Ni svetlobe na prenosnem računalniku: nasveti za reševanje problema

Prenosniki so naprave, ki pogosto naletijo na različne težave. Pri večini modelov se baterija sčasoma izklopi in naprava preneha delovati samostojno. Včasih uporabnik ne razume, zakaj svetlost na prenosnem računalniku ni regulirana. Težave lahko vplivajo tudi na napake v sistemu in strojni opremi. Nadzor svetlosti je možnost katerega koli monitorja ali zaslona. Ta nastavitev je lažje spremeniti v računalniku, saj imajo vsi monitorji posebne gumbe. V prenosnem računalniku morate uporabljati bližnjice na tipkovnici ali sistemske nastavitve. Vendar se zgodi, da prenosnik ne nadzoruje svetlosti. Zakaj in kaj storiti?

Problem

Če svetlost na prenosnem računalniku ni prilagojena, je to lahko posledica težav z gonilniki z več napravami hkrati, težav s tipkovnico in zrušitvijo sistema.
Kot kaže praksa, je najpogostejši vzrok nepravilno delovanje gonilnikov monitorjev, grafičnih kartic ali čipov. Prilagoditev svetlosti morda ni tako pogosta, v nekaterih primerih pa je lahko zelo uporabna. Še posebej, če se naprava pogosto uporablja na različnih mestih: na ulici, v kavarni ali doma. Zaradi različnih svetlobnih pogojev je slika na zaslonu lahko popačena.


Razlogi

Kot je bilo že omenjeno, če svetlost ni prilagojena na prenosnem računalniku, je prišlo do težave z določenim delom sistema. Najpogosteje uporabljene variante so:
 • odklop monitorja;
 • gonilniki za grafične kartice;
 • gonilnik čipov;
 • brez samodejnih posodobitev;
 • voznik monitorja;
 • Napake na ravni programa.
 • Večina teh težav se pojavlja v katerem koli operacijskem sistemu, zato je njihova rešitev primerna za vsakega uporabnika.

  Izklop monitorja

  Najpogosteje se monitor izklopi zaradi okvare sistema. Reševanje tega problema je torej v pravilni nastavitvi. Kako razumeti, kaj monitor ugasne? Ko odprete nadzorno ploščo, uporabnik ne more najti ikon za prilagajanje svetlosti. Seveda morate takoj odpreti meni za nastavitve monitorja.
  V nastavitvah zaslona lahko najdete drsnik za svetlost, vendar z njim ne morete storiti ničesar. To ponovno pomeni, da je monitor izklopljen ali pa ga sistem ne najde. Kako pa lahko uporabnik vidi vse, kar se zgodi na zaslonu?


  Tukaj gre za to, da fizično prikazuje funkcija, vendar je na voznikovi ravni sistem prikazan kot neaktiven. Zato so vsi kontrolni parametri začasno onemogočeni. Ta težava se pogosto zgodi, vendar je to najlažji način za obravnavo.

  Odločitve o izklopu monitorja

  Če svetlobe ne prilagodite na prenosnem računalniku z operacijskim sistemom Windows, morate iti v Upravitelj naprav. Vnesete lahko ime tega iskalnega menija ali pojdite v Moj računalnik, uporabite PCM in meni Lastnosti. Na levi strani najdemo želeni del. V novem pogovornem oknu bodo prikazane vse komponente, povezane z matično ploščo.Med njimi najdemo "Monitorje" in "Universal PnP Monitor". Če je zaslon res onemogočen, se prikaže puščica poleg ikone. To pomeni, da je monitor izklopljen na programski ravni. Dovolj je, da kliknete na PCM in izberete ukaz "Omogoči".
  Po zadostnem ponovnem zagonu sistema. Treba je opozoriti, da se podoben problem najpogosteje pojavlja na prenosnem računalniku z modeloma Windows 10 in Lenovo ter Pavilion.

  Monitor Driver

  Ne da bi se oddaljili od teme, je treba omeniti tudi težave z gonilniki monitorjev. To težavo najpogosteje srečujejo tisti, ki uporabljajo specializirano opremo, ki potrebuje voznike. Če uporabljate profesionalni ali polprofesionalni zaslon, ne bo mogel delati v parih s standardnim, ki je v distribuciji sistema Windows. To bo moralo poiskati ustrezne "drva", ki bi rešila težavo. Najdete jih na disku, ki ste ga dobili z monitorjem, ali na mestu izdelave naprave.

