Fotoaparat Pentax K-50: pregled, navodila in pregledi

Do junija 2013 je bila serija Pentax DSLR sestavljena iz vodilnih kamer K-5II /5II skupaj s polprofesionalnim K-30, prikritim kot začetni model zaradi pomanjkanja alternativ. Vse se je spremenilo s prihodom fotoaparata D-50, katerega specifikacije so skoraj enake D-30. Razlika je majhna, vendar so vsaj začetniki prejeli celoten sklop osnovnih, srednjih in vodilnih modelov.

Pentax K-50: pregled funkcij

Fotoaparat je opremljen z APS-C CMOS senzorjem z ločljivostjo 163 milijonov slikovnih pik in mehanizmom za obdelavo slik PRIME M, ki omogoča pridobivanje visokokakovostnih slik in visoko zmogljivost v celotnem sistemu kamere. Kombinacija teh dveh tehnologij omogoča občutno občutljivost na svetlobo, enako najvišji hitrosti ISO 51200, pri polni ločljivosti 6 sličic na sekundo, zajemanju polnega HD videa pri 30 sličicih na sekundo, kot tudi pri 720p pri 60 sličicah /sekundo. Video datoteke so posnete v visokokakovostni H. 264 AVC in shranjene kot MOV datoteke za lažjo souporabo in urejanje. Ko snemate videoposnetek ali fotografijo v zaslonskem načinu, uporabljate 3-palčni zaslon z ločljivostjo 921 tisoč slikovnih pik, ki omogoča širok kot gledanja za delo v različnih položajih.

Fotoaparat Pentax K-50 uporablja sistem SAFOX IXi + AF, ki deluje jasno, natančno in hitro. Poleg tega je pri delu z ročnim fokusom na voljo asistent za bolj objektivno in primerljivo metodo za doseganje kritičnega poudarka. Ostrina slike se doseže zaradi stabilizacije senzorja kamere, zmanjša učinke vibracij približnopri 3 stopinjah izpostavljenosti v slabih svetlobnih pogojih ali z optiko z daljšo goriščno razdaljo. Za napreden nadzor posnetka lahko posnamete okvir v formatu RAW. Obstaja tudi HDR. Za pospešitev klica najpogosteje uporabljenih funkcij so konfigurirane prednje in zadnje nadzorne plošče, ki jih je mogoče programirati za različne vrednosti izpostavljenosti in druge nastavitve fotoaparata. Za kreativno obdelavo slik so na voljo različni filtri za izboljšanje njihove naknadne obdelave. Poleg širokega spektra samodejnih nastavitev fotoaparata je mogoče ročno snemati tudi ročno v programskem načinu s prednostno hitrostjo zaklopa, zaslonko ali občutljivostjo in popolnoma ročno.

Konstrukcija

Vso visoko tehnološko nadev Pentax K-50 je skrito v primeru polikarbonata, ki ga podpira ohišje iz nerjavečega jekla. Zasnova je popolnoma zaprta in varuje fotoaparat pred vlago in prahom, kot tudi pred ekstremnimi temperaturami v območju od -10 do +40 ° C. Poleg tega vam fotoaparat kot vir napajanja omogoča uporabo standardne litij-ionske baterije ali 4 baterije tipa AA z opcijskim D-BN109 AA. Pentax K-50 je opremljen z lečo DA L 18-55mm f /3.5-5.6 AL WR in 50-200mm f /4-5.6 ED WR, ki skupaj zagotavljajo goriščno razdaljo od 27 do 300 mm (pri 35 -mm ekvivalent), ki pokriva širokokotne in telefoto zmožnosti za delo v različnih situacijah. Optika vsebuje elemente z nizko disperzijo, ki pomaga zmanjšati kromatično aberacijo in izboljša ostrino slike.obseg povečave. Poleg tega oba objektiva izpolnjujeta enake standarde za zaščito pred prahom in vlago kot K-50.
Senzor slike
Senzor CMOS formata APS-C s 163 Mp in grafični procesor PRIME M zajemata visoko kakovostne okvirje in zagotavljajo občutljivost na ISO 51200. Delovanje čipa omogoča serijsko fotografiranje z največjo ločljivostjo s hitrostjo do 6 sličic v sekundi in z najmanjšo hitrostjo zaklopa 1/6000 s, in podpira tudi zajem videa z visoko ločljivostjo 1080p.

Samodejno ostrenje

Sistem SAFOX IXi + AF uporablja 11 fokusnih točk, vključno s 9 transverzalnimi senzorji za hitro in natančno ostrenje z fazno metodo. Z vključitvijo svetilke AF in difrakcijskih leč je možno natančno izostritev v širokem razponu svetlobnih pogojev z enkratnim ali neprekinjenim ostrenjem. Če izberete ročni način, lahko pokličete pomočnika, ki v sceni dodeli kontrastne črte, kar ponuja bolj objektivno sredstvo za določanje kritičnega ostrenja.
Zaščita
Pentax K-50 je izdelan iz polikarbonata in je zaščiten pred zunanjimi vplivi, okvir iz nerjavečega jekla pa zagotavlja večjo trdnost kamere in omogoča uporabo v različnih pogojih: od dežja in visoke vlažnosti do snega in nizke temperature. Tesnjenje je namenjeno zaščiti pred vlago in prahom ter širokim razponom temperatur od -10 do +40 ° C.

