Navzkrižno sklicevanje - koncept, uporaba in ustvarjanje

Pri delu s podatkovnimi bazami mora uporabnik prejeti informacije v ustrezni obliki za prikazovanje povzetka rezultatov za različne parametre z uporabo izračunov in izrazov. V bazi podatkov Access se uporabljajo zahteve za vzorce in podatke. V članku se šteje še en način za prikaz in izbiro zahtevanih vrednosti - navzkrižno sklicevanje.

Koncept in uporaba

V podatkovni bazi, ki vsebuje veliko povezanih tabel, uporabnik uporablja zahteve za vzorčenje, da pridobi samo informacije, ki so mu potrebne v določenem trenutku. Takšne zahteve omogočajo, da izberete vrednosti iz več objektov, jih združite in razvrstite po kriteriju, izberete zapise pod določenimi pogoji.


Rezultati zahteve so prikazani kot tabela. Stolpci so polja predmetov, iz katerih je izdelan vzorec. Vrstice vsebujejo vrednosti celic teh objektov. Rezultirajoče podatke prikaže uporabnik z uporabo poročila Dostop, pri čemer dobi vizualno predstavitev informacij, ki jih vsebuje baza podatkov. Toda najpogosteje morate dobiti podatke ne v čisti obliki, ampak z uporabo funkcij in izrazov. En stolpec tabele je združen, da združi informacije. Vse to pomaga pri navzkrižnem sklicevanju.

Izrazi, razvrščanje, poizvedbeni izrazi

Poizvedbe uporabljajo funkcije za obdelavo posameznih vrednosti in rezultatov. Baza podatkov Access omogoča izbiro vgrajenih funkcij za delo z različnimi tipi podatkov. Ugodni dnevni izračuni,mesec ali leto za datum, iskanje vhodnega podniza v besedilnem polju, trigonometrične in aritmetične operacije s številkami, ki spremenijo vrste med njimi.


Za poizvedbe na preslušavanja se uporabljajo funkcije iskanja najmanjše, največje ali povprečne vrednosti, količine ali količine podatkov. Rezultati izvajanja poizvedbe so razvrščeni po poljih naraščajočih ali padajočih. Za izbiro vrednosti so podani pogoji, ki omogočajo pridobitev le potrebnih podatkov v rezultatih. V pogojih se pogosto uporabljajo tudi izrazi.

Uporaba čarovnika za ustvarjanje

Na primer, v majhni trgovini za prodajo notranjih predmetov za hišo se opravi obračun z vazo. Izdelani so iz različnih materialov in imajo določeno velikost. Kupec želi kupiti blago iz samo enega materiala enake velikosti v višini 25 kosov. Če želite izvedeti, katera vaza je dovolj na zalogi, se ustvari poizvedba, rezultati katere bodo prikazali število predmetov, ki ustrezajo kriterijem kupca. Ustvarjanje navzkrižne reference za ta primer je priročno s čarovnikom za poizvedbe. Njegova prednost v enostavnosti pa je tudi slaba stran. Ne dovoljuje vam, da bi iz večih tabel naredili zapletene izbire. Toda za naš primer bo Čarovnik za poizvedbe odlično delal. Na kartici Ustvarjanje kliknite Čarovnik za poizvedbe in v oknu izberite vrsto Križanka, nato pa vzorec tabele "Vaze".
Recimo, v zbirni tabeli, želimo videti material, iz katerega so izdelane vaze, v vrstah in njihovo velikost vstolpcih Izberite ga.
Vrednosti v celicah predstavljajo število vaza za vsak material in vsako velikost. Izračunajo se kot znesek.
Dobi rezultat. Navaja, da lahko prodajalec ponudi kupcu 25 vaze ali porcelana srednjega stekla.

Ustvarite v oblikovalcu "

Za bolj zapletene primere je možna izdelava zahteve za navzkrižni dostop s pomočjo" oblikovalca ". Vzemimo bolj zapleten primer trgovine, ki prodaja predmete dekorja. Vaze so v različnih skladiščih. 45 enakih vaza, ki jih želi prevzeti neposredno iz skladišča.
Baza podatkov vsebuje vaze z informacijami o materialu in velikosti predmetov, "Skladišča" z naslovi trgovin in "Blago na zalogi" z vrsto izdelka in njegovo količino. v vsakem od skladišč. poizvedbe "izberemo vse te tabele. Vrstice vsebujejo podatke o skladiščih s številkami in naslovi, v stolpcih ime vaze, v celicah - število blaga.
Sodeč po tabeli rezultatov, lahko kupcu ponudimo 3 skladišča, ki imajo zahtevano število enakih vaz, - št. 2 4 in "Central". V prvih dveh je samo eno ime izdelka v pravi količini, v drugem - tri.

Uporaba SQL

Ustvarjanje navzkrižnega sklicevanja na bazo podatkov Access je na voljo tudi v programskem jeziku SQL. V ta namen uporabite operacijo TRANSFORM. V telesu zahteve imamo funkcijo, ki jo uporabljamo za obdelavo vrednosti v celicah dobljene tabele. V našem primeru jevsota številk v polju "Količina" v tabeli "Blago v skladiščih".
Podatki se lahko pridobijo z enostavno zahtevo vzorca SELECT. Izbrana polja označujejo stolpce, ki v poizvedbi sestavljajo glave vrstic. V našem primeru, polja "Skladišče" in "Naslov" iz tabele "Skladišče". Če želite dodati druge tabele, s stavkom INNER JOIN podajte polja za povezavo. Končno, ukaz PIVOT vključuje polje, katerega vrednosti so naslovi stolpcev, ime vaz. Poizvedba SQL ima obliko:TRANSFORM Sum. [ASUS] AS [Sum-količina]

IZBIRA skladišče, skladišče, naslov

)FROM Warehouse INNER JOIN [Skladiščni izdelki] ON Vaze.Kод = [Skladiščni proizvodi] .Name) ON Warehouse.Kod = [Skladišče skladišča.] Skladišče

(36SKUPINA PO Skladid.Склад, Складід.Адрес

PIVOT Vaze.Kot smo videli, so navzkrižne reference v bazi podatkov Access priročna funkcija, ki je enostavna za uporabo. Pomaga poenostaviti predstavitev podatkov in olajšati delo v zbirnih poročilih.

Sorodne publikacije