DLL-ji: Kaj je to v operacijskih sistemih Windows in so nameščeni v programskih paketih?

Ste pozorni na dejstvo, da pri nameščanju absolutno vseh operacijskih sistemov Windows ali nekaterih programov v upravitelje datotek, vključno s standardnim "raziskovalcem", lahko pogosto najdete predmete v neznani obliki v obliki datotek DLL. Kaj so te datoteke in kakšen je njihov namen, navadni uporabniki z začetno stopnjo izobrazbe si predstavljajo zelo nejasne (če ne reči, da sploh ne vedo). Na žalost je težko opisati vsa osnovna načela njihovega dela in ga uporabiti znanstveno (to ni potrebno), zato bomo poskušali razmisliti o vseh teh vprašanjih, ki bodo delovala na preprost in razumljiv način.

DLL-ji: Kaj je to v splošnem pomenu?

DLL razširitev je oblikovana iz polnega imena vrste oblike - Dynamic Link Library. Zato so takšni objekti v ruskem jeziku in se običajno imenujejo dinamične knjižnice. So sestavni del skoraj vseh znanih aplikacij, ki so namenjene delovanju v okolju Windows, vendar jih je mogoče integrirati v sistem same, kar jim omogoča, da se razvrstijo kot aplikacije, vendar le z uporabo drugih aplikacij.


Pravzaprav je veliko takšnih predmetov v samih oknih.

Kako delujejo dinamične knjižnice?

Z načeli dinamičnih knjižnic se mnogi uporabniki pogosto srečujejo z zmedo. V splošnem primeru je treba jasno razumeti, da struktura takih objektov vključuje prisotnost njihove izvršljive programske kode, ki se obdeluje skoraj enako kot \ tEXE datoteke. Razlika je v tem, da se izvrševanje kode DLL knjižnice izvede le, ko je dano v RAM, in brez glavne aplikacije, ki je odgovorna za uporabo knjižnic, je nemogoče izvršiti kodo v njegovem programskem okolju. Tako lahko rečemo, da so dinamične knjižnice neke vrste dodatki k glavnim programom in ukaznim lupinam in lahko vsebujejo veliko več informacij o programski opremi, ki je v teku, kar je, če lahko tako rečemo, samo ovojnica do glavne vsebine celotnega niza. Da bi zagotovili, da je tako, ni treba iti daleč.


Dovolj je, da pokličete najbolj običajnega "upravitelja opravil" ali uporabite pripomoček Procwss Explorer in si ogledate aktivne procese. Seveda so v večini primerov prikazane predvsem EXE-komponente, če pa ste vkopali v uporabo RAM-a, lahko najdete ustrezne dodatne knjižnice za vsak proces, ki ste jih prenesli neposredno v RAM.

Kje so DLL-ji za Windows 7 in podobne spremembe?

Zdaj pa se obrnemo na praktično stran obravnavanega vprašanja. Bodimo pozorni na DLL datoteke. Kaj so ti predmeti v smislu sidranja v programe je mogoče razložiti v dveh preprostih primerih. Kot osnovo bomo upoštevali sistemske komponente in datoteke programskih paketov tretjih oseb. Kot že omenjeno, se DLL-ji v operacijskem sistemu Windows uporabljajo povsod in brez njih večina aplikacij, razen če so predstavljene v prenosni različici, ne deluje.Prvič, nekatere sistemske komponente te vrste lahko uporabijo operacijski sistem sam ali vtičniki drugih proizvajalcev. Drugič, ustrezne knjižnice same aplikacije brez izvršljivih datotek Windows morda ne bodo delovale.
Zato se pri težavah z datoteko API.dll, ki je potrebna za pravilno delovanje igralne platforme STEAM, pojavijo napake. Torej boste morali prenesti izvirni predmet iz interneta, vendar ga vključite v sistem s kopiranjem na pravo mesto ne deluje (malo kasneje). Drugi primer je očitno znan vsem računalniškim glasbenikom, ki delajo z različnimi VST plugini. Orodja in učinki so na voljo kot posamezne knjižnice, vendar jih ne morete dvakrat klikniti kot običajno aplikacijo!
Za njihovo uporabo se morate povezati prek gostitelja navideznega studia ali sekvencerja. Izkazalo se je, da je glasbeni program glavni most, ki vam omogoča, da prenesete DLL datoteko v RAM in izvršite programsko kodo, ki jo vsebuje.

Kako namestiti knjižnice v okolju Windows?

In še nekaj besed o DLL datotekah. Kaj je to, malo, zdaj pa si poglejmo nekaj odtenkov njihove integracije v okolje operacijskega sistema. Če preprosto kopirate takšen predmet (tudi na pravem mestu), ga Windows ne prepozna samodejno.
Da bi odpravili težave s stalnim sproščanjem sporočil, knjižnica ni našla določene datoteke DLLregistrirati. To naredite prek ukazne mize Zaženi ali v ukazni vrstici, ki naj se izvaja izključno v imenu skrbnika z uporabo posebnega sistemskega orodja regsvr32.exe (ne morete določiti ukaza razširitve, ko ga vnesete). V isti skupini se imenuje registracijsko sredstvo, nato pa se prikaže celotna pot do lokacije registrirane komponente. Na primer, datoteka knjižnice (imenujemo jo pogojno 1.dll) je shranjena na disku "C" v katalogu Lib. Ukaz za registracijo bo izgledal takole: regsvr32.exe "c: Lib1.dll" (nujno z narekovaji, kot je prikazano v primeru).

Odpravljanje težav s pomanjkanjem knjižnic v sistemu

Nazadnje, zadnji. Težave, povezane z odsotnostjo ali poškodbo sistemskih dinamičnih knjižnic, so morda najpogostejše, zaradi česar Windows preprosto noče delati. Če želite popraviti takšne situacije, ne preglejte datotek na internetu in se nato registrirajte.
Izkoristite lahko neprekosljiv pripomoček DLL Suite, ki bo identificiral poškodovane ali manjkajoče predmete, prenesel iz interneta in se prijavil brez sodelovanja uporabnika. Spet govorimo samo o knjižnicah samega operacijskega sistema in ne o nameščenih programih po meri v njem.

Sorodne publikacije