Root: kako odstraniti dodatke in kako se znebiti skrbniških privilegijev

Očitno je večina lastnikov mobilnih naprav, ki temeljijo na operacijskih sistemih Android, slišali, da lahko uporabljajo tako imenovane korenske pravice. Hkrati pa je v samem sistemu prisoten precej širok seznam operacij, ki brez njihovega zagotavljanja niso dostopne. Prav tako se zgodi, da nekateri uporabniki povsem oklevajte nastavijo te privilegije, naredijo spremembe in nato sistem zavrne delo. Toda malo jih ve, kako odstraniti korenske pravice za Android. V nadaljevanju bo obravnavano, kaj je to in kako uporabiti takšne pravice, tako da nič v sistemu ni poškodovano.


Kaj je root-pravice za Android?

Začnimo z dejstvom, da predstavljajo take privilegije. Mnogo izraznih korenin, milo rečeno, je zastrašujoče. V resnici pa njegov prevod pomeni "koren". Z drugimi besedami, uporabnik s takšnimi pravicami ima dostop do korenskega imenika samega operacijskega sistema, kar vam omogoča veliko manipulacij v smislu nastavitve operacijskega sistema ali celo v smislu odstranitve vgrajenih aplikacij, kar ni mogoče z običajnimi metodami.
Za lažje razumevanje se lahko taki privilegiji primerjajo s sistemi Windows. Recimo, da ima uporabnik naprave Android korenske pravice. Kako odstraniti programček? To je podobno temu, kako se lahko v sistemu Windows izvajajo nekateri procesi v imenu skrbnika (celo brisanje datotek). Imamo popolno analogijo. Samo v sistemih Android se ne pojavijo opozorila ali sporočila, ker ima uporabnik take praviceže sam po sebi je "superadministrator".


Kako odstraniti program brez korenskih pravic?

Pri odstranjevanju aplikacij je običajno mogoče odstraniti samo prilagojene programčke, ki so nameščeni neodvisno, brez takšnih skrbniških pravic. Vdelanih kompletov ni mogoče odstraniti (z redkimi izjemami).
V bistvu lahko brez korenskih pravic aplikacije na mobilni napravi odstranite samo z uporabo računalnika. Predvideva se, da je nameščen ustrezen gonilnik naprave, naprava pa samodejno aktivira dovoljenje za odpravljanje napak USB. Če želite začeti, morate v mobilni napravi namestiti programček App Inspector, spremeniti vrsto povezave za zaračunavanje za prenos datotek, ustvariti mapo Android v sistemski particiji računalnika in datoteke ADB FastBoot vnaprej izvleči iz prenesenega arhiva na internetu. Zdaj morate poklicati ukazno vrstico in jo vstaviti v ukazni CD c: Android in nato potrditi definicijo naprave na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku. Po tem morate na vašem telefonu zagnati nameščeni programček in izbrati element seznama aplikacij (urejeno z imenom).
Ukazna konzola nato računalniku doda adb linijo lupine, ki ji sledi pm uninstall -k --user 0 name.of.package (ime.od.paketa ustreza polnemu imenu odstranjenega programčka s seznama, prejetega v App Inspector) .

Pridobivanje korenskih pravic

Preden govorimo o tem, kako odstraniti root-pravice na Androidu, se morate naučiti, kako jih dobiti. Jasno je, da je odpravljanje takšnih privilegijev veliko lažje kot njihovo aktiviranje.
Možnosti njihovega prejema so na voljo precej. Eden od najbolj enostavnih in vsestranskih sredstev je Kingo Root, ki je nameščen na stacionarnem PC-ju in na mobilni napravi kot podrejeni odjemalec. Ko napravo priključite na računalnik in zaženete program, je nameščen poseben gonilnik, ki uporabniku zagotavlja korenske pravice. Kako jih odstraniti po namestitvi takšnih programskih paketov? Potrebno je samo odstraniti odjemalski program na pametnem telefonu in dokončati njegovo ponovno zagon.

Kako odstraniti dodatke (podeljene korenske pravice)?

Zdaj pa nekaj besed o drugih situacijah. Recimo, da ima uporabnik korenske pravice. Kako odstraniti aplete sistemskih tipov s takimi privilegiji? Preprosto preprosto.
Tudi v samem sistemu lahko izvedete standardni postopek deinstalacije v razdelku aplikacije. Če uporabljate nekatere programe, ki so zasnovani za optimizacijo ali čiščenje sistema, boste včasih morda morali dobiti dovoljenje za zagotavljanje ustreznih pravic s samimi programi. Toda odpravljanje sistemskih aplikacij zahteva modrost. Dejstvo je, da lahko odstranitev nekaterih od njih privede do nepredvidljivih posledic. Brisanje Googlovih storitev na primer povzroči, da sistem »odleti«. Enako velja za aplet Play Store. V pametnih telefonih Sony Xperia odstranitev apleta Xperia Home, ki je odgovoren za grafični vmesnik, vodi do dejstva, da začetek pametnega telefona ostane na stopnji prenosa (glavni vmesnik ni na voljo).

Deaktiviranje koreninemobilna naprava

Nazadnje pa poglejmo, kako odstraniti korenske pravice na mobilni napravi, če so bile iz neznanega razloga aktivirane.
Najenostavnejša tehnika je prevzeti popolno ponastavitev nastavitev na tovarniško stanje zaradi nastavitev same naprave. Če po odstranitvi nekaterih sistemskih aplikacij ne deluje, je največja možna ponastavitev prek trdega ponastavitve.
Da pa se ne bi ukvarjali s podobnimi stvarmi, lahko uporabite posebna programska orodja za osebne računalnike, izdelane za določene naprave. Večina od njih ima orodja, ki vam omogočajo, da obnovite vdelano programsko opremo strojne programske opreme brez trdega ponastavitve. Na primer, za iste pametne telefone Sony je program Xperia Companion popoln. Seveda, čas bo zahteval precej veliko, vendar boste zaradi tega dobili "čist" telefon, kot da je pravkar prišel iz tovarniškega transporterja.
Še lažje si lahko prenesete posebne pripomočke za odstranjevanje korenin iz istega trga Play, kot je SuperSU, Universal Unroot in za preverjanje - Root Checker.

Nasveti na koncu

Še vedno je treba dodati, da se s takimi privilegiji ni vredno šaliti, potem pa lahko pridete do dejstva, da celoten sistem leti navzgor. To bo trajalo dolgo časa, da ga obnovimo. Pomembne podatke, shranjene v notranjem pomnilniku, lahko izgubite, ne pa na izmenljivi kartici. Torej, četudi si si postaviš pravice superuporabnika, pomisli sto krat o odstranitvi ene ali druge komponente sistema, z tvojega stališča, popolnoma nepotrebno.

Sorodne publikacije