  Gonilniki grafične kartice

  Če se svetlost prenosnega računalnika Windows 10 ne spremeni, morate pogledati učinkovitost gonilnikov grafične kartice. To je pogosta težava, poleg grafične kartice pa je težava tudi pri težavah s programsko opremo in napakami pri nadgradnji. Ta težava je lahko posledica dejstva, da:
 • sistem je izbrisal voznike;
 • sploh niso bili nameščeni;
 • adapter je bil prekinjen v upravitelju naprav;
 • Prišlo je do napačne posodobitve.
 • Reševanje gonilnikov grafične kartice

  Torej, če je bil "drv" izbrisan alisploh niso nameščeni, dovolj je, da jih prenesete na prenosnik z operacijskim sistemom Windows 10. Pogosto ga lahko namestite neodvisno od nepreverjenih virov, naložite s posebno programsko opremo ali iz paketa gonilnikov. V tem primeru morate iti na uradno stran proizvajalca grafične kartice in tam najti potrebne datoteke.
  Zelo pomembno je, da se prenese z uradne strani, tako da ni več podobnih težav. Za nadgradnjo lahko uporabite tudi posebno programsko opremo. Na primer, če je video kartica Nvidia, bo dovolj od uradnega vira, da prenesete Nvidia Experience. To je uradni pripomoček, ki ponuja optimizacijo grafične komponente sistema, kot tudi namestitev posodobitvenih zemljevidov.
  Če je grafična kartica izklopljena, jo je treba aktivirati na enak način, kot je bila opravljena z monitorjem. Pojdite v Upravitelj naprav in poiščite vrstico »Video adapterji«, izberite želeni model in »Omogoči«.

  Gonilnik čipov

  Tukaj je podobna zgodba o težavi z grafično kartico. Če so bili v nekaterih primerih preneseni gonilniki iz vira tretje osebe ali samodejna namestitev sistemske programske opreme, morda ne bodo delovale vse možnosti. Nekateri od njih morda ne bodo prikazani na vseh, ki ne morejo niti najti, kje je svetlost na prenosnem računalniku. V tem primeru je dovolj, da namestite zahtevana drva iz dokazanih virov ali uradne strani. "

  Samodejno posodabljanje

  Pogosto lahko ta sistemska možnost pogosto igra slabo šalo. In če je v operacijskem sistemu Windows 7 ta funkcija izklopljena, potem se z "desetimi" stvari težje premikajo. Pogosto brezZnani uporabniški sistem začne nameščati posodobitve, ki lahko le škodujejo. Nekateri lahko izgubijo funkcije ali orodja.

  Za izklop morate iti v sistemski meni. To lahko storite z gumboma Win + X ali prek kontekstnega menija. Nato bomo našli element »Spremeni nastavitve«. Poiščite meni »Oprema« in izberite »Možnosti namestitve naprave«.
  V novem oknu morate zapustiti samodejni prenos programov: izberite »Ne« in kliknite »Shrani«.

  Težave s kombinacijami

  Gumb za svetlost na prenosnem računalniku je najlažji način za nastavitev te nastavitve. To je na vsaki tipkovnici in na začetku deluje pravilno. Včasih je dovolj, da kliknete nanj in spremenite svetlost, včasih pa morate uporabiti kombinacijo tipk, med katerimi je tudi gumb "Fn". Če te kombinacije iz nekega razloga ne delujejo, lahko pride do težav z gonilnikom ali nepravilne uporabe gumbov. Popolnoma z vsemi prenosniki je vedno disk, ki vsebuje vse potrebne gonilnike za pravilno delovanje naprave. Običajno je po namestitvi sistema Windows dovolj, da postavite ta disk in začnete s prenosom vseh programov. Če iz nekega razloga tega ne morete storiti, potem morate iti na uradno stran proizvajalca prenosnega računalnika. Če imate prenosni računalnik podjetja Hewlett Packard, morate prenesti programsko opremo HP Software Framework. V Asusu se niz programov imenuje ATK Hotkey.
  Morda boste morali prilagoditi gumbe v BIOS-u. Možnosti v tem meniju so lahko onemogočeneuporabljajte kombinacije. Pojdite na to stran in poiščite ustrezen razdelek. Odvisno od modela se lahko označi kot sistemska konfiguracija, način delovanja, način delovanja, obnašanje funkcijskih tipk itd. Če želite to narediti, morate pogledati tipkovnico prenosnega računalnika. V zgornji vrstici so kombinirani gumbi, v katerih so poleg F1-F12 tudi ikone. Če ne veste, kaj pomenijo, preberite priročnik. Gumb za povečanje svetlosti označuje slika velikega sonca, za zmanjšanje svetlosti pa morate pritisniti gumb s soncem manj. Mimogrede, ista logika ima dva ključa za nadzor glasnosti. Ampak ne bo dovolj, samo da bi našli te ključe. Vedno delajo s funkcijskim gumbom, ki ga lahko označimo kot "Fn" ali "Fx". Nahaja se v spodnji vrstici. S kombinacijo dveh gumbov lahko omogočite ali onemogočite to ali to funkcijo. Svetlost ali glasnost lahko prilagodite na prenosnem računalniku, vklopite ali izklopite brezžično omrežje, sledilno ploščico, monitor in zvok. Prenesete lahko prenosnik v sanje.
  Poleg gumbov lahko uporabite tudi nastavitve svetlosti programske opreme. Na primer, včasih lahko v pladnju najdete ustrezno ikono. Prav tako lahko greste na nadzorno ploščo, izberete nastavitev "Power" in v enem od načrtov porabe lahko najdete drsnik s prilagoditvijo. Prilagoditev svetlosti se izvede v orodju Intel Graphic, ki je skoraj vedno privzeto nastavljen. Ko ga odprete, lahko grestenastavitev monitorja, kjer je preprosto spremeniti kontrast, odtenek, svetlost in druge nastavitve.

  Sorodne publikacije