Namestite in konfigurirajte NAS4Free

NAS4Free je distribucijski komplet, ki je nameščen na vseh napravah za shranjevanje: trdi diski (HDD), pogoni SSD, pogoni USB ali CD-ji. Značilnost konfiguracije NAS4Free je podpora za datotečni sistem ZFS, ki velja za najboljšega v operacijskem sistemu. ZFS (Zettabyte File System) je datotečni sistem, razvit za operacijski sistem Solar Microsystems. Poleg FreeBSD in distribucij, ki temeljijo na njej ali iz njega izhajajo: FreeNAS, NAS4Free in PC-BSD. Datotečni sistem ZFS uporablja distribucijo Illumos.

Tehnični parametri projekta

Projekt NAS4Free sta razvila Daisuke Aoyam, Michael Schneider in Michael Zun. Deluje na operacijskem sistemu FreeBSD in je bil uveden v mnogih jezikih, vključno z ruskim. Vrsta shranjevanja: računalniški sistem, licenca BSD, spletna stran.


NAS4Free je strežniška programska oprema na strežniški strani z namenskim nadzornim vmesnikom, zapisanim v PHP, pod pogoji poenostavljene licence BSD za prilagajanje NAS4Free. Ta nova blagovna znamka izvorne kode FreeNAS je bila razvita od leta 2005 do konca leta 2011. Marca 2012 je prejel novo ime - NAS4Free. OpenBSD programska oprema, ki temelji na FreeBSD, podpira Windows, Apple in UNIX. Arhitektura:
 • Različica, ki temelji na i386 ali amd64 in ARM.
 • Vmesnik za upravljanje WebGUI.
 • Programska oprema RAID, konfiguracija NAS4Free.
 • Šifriranje diska.
 • Omrežni most Wake On LAN.
 • Splošni protokol za redakcijo naslovov CARP.
 • HAST visoke razpoložljivosti.
 • Omrežni protokoli.
 • Blokiraj strežnik sporočil.
 • Krmilnik domene.
 • Apple Application Protocol.
 • Mrežni datotečni sistem NFS.
 • Dodatne storitve.
 • Merjenje pasovne širine omrežja.
 • Sinhronizirajte programe za konfiguracijske datoteke NAS4Free.
 • Prenos odjemalca BitTorrent.
 • VirtualBox kontrole z phpVirtualBox in noVNC v grafičnem vmesniku.
 • SMART spremljanje

  Namestitev, kot je FreeNAS, NAS4Free poteka prek vmesnika ncurses, postopek traja približno 5 minut. Administracija in podpora sta na voljo za funkcije, ki jih lahko najdete v katerem koli operacijskem sistemu NAS. Sistem je zasnovan tako, da deluje prek omrežja z grafičnim vmesnikom in IP naslovom računalnika.


  Znak za zagon:
 • Privzeto uporabniško ime - admin, geslo - nas4free.
 • Glavni vmesnik omrežnega vmesnika podpira varnostno kopiranje in obnovitev sistema.
 • Nastavitve nadzora za iTunes /DAAP.
 • Podprti tipi - RAID.
 • Nastavitve skrbnika - ZFS.
 • Podprto je šifriranje diska.
 • Osnova naprave NAS

  Omrežje za shranjevanje NAS vključuje več rešitev kot običajni strežnik ali delovno postajo. To je skladišče na ravni datoteke, ki temelji na specializiranem okviru, ki je povezan z drugimi računalniki v lokalnem omrežju. Za večino uporabnikov omrežnega pomnilnika je to preprosta, razmeroma poceni različica datotečnega strežnika ali diska za varnostno kopiranje omrežja, ne zahteva posebnega vzdrževanja in ga je mogoče preprosto namestiti doma aliv pisarni.
  Z shranjevanjem NAS lahko shranjujete velike količine podatkov, zlahka dostopate do datotek prek žične ali Wi-Fi povezave, ustvarjate varnostne kopije, organizirate torrente ali izmenjujete datoteke z drugimi in še več. Ključ do narave omrežnega repozitorija je dodeljevanje nalog, povezanih s shranjevanjem in varnostnim kopiranjem datotek. NAS se uporablja za shranjevanje podatkov, ne pa za njihovo obdelavo. Tipičen NAS je opremljen s preprostim, počasnejšim procesorjem, preprosto različico strežniškega operacijskega sistema in veliko količino diskovnega prostora, organiziranega na virtualnih logičnih pogonih. Glavni NAS pomnilniki so standardni trdi diski na standardnih strežnikih.

