Karburator "Solex 21073" na Nivi: regulacija

Domači necestni avtomobil VAZ-2121, je tudi legendarna "Niva", od leta 1977 neumorno vozi v prostorih naše velike domovine in širše. Trenutno ta avto ne le ni izgubil svojo priljubljenost, in celo nasprotno - povpraševanje voznikov za to industrijo čudež avtomobilov vsako leto samo povečuje.

Zakaj je Niva postala tako priljubljen avto? Vse je preprosto. Visoka pristanek avtomobilov, polna vožnja, enostavnost vzdrževanja in relativno ugodne cene rezervnih delov - to je celotna skrivnost. Ribolov, lov, potovanja, odprave in celo športne dirke - vse to je element za "Nivo". Od leta 1994 se je začela serijska proizvodnja modela VAZ-21213, imenovanega "Taiga". Ta model VAZ je opremljen z 17-litrskim bencinskim motorjem s karburatorjem, mehanskim petstopenjskim menjalnikom in brezkontaktnim vžigalnim sistemom. Nameščen na uplinjač "Niva" "Solex 21073". V sodobnem svetu, ko napredek ni na mestu, je karburator pod pokrovom avtomobila in poleg terenskega vozila videti žalosten. Pri nakupu rabljenega avtomobila večina voznikov raje izbere različico injektorja kot uplinjač. In sedanji mladi in je popolnoma presenečen, da pogled na uplinjač, ​​absolutno ne razume, kaj je to. Ampak, če oseba vsaj malo razume tehniko, potem bistvo uplinjača naprave "Solex 21073" ne bo problem. Dovolj, da preberete nekaj informacij.

Naprava uplinjača"Solex 21073" za "Niva"

Ta mehanizem je naprava za mešanje mešanice goriva in zraka. Ta mehanizem je za razliko od injektorja zelo poenostavljen. Karburator je sestavljen samo iz dveh glavnih delov, od katerih je eden ohišje, drugi pa s pokrovom. Karburator vključuje tudi plavajočo komoro, črpalko, ekonomizer, ki je odgovoren za regulacijo dovoda goriva, da bi prihranil denar. V notranjosti ohišja sta dve komori za gorivo in difuzorji, v katerih se tvori mešanica goriva in zraka. Na pokrovu uplinjača so posebna oprema za napajanje bencina uplinjaču in zatiči za pritrditev zračnega filtra. Tudi v pokrovu uplinjača "Solex 21073" je plavajoča komora z igelnim ventilom. S temi deli je regulirana poraba goriva.

Odmična gred je nameščena znotraj uplinjača, ki mehansko uravnava dovod zraka v komoro. Kot lahko vidite, ima uplinjač "Solex 21073" na "Nivi" dokaj preprosto napravo. S pravilnim odhodom lastniku avtomobila ne bo prinesel težav in ga ne bo pustil na cesti.

Načelo delovanja

Kot je bilo že omenjeno, uplinjač "Solex 21073" na "Niva" 17 L meša bencin z zrakom, zato se mešanica goriva in zraka kuha v motorju, kjer izgori. Voznik zažene motor in neodvisno zapre loputo za zrak. Črpalka za gorivo črpa bencin v komoro plavajočega uplinjača. Količina bencina je v tem primeru odvisna od položaja igelnega ventila. Iz plavajoče komore bencin vstopa v curek, nato pa neposredno vmešalna komora. V tem primeru bosta oba fotoaparata začela delovati le pri visoki obremenitvi motorja. Na primer, če voznik ostro poveča hitrost s pritiskom na pedal za plin. Način delovanja motorja v prostem teku podpira elektromagnetni ventil. Zahvaljujoč temu, da motor ne potreje in da je varčevanje z gorivom pri neporočenem zavoju.

Plavajoči mehanizem

Plavajoča komora v uplinjaču na Nivi je sestavljena iz dveh pregrad, ki sta nameščeni na straneh komore za pripravo zmesi goriva in zraka. Na splošno je plovec mehanizem dva vesla iz ebonita, nameščena na posebnem vzvodu, spenjanja na osi stisnjena v pokrov uplinjača "Solex 21073". Bistvo plovnega mehanizma je regulacija dovoda goriva.

