Preverjanje zneskov Hash: kaj je to?

Veliko uporabnikov računalnikov skozi čas, pri podrobnejšem poznavanju, se postavljajo vprašanja o hash-vsotah. Imenujejo se tudi kontrolni zneski. Kaj je to? Kaj potrebujete? Kako se izračunajo ti zneski?

Opredelitve pojmov

\ t
Kontrolna vsota se imenuje določena vrednost, ki se izračuna za podatke s pomočjo posebnih algoritmov. Dodelitev vsote haše - preverjanje celovitosti podatkov med prenosom. Najpogostejši algoritmi za izračun so MD5 CRC32 in SHA-1. Nadzorni zneski se lahko uporabijo tudi za primerjavo nizov podatkov o enakovrednosti, ki se uporabljajo za odkrivanje virusov v računalniku.


Priljubljenost uporabe te metode je bila posledica dejstva, da se preverjanje zlahka izvaja v digitalni opremi, ki deluje z binarnim sistemom številk. Analizira se brez problemov in je odlična za iskanje napak, ki jih povzroča hrup v informacijskih kanalih.

Algoritmi za preverjanje

MD5 algoritem se uporablja ne le za preverjanje celovitosti podatkov, temveč tudi za pridobitev zelo zanesljivega identifikatorja, ki se pogosto uporablja v primerih, ko se ista datoteka išče na računalniku. Tako primerjava ni vsebina, temveč njihova hash-sum. Za programiranje arhivov se uporablja algoritem CRC32. Dešifrira se kot "ciklična redundantna koda." SHA-1 algoritem je našel uporabo pri preverjanju integritete podatkov, naloženih s pomočjoProgram BitTorrent.

Primer

Na primer, uporabnik želi v računalnik namestiti operacijski sistem ali igro. Naloži sliko in želi zagotoviti, da je celovitost datoteke v redu in da se med prenosom nič ne izgubi. Najlažji način je, da primerjate razpršeno datoteko in jo podate avtor. Če se ujemajo, slika ne vsebuje nobenih napak. No, če so hash-zneski datotek različni, ga morate ponovno prenesti, ker je prišlo do neke vrste napake.


Ta osnovni postopek služi kot preventivni ukrep proti nepravilnemu delu, zamrzne. S tem ste lahko prepričani, da bo namestitev operacijskega sistema, programa ali igre pravilna. Naslednji bodo opisani pripomočki, popolnoma spopasti z izračunom in preverjanjem podatkov kontrolne vsote.

HashTab: Preverjanje količine razpršitve

Ta pripomoček je vtičnik, ki se integrira v operacijski sistem in se uporablja v času potrebe. Lahko ga prenesete iz uradne spletne strani popolnoma brezplačno kot namestitveno datoteko. Namestitev programa intuitivno. Po namestitvi v lastnosti vsake datoteke bo predstavljen nov dodatni zavihek za izračun kontrolne vsote. Privzeto se bodo izračunali po istih treh zgoraj opisanih algoritmih. Kako preverim zneske razpršitve? V ta namen morate v polje "Primerjava" vnesti znesek, ki ga je določil avtor. Če je prenesena datoteka uspešno prestala preverjanje pristnosti, se bo pojavila zelena kljukica. V nasprotnem primeru bo uporabnik videl rdeč križ. VV tem primeru priporočamo, da ponovno prenesete datoteko.
Nastavitve na zavihku File Hashch lahko spremenite s klikom na ustrezno postavko. Odpre se okno z možnostmi, kjer lahko prikažete zahtevane kontrolne vsote za validacijo in izračun. Da bi bilo vse vidno, priporočamo, da označite potrditveno polje, kar vam omogoča, da prikažete kontrolne zneske v majhnih znakih. Torej je zelo enostavno delati s tem programom. To lahko razume tudi neizkušen uporabnik.

Preglednica datotek MD5

Ta pripomoček je prenesen tudi iz uradne strani, vendar ne zahteva namestitve. Samo zaženite ga. Za preverjanje uporablja algoritem z istim imenom. Ko prenesete datoteko, morate kopirati razpršeno količino v odložišče v odložišče in jo nato prilepiti v potrditveno polje. Naslednji korak je izbrati datoteko, ki jo želi uporabnik preveriti za integriteto. Po kliku na gumb »Preveri« bo prejeto sporočilo z rezultatom opravila, ki vam bo povedal, ali se nadzorna vsota ujema z datoteko ali pa je datoteka poškodovana in se ne ujema. Dodatni pripomoček je izračun vsote algoritma MD5 za katero koli datoteko v računalniku.

Sklepna ugotovitev

Zato je bil upoštevan koncept "kontrolne vsote". Postalo je jasno, zakaj je bila uporabljena. Za navadnega uporabnika je to preprost način, da preverite datoteko glede celovitosti in skladnosti z izvirnikom. Opisani so bili koristni pripomočki za izračun in primerjavo razpršenih vsot. Prvičje sposoben primerjati različne vsote, drugi pa le z enim algoritmom, vendar ne zahteva namestitve, kar je dejansko v odsotnosti administratorskih pravic. Če nameravate namestiti operacijski sistem ali katerikoli drug programski izdelek, priporočamo, da po prenosu vseh datotek preverite količino razpršilca. To bo prihranilo veliko časa in, kar je še pomembneje, živce.

Sorodne publikacije