  Protokoli za prenos podatkov

  Omrežne naprave za shranjevanje podpirajo priljubljene protokole za prenos datotek, kot so SMB, NFS in drugi, da sprožijo komunikacije. Pogosto NAS zagotavlja uporabnikom več kot en protokol, ki še dodatno izboljša uporabnikovo udobje. Nekatere NAS naprave vključujejo napredne funkcije za shranjevanje in skupno rabo datotek, kot so FTP odjemalci, torrent programi, nekatera specializirana, zanesljiva orodja za varnostno kopiranje in obnovitev datotek po meri in še veliko več. Na napravi NAS je mogoče uvesti veliko funkcij, kot so nastavitve polja RAID za šifriranje diskov in številne druge funkcije, ki jih ta prost operacijski sistem omogoča za razširitev zmogljivosti naprave. Ta namenska naprava je dejansko NAS računalnik. Računalnik je lahkoskromen. Uporabnik ne potrebuje pametne kartice ali RAM-a. NAS4Free zahteva vsaj 512 MB RAM-a.

  Edinstveni izdelki FreeNAS

  FreeNAS in Network Storage za NAS4Free House sta vzeta iz originalne kode FreeNAS, ki jo je leta 2005 ustanovil Olivier Kochard-Labbe. V letu 2009 so razvijalci začeli s prehodom z ZFS na razširljivo arhitekturo plug-in, za katero so mislili, da jo je lažje izvajati v Linuxu. To je povzročilo precejšnje razkole med obstoječimi bazami po meri, zaradi česar je vodstvo projekta iskalo nove platforme za "pingvine".
  IxSystems - Platforme, ki podpirajo FreeBSD za osebne računalnike, ki temeljijo na PCBS-BSD, imenovani FreeNAS v Kohar-Labbi leta 2011. Ponovno je bila napisana z novo arhitekturo, ki temelji na novi internetni platformi (django) in različici FreeBSD. Vendar pa niso vsi uporabniki zadovoljni z novo arhitekturo, zato je v letu 2012 to pomenilo, da je projekt NAS4Free opustil ixSystems in začel delati neposredno iz baze izvorne kode. Omrežno shranjevanje FreeNAS in NAS4Free sta pripravljeni distribuciji omrežnih shramb z relativno preprosto konfiguracijo in internetnim vmesnikom za lažje upravljanje. Vsak od njih združuje vrsto osnovnih tehnologij za udobje uporabnika: ZFS, FTP, CIFS /SMB (omrežje Windows), AFP (omrežje Mac potrebuje, če je NAS varnostna kopija Time Machine), NFS, iSCSI in druge.

  Potrebna avtentifikacija

  NAS4Free je namenjen za namestitev neposredno na bliskovni pogon, pod pogojem, da je NAS sam sorazmerno preprost, in največje število trdih diskovdiskov in količina pomnilnika, ki je na voljo za uporabniške podatke, je izredno majhna. Večina uporabnikov bo verjetno uporabljala omrežno funkcijo Windows bolj aktivno kot kateri koli drug operacijski sistem. Obe distribuciji sta dobro pripravljeni za ta projekt. Vsak lahko ohrani samostojno preverjanje pristnosti, ustvari uporabniška imena in gesla na strežniku NAS ter uporabi preslikave računalnika in omrežja ali integracijo z Active Directory, da se poveže z domeno Windows z uporabo centraliziranih uporabniških imen in gesel iz domene. Podpirajo popolne privilegije Windows ACL (seznam za nadzor dostopa), pa tudi lastniške /lastniške režime in prilagoditve pravic za NAS4Free na sistemu Unix. Obe distribuciji podpirajo ustvarjanje posnetkov ZFS v obliki senčnih kopij za odjemalce Windows, kar pomeni, da lahko preprosto odprejo z desno tipko miške kliknite skupne vire, eno datoteko ali mapo za FreeNAS in izberete "Obnovi prejšnje različice".

