Prilagajanje barve monitorja: vodnik po korakih

Vsi vemo, da dolgo časa pri računalniku slabo vpliva na zdravje. Še posebej to vpliva na človeški vid. Dejstvo je, da oseba ne more videti frekvence utripanja zaslona monitorja, ampak oko ujame to frekvenco in na koncu lahko pride do izgube vida. Z računalnikom se oči postopoma utrudijo in se prenehajo osredotočati na sliko. Toda za mnoge je računalnik služba in zato se ta škoda ne bo izognila. Da bi jo zmanjšali, morate pravilno nastaviti barvo monitorja in njegovo dovoljenje.


Konfiguriranje z AdobeGamma

Za optimalno prikazovanje barv morate konfigurirati z uporabo posebnega programa, imenovanega AdobeGamma. Najprej ga morate namestiti v računalnik. Ko namestite program, nastavite ohranjevalnik zaslona v obliki sive barve na namizju. Prilagajanje barv namiznega monitorja sistema Windows 7 je v razdelku Prilagajanje, ki se prikaže v pojavnem oknu z desnim klikom na ohranjevalnik zaslona (ozadje). Tam morate izbrati element "Ozadje namizja", v njem pa se nahaja spustni meni "Lokacija slike", v katerem je element menija "Solid Colors". Siva barva je vidna takoj. Zdaj je čas, da preidemo neposredno na sam postopek. Ko se aplikacija AdobeGamma zažene, se konfiguracija izvede s pomočjo čarovnika za konfiguracijo (morate izbrati to možnost) - poseben program, kivam omogoča, da skozi celoten postopek. Naslednji korak je izbrati "barvni profil". Običajno je priporočljivo zapustiti profil (za neizkušene uporabnike). Zdaj morate klikniti na gumb "Naprej", da nadaljujete in nastavite kontrast na najvišjo vrednost. Svetlost je treba prilagoditi tako, da je kvadrat, ki se nahaja znotraj kvadrata, čim bližje črni barvi, vendar še vedno nekoliko izstopa v ozadju. Naslednji korak lahko preskočite.


Nato prilagodite korekcijo gama z uporabo spodnjega zavihka splošnega okna nastavitve. Če program za nastavitev barve monitorja ni lokaliziran, se bo imenoval WindowsDefault. Desno od nje je majhno polje, kjer se predlaga vnos vrednosti parametra Gamma. Najpogosteje uporabljena je 22. V istem oknu morate preklicati izbiro elementa ViewSingleGammaOnly za prikaz vrednosti game barv. Z uporabo miške morate rezultat pripeljati v takšno stanje, da se vsi trije kvadrati popolnoma razlikujejo od njihovega ozadja. V naslednji fazi se nastavi vrednost barvne temperature, ki mora biti 6500K. Sedaj je nastavitev končana. Po zaključku je mogoče primerjati rezultat z izvirno vrednostjo. Za to se uporabljajo gumbi pred (pred) in po (po). Barvne nastavitve za monitor Windows 10 so podobne razliki, da se lahko različice AdobeGamme razlikujejo.

Prilagajanje slike z uporabofunkcije monitorja

Skoraj vsi monitorji imajo posebno funkcijo (meni), s katero lahko hitro prilagodite barvo. Vmesnik tega menija je čim bolj jasen in večina naprav je prevedena v ruski jezik, tako da lahko preprosto spremenite kontrast s pomočjo spodnjih gumbov, da spremenite kontrast, barvo ali svetlost zaslona. Več informacij najdete v navodilih za uporabo proizvajalca, ki so običajno priložena napravi. Na primer, nastavitev barve monitorja Samsung se izvede s posebnim gumbom Menu, ki se nahaja pod zaslonom, ko kliknete na spustni meni monitorja. Ima dva glavna oddelka, ki sta odgovorna za prenos barv - to je slika in barva, ki vam bo pomagal narediti vse potrebne nastavitve. V različnih proizvajalcih in različnih modelih je te dele mogoče imenovati drugače, vendar je smisel na koncu še vedno enak.

Nastavitev slike prek sistema

Sam sistem Windows ponuja tudi funkcije, ki omogočajo prilagajanje barve monitorja. V ta namen je program, imenovan "Umerjanje", ki ga lahko najdete v iskalnem meniju. Aplikacija vam bo povedala, kako nadaljevati po njenem zagonu. Pomemben parameter je pravilna ločljivost zaslona, ​​ki je optimalna za monitor po meri. Običajno je v spustnem meniju s seznamom dovoljenih vrednosti ločljivosti zaslona označeno kot "Priporočeno". Na vas je, da izberete. Ta nastavitev je tugrafične kartice. Če želite doseči, morate z desno miškino tipko klikniti na namizje in v meniju izbrati ustrezno postavko. Različni proizvajalci grafičnih kartic ga kličejo drugače, na primer v NVIDIA je treba iskati linijo, imenovano "Nadzorna plošča NVIDIA", in v Radeonu - "Radeonove grafične funkcije". Obstajajo tudi vse druge nastavitve prenosa barv. Da bi dosegli najboljši rezultat, morate poleg pravilne ločljivosti zaslona izbrati najvišjo vrednost 32-bitne barvne globine. Običajno je ta nastavitev vedno na istem mestu kot nastavitev ločljivosti zaslona, ​​tako da iskanje ne bo delovalo.

