Trdi disk trka. Vzroki in odpravljanje težav

Lastniki računalnikov se pogosto soočajo s težavami pri trku trdega diska. Obstaja veliko razlogov, zakaj se to lahko zgodi, od tovarniške napake do nestabilne napetosti. V današnjem gradivu bomo podrobno preučili najpogostejše vzroke, ki povzročajo trk na trdem disku, in razmislili, kako se spopasti s problemi. Začnimo!

Pomanjkanje prehrane

Prvi razlog, da trdi disk trka, je pomanjkanje prehrane. "Krivca" te težave je lahko napajanje računalnika, ki ne zagotavlja potrebne količine električne energije na trdem disku. Ampak ne takoj pojdite v trgovino za novo, ker problem je lahko žica, skozi katero se napaja trdi disk. Če želite preveriti, ali je to res, morate na trdi disk priključiti drug napajalni kabel. Če so bili trki ustavljeni, je bil kriv kabel, in če ne, potem očitno obstaja težava v napajalniku, zaradi česar trdi disk trka.


Kaj storiti v tem primeru? Najbolj pravilna možnost je, da preverite trdi disk na drugi BP, ki je bodisi manj obremenjen ali ima veliko moč. Če pri drugem napajalniku ni opaziti nobenega trka, se lahko njegov trenutni BP prosto spreminja, če pa ostanejo enaki udarci, je lahko problem njihovega pojavljanja precej drugačen.

Pregrevanje

Naslednji razlog, zakaj trdi disk trka, je visoka temperatura inpregrevanje Ja, to se dogaja tudi pogosto, zlasti v majhnih računalniških primerih, kjer je šibek hladilni sistem in zelo tesen prostor. Disk pri visoki obremenitvi začne delovati zelo aktivno, zaradi česar se temperatura dvigne in pojavijo se lahko udarci.


Da bi preverili, ali je pregrevanje vzrok za trk, morate spremljati temperaturo trdega diska. To lahko storite s posebnimi programi, kot so HDD Temperature ali CrystalDisk. Normalna delovna temperatura RV mora biti v razponu od 20 do 40 stopinj, morda malo več. Če temperatura diska doseže več kot 50, potem to ni zelo dobro, zaradi tega lahko pride do težav. Kako se lahko ukvarjam z ogrevanjem in pregrevanjem? Obstajajo posebni sistemi za hlajenje trdih diskov, ki se prodajajo v trgovinah. Tudi zamenjava ohišja računalnika na novo, bolj prostorno z dobro in pravilno hlajenje lahko pomaga popraviti situacijo. No, in sčasoma lahko "fit" navaden 60-90-mm ventilator, tako da piha trdi disk.

Poškodba magnetnega sloja

Naslednji razlog, zaradi katerega trdi disk trka, je poškodba magnetnega sloja. To je zelo neprijeten problem, saj je v večini primerov po takem trdem disku zelo hitro neuporaben. Magnetno plast lahko poškodujete z branjem glave, ki jo pri trku začnejo opraskati. V popolnoma dostojno ZhD tako, seveda, ne bi smelo biti.
Preverite, če je res potrkalpovzročeno zaradi poškodbe magnetne plasti, je možno le z razkritjem in skrbnim pregledom površin diskov. Doma je treba ta postopek opraviti zelo previdno, saj lahko prah in smeti pridejo tudi v notranjost, kar lahko povzroči tudi težave. V takem primeru je najbolje, da trdi disk damo za diagnostiko v visokokakovostnih računalniških storitvah, kjer delajo strokovnjaki z veliko izkušnjami.
Če je diagnoza težave potrjena in magnetna plast dejansko poškodovana, bo treba disk zamenjati, saj v nobenem primeru ne bo deloval dolgo časa.

Napaka v strojno-programski opremi

Pogosto se pojavi težava, ko trdi disk sesuje in ga sistem ne zazna zaradi okvare vdelane programske opreme. Če je mikroprogram jasno razložen, je odgovoren za pravilno delovanje trdega diska, tako da vsi deli in komponente pravilno opravljajo svojo funkcijo, tako da plavajoča glava pravilno prebere informacije, itd. Ko se mikroprocesor zruši, se lahko kateri koli element trdega diska zruši. Nepravilno začnite delati, kar lahko povzroči, da se začnejo pojavljati udarci.
Odpravljanje te težave doma je problematično, še posebej brez ustreznih spretnosti in brez pojma, kako je trdi disk skupen. Toda še vedno obstajajo tisti, ki si upajo popraviti sami z vgradnjo vdelane programske opreme. Ta postopek je precej zapleten, zahteva dodatno opremo in za vsakega proizvajalca železnice je drugačen, tako da če obstaja želja, da se opravi takšno popraviloosebno, potem boste morali poiskati podrobne informacije in navodila na internetu.
No, in za tiste, ki ne želijo tvegati in še več škode, je lažje pripeljati vožnjo v servisni center, kjer bo fiksen, ali zamenjati nov, če je garancija še veljavna.

Nosilnost glave žice

In zadnji razlog, da trdi disk trka, je glava bralnika podatkov, oziroma njegove obrabe. Ne smemo pozabiti, da večji je disk, več informacij je izgubljenih. Na primer, uporabnik, ki ima računalnik samo 10-12 ur na dan, bo težko živel dlje, kot če bi delal 24/7 brez prekinitev. Dolgo obdobje delovanja vedno zmanjša življenjsko dobo trdega diska in s tem ne boste storili ničesar.
Pri konstantnih obremenitvah glava odčita veliko obrabe, zaradi česar trdi disk trka. Kako odpraviti to težavo? Na srečo, ni vse tako žalostno, kot se zdi, ker ni vedno obraba glave "smrtonosna" za železnico. Stare, obrabljene glave lahko vedno zamenjamo z novo, primerno, nekatere pa same, brez dostopa do servisnih centrov. Navodila na forumih in spletnih straneh na internetu so dovolj, zato, če imate željo vse popraviti z lastnimi rokami, boste morali najti ustrezen vodnik in novo glavo za disk. Če ne želite tvegati ali imate neke vrste negotovost, strah pred škodo itd., Bo prava možnost potovanje v servisni center, kjer bo čarovnik že zamenjan.

Poroka

No, in zadnji razlog za črtice trdega diska -pomanjkanje proizvodnje. Na žalost je trdi disk najpogosteje uporabljena naprava za vse komponente računalnika, ki naleti na zakonsko zvezo. Bili so celo primeri, ko je proizvajalec izdelal cele dele trdih diskov, kar je dobesedno v nekaj tednih ali mesecih razkrilo nekaj težav, vključno s trkanjem. Edini izhod v tej situaciji je zamenjava okvarjenega trdega diska z novim, pod garancijo.

Sorodne publikacije