  Različice, ki temeljijo na FreeNAS

  Krmilni računalnik je naprava, ki se uporablja neprekinjeno za izvajanje večine nalog prilagajanja med delovanjem sistema NAS4Free. WinSCP - to izjemno orodje omogoča povezavo z napravo NAS prek FTP za konfiguracijo in vzdrževanje.
  Zahteve NAS4Free:
 • Prazne trde diske, ki se bodo uporabljali z NAS za shranjevanje podatkov.
 • Delovno omrežje - Za delo s podatki na napravi NAS, s potrebo po priključitvi domačega omrežja.
 • Odjemalski računalnik je običajen računalnik, s katerim je priključendomače omrežje za testiranje z uporabo aplikacije NAS4Free.
 • Z lahkoto lahko uporabite nadzor nad osebnim računalnikom ali zaženete navidezni stroj.
 • Pomnilniške naprave, ki se lahko uporabljajo za povezavo z omrežjem:
 • Računalnik NAS, ki uporablja strežnik ali delovno postajo z veliko količino prostora na disku in ustrezno programsko opremo za funkcije NAS.
 • ASIC, ki temelji na NAS. Ti sistemi, ki jih trenutno ustvarja samo en proizvajalec, zagotavljajo NAS z enim ASIC sistemom, ki uporablja strojno opremo za izvajanje protokola TCP /IP in datotečnega sistema.
 • Brezplačna namestitev preko sourceforge

  NAS4Free se lahko namesti na skoraj vse zagonske medije, ki podpirajo napredne formatirane pogone z uporabo 4K sektorjev, vključno z LiveCD z USB pogoni. Računalniške platforme x86-x64 in x86-32 so na voljo v različici 10.3. Distribucija programske opreme je trenutno razdeljena v obliki ISO (.iso, ~ 370 MB) ali pomnilnika USB (.img, ~ 320 MB) kot izvorne kode. Obstaja tudi majhna programska slika (.img, ~ 150 MB). Najboljši način je vgrajena namestitev USB. Operacijski sistem NAS4Free bo mogoče zagnati iz sistemskega pomnilnika, razen vnosa sistemskega diska. Naprave Flash so energetsko učinkovitejše, proces nadgradnje pa lahko izvedete z uporabo vmesnika WebGUI v brskalniku, tako da prenesete in namestite nov način vdelane programske opreme. Za začetnike NAS4Free namesti in potegne podrobnosti v skladu z navodili proizvajalca in se običajno začne s prenosom LiveCD izvir izvornih virov NAS4Free. Lahko se povežete z uporabo vmesnika ASRock IPMI, ki vam omogoča, da ustvarite zagonski USB. Izberite način po zagonu in ga zaženite. Algoritem delovanja:
 • Izvedite namestitev nas4free, prenesite s CD-ja. V tej fazi izberite možnost 9 "Namesti z LiveCD".
 • Pojdite v meni z možnostmi konfiguracije in posodobitve.
 • Priporočljivo je, da za namestitev operacijskega sistema uporabite pomnilniško napravo USB, ker ne zasede dragocenih vrat SATA /SAS.
 • Pojdite na spletni vmesnik in začnite nastavljati NAS4free.
 • Podatki za privzeto prijavo: uporabniško ime - admin, geslo - nas4free.
 • Spletni vmesnik je precej velik, tako da je večino nalog mogoče preprosto opraviti po namestitvi prek brskalnika.
 • Namestitev in konfiguriranje omrežja Windows

