Nadzor uporabniškega računa: Kako vklopiti in izklopiti v sistemu Windows?

Verjetno je veliko uporabnikov naletelo na situacijo, ko poskusite zagnati namestitev neke programske opreme ali ko odprete izvedljivo komponento že nameščenih programov, uporabnik na zaslonu zahteva storitev nadzora uporabniškega računa za izdajo dovoljenj za spremembe, ki bodo izvedene. v tem računalniku. To je zato, ker ima operacijski sistem posebno komponento, imenovano angleško različico nadzora uporabniških računov (UAC), ki je v aktivnem stanju in je ena od komponent celotne sistemske varnosti najnovejših različic sistema Windows. To, kar je ta storitev, kako jo vzpostaviti in kako smotrno je ohraniti, bo še naprej pojasnjeno.


Kaj je nadzor uporabniškega računa Windows?

Najprej preučimo, kaj je ta varnostni element in kako deluje, in šele potem se bomo odločili, ali ga bomo onemogočili ali ne. Dejstvo, da je to res eden od elementov zaščite samega sistema, ni treba dvomiti.
Vendar pa v nasprotju z drugimi podobnimi komponentami, kot je SmartScreen, ne blokira določenih dejanj ali programov, ki lahko spremenijo konfiguracijo sistema ali nastavitve, temveč zahtevajo samo dovoljenje uporabnika za dodelitev pravic programa za izvajanje ene ali druge funkcije operacijo, kar pomeni, da razbremeni odgovornosti za svoja dejanja v primeru dogovora. Dejstvo je, kljub glasnemu imenu (User Account Control - to je storitev nadzora nad dejanji, ki se proizvajajo ob uporabiregistriran uporabnik ali skrbnik /super skrbnik), namen te komponente je uporabnika opozoriti, da lahko odobritev tretjih oseb za spremembe škodljivo vpliva na delovanje operacijskega sistema.


Zakaj potrebujemo omejitve za ukrepe v sistemu?

Kar zadeva potrebo po takšnem "prijavitelju", mnogi menijo, da je ta storitev prav tako koristna, kot absolutno nepotrebna. Edina razumna razlaga za prisotnost te varnostne komponente v operacijskem sistemu Windows je stalni opomnik uporabnika na možne kritične posledice njegovih nepremišljenih dejanj. Toda to se zdi samo na prvi pogled. Pravzaprav, še posebej, če upoštevate dejstvo, da računalniški virusi lahko prestrežejo uporabo registriranih uporabniških računov v sistemu in vplivajo na njihovo ime, je orodje za nadzor uporabniškega računa preprosto potrebno, da se prepreči izvajanje sumljivih programčkov v računalniku, ko ima uporabnik nekakšen program. ni začela samostojno. Zato je enostavno sklepati, da je popolnoma nepotrebno onemogočiti zaščito, ki jo zagotavlja ta komponenta (v tem primeru opozorilo za iste programčke na osnovi virusov, ki se izvajajo v ozadju, ne bodo izdani, če se sprožijo spontano).

Želene nastavitve

Kar se tiče nastavitev nadzora uporabniškega računa, obstajajo samo štiri možnosti za dostavo sporočil:
 • za zagon poljubnih nastavitevprogrami (najvišja varnost);
 • Sporočilo Eclipse, ko uporabnik zažene aplikacijo;
 • sporočilo brez zaslona zatemnitve;
 • popolna zaustavitev (sploh ni sporočil).
 • Druga in tretja možnost nastavitve parametrov za stopnjo varnosti sta popolnoma enakovredni, vendar se razlikujeta le v prisotnosti izpadov na monitorju. Res je, če je računalniška konfiguracija precej šibka in mrk povzroči dolgo čakanje (ali pa je samo nadležno), lahko pustite tretjo možnost. Namestitev te ravni je priporočljiva samo v primerih, ko popolnoma zaupate zagnani programski opremi in ste prepričani, da v računalniku ni virusov in vohunske programske opreme.

  Najlažji način, kako onemogočiti nadzor uporabniškega računa?

  Zdaj nekaj besed neposredno o nastavitvi zahtevanih parametrov. Do njih lahko pridete prek nadzorne plošče v razdelku »Računi po meri«, tako da izberete postavko za spremembo kontrolnika.
  V oknu z nastavitvami na levi strani bo poseben drsnik (drsnik), ki bo prikazal zahtevano raven zaščite. Kot je že jasno, ga nastavite na zelo spodnji položaj in onemogočite obvestilo s strani Nadzor uporabniškega računa. Opomba: v zadnjih sistemih, kjer je logotip uporabnika prikazan v začetnem meniju, lahko prek njega preklopite na nastavitve. Dostopate lahko še hitreje, tako da v iskalno polje vnesete UAC. "Nadzorna plošča" v sistemih osme različice in zgoraj je najbolje klicatiKonzolo "Zaženi" z vnosom nadzornega ukaza.

  Nastavitev lokalnih pravil

  To je bila najpreprostejša možnost za želena dejanja, ki se uporabljajo za nastavitev ali onemogočanje storitve Nadzor uporabniškega računa. Lahko pa uporabite tudi druga sistemska orodja. Zlasti lahko nastavite potrebne parametre lokalnim politikom (secpol.msc).
  Tukaj morate iti v isti razdelek, poklicati varnostno enoto in poiskati točko nadzora, ki navaja, da vsi administratorji delajo v načinu odobritve. Dvokliknite, da uredite parameter, na zavihku varnosti, ki se privzeto odpre, nastavite neaktivno vrednost. Ko končate korake in shranite nameščene možnosti, zapustite urejevalnik in v celoti ponovno zaženite računalnik.

  Urejanje vnosov registra

  Podobne ukrepe za nastavitev nadzornih parametrov lahko izvedete v sistemskem registru (regedit). Samo v tem primeru, da ne bi dolgo iti skozi veje in pododdelke, je bolje, da takoj uporabite iskanje, in v ustreznem polju vnesite vrednost "EnableLUA" (brez narekovajev).
  Še enkrat, zaradi dvojnega klika, morate najprej vnesti spremembo parametra in onemogočiti storitev, nastaviti ničlo, shraniti spremembe in nato, kot v prejšnjem primeru, morate dokončati ponovni zagon sistema.
  Opomba: Nadzor lahko deaktivirate tudi prek ukazne vrstice, vendar je vneseni ukaz prevelik in ga povprečni uporabnik težko razume in zana splošno preprosto podvoji dejanja v registru za lokalne politike, katerih ključne vrednosti naredijo potrebne spremembe. Vključitev storitve v vseh primerih se izvede z uporabo povratnih ukrepov.

  Sorodne publikacije