Glavni sistemi za razdeljevanje

uplinjač "Solex 21073" ima tako difuzorje kot tudi pršilne naprave. Skozi kanal za gorivo so povezani z emulzijskimi vdolbinami, ki so pritrjene tudi na plavajočo komoro. Na dnu emulzijskih vdolbin so nameščeni curki za enakomerno dovajanje goriva. Tudi v vodnjaku so cevi, v zgornjem delu katerih so nameščeni zračni curki. Zrak v zrak pride iz vratu uplinjača.

Načelo delovanja glavne dozirne komore

V postopku izgorevanja mešanice goriva in zraka v valjih motorja zraka, ki vstopa v komoro skozi zračni filter. Ker se pretok zraka poveča, je razpršilec pod tlakom. Posledično se gorivo dvigne iz vrtinv škropilnico Vzporedno se zrak skozi zračni curek odvaja v emulzijsko cev. V komori se gorivo pomeša z zrakom in gre v karburatorske kanale, kjer pod visokim tlakom gre dlje v motor. To je načelo praktično vseh karburatorjev "Solex".

Prosti tek

Karburator ima sistem prostega teka, ki omogoča, da motor vozila deluje pri nizkih vrtljajih. Pri nizkem številu vrtljajev motorja se uporablja samo ena kamera. Tlak v razpršilniku uplinjača je majhen. Skozi zrak vstopa zrak v komoro in se meša z gorivom. Majhne hitrosti motorja omogočajo avtomobilu, da se brez težav premika iz kraja v kraj.

Ekonomisti

Ekonomisti služijo za obogatitev mešanice goriva in zraka pri uporabi obeh komor v uplinjaču pri visokih vrtljajih motorja.

Odpravljanje težav s uplinjačem "Solex 21073" na "Niva"

Med delovanjem je vsak mehanizem fizično poškodovan. Karburator "Solex 21073" na "Nivi" potrebuje redne preglede in vzdrževanje. Če se odkrije kakšna okvara, je treba začeti z diagnozo. Vzroki okvare uplinjača so lahko različni. To je polnjenje bencina nizke kakovosti in umazan zračni filter. Posledično majhni delci umazanije padejo v komoro uplinjača. Zato v sistemu nastajajo težave v obliki povečane porabe goriva in slabega delovanja mehanizma kot celote. Ni treba hiteti, da bi zamenjali uplinjač na novega. Enostavno čiščenje in nastavljanje bo pomagalo odpraviti navedenesimptomov

Kako obnoviti delovanje uplinjača?

Za čiščenje ali nastavitev uplinjača "Solex 21073" na "Niva" ga je treba odstraniti. Odstranimo ohišje zračnega filtra in odstranimo vse cevi in ​​žice, ki preprečujejo, da bi mehanizem dosegel površino. Odvijte matice in odstranite uplinjač. Najbolje je, da ga razstavite na mizi v dobro osvetljenem in prezračevanem prostoru. V uplinjaču je veliko majhnih delov, zato je priporočljivo, da vse podrobnosti izdelate, da ne boste zmedeni od in od kod. Morda boste morali kupiti "Solex 21073" v "Niva" v trgovini z avtomobilskimi deli. To bo pomagalo hitro razrešiti razčlenitev, poleg tega je poceni. Karburator je opran s posebnim orodjem ali z običajnim bencinom.

Nastavitev uplinjača "Solex 21073" na "Niva"

Nastavitev uplinjača po tem, ko je bila oprana in nameščena. Pod uplinjačem "Solex 21073" je vijak, ki nadzoruje nivo oskrbe z gorivom. Ploščati izvijač zavrtite ta vijak do točke na prižganem motorju. Po tem obrnemo pet vijakov nazaj in zaženemo motor. Nato je treba vijak zavrteti in odviti, dokler se delo motorja ne ustali. Ko se vrtljaji motorja normalizirajo v 900 vijakih, se nastavijo en zavoj na stop.

Na koncu

Zgoraj navedeni ukrepi bodo pomagali rešiti težave z uplinjačem "Solex 21073". Kot lahko vidite, ni nič zapletenega. Vzdrževanje in popravilo uplinjača "Solex 21073" na "Nivi" se lahko izvede neodvisno. Včasihdovolj je, da na preverjenih bencinskih črpalkah, ki jih priporoča blagovna znamka bencina, polnite gorivo in pravočasno zamenjate opremo v avtomobilu. In potem vam ni treba odpraviti okvare v najbolj neprimernem trenutku. Vsaka tehnika zahteva nego.
Upamo, da bo ta članek koristen in vsakdo bo lahko našel vse potrebne informacije o uplinjaču "Solex 210732" na "Nivi".

Sorodne publikacije