  Vnaprej napišite ISO-sliko NAS4Free na CD ali DVD, priključite tipkovnico in monitor na NAS. Miška ni potrebna, ker prva namestitev NAS4Free nima grafičnega vmesnika. Nato vstavite disk NAS4Free v računalnik in ga zaženite. Za začetnike, namestitev in konfiguriranje NAS4Free poteka po korakih podrobno in se začne s spreminjanjem naročila nalaganja naprave, zato morate iti na BIOS zaslon vašega računalnika. NAS4Free samodejno prenese združljiv gonilnik naprave za zaznano strojno opremo. Takoj, ko se uporabnik vrne na zaslon, bo videl dodeljeni naslov IP, po katerem bo NAS4Free v celoti prenesen. Če ne, morate najti težavo in poskusite znova. Namestitev operacijskega sistematrdega diska, lahko uporabnik med prihodnjimi ponovnimi zagoni shrani informacije o omrežju, ne da bi jih Če želite začeti namestitev, pritisnite tipko 9 na tipkovnici in pritisnite Enter. Na začetnem zaslonu izberite možnost 3 in pritisnite OK. Na naslednjem zaslonu z opozorilom se seznanite s pozivom in znova pritisnite OK. V bistvu to nakazuje, da se bo NAS4Free namestil v prvem razdelku in bo samodejno ustvaril drugo particijo za uporabo kot podatkovna particija. To bo mnoge uporabnike pozvalo, da operacijski sistem namestijo na pogon USB. Izberite vir za namestitev. Če je NAS4Free prenesen s CD-ja, bo postal prototip. Nato izberite pogon, ki ga želite namestiti na prvi trdi disk, in velikost particije za namestitev operacijskega sistema. Zahtevani minimum je 380 MB. Končno se lahko odločite, ali želite ustvariti razdelek za skupno rabo ali ne. Zdaj, ko je operacijski sistem nameščen lokalno na trdem disku, ga uporabnik preizkusi tako, da po ponovnem zagonu računalnika odstrani namestitveni CD.

  Namestitev statičnega naslova IP

  Da ne bi bilo ogroženo, imenovati statični IP. Za to pritisnite tipko 2 na tipkovnici. Asistent bo vprašal uporabnika, ali želi uporabiti DHCP. Odgovor je "ne". Na naslednjem zaslonu dodelite statičnemu IP naslovu NAS, na primer 1921681.240. Seveda mora uporabnik uporabiti naslov IP v območju IP naslovov domačega omrežja. Na zaslonu podomrežja vnesite privzeti zapis: "24 naslovov prehoda"; zapustite to poljeprazno, če naprava NAS ne potrebuje zunanjega dostopa do interneta. Navadno je naslov prehoda naslov IP domačega usmerjevalnika. Uporabnik lahko zagotovi, da stroji ne najdejo NAS strežnika v omrežju, dokler ne prikaže privzetega naslova prehoda. Strežnik DNS ni potreben za računalnike za iskanje okna NAS. Tukaj lahko vnesete naslov. Običajno bo to naslov IP usmerjevalnika ali določenega strežnika DNS, ki ga izbere uporabnik. Na koncu bo NAS4Free konfiguriral omrežno kartico z izbranimi parametri in obvestil uporabnika, da je zdaj strežnik mogoče upravljati s statičnim IP naslovom. Če se želite prepričati, da ne visi, znova zažene strežnik in preveri, ali je statični IP naslov konfiguriran na NAS. Povežite se z napravo NAS v računalnik. Zaženite spletni brskalnik in v naslovno vrstico vnesite naslov IP NAS. Če je zaslon prejel zahtevo za prijavo v sistem NAS4Free, lahko varno onemogočite tipkovnico in monitor, ki sta povezana z napravo NAS.

  Prilagajanje uporabniškega diska

  Najprej morate pripraviti trdi disk za uporabo. V polje za prijavo vnesite uporabniško ime in geslo za namestitev NAS4Free, tj. Admin in nas4free. Če uporabljate samo različico NAS4Free, lahko privzeto geslo pustite nespremenjeno. Vendar pa je najbolje, da spremenite geslo, če uporabnik zagotovo uporablja NAS4Free na svojem omrežju. Geslo za prijavo NAS4Free lahko spremenite tako, da odprete »Sistem« - & gt; »Splošno« in kliknite zavihek »Geslo«. Če želite pripraviti disk, pojdite na Drive - & gt; "Upravljanje" Privzeto ne bi smelo bitinobenega zapisa Kliknite na modri znak plus na desni. Če ima uporabnik samo en fizični trdi disk, ga bodo tam uvozili. Zato je izbran samo en disk in kliknite "Dodaj". Na naslednjem zaslonu bodite pozorni na dejstvo, da spremembe niso bile odobrene. Za potrditev morate klikniti gumb "Uporabi spremembe".