Iskalo

Poleg tega primera je opremljeno s svetlim optičnim iskalom v obliki peterokotne prizme, ki jezagotavlja 100% vidno polje v različnih situacijah. Na voljo so še 4 dodatna zaslona za ostrenje, ki dodatno prilagodijo pogoje gledanja iskala in zadovoljijo potrebo po obrezovanju in fokusiranju.

Stabilizacija slike

Izvedena s premikanjem slikovnega senzorja Pentax K-50. Omogoča zmanjšanje tresenja fotoaparata pri delu z objektivi z dolgim ​​ostrenjem pri pogojih šibke svetlobe do 3-4 stopinj izpostavljenosti v ekvivalentu. To pomaga ustvariti ostrejše slike, ne glede na uporabljeno optiko. Poleg tega je za uravnoteženje okvirja uporabniku na voljo elektronska raven na dveh ravneh, ki zagotavlja pravilne in horizontalne vodoravne in navpične črte mreže.

Video

Poleg fotografije visoke ločljivosti Pentax K-50 podpira snemanje 1080p video posnetkov s hitrostjo 30 sličic na sekundo. Drugi razpoložljivi formati vključujejo 1080r s frekvenco 24 k /s; 720r pri 605030 25 in 24 k /s; sposobnost 480r pri 3025 in 24 k /s. Video se snema v MPEG-4 /AVC H. 264 in ga lahko shranite v datoteko .MOV. Zvok se snema skupaj z videom z vgrajenim zvokom mikrofona.

Optika

Popolnoma standardni objektiv z zoomom zagotavlja fokusno območje 270-825 mm za delo v različnih situacijah fotografiranja. Ima enak razred zaščite kot ohišje fotoaparata, ki vam omogoča, da vzletete v neugodnih vremenskih razmerah in ima prevleko, ki preprečuje, da bi prah, voda in mast pritekali na elemente objektiva. Njegova zasnova vključuje asferične elemente s super-disperzijo, ki minimizirajo kromatske aberacije v celotnem območju.poveča in vam pomaga dobiti jasnejše in jasnejše slike.

Pentax K-50: Navodila za začetek uporabe

Najprej morate vstaviti priloženo baterijo, lahko pa uporabite tudi AA baterije, čeprav niso dovolj dolgo. Ostalo je še lažje. Namestiti morate pomnilniško kartico SD in vklopiti fotoaparat. Stikalo obkroža sprožilec. Ko se najprej aktivira, bo uporabnik pozvan, da nastavi uro in datum. Privzeto je fotoaparat nastavljen na samodejno ISO, tako da, če želite dati prednost vzdržljivosti, je najbolje, da to storite zdaj. Fotoaparat je nastavljen za snemanje v formatu JPG. Če ga želite spremeniti v RAW ali RAW + JPG, pojdite v meni in to storite. Če želite takoj začeti, morate gumb za izbiro načina fotoaparata nastaviti na Samodejno.

Prednosti in slabosti

Pentax K-50 pregleduje pohvale za veliko funkcionalnosti, vendar je večina lastnikov podobna njeni tesnosti. Lepo je videti kamero tega razreda, ki se lahko uporablja v vseh vremenskih razmerah, zaradi česar je privlačna za tiste, ki želijo imeti zanesljivo priložnostno napravo za fotografiranje družine in počitnic. Model ima zanimiv nabor načinov fotografiranja, podpira uporabo AA baterij, ima vgrajeno stabilizacijo slike in je opremljen z relativno dobrim iskalom. Strokovnjaki menijo, da je kakovost slik in zmogljivosti Pentax K-50 slabša od konkurenčnih modelov, zaslon nima možnosti spreminjanja naklona, ​​zaklop in leče delujejo zelo glasno, medtem ko dolg AF ne podpira fotografiranja,in popolna optika nima jasnosti pri največji odprtini.

Končna razsodba

Ker je najpomembnejša tržna značilnost fotoaparata njena tesnost, da bi se K-50 kar najbolje izkoristil, je bolje investirati v lečo 18-135 mm f /3,5-5,6 WR (odporno na vremenske vplive), ki bo bolj ustrezala značilnostim primera kot optika, je predstavljena v standardnem kompletu. Na žalost to pomeni povečanje stroškov fotoaparata. Vendar pa je glede na povratne informacije uporabnikov kakovost slike zelo dobra, kot tudi sposobnost za delo z nestisnjenimi datotekami RAW, čeprav so tudi JPEG datoteke dobre. Na splošno bo model dober za začetnike uporabnikov zrcalnih kamer, kar zahteva trajnost pri različnih pogojih fotografiranja. Če fotograf nima prisilnega vezanja na standarde Canon in Nikon, bo K-50 vreden pripomočka, vsaj zaradi svoje tesnosti.

Sorodne publikacije