Zakaj se trdi disk pokvari v računalniku?

Winchester je naprava za shranjevanje, ki se uporablja v večini sodobnih računalnikov in prenosnih računalnikov kot naprava za shranjevanje. Vendar pa uporabniki dragocenih podatkov raje kopirajo v druge medije ali se v oblakih podvajajo, če trdi disk ne bo uspel. Eden prvih znakov okvare je, da trdi disk pokanja. Kaj morate storiti, če se to zgodi? V nadaljevanju so navedeni razlogi za pojav vibracij in kako jih odpraviti.

Kakšna je raven hrupa?

Raven hrupa je pojav, ki ga lahko opišemo kot zvok, ki se zdi, da je mehansko oblikovanje pri delu. Ta vibracija je sestavljena iz dveh komponent: vretenskega (aerodinamičnega) hrupa in položaja hrupa. V celoti gledano mora biti raven trdega diska, ki ga reproducira zvok, 26 decibelov. Če se hrup komponente ne prekriva z delom hladilnikov in se jasno sliši, je to izgovor za razmišljanje, ali je z napravo vse v redu.


Kako določiti vir trske?

Trdi disk se ne pokvari vedno, ko signalizira njegovo nesrečno stanje. Nekatera raven hrupa je lahko tudi način delovanja naprave, če pa je situacija z vsiljivim zvokom problematična, je še vedno potrebno razstaviti sistemsko enoto. Da bi prišli do notranjosti, je treba odviti pritrdilne vijake in odstraniti pokrov ohišja. V času popravil morate poskrbeti za svojo varnost. Bolje, da pazite na električne žice. Ne pretiravajte, ko razstavljanje računalnika popolnoma onemogoči napravo in ozemljitev.


Kateri so vzroki prekomernega hrupa?

Da bi ugotovili naravo problema, morate zagnati procesor in poslušati zvoke. Morda je razlog za prekomerno raven hrupa tisto, kar trdi disk pokanja. Vse je odvisno od značilnosti zbiranja računalnika in kakovosti njegovih komponent. Vir reproduciranega zvoka je lahko zmogljiv video ventilator ali hladilnik, ki je preprosto kontaminiran. Če je bila težava prav ta, potem bi morali ventilator očistiti pred prahom.
Verjetnost neželenih vibracij je odvisna tudi od vrste telesa. Če ima sistemska enota precej debele stene, potem ne bo zamudila nobenih tujih zvokov in zagotovila pravega udobja. Kaj pa, če vseeno trdi disk v računalniku in ne drugih komponent?

Zakaj trdi disk ustvari dodaten zvok? Bistvo problema je v trdem disku, saj gre za posebne magnetne komponente pri vrtenju in ustvarjanju hrupa. Na nek način je to povsem običajen potek dela. Toda zakaj trdi disk razpoka, če prej ni bilo nenavadnih zvokov? To je nenavaden zvok, ki lahko signalizira motnje v delovanju trdega diska. Poleg tega ima vsaka naprava svojo življenjsko dobo. V primeru dolgotrajnega delovanja komponente postane trdi disk izrabljen, kar spremlja značilen razpok. V tem primeru je treba v najkrajšem času kopirati vse podatke iz računalnika in spremeniti pokvarjen del. Vendar pa obstajajo manj radikalni ukrepi.

Kako testirati trdi disk?

Eden od prvih načinov, kako pomagati trdim sektorjem trdega diska, je blokirati uporabo posebnih programov. Če je trdi disk počen, lahko najprej poskusite uporabiti dve vrsti kompleksov:
 • Acronis. Najbolj razširjena vrsta programa, ki ima številne potrebne funkcije. Glavna od njih je ustvariti varnostno kopijo poškodovanih medijev.
 • Victoria. S pomočjo programa lahko testirate trdi disk. Če testna površina pokaže problematična področja, jih bo Victoria zapomnila in jih samodejno blokirala.
 • Kako zmanjšati hrup z uporabo programov?

  Če želite zmanjšati raven hrupa trdega diska, lahko poskusite uporabiti metode programske opreme. V tem primeru potrebujete program AAM ali HDDscan.
  Prvi program, katerega bistvo je upravljanje hitrosti trdega diska, samodejno izvede potrebne prilagoditve. Možno je, če je trdi disk počen, potem pa je samo stvar upočasnjevanja njegove hitrosti, saj hitreje se magnetni elementi vrtijo, glasnejša je naprava. Očitno pomanjkanje tega programa je, da ne priznava medijev. Drugi program - HDDscan - nima te slabosti. Načelo HDDscan je popolnoma enako načelu AAM, a dodatna prednost je sposobnost testiranja trdega diska in izbire parametrov SMART.

  Kako ročno zmanjšati raven hrupa?

  Mehansko zmanjšanje hrupa je primerno le za stacionarni računalnik, pri čemer je treba uporabljati prenosne računalnikesamo programska metoda. Obstaja veliko možnosti za ročno popravljanje težave. Pogosto trdi disk ne deluje, ko deluje, ne le zaradi okvare, ampak razlog je lahko v tem, da je njegov primer slabo pritrjen. Prepričajte se, da so vsi elementi pritrditve v utorih, vijaki pa niso zategnjeni. Izolirna tesnila se uporabljajo za dodatno kompaktiranje delov trdega diska z računalnikom, kar pomeni, da se spoji enostavno zaprejo z izolirnim trakom, kar bo pomagalo preprečiti neposredno priključitev držala trdega diska in ohišja računalnika. Ta metoda je zelo učinkovita pri preprečevanju presežnih razpok.
  Drug način za obravnavo vsiljivega zvoka je sprememba lokacije elementov oblikovanja ali samega trdega diska. To je mogoče storiti le, če to gibanje dopušča obseg primera. Glavni namen v tem primeru je doseči najmanjši stik trdega diska z ohišjem. Da, zagotovite najzanesljivejše statično stanje trdega diska. Obstajajo mojstri, ki želijo lokacijo trdega diska tudi v stanju mirovanja, ki uporablja močno in debelo žico ali žico. S pomočjo takšnih naprednih materialov je mogoče doseči popolno pomanjkanje prenosa vibracij na kovinskih delih.
  Tehnološke metode za zmanjšanje vibracij vključujejo uporabo naprav za odpravljanje hrupa, ki pomagajo odpraviti učinke, ne pa tudi vzroka čipa na trdem disku. Ti ukrepi so le v vsakem primeruzačasno Če je težava resnično kritična, je bolje zaščititi informacije in dokončati zamenjavo trdega diska.

  Sorodne publikacije