Aplikacijski podatki: dodelite mapo, kako jo najti, jo premaknete ali izbrišete

Očitno večina povprečnih računalnikov z operacijskim sistemom Windows v katalogu aplikacijskih podatkov nima jasne zamisli. Če nekateri celo vedo, da je taka mapa v dokumentih lokalnega uporabnika, potem še zdaleč ni vedno domišljati, kaj je v njem, zakaj je ta imenik potreben in kakšne ukrepe z njim lahko izvedemo. Včasih pa obstajajo vprašanja o odstranjevanju tega imenika, ker je lahko napihnjeno do ogromnih razsežnosti. Lahko izvajate takšne operacije, in če je to za varnost operacijskega sistema ali za uporabnika, potem pa poglejmo.

Kaj je mapa Application Data?

Začnimo z dejstvom, da tak imenik v sistemih Windows ni vedno prisoten. V svoji prvotni obliki je bil njegov videz mogoče opaziti še pri modifikaciji XP, vendar se je z izdajo Vista ta mapa preimenovala in prejela bolj kompaktno okrajšavo v imenu AppData. Kot izhaja iz prevoda prvotnega imena, je mapa Application Data kraj za shranjevanje podatkov o nameščenih aplikacijah. V večini sistemov je ta imenik privzeto skrit, tako da uporabnik ne more pomotoma izbrisati vseh pomembnih podatkov, brez katerih nekateri nameščeni programi morda ne bodo delovali pravilno. Kakšne posamezne informacije so shranjene v dokumentih lokalnega uporabnika, bomo podrobneje preučili nekaj kasneje, nekaj besed pa o tem, kako najti ta imenik.


Ker je sam imenik skrit, je treba uporabiti meni, da ga prikažete v RaziskovalcuOgled in omogočanje prikaza skritega predmeta. Kljub svoji lokaciji (v razdelku dokumentacije in nastavitvah vsakega lokalnega uporabnika) tega imenika ni mogoče videti v mapi Dokumenti. Če želite dostopati do njega, morate na disku operacijskega sistema poiskati imenik Uporabniki, nato pa izberite lokalnega uporabnika in se pomaknite do imenika, ki nas zanima prek poti Dokumenti in nastavitve /Podatki aplikacije.

Glavni imeniki in datoteke, shranjene v imeniku

Po prijavi v ta imenik lahko takoj vidite tri glavne podmape: Local, Local Low in Roaming.
V matičnem imeniku ne sme biti nobenih drugih imenikov ali posameznih datotek. Zato lahko uporabnikom takoj podate nekaj nasvetov: če opazujete objekte tretjih oseb, ste lahko prepričani, da so povezani s kategorijo virusov ali podobnimi računalniškimi grožnjami.

Podatki o imeniku gostovanja

Toda katere informacije so shranjene v teh treh imenikih? Začnimo z zadnjim. Mapa za gostovanje je prostor za shranjevanje uporabniških podatkov, ki ga lahko uporabljajo nekateri programi, ki so usmerjeni v delo z uporabo interneta, vendar s pogojem morebitne uporabe teh programov na drugih računalnikih ali mobilnih napravah z enako registracijo.

Na primer, v tem imeniku lahko najdete skoraj vse programe za internetno komunikacijo (zgodovino shranjevanja map, shranjene podatke in nastavitve), podatke, nameščene v brskalniku, in nekatere druge programe.zahteva registracijo.

Datoteke v lokalni mapi

Lokalni imenik v aplikacijskih podatkih je odgovoren za shranjevanje nekaterih podatkov in nastavitev, ki pripadajo izključno lokalnemu računalniku, za katerega sinhronizacija ali prenos na druge naprave ni nikoli izvedena.
Če niste uporabljali dostopa do interneta, sta bila prvi in ​​drugi imenik "vezana" na enega uporabnika (lokalna registracija), podatki v njih pa ne bi bili drugačni. Prav takšna delitev je narejena za udobje.

Informacije v imeniku LocalLow

Ta imenik v imeniku aplikacijskih podatkov ni nič manj zanimiv. V bistvu shranjuje informacije in nastavitve za tiste programe po meri, ki zahtevajo nizko integracijo z omejenimi varnostnimi nastavitvami.
Za lažje razumevanje lahko opazimo, na primer, isti zaščiteni način ali način "brez beleženja zgodovine" v spletnih brskalnikih. Vendar pa lahko nekatere posebne nastavitve Java, komponente programske opreme Adobe itd.

lahko takoj izbrišem iz glavnega imenika?

Tako izhaja iz zgoraj navedenega, zato postane očitno, da brez potrebe po brisanju podatkov iz vseh treh imenikov ne more biti, saj ne smejo uporabljati samo njihovi programi, vendar lahko uporabnik sam izgubi pomembne povezane parametre, na primer , z registracijo v neki prijavi ali z njeno zaupnostjo podatkov. Vendar pa mnogi ugotavljajo, da se lahko količina aplikacij za podatke (aplikacije Data) Windows sčasoma znatno povečadoseči skoraj strašne razsežnosti. Kako se spopasti s tem? V ročnem načinu lahko izbrišete le tiste predmete, ki bi jih lahko programsko orodje pustili na daljavo z uporabo standardnega orodja za deinstalacijo sistema Windows, v katerem se popolnoma počutite nepotrebno.

Za varnejši način, da se znebite takšnega smeti, je bolje uporabiti vsaj običajno čiščenje diska ali uporabiti posebne optimizatorje. Na poti lahko daste še en nasvet za prihodnost: če se ne želite sami očistiti, je bolje odstraniti aplikacije s posebnimi programi, kot je iObit Uninstaller, ki ne samo, da samodejno odstranijo vse večje in preostale komponente programa, vključno z datotekami, mapami in vnosi v register, ampak po nepravilni odstranitvi lahko najdete vse vrste računalniških odpadkov.

Kako prenesti vse datoteke iz postavitve sistema (C: /Dokumenti in Nastavitve /Podatki o aplikaciji) na drugo lokacijo?

Nazadnje pa se obrnemo na najbolj boleče vprašanje, ki je zanimivo za veliko večino uporabnikov. Predpostavimo, da je mapa res raznesla do neverjetnih velikosti, vendar so podatki, ki so bili nameščeni uporabniku, zelo potrebni, toda v logičnem delu strani je veliko. Ali lahko opisane imenike varno premaknete na drugo lokacijo? Da, lahko! Toda s tem morate narediti nekaj preprostih dejanj. Ker je spremljanje podatkov o aplikaciji z uporabo podatkov, shranjenih tukaj, delno izvedeno glede na informacije iz teh imenikov, preprosto kopiranje ali premikanje rezultata ne bo. Todaizhod je. V logičnem razdelku preprosto ustvarite nov imenik aplikacijskih podatkov (ali AppData, odvisno od različice nameščenega operacijskega sistema) in kopirajte vse tri podmape na novo mesto.
Nato obiščite urejevalnik registra (regedit), poiščite razdelek Shell Folders v veji HKCU, kot je prikazano na zgornji sliki, in spremenite poti datotek za vse aplikacije, tako da podate nov imenik. Po tem lahko znova zaženete sistem in izbrišete izvirni imenik brez težav. Opomba: Pri izvajanju teh operacij upoštevajte, da bodo pri prenosu podatkov potrebni za vsakega registriranega uporabnika, saj se v razdelku Dokumenti in nastavitve glavni imenik AppData samodejno ustvari za kateri koli račun.

Sorodne publikacije