Prilagajanje svetlosti zaslona

Verjetno je veliko ljudi opazilo, da trgovina v stojalu monitorja vizualno razlikuje sliko. Na eni je bolj dolgočasno, na drugi strani pa je preveč svetlo. To je posledica različnih barvnih nastavitev za vsako posamezno napravo. Če kupec ni zadovoljen z barvnimi nastavitvami monitorja, ki je privzeto nameščen, jih lahko spremeni. Če želite to narediti, morate klikniti na gumb z imenom Meni in na plošči izberite Slika (slika), kjer se nastavitve svetlosti in kontrasta nahajajo z drsniki za nastavitev na desni strani. Treba je omeniti, da se pri različnih modelih in proizvajalcih ti parametri lahko razlikujejo ali celo opazijo shematične številke, vendar je zdrav razum za končnega uporabnika vedno jasen. Po zaznavi zahtevanih parametrov morate vzeti čisti bel list papirja,postavite ga pred monitor, ustvarite prazen prazen dokument s programom Beležnica in primerjajte barvo lista papirja z belim ozadjem v programu. Ta postopek se izvede za oceno in nadaljnjo prilagoditev bele barve monitorja. Nato morate za drsnik, ki je odgovoren za svetlost slike, poiskati položaj tako, da bele barve na monitorju sovpadajo z belo barvo lista papirja na mizi.

Prilagajanje kontrasta zaslona

Dve sliki identičnih majic različnih barv lahko pomagata prilagoditi kontrast: ena srajca je črna, druga pa bela. Glavna stvar je, da so barve enobarvne. Obe sliki sta odprti in razporejeni drug ob drugem. Zdaj morate premakniti drsnik, ki je odgovoren za kontrast, dokler gube na obeh majicah ne bodo jasno izstopale. Ko je ta učinek dosežen, lahko nastavite svetlost še malo. V tem procesu se lahko zaključi prilagoditev svetlosti in kontrasta. Rezultat teh manipulacij bele barve se lahko razlikuje od nastavitev monitorja, ki so bile privzeto nastavljene ob nakupu. Vendar pa strokovnjaki pravijo, da je to samo nestašni pogled, ki ga povzročajo nenavadne oči na prvotne vrednote.

Prilagajanje barve prenosnika z operacijskim sistemom Windows

Prenosni računalniki so že dolgo sestavni del našega življenja. Dovolj je, da nastavite prenosni računalnik enkrat, da vam ni treba skrbeti preveč in vam ni treba porabiti dodatnega časa. Prilagajanje barve monitorja prenosnega računalnika nise razlikuje od običajnih nastavitev monitorja. Nahajajo se v razdelku »Upravljanje barv« na nadzorni plošči sistema Windows. Po vnosu razdelka morate izbrati zavihek "Podrobnosti" in nato gumb "Umeri zaslon". Nato sledite navodilom čarovnika za namestitev.

Prilagajanje barve prenosnika z uporabo programa intelHDgraphics

Toda to ni edini sprejemljiv način za rešitev te naloge. Na primer, obstaja programska oprema, ki ta problem rešuje bolj kakovostno. Če vaš prenosnik deluje na procesorju Intel, prilagodite barvo v razdelku »Grafike«. Do njega lahko pridete z istim kontekstnim menijem, ki se imenuje z desnim klikom miške. Ko odprete odsek, se prikaže okno z več kategorijami, ki ustrezajo parametrom grafične kartice. Če želite nastaviti barvo, izberite kategorijo »Prikaz«. Na kartici "Barve" lahko najdete zavihek "Napredno", v katerem regulatorji potrebujejo prilagoditve barv. Edine možnosti so odtenki in nasičenost, s katerimi se izvaja nastavitev. Stopnjo povečanja ali zmanjšanja vrednosti določi uporabnik glede na njegove potrebe.

Značilnosti prilagoditve svetlosti na prenosnem računalniku

Znano je, da če želite hitro prilagoditi zaslon monitorja, lahko uporabite vmesnik gumbov, ki se nahajajo na njegovem telesu. Toda laptop počne nekoliko drugače in, če povem po resnici, za mnoge neznane uporabnike to postane resničen problem. Primer vker na prenosnem računalniku preprosto ni gumbov. To ni posledica pomanjkanja prostora za to funkcijo, temveč dejstva, da optimalno sliko izbere razvijalec opreme. Vendar se včasih pojavi potreba po hitri barvni nastavitvi. Za rešitev tega problema ima prenosni računalnik posebno tipko Fn, ki je odgovorna za dodatno funkcionalnost. Ko držite tipko, so aktivirane dodatne funkcijske tipke, v katerih so ikone označene z drugo barvo. Če želite prilagoditi svetlost monitorja, uporabite tipke s sliko sonca (standardna ikona svetlosti).

Barvno testiranje z uporabo Real Color

Obstaja še eno orodje, ki se v določenih krogih obravnava kot referenca. To je posebna ozadje za Real Color, ki ima nekaj podobnosti z omrežno nastavitvijo, ki se uporablja včasih na televizorjih. Pri uporabi te metode je na namizju nameščena posebna ozadje z optimalno ločljivostjo za vaš računalnik ali prenosni računalnik. Če gledate zaslon z običajne razdalje, lahko ugotovite, ali je bila umerjena pravilna barvna bilanca. Če je pravilna nastavitev gladka siva gradient, in če so trakovi zaznani in je mešanica odtenkov, potem je barva nepravilno nastavljena.
Če povzamemo, lahko rečemo, da so barvne nastavitve monitorja - okupacija precej burne in odvisne od številnih dejavnikov. Zato je treba za vsak posamezen primer uporabiti njihove parametre za zadovoljevanje posebnih potreb. Ampak neRazpršeno med številnimi različnimi metodami, je treba to storiti: za hitro konfiguracijo uporabite vgrajene sistemske parametre, za bolj kompleksno nalogo pa se lahko obrnete na aplikacije tretjih oseb.

Sorodne publikacije