Potrebujete regulator napetosti za hladilnik in kateri je boljši?

Sodobni hladilniki - kompleksni gospodinjski aparati. Sestavljeni so iz številnih elementov, med katerimi ne le električni motor in kompresor, temveč tudi različna elektronska polnila, preko katerih upravljajo različne načine delovanja te enote. Vsi izmed njih, tako kot večina aparatov, porabijo elektriko neprekinjeno. Pri nakupu hladilnika izkušeni svetovalci za prodajo priporočajo nakup napetostnega regulatorja. Zakaj je potrebna? Ali je mogoče narediti preprost omrežni filter? Kako izbrati regulator napetosti za hladilnik? Z vsemi vprašanji, ki jih bomo razumeli v tem članku.

Zakaj potrebujem regulator napetosti za hladilnik?

Večina elektronskih komponent naprave je občutljiva na padec napetosti v električnem omrežju, ki danes žal ni nič nenavadnega. Mnogi proizvajalci v garancijskih kuponih napišejo točko okvare naprave zaradi napačnega ožičenja, kar kaže, da ta primer ni povezan s popravilom na račun podjetja. Po statističnih podatkih kompresor v devetih od desetih primerov povzroča potrebo po nakupu nove naprave, saj so stroški popravil včasih neupravičeni. Razlog za takšno okvaro so pogosto skoki v električno omrežje.


Za zaščito hladilnika pred morebitnimi okvarami zaradi padca električnega napajanja lahko pomaga regulator napetosti 220 V. Stroški te naprave, ki omogoča zaščito sodobnih gospodinjskih aparatov, vvsak primer bo pod popravilom.

Možne okvare delov hladilnika

Nestabilno delovanje električnega omrežja, nihanja in ostri skoki napetosti v njem lahko povzročijo naslednje okvare:
 • odpoved elektronskih elementov za nadzor temperature (zaradi ostrih kratkotrajnih napetostnih skokov);
 • okvara krmilnih elementov kompresorja (med dolgim ​​obratovanjem pri nizki napetosti omrežja);
 • odpoved navitja elektromotorja kompresorja (nastane zaradi zmanjšane napetosti omrežja in v primeru njegovega močnega povečanja);
 • izgorevanje parnega kompresorja ročične gredi (za frekvenčne skoke pri nezaščitenem zagonu);
 • napaka elektronske krmilne enote, s katero uporabnik nastavi temperaturo hladilnih in zamrzovalnih komor.
 • Omrežni filter ali stabilizator?

  Za začetek določite kakovost vašega električnega omrežja. Odvisno od tega se odloči, ali je mogoče narediti preprost omrežni filter ali pa kupiti zanesljivejši stabilizator.
  Po ruskem GOST, je za električno omrežje nazivna napetost 220 voltov, s toleranco 10 odstotkov "plus ali minus". Nazivna normalno dopustna GOST napetost omrežja je interval od 198 do 242 čl. Skoraj vsi proizvajalci električnih naprav in opreme izdelujejo lastno opremo za delo v tem dovoljenem GOST območju. To je idealno - po GOST - u in v resnici skoraj vsa električna omrežja delujejo s pogostimi nihanji in nihanjem napetosti, kipogosto izven dosega. Vpliva na veliko dejavnikov - od kakovosti samih električnih omrežij, ki je odvisna od dobaviteljev električne energije, našega okolja in sezonske obremenitve omrežja.

  Strokovnjaka lahko povabite, da diagnosticira omrežje. Kot kaže praksa, večina električnih omrežij v ruskih domovih, vključno z novimi stavbami, ne izpolnjuje standardov. Zato je za zaščito dragih gospodinjskih aparatov priporočljivo namestiti dodatne regulatorje napetosti za hladilnike. Sodobni trg potrošnikom ponuja širok izbor različnih modelov tako glede tehničnih lastnosti kot tudi videza.

  Zmanjšana napetost

  Zmanjšana napetost v omrežju lahko povzroči nezmožnost zagona motorja kompresorja. V tem primeru se tok skozi navitje nadaljuje, kar bo povzročilo pregrevanje. To lahko povzroči okvaro kompresorja. Tudi če je nizka napetost v omrežju dovolj za zagon motorja, se bo še vedno pregrevala (da bi zagotovila potrebno moč za delo). To bo povzročilo tudi okvaro motorja. Samo napetostni regulator lahko reši problem zmanjšane napetosti v omrežju.

  Visoka napetost

  Moč motorja je neposredno odvisna od napajalne napetosti v omrežju. Če je pri nizki napetosti v omrežju kompresor sposoben dati potrebno moč na račun bolj intenzivnega dela, potem s povečanim ne obratnim. V tem primeru bo motor proizvedel več moči, kot je potrebno za normalnodelo Naprava bo delovala s preobremenitvijo, kar bo povzročilo napako pred nominalnim časom.
  Poleg tega se lahko pri visoki napetosti v navitjih rotorja pojavi okvara, ki nato odpravi elektronsko polnjenje hladilnika.

