RAM sploh ni na voljo: kako uporabljati celoten obseg?

Težave, povezane z dejstvom, da operacijski sistem Windows ni na voljo vsem RAM-u, je znan številnim uporabnikom. Ko pokličete lastnosti okna sistema, se prikaže celoten volumen, vendar po njem nekako kaže, da je razpoložljivi pomnilnik nekoliko manjši. Še huje, ko uporabnik natančno ve, koliko RAM-a ima, in 50 odstotkov in manj odstotkov. Zakaj se to zgodi in kako uporabiti največjo količino RAM-a, potem pa poglejmo. Za kratek začetek pa se pogovorimo o glavnih vzrokih za takšen pojav.

Zakaj ni na voljo celotnega RAM-a?

Zato lahko dejstvo, da operacijski sistemi Windows včasih zagotavljajo metrike, ki so zavestno manjše od celotne količine nameščenega pomnilnika RAM, lahko povzroči več razlogov, med katerimi so najpomembnejši naslednji: 4)
  • nameščen 32-bitni sistem, ne podpira 4 GB pomnilnika;
  • Matična plošča ne podpira največjega pomnilnika;
  • so parametri sistema omejeni na največjo količino uporabljenega RAM-a;
  • parametri porazdelitve pomnilnika so v BIOS-u nepravilno določeni;
  • pomnilnik, delno rezerviran za vgrajene video adapterje;
  • izvajanje preveč aktivnih procesov;
  • Vgrajene lamele so poškodovane, njihova zmogljivost je zlomljena ali pa so nepravilno priključene;
  • Virusi blokirajo porabo pomnilnika.
  • Vredno je reči, da podrobnosti o vprašanjih, povezanih z virusnim vplivom, ne bodo upoštevana.Tukaj lahko svetujete samo v primeru, da morate opraviti test z uporabo prenosnih protivirusnih ali podobnih programov z bootloaderji.


    Kako na vse najenostavnejše načine uporabiti ves ustaljeni spomin?

    Za pomembnejša vprašanja, ko pomnilnik sploh ni na voljo, obstajajo težave pri povezovanju pomnilniških rež ali njihovega nepravilnega dela. Če želite začeti, se prepričajte, da je matična plošča nastavljena na določeno velikost, in preverite gostoto vstavljanja palic v ustrezne reže. To bo neporušitveni test za pomnilnik, ki ga lahko uporabite v vašem orodju Windows (mdsched) ali aplikacijah tretjih oseb, kot je Memtest86 /86 +. Če na tej stopnji ni zaznanih nobenih težav, bodite pozorni na velikost bitov nameščene spremembe sistema Windows. Če imate 32-bitno različico, ki ne more obdelati 4 GB RAM-a (razen če uporabljate posebna orodja), ne glede na to, koliko ste nastavili pomnilnik nad to mejo, ga še vedno ne bo prepoznala.
    Optimalna rešitev bi bila namestitev 64-bitne različice sistema Windows. V tem primeru morda prej nameščeni programi ne bodo delovali, pomembne datoteke pa bo treba kopirati v drugo particijo ali logično na izmenljivi medij. Včasih se zgodi, da RAM ni na voljo zaradi nepravilno nastavljenih možnosti za uporabo pomnilnika v sistemski konfiguraciji (msconfig).
    V konfiguratorju na zavihku za prenos kliknite gumb Napredne možnosti in se prepričajte, da je potrditveno polje označeno.največjega pomnilnika. Če je, odstranite, shranite nameščene možnosti in ponovno zaženite sistem.
    Kot je že jasno, lahko deloma pomnilnik "pojede" ogromno količino aktivnih procesov ozadja in storitev, ki jih uporabnik ne vidi. Najprej izklopite neželene komponente pri zagonu (v operacijskih sistemih Windows 7 in spodaj uporabite ustrezen zavihek v nastavitvah konfiguracije, v zgoraj navedenih različicah - "Upravitelj opravil").
    V vsakem primeru si oglejte aktivne komponente sistema v razdelku programov in komponent ter izklopite nepotrebne (modul Hyper-V, Internet Explorer, če uporabljate drug brskalnik, tiskalniško storitev, če tiskalnika ni, itd.). Podobno lahko onemogočen zagonski tip nastavite na nekatere druge storitve (services.msc), vendar morate v tem primeru natančno vedeti, kaj lahko izklopite in kaj ne.

    Na voljo je malo pomnilnika: katere možnosti je mogoče spremeniti v BIOS-u?

    Če se po uporabi zgoraj navedenih rešitev težava ponavlja, pojdite na nastavitve za primarne sisteme BIOS /UEFI in preverite nastavitve pomnilnika, ki naj vsebujejo odstavek, ki vsebuje besede Remapping ali Remap (redistribution).
    Če imate 64-bitni sistem Windows in več kot 4 GB pomnilnika, ga nastavite na Disabled. V nasprotnem primeru mora biti aktiviran. Če RAM ni na voljo zaradi dodatnega zneska, ki je rezerviran za grafično kartico, vdelano v matično ploščo, nastavite to vrednost na vrednost, ki ustreza količini pomnilnika vmesnika (če jo najdete na kartici monitorja,kličete pogovorno okno DirectX - dxdiag). To storite tako, da spremenite samodejno določanje (Auto) na eno od razpoložljivih možnosti (3264 ali 128 MB).

    Pakirani 32-bitni sistemi

    Na koncu lahko uporabite do 4 GB pomnilnika v 32-bitnih sistemih s pomočjo pripomočka ReadyFor4GB. Najprej izvedite datoteko EXE z istim imenom v programski mapi, nato pa pritisnite gumba Check in Apply. Po tem se za objekt ntkrnlpa.exe izvedejo podobna dejanja. Nato se zažene datoteka AddBootMenu.cmd in ukaz se izvrši. Po ponovnem zagonu se, če se prikaže zagonski meni, Windows izbere [128GB z ntkr128g.exe]. Opomba: Vsi ukrepi se izvajajo izključno z zagonom datotek v imenu skrbnika na lastno odgovornost, saj zmogljivost sistema po uporabi te metode ni v celoti zagotovljena.

    Sorodne publikacije