011 in je prejel inovacijo, ki aktivira protokol, ki preprečuje porabo energije v stanju mirovanja. Prenos podatkov je ostal na enaki ravni kot osnovna tretja generacija. Druga sprememba, imenovana SATA 3.2, je znana tudi kot SATA Express. V letu 2013 so se razvijalci tega priključka odločili združiti dve družini vmesnikov - PCIe in SATA. Pri delu dveh vmesnikov velja, da je osnovni PCIe, saj je njegova hitrost prenosa podatkov precej višja, kar je v korist SATA.

Kaj je eSATA?

Ta vmesnik je opredeljen kot ločena skupina, ker je njegova naloga povezovanje zunanjih naprav. Za boljšo opredelitev naslova je bila dodana črka "e", kar pomeni zunanja, torej "zunanja". Razširjena uporaba novega priključka je postala priljubljena že od leta 2004. Prva različica tega vmesnika je imela en pomemben odtenek,ki je bil kupiti ločen kabel za povezovanje naprav. V prihodnje, ko je bila izdana sprememba eSATApa, je bilo mogoče povezati prek kabla USB 2.0, podatki pa se lahko prenašajo z napetostjo 12 in 5 voltov.

Opis adapterja

Ko je postalo jasno, da sta oba priključka samostojna, lahko ugotovite, kako priključite IDE-SATA adapter. Torej, če obstaja optični pogon za IDE, ki mora biti povezan z moderno matično ploščo, potem lahko uporabite poseben adapter. Večina matičnih plošč uporablja adapterje IDE-SATA v obeh smereh. Z drugimi besedami, če je oprema nova in je plošča stara, bo pretvornik idealna rešitev za problem in obratno.

Povezovanje IDE-SATA

Zato ima pretvornik štiri priključke, od katerih vsaka opravlja svojo vlogo:
 • Štirikratni priključek je namenjen za priključitev napajanja na adapter.
 • Prvi priključek SATA se uporablja kot povezava podobne naprave z zastarelo matično ploščo.
 • Drugi priključek SATA je zasnovan za povezavo z napravo IDE iz sodobnejše matične plošče.
 • Zadnji konektor je 40-polni IDE vmesnik, ki se poveže z ustrezno zanko.
 • Da ne bi zamenjali in kompetentno prilagodili dela adapterja, so inženirji namestili krmilnik, ki ga je treba vklopiti v skladu z izbranim načinom delovanja. Po tem, bo IDE-SATA adapter za DVD pogon deloval odlično.

  Rešitev zaprenosni računalnik

  Priključitev trdega diska prenosnika na zanko IDE poteka z uporabo adapterja IDE na SATA 253.5. Če je v stacionarni različici potreben adapter, da bi podaljšali življenjsko dobo starega trdega diska, v tem primeru igra vlogo podatkovnega kabla. Dejstvo je, da lahko pri nakupu novega prenosnika naletite na takšen problem, kot je premikanje informacij iz starega trdega diska v novega. To je bilo za to, da je bil izumljen adapter IDE za SATA za prenosni računalnik.

  Postopek povezovanja

  Za standardni prenos podatkov z enega trdega diska na drugega je rešitev, ki uporablja zanko za povezavo s stacionarnim računalnikom, ustrezna. Kabel se poveže z enim koncem IDE trdega diska in se poveže z drugim koncem adapterja na SATA. Adapter tega formata je edinstveno primeren za tiste, ki olajšajo prenosni računalnik z uporabo samo zunanjih optičnih pogonov, saj vgrajeni pogon ni na voljo.

  Določite vmesnik na matični plošči

  Torej, preden kupite nov trdi disk, najprej ugotovite, katero različico podpira matična plošča. Prvi način je, da uporabite internet in obiščete spletno stran proizvajalca matične plošče, kjer njegove značilnosti ne bodo vključevale le niza priključkov, ampak tudi njihovo število. Drugi način je vizualen: poiskati boste morali popravljalne napise blizu priključkov trdega diska na sami matični plošči. Naslednja metoda je uporaba posebnega programaTestiranje trdega diska, ki se imenuje CrystalDisk Info. Sposoben je podati popoln opis uporabljenega trdega diska, povedati o njegovih značilnostih in stanju delovanja, jasno prikazati, kateri načini dela in kateri podpira. Če se to zgodi, se trdi disk, ki ste ga kupili zaradi nevednosti, ne ujema z dano režo, potem pa ga ni treba ponovno vklopiti. Za takšne primere so bili ustvarjeni adapterji iz ene različice za druge.

  Sorodne publikacije