Glave HTTP: opis, parametri, funkcije in priporočila

Sodobni internet temelji na komunikaciji med odjemalcem (brskalnikom) in strežnikom. Razviti so bili posebni protokoli, ki jim omogočajo izmenjavo informacij med seboj. Eden od teh je HTTP, in zahvaljujoč temu lahko uporabniki delajo preko brskalnika in si ogledajo HTML strani.

Kaj so HTTP glave

HTTP je način izmenjave strani HTML med dvema računalnikoma. Protokol je bil izumljen leta 1990 in je trenutno glavna metoda za prikazovanje hipertekstnih strani.


HTTP glave so linije, s katerimi računalniki komunicirajo. Podobno dialogu med ljudmi. Brskalnik, ko odprete spletno mesto, generira zahtevo, zagotavlja potrebne informacije o sebi (jezik, država, povezava vira, različica jedra itd.). Vse te informacije so poslane strežniku in obstaja določen program (Apache, Nginx, LiteSpeed ​​itd.). Prebere prejete linije in glede na vprašanje ustvari odgovor. Na primer, človek se je odločil odpreti google.com, vnese povezavo v iskalno polje in brskalnik generira zahtevo. HTTP glava brskalnika izgleda takole:

Začetna vrsticaPrikaži google.comPoizvedba

)

Jaz sem iz Rusije Uporabljam Google Chrome Potrebujem HTML kodo Imam informacije o uporabnikuTelesni HTTPPričakujte

Strežnik obdeluje podatke in ustvari odgovor:

Izhodna vrsticaVse je dobro, stran je najdena in delaOdgovorDelam na ApacheStran je spremenjena v 27052017 Kodiranje UTF-8Pridobite kodo strani To so nove informacije od uporabnika (prijava, geslo)

Telo sporočila prenaša HTML strani.

Značilnosti HTTPS

Trenutno večina spletnih mest migrira iz povezave HTTP, HTTPS. Razlika med slednjim je dodatno šifriranje vseh posredovanih informacij. Pred začetkom izmenjave odjemalec zahteva potrdilo SSL, da preveri verodostojnost strežnika. Za razvijalca nič ne spremeni, in lahko nadaljuje z delom, ne da bi spremenil svojo kodo.


Po prejemu potrdila jo stranka preveri zaradi pristnosti (primerjava potrdila s strežnikom in primerjava potrdila iz centra). Če je vse v redu, se zažene protokol HTTP. Po potrditvi glave potrdil se šifrirajo prek RSA. Napadalec ne more ukrasti pomembnih podatkov o uporabniku (prijava, geslo itd.).

Ogled pogovornega okna HTTP

Pogovorno okno HTTP si lahko ogledate sami. Izrazi uporabljajo posebne okrajšave - datum, piškotek, gostitelj, strežnik itd. Pogledi HTTP-lahko uporabite z razširitvami brskalnika. Pomagajte tudi pri tej spletni storitvi. Če si želite ogledati glave HTTP iz vtičnikov, uporabite:
 • Firebug.
 • Glave v živo HTTP.
 • Glave HTTP.
 • Iz uporabe spletnih storitev:
 • Bertal.ru.
 • stupid.su.
 • Merilnik hitrosti.Info.
 • Prekrižajo glave, prejete s strežnika, in jih prikažejo v ločenem oknu. In iz ene strani lahko dobite naenkrat 100-200 naslovov in jih lahko občasnoizklopite čez nekaj časa. Na primer, če želite preveriti na spletu v družabnih omrežjih. Glave HTTP lahko razdelimo v štiri vrste:
 • splošno (splošni glave) - uporabimo v poizvedbi in odgovorih;
 • za zahtevo (glave zahtevkov) - na zahtevo;
 • za odgovor (glave odziva) - za odgovore;
 • Glave entitet - poizvedbe in odgovori.
 • Začetna vrstica od odjemalca

  Za začetek izmenjave informacij se prva linija ustvari. Stranka v njej pravi, kateri datoteko ali predmet potrebuje. Če želite to narediti, obstajajo določeni načini za dostop do protokola. Struktura startne linije je sestavljena iz treh delov:


  Zahteva metoda  Object  protokol  POST  /c840024/upload.php  HTTP /1.1

  to nujno sledi vrstici gostitelja in določa URL spletnega mesta. Obstajajo različne metode poizvedb. Programerji najpogosteje uporabljajo:
 • GET - zahtevo za informacije (odgovor pošlje strežnik v povezavi).
 • POST - pošiljanje informacij strežniku na skriti način (odgovor ni viden v naslovni vrstici).
 • HEAD je enako kot GET, vendar strežnik vrne samo glavo.
 • PUT - pošiljanje velikih zahtev po URL-jih;
 • Po pošiljanju startne vrstice so vse druge glave - User Agent, Cookie itd. Brez primarne zahteve nemogoče začeti izmenjavo informacij prek HTTP. Glave so le dodatek v protokolu 1.0 in jih sploh ni mogoče prenesti.

  Prenos informacij od odjemalca

  Po prenosu začetne vrstice odjemalcapošlje vaše podatke gostovanju, na primer različici brskalnika in uporabljenemu jeziku. Po želji lahko strežnik od naročnika dodatno zahteva tudi druge informacije:
  Obvezne (vedno poslane) glave zahteve HTTP so Host, Referer, User Agent in Accept. Programer ne more vplivati ​​na glave zahtevkov, jih oblikuje brskalnik. Prenos v programu lahko konfigurirate z dodatnimi razširitvami.

