Kaj je oblikovanje diska? Metode in metode

Pred desetimi leti je oblikovanje trdega diska veljalo za običajen in preventivni postopek. Izveden je bil skoraj vsak mesec, saj trdi diski niso bili zanesljivi in ​​so se pogosto motili, in taka "obdelava" je bila dobro rešena.

S prihodom sodobnih polprevodniških pogonov se je potreba po takšnih ukrepih zmanjšala na praktično nič, vsaj kar zadeva trde diske. Kar se tiče flash pogonov in drugih zunanjih medijev, kjer smo po formatiranju diska začeli s tem, kar smo imenovali prazen list, je bila potreba po takem postopku še vedno prisotna. Danes uporabnik osebnega računalnika ni omejen na vgrajena orodja operacijskega sistema in ima pravico izbrati pripomočke tretjih oseb, njihova korist pa je več kot dovolj. Poskušali bomo odgovoriti na vprašanje, kaj je formatiranje diska in kako deluje. Dobra polovica ljudi, ki sedijo pred monitorjem, ne zamaši glave s podobnimi težavami, saj verjame, da bo sama platforma obvladovala to nalogo in da ne spada v pristojnost uporabnika. Vendar se še vedno ni treba zanašati v celoti na operacijski sistem, vsaj doslej.


Torej, poglejmo, kaj je formatiranje diska, zakaj je to potrebno, kako deluje in kakšna orodja so potrebna za ta postopek. Vse nianse, ki jih bomo upoštevali na priljubljeni platformi "Winds" različice 7 in 10.

Kaj je oblikovanje diska?

S tem postopkom se na trdi disk ali zunanji namestijo posebne oznakemedijske informacije. Novi trdi disk ali pomnilniška kartica, ki je pravkar prišla iz transporterja, je povsem neuporabna brez te oznake.
Z drugimi besedami, taka operacija omogoča operacijskemu sistemu, da "vidi" sektor, pot, ki jo je sprejemnik namestil na disk, kakšen obseg ima in kako hitro se bere. V nadaljevanju poglejmo, kaj je formatiranje pogona za stare pogone. Že več let delovanja, še posebej aktivni, se trdi disk ali kateri koli drug pogon postopoma spreminja v smetišče. Vse, kar je bilo kdaj nameščeno na disk, pušča njegov odtis. Lahko je nekaj "korenin" starega operacijskega sistema, nepravilnih ali izgubljenih imen datotek in poravnanih v kotih sektorjev, kar je samo nepotrebno junk.

Zaradi tega obstaja veliko težav, vendar je glavna stvar - zmanjšati hitrost obdelave podatkov: zamrznitev, upočasnitev in druge zamude, in dlje, slabše. Po formatiranju trdega diska sistem začne delovati veliko hitreje in vsi problemi izginejo sami. Strokovnjaki svetujejo, da se ta postopek izvaja vsaj enkrat letno. Hitri SSD-ji niso pomembni, saj imajo tehnologijo TRIM-a (šivani operacijski sistem sam naredi vse), vendar so potrebni običajni trdi diski HDD, da ne omenjamo pomnilniških kartic in pomnilniških kartic.

Značilnosti procesa

Prav tako je treba opozoriti, da je po oblikovanju za obnovitev diska, oziroma, prej, da se tam nahaja, informacije so zelo in zelo težko. Zato je pred postopkom potrebno shraniti podatke v druge medije,drugače tvegate, da jih boste izgubili za vedno.
Pazite na vrsto medija. Nekateri imajo več stopenj zaščite in takšne operacije na njih so zelo problematične. Pred formatiranjem zaščitenega diska morate onemogočiti vse omejitve. Podrobnosti lahko najdete v navodilih za medije ali na uradni spletni strani proizvajalca.

Faze

Celoten proces je mogoče razdeliti na tri stopnje: oblikovanje nizke ravni diska, označevanje particij in odtekanje na visoki ravni. Postopek je precej dolgotrajen, v nekaterih primerih (o njih malo kasneje) pa se lahko znatno pospeši.

Oblikovanje na nizki ravni

Na tej stopnji se uporablja oznaka na celotnem disku - od prvega do zadnjega bajta. Ta postopek v večini primerov pade na proizvajalčeva ramena, tj. Odseki so označeni na tekočem traku. Operacija ne vključuje samo definicije sektorjev in poti, temveč tudi podatke o strojno-programski opremi, ki bodo platformi pomagali določiti vrsto in vrsto medija, ter trdi disk klasificiral po nekaterih lastnih merilih.
Informacije, zajete v storitvenem sektorju, ostanejo vedno v spominu. Če se želite znebiti ali narediti nekaj sprememb, potrebujete firmware za formatiranje trdega diska, ki ga preprosto ne najdete. To še posebej velja za vrhunske modele, kot so Seagate ali Western Digital. V vseh drugih primerih (kitajski potrošniški izdelki) tovarniški podatki ne bodo delovali. Prav tako je treba opozoriti, da po oblikovanju na nizki ravni ne bo mogoče obnoviti nobene informacije, nitinajsodobnejši in najmočnejši program.