  Točka za priklop diska

  Po uvozu diska in povezovanju v omrežje je čas, da ga namestite. Običajno morate formatirati disk, toda če se odločite namestiti NAS4Free neposredno na trdi disk, ga ne oblikuje. Če ima uporabnik druge prazne trde diske, jih mora najprej formatirati. To lahko storite tako, da odprete Drive - & gt; Oblika. Nato izberite disk in formatirajte njegov datotečni sistem UFS. Začnite z namestitvijo tako, da odprete »Pogoni« - & gt; "Točka montaže". Kliknite na znak plus. Za priključitev pogona izvedite nastavitve dostopa NAS4Free. Izberite točko priklopa kot začetno točko za shranjevanje imenikov, map. Uporabniki omrežja ne bodo videli te točke namestitve, temveč le imeniki, ki so ustvarjeni v njej. Algoritem konfiguracije:
 • Prepričajte se, da vnesete številko 2 v polje Number Number.
 • Oddelek 1 je nastavljen na NAS4Free, zato se ne spremeni.
 • Uporabnik lahko določi, kaj bo uporabljeno kot ime točke priklopa.
 • V razdelku NAS4Free "Omejitve dostopa" lahko ta del pustite nespremenjen.
 • Takoj, ko je na disk nameščena točka glasnosti, lahko začnete ustvarjati uporabnikein skupine. V bistvu morate ustvariti račun v NAS4Free za vsakega uporabnika v omrežju.
 • Najprej ustvarite skupino. Preklopi na dostop & gt; »Uporabniki in skupine«.
 • Odpre zavihek "Skupine" in klikne znak plus.
 • Izumite ime in opis skupine.
 • Ustvarjanje šifrirane datoteke

  Super NAS rešitev, ki vsebuje številne odlične funkcije in zagotavlja dobro delovanje, tudi na stari strojni opremi, je idealna za domače datoteke /multimedijske strežnike. Šifriranje se izvaja v 64-bitnem sistemu Windows 7 Enterprise, vendar imajo tudi druge platforme podobne enakovredne predloge. Šifriranje konfiguracije NAS4Free bo uporabniku omogočilo, da prenese šifrirano konfiguracijsko datoteko, jo spremeni in prenese /obnovi rezultat. Ta postopek ni priporočljiv za neizkušene uporabnike, saj lahko to resno vpliva na konfiguracije NAS4Free in lahko poškoduje shranjene podatke. Uporabnik mora biti prepričan, da ve, kaj počne, preden začne ta proces. Začne se z nešifrirano konfiguracijo XML, seveda pa se nahaja v: C: Temp config-nas4free.local-20160213090000-new.xml Uporablja OpenSSL za šifriranje base64 iz ukaza NAS4Free: openssl enc -es-256-cbc -a -in C: Temp config-nas4free.local-20160213090000-new.xml-out C: Temp config-nas4free.local-20160213090000-novo Z desno tipko miške kliknite izvirno datoteko in uporabite 7-Zip za ustvarjanje novega arhiva. Namestite vrsto arhiva GZIP in kliknite V redu. Kratka, šifrirana konfiguracija bo pripravljena za prenos. Kot lahko vidite, je NAS4Free ena najlažjih napravstrežniške strojne opreme, ker lahko uporabnik uporabi privzeto vrednost za večino poizvedb. To je projekt, ki zagotavlja odličen omrežni vmesnik za strežnik FreeBSD ZFS. Osnova kode FreeNAS ima veliko funkcionalnost, ki je na voljo tudi začetnikom.

  Sorodne publikacije