  HTTP glave strežnika - odziv na zahteve strani

  Po prejemu zahtev od odjemalca, stran preide določene vrstice strežnika. Funkcija header () se uporablja v php za prenos glave HTTP- . Na primer, lahko prijavite novo lokacijo strani: glavo (»Lokacija: http://www.site.com/«). Iz strani na strežniku se podatki pošljejo odjemalcu s potrebnimi informacijami. Ta metoda vam omogoča, da poznate zahtevane informacije s strežnika:
  Te poizvedbe so potrebne predvsem za pravilno prikazovanje strani v brskalniku. Uporabljajo se za izboljšanje hitrosti nalaganja strani.

  Essentials

  Obstajajo glave, ki razumejo poizvedbo in odgovor, vsaka zahteva je povezana z določeno entiteto (stran s kodo HTML). Pri teh zahtevah brskalnik izboljša informacije o strani. Aktivno se uporabljajo pri predpomnjenju.
  Najbolj priljubljen naslov je Last-Modified. To zahtevo lahko pošljete iz brskalnika v strežnik in obratno. Preko te glave bo stranka vedela, ali mora posodobiti svoj predpomnilnik. Primer dialoga: Naročnik: »Imam predpomnilnikIz strežnika 16052016 se je spremenil strežnik: "Strežnik:" Da, spremenjen predpomnilnik 19032017 je nova različica. "

  Odziv strežnika

  Po prejemu začetne linije od odjemalca, strežnik oblikuje svoj odgovor.


  Verzija protokola  Status statusa  razlaga  HTTP  1,1  200  OK

  Če je status " Povezava je potrjena, strežnik lahko stranki zagotovi potrebne informacije, primer http-dialoga pa je prikazan na spodnji sliki
  Poizvedbe oblikujejo programer na strani s funkcijo header ().

  Kode stanja

  Če želite nadaljevati komunikacijo s stranko, morate biti prepričani, da gostovanje deluje in da je pravilno prikazano. Da bi bili prepričani o tem, so bili izumljeni odgovori. Predstavljajo trimestno število. Status iz strani lahko prenesete kot začetni naslov, na primer glavo ("http /11200 Ok").

  Cached Pages

  Da bi pospešili postopek izmenjave strani, je bilo izumljeno predpomnjenje. Stran je shranjena v stisnjeni obliki v shrambi lokalnega računalnika. Zdaj glave ni treba vsakič pošiljati velikih datotek. Potrebno je le zagotoviti, da so informacije o gostovanju in stranki enake. Zahteve po meri so ustvarjene, gostiteljski odjemalec po prejemu glave od odjemalca preveri, ali ima predpomnilnik strani. Če ni, potem vpraša strežnika. V prihodnje bo pred prihodom v brskalnik v protokolu preverjeno samo,Ali je bil predpomnilnik spremenjen na strežniku. Če želite preveriti ustreznost podatkov o stiskanju, je podan v datumu poteka HTTP zaglavja. Odjemalec pošlje informacije o tem, katere datoteke so shranjene lokalno, in strežnik poda svojo različico. Če se ujemajo, brskalnik preprosto prikaže svojo različico predpomnilnika. Za optimizacijo SEO morate določiti datum v glavah HTTP. Za te namene se uporablja Last-Modified. Poleg tega se lahko predpomnilnik po določenem času shranjevanja posodobi. Za to se uporablja. Cache-Control se uporablja za nastavljanje predpomnilnika, ker vam omogoča, da dovolite ali preprečite shranjevanje informacij s strani. Pravilna nastavitev predpomnjenja omogoča hitro nadgradnjo virov na vrh izdaje za iskalnike. Algoritmi Yandex in Google občasno obiščejo strani spletnega mesta in shranijo predpomnilnik v arhive. Čez nekaj časa se obrnejo na strežnik, da preverijo pomembnost informacij. Če so bile informacije spremenjene, se datoteke posodabljajo na strežniku iskalnikov, podatki pa se ponovno indeksirajo. Nekaterim svetujemo, da trenutni datum prenesejo v glavo z zadnje spremembe, v upanju, da bo robot trajno ohranil njihov članek na vrhu iskanja. Toda izkaže se, da mora algoritem vsakič spremeniti informacije o samem predpomnilniku in ga ponovno indeksirati. To ne vodi vedno k dobrim rezultatom in včasih lahko le poslabša položaj članka.

  O povezavi URL v vrstici brskalnika

  Za komuniciranje z uporabnikom gostovanja, vsakič vstavi povezavo URL vnaslovno vrstico brskalnika. Ta niz simbolov ima določeno strukturo in prek nje se prenašajo potrebne informacije. Struktura povezave je sestavljena iz petih delov:
 • protokol;
 • Zanimiv predmet in njegov naslov;
 • pristanišče za promet;
 • HTTP linije (kadar so poslane po metodi GET);
 • koda poizvedbe.
 • Do povezav lahko dostopate ne samo na straneh, kot so HTTP, PHP, itd. Ta metoda pogosto hekerji porabijo SQL injekcijo in različne metode kraje podatkov iz podatkovnih baz spletnega mesta.
  Slaba stran URL-ja je pomanjkanje podpore za druge abecede - večinoma se uporablja latinica. Zaradi tega morate pred objavo skrbno razmisliti o skrajšanem naslovu članka. Konec koncev, iskalnik na povezavi oceni uporabnost vira in informacije, ki lahko uporabniku zagotovijo stran. Zato je treba pri SEO optimizaciji posebno pozornost nameniti oblikovanju pravilnih URL-jev za članek.

  Sorodne publikacije