  Visokonapetostne prekinitve

  Včasih, ko je omrežna napetost stabilna, lahko pride do kratkotrajnih visokonapetostnih prekinitev. Takšni skoki so kratkotrajni, vendar se lahko številke povečajo desetkrat. Običajno so povezani s težavami dobaviteljev električne energije (induktivni vrhovi skokov zaradi nesreč pri opremi) ali naravnih nesreč (udari strele v daljnovod, prekinitve električnih vodov in drugo). Vsi taki skoki so občutljivi na katero koli električno opremo, vključno s hladilniki.

  Zaščita naprave pred takšnimi skoki je lahko preprost omrežni filter. Ampak, če je že odločeno za nakup regulator napetosti za hladilnik, potem ga kupite in filter ni potreben. Naprava zagotavlja zaščito priključene na opremo iz kratkotrajnih visokonapetostnih skokov.

  Kako narediti pravo izbiro?

  Danes je trg električne opreme zelo velik izbor podobnih naprav, ki imajo precejšen porast cen. Na vprašanje o potrebi po regulatorju napetosti za hladilnik, je treba najprej omeniti nakup enofaznih možnosti.
  Drage trofazne naprave se pogosto ponujajo potrošnikom, vendar nimajo domačih gospodinjskih aparatovnujnosti Pri priklopu industrijskih in zelo zmogljivih hladilnikov so potrebni trifazni stabilizatorji. Glavni parametri stabilizatorja pri izbiri:
 • moč;
 • območje delovne napetosti omrežja;
 • hitrost;
 • zanesljivost in varnost.
 • Moč

  To je glavna značilnost katerega koli regulatorja napetosti za hladilnik. Za določitev tega indikatorja je treba upoštevati nazivno izhodno moč naprave, ki bo prek nje povezana. Pri zagonu glavnega porabnika električne energije hladilnika - kompresorja je zahtevana moč 5-krat večja, kot je navedeno v potnem listu instrumenta. Kaj storiti v odsotnosti navodil in potnega lista? Kot pravijo uporabniki v svojih pregledih, lahko informacije najdete na hrbtni strani enote. To število je treba pomnožiti s 5. To bo začetna moč. Poleg tega je treba pri določanju moči stabilizatorja upoštevati tudi doplačilo, če električna omrežja pogosto delujejo z nizko napetostjo v omrežju. V tem primeru se priporoča 20-odstotni bonus za začetno moč (ki je bila določena na nominalni osnovi). Če je nominalna moč naprave 200 W, bo zagon 1000 W, plus 20-odstotno doplačilo za nizko napetost - 200 W. Od tu dobimo, da mora biti moč regulatorja napetosti za uvožen hladilnik vsaj 1200 W.

  Delovno območje

  Čim višji je ta kazalnik, tem bolje. Večina stabilizatorjev podpira razpon napetosti v omrežju od 70 do 330 v. Vglede na probleme v omrežju je vredno izbrati obstoječe:
 • 100-260, če je napetost v omrežju zmanjšana;
 • 120-300, če je napetost v omrežju povišana.
 • Stopnja

  Proizvajalci regulatorjev napetosti za hladilnike običajno navedejo ta parameter, ki se meri v milisekundah (milisekundah). V praksi je 10-20 ms. Ne uporabljajte super hitrih stabilizatorjev. Parameter 10-20 ms je dovolj za hiter odziv regulatorja napetosti 220 V na vse spremembe v omrežju doma.

  Zanesljivost in varnost

  Odvisno od proizvajalca. Kot pravijo uporabniki, lahko pri nakupu poceni modela od neznanega proizvajalca dobite napravo, ki bo kmalu na svojem mestu. Bolje je, da dajejo prednost znanim proizvajalcem, katerih ugled je dokazano in dobro znano. To še posebej velja, če je izbira izvedena v smeri močnega in dragega stabilizatorja.

  Povzetek

  Po statističnih podatkih so danes stabilizatorji napetosti za LG, Samsung, Bosch, Siemens in Pozis zelo priljubljeni. In če so sovjetske naprave delale dolga leta brez dodatne zaščite, potem moderne enote, "polnjene" z elektroniko, potrebujejo dodatne varnostne sisteme. To še posebej velja za modele No Frost. Ni pomembno, ali je napravo kupil trdna varnostna naprava. Kot kažejo številni pregledi, ki je najboljši regulator napetosti za hladilnik, se vsak uporabnik sam odloči. Izbira mora vsebovati posamezne značilnosti omrežja in tehnične parametre načrtovane napravepovežite preko UPS-a Po mnenju uporabnika so za hladilnike s sistemom za odmrzovanje kapljic in mehanskim regulatorjem temperature primerne proračunske možnosti do 2 kWt. Naprave z avtomatskim odtaljevanjem in elektronsko regulacijo zahtevajo stabilizator z visoko občutljivostjo, razpon nihanj - od 180 do 250 V.

  Sorodne publikacije