Razdeljene particije

Na tej stopnji je disk preprosto razdeljen na kose. Lahko jih je veliko. En del je nujno rezerviran za uradne informacije, vse ostalo pa ostaja po lastni presoji uporabnika. V večini primerov je disk razdeljen na dve coni z imeni C in D. Disk shrani uradne datoteke in sam sistem, disk D pa je napolnjen z uporabniškimi podatki: glasba, video posnetki, igre in drugo. S to stopnjo bo obravnaval praktično vse pametne pripomočke, ki zagotavljajo funkcijo delitve na odseke.

Oblikovanje na visoki ravni

To je običajno oblikovanje, ki je uporabniku na voljo v katerem koli operacijskem sistemu brez kakršnih koli omejitev. V glavnem izbriše datoteke in mape, kot če bi izbrali v Raziskovalcu.
Po tem postopku obstaja resnična možnost obnavljanja podatkov, zato ni tako nevarna, kot se zdi na prvi pogled. Za operacijo lahko uporabite orodja operacijskega sistema in programe drugih proizvajalcev za oblikovanje diska.

Vrste oblikovanja

Kot je navedeno zgoraj, se lahko postopek formatiranja znatno pospeši, če izberete ustrezno vrsto operacije. Najpogostejša oblika je hitro oblikovanje. To traja zelo malo časa, če pa se želite popolnoma znebiti razpoložljivih informacij na disku, vam ta način ne ustreza. Dejstvo je, da je obnavljanje podatkov po hitrem postopku dokaj enostavno, zato je v posebnih primerih bolje uporabiti navadnedelovanje.
Standardno oblikovanje traja precej dlje, vendar se opravi bolj temeljito in globoko. Datotečni sistem je v tem primeru predmet popolnega uničenja, vendar ga ne morete obnoviti v celoti in le delno. Hkrati se celoten disk preveri za sektorske bite, pravilnost označevanja in druge napake z naknadnim fiksiranjem. To pomeni, da med izvajanjem običajnega /standardnega oblikovanja, takoj pobijete dve ptici - in očistite trdi disk in odpravite napake. Seveda traja veliko več časa kot hitro, vendar je zaradi ustreznega učinka vredno čakati dodatnih deset ali petnajst minut.

Tehnike oblikovanja

Ta postopek od uporabnika ne zahteva posebnih znanj ali spretnosti. Sistemsko osebje vas bo pozvalo in vam povedalo, kako narediti vse in razložiti posledice. Razmislite o tej možnosti na primeru desete platforme "Vetrovi".
Prva stvar je, da raziskovalec odprete preko "Moj računalnik" ali funkcionalne plošče. Imeti morate seznam razpoložljivih medijev. Če se zahtevani pogon ne pojavi tam, je vredno preveriti, ali so na voljo gonilniki (ali jih je treba vključiti) ali ga poskusiti znova priključiti. Nato z desnim gumbom miške pokličite kontekstni meni in izberite element "Format". Čarovnik vas bo prosil, da izberete vrsto NTFS, FAT32 ali drugega sistema, nato pa si lahko zamislite ime (neobvezno) in začnete postopek. Če nameravate znova namestiti platformo, pri formatiranju trdega diska, kjer je, potem kliknite »Windows«.samo zavrnite vam Za izvedbo takšnih postopkov morate zagnati distributerja zunaj lupine, to je, iz bliskovnega pogona, takoj po nalaganju BIOSA, in tam že opraviti oblikovanje.

Programi tretjih oseb

Na spletu je na voljo veliko podobnih orodij, ki jih novinec skoraj ne more obvladati. Treba je opozoriti, da uporaba programov tretjih oseb vključuje razpoložljivost posebnih spretnosti. Če tega ne bo, potem bo veliko tveganje nepovratno izgubilo sistem. Osebje ima ustrezno zaščito pred "norec", vendar s pomočjo posebnih orodij lahko naredite nepopravljive zadeve. Torej je treba to vprašanje obravnavati, kar se imenuje, z glavo. Med drugo programsko opremo je mogoče identificirati več izdelkov, ki se razlikujejo po komponentah kakovosti, bolj ali manj razumljivi funkcionalnosti in učinkovitosti. Ti vključujejo Paragon Partition Manager, EASEUS Partition Master, Aomei Partition Assistant in HDD Low Level Format Tool. Vse te storitve so se dobro izkazale tako v profesionalnem kot v amaterskem okolju. Uporabniki se z njimi niso počutili resnih ali nekaterih kritičnih vprašanj, visoka učinkovitost izdelkov pa je bila večkrat objavljena v specializiranih forumih. Omeniti je treba tudi, da se programi razlikujejo po svoji neprevidnosti do prevoznikov. To pomeni, da so pripomočki dobro opredeljeni in delujejo s široko paleto trdih diskov, flash pogonov in pomnilniških kartic. Pred uporabo katerega koli programa takšnega načrta obvezno vključite tematsko dokumentacijo ali si oglejte videoposnetek. En napačen korak - in tvegateizogibajte se operacijskemu sistemu, zato bodite zelo previdni.

Sorodne publikacije