Barve v 16-bitnem sistemu: število barv in primerjava

Mnogi zahtevajo barve v 16-bitnem numeričnem sistemu za različne namene, začenši z zasnovo, zaključkom s postavitvijo ali programiranjem. Ta paleta ima 16777216 naslovov (16 6). V območju od 00 do FF (to ustreza 255 v decimalnem sistemu). Kako so barve zapisane v 16-bitnem sistemu? Barve v tej paleti so zapisane z naslednjim kodiranjem:

#RRGGBB

Težko jih je posneti, vendar jih ni vredno zapomniti, razen če so seveda pogosto uporabljene barve, na primer "#ffffff", ki ustreza belemu tonu.

Barvno kodiranje

V 16-bitnem sistemu je veliko barvnih kodiranj in jih je nemogoče zapomniti. V bistvu se za HTML in CSS uporablja samo 147 imen. Predstavljeni so na naslednjem seznamu.
Takšne barve so povsem dovolj za vsakodnevne oblikovalske potrebe, vendar jih je še veliko. Obstaja tudi 32-bitna paleta globin, vendar ni razlike med številom odtenkov. Edina razlika je tako imenovana trueColor, ki se najpogosteje uporablja za prikaz transparentnosti slike (ali pa samo dodatnih osem bitov je v medpomnilniku in se ne uporablja).


RGB - kaj je to?

Ta sistem je nekoliko lažji, ker tukaj ni zapletenih kodiranj. Barva v tem sistemu je napisana s tremi številkami - od 000 do 255. (Na primer, 000000000 "ustreza črni, 255255255" - beli.) V tej klasifikaciji, skoraj tako kot v kateri koli drugi, je vse povezano s tremiglavne barve so: rdeča, zelena, modra, odtenek pa je odvisen od števila, ki ustreza določeni različici. To lahko primerjamo z mešanico barv. Prav tako je treba omeniti, da so barve v 16-bitnem sistemu tudi RGB, vendar imajo drugačen vnos in se najpogosteje uporabljajo v računalniški tehnologiji.

Kateri barvni sistemi še obstajajo?

Poleg RGB in 16-bitnih sistemov obstaja tudi ti CMYK, ki pomeni:
 • C - Cyan;
 • M - magenta;
 • Y - rumena;
 • K - barva ključa ali blacK za drugo različico.
 • Vendar pa je treba opozoriti, da je število barv CMYK bistveno manj. To je posledica dejstva, da je v CMYK barvna frekvenca nižja v primerjavi z RGB.

  Zaključek

  Obstaja več barvnih sistemov, ki predstavljajo barve, najpogosteje pa uporabljajo RGB in CMYK. Vsaka barva ima svojo globino, ki kaže število odtenkov v paleti. Vendar pa se 32-bitna globina ne razlikuje v številu barv od 16-bitnih. Vsebuje samo transparentnost, ki je rezervirana za osem bitov. Članek podrobneje opisuje barve v numeričnem sistemu s 16 vdolbinami, pa tudi plošče, s katerimi se lahko ukvarjate pri delu s slikami. Vso srečo in uspeh v ustvarjalnih prizadevanjih!

  Sorodne publikacije