Kako razumeti, da je spali grafična kartica: znaki, metode preverjanja, možni razlogi, nova izbira in zamenjava

Video kartica je najpomembnejša komponenta računalnika in prenosnika, ki je odgovoren za obdelavo in prikaz informacij (slik) na zaslonu monitorja. Ampak, tako kot vsaka prefinjena naprava, je grafična kartica nagnjena k okvaram, najpogostejša od teh pa je pregrevanje grafične kartice, zaradi česar se zažge. In kako lahko razumete, kaj grafična kartica gori?

Znaki, da je zapečena grafična kartica

Prvo vprašanje, ki ga je treba razkriti, je naslednje: kako razumeti, da gori grafično kartico na prenosnem računalniku? Za odgovor na to vprašanje se je treba sklicevati na točke, ki so obravnavane spodaj.
 • Na monitorju prenosnega računalnika so bili različni trakovi, popačenje slike v drugi barvni paleti, veliko dodatnih znakov, itd.
 • Pri nameščanju gonilnikov video adapterja se pojavijo težave ali namestitev ni mogoča.
 • Pri delu s kompleksnimi grafičnimi urejevalniki ali 3D-igrami se naprava samodejno znova zažene.
 • Drugo vprašanje je naslednje: kako razumeti, da se zažiganje grafične kartice na računalniku? Če želite odgovoriti na to vprašanje, upoštevajte naslednje točke:


 • Monitor deluje pravilno, vendar ni slike (nekateri modeli prikazujejo "brez signala").
 • Hladilnik hladilnega sistema in delo z osvetljenim ozadjem grafične kartice je dostojno, vendar slike ni.
 • AtMonitor ima artefakte, kar pomeni, da je slika popačena ali ima vodoravne (navpične) črte.
 • Gonilniki video kartic niso posodobljeni ali posodobljeni nepravilno.
 • Pri nameščanju gonilnikov se prikaže modri zaslon.
 • Pri preverjanju delovanja grafične kartice se ta ne pojavi v nobenem od programov.
 • Ko zaženete napravo, se na BIOS-u pojavijo zvočni signali. Če želite ugotoviti, kaj računalniški sistem poskuša povedati, morate prebrati priročnik za to različico BIOS-a.
 • Zdaj, ko smo ugotovili, kako razumeti, da je grafična kartica zgorela, lahko preidemo na naslednje odstavke.


  Metode preverjanja

  Potem ko smo odgovorili na vprašanje: "Kako razumeti, če je bila grafična kartica zgorela?" Preverite napajalno enoto. Če želite to narediti, morate vedeti, ali je priključen na matično ploščo ali ne. Nato, ko zaženete računalnik, bodite pozorni na delo hladilnika. Poleg tega je vredno preveriti, ali je napajalnik priključen tako na procesor kot na grafično kartico. Prav tako je vredno preveriti, ali se LED diode sistemske enote prižgejo ob zagonu opreme. Ko zaženete napravo, proizvaja znane Windows zvoke. Prav tako morate preveriti, ali lučka monitorja sveti, kar pomeni, da oprema deluje. V ta namen morate monitor priključiti na računalnik ali prenosni računalnik. Če se Windows naloži kot prej, potem napajalnik in monitor pravilno delujetamorate se obrniti na servisni center.

  Možni vzroki

  Na vprašanje, kako razumeti, da je grafična kartica na računalniku zgorela, bomo preučili možne vzroke za to stanje:
 • Glavni razlog je ta, da grafična kartica ni obravnavala pregrevanja, ker Na njej je bilo veliko prahu, ali pa termopasta ni bila pravočasno zamenjana.
 • Ležaj hladilnika je postal nedelujoč, zato hladilni sistem ni uspel obdelati bremena.
 • Grafična kartica ni zadostila prekinitvam napajalne napetosti: to se lahko zgodi tudi tistim uporabnikom, ki uporabljajo neprekinjeno napajanje (vendar le, če je ozemljitveni vijak nepravilno nameščen ali če ga je uporabnik pozabil namestiti) .
 • Vdelana programska oprema grafične kartice je poplavljena: v tem primeru je grafična kartica fizično fizično integralna, vendar je njena notranja komponenta poškodovana.
 • Naprava je bila nepravilno izklopljena (povzročila številne napake računalnikov in prenosnih računalnikov).
 • Obstaja tudi razlog, ki ni povezan s samo grafično kartico, ampak z režo PCI-E, saj bi lahko postala nedejavna.
 • Kako izbrati novo grafično kartico

  Za začetek si poglejmo možnost, kjer uporabnik ne potrebuje močne grafične kartice, saj ne deluje v resnih grafičnih urejevalnikih, ne ureja fotografij in videov, niti ne igra računalniških iger. V tem primeru lahko uporabnik varno kupi grafično kartico nižjega cenovnega segmenta in ne doživi hitrosti računalnika. Toda pred odhodomtrgovina, morate poznati pnevmatiko grafične kartice (format slotov matične plošče pod grafično kartico). Če želite to narediti, morate pogledati značilnosti matične plošče v programu Everest.
  Zdaj bomo analizirali parametre grafične kartice za napredne uporabnike:
 • Grafični procesor. To bo odvisno od hitrosti premikanja slike na zaslonu.
 • Bodite pozorni na različico vdelane programske opreme, ker je višja, nove igre bodo potegnile grafično kartico (posodobitev različice vdelane programske opreme ni možna).
 • Pomnilnik grafične kartice. Tu vlogo igra model (GDDR3 GDDR4 in GDDR5) in pomnilnik. Priporočljivo je, da ne vzamete enega pomnilniškega čipa (na primer 8 gigabajtov), ​​ampak dva za 4 gigabajta, in ju namestite ne enega za drugim, ampak s preskakovanjem reže, se bo pomnilnik zapolnil dvakrat hitreje in ne posebej za vsakega, in takoj na obeh.
 • Zmogljivost pnevmatik. Višja kot je pasovna širina vodila, hitreje bo grafična kartica izmenjala informacije s pomnilnikom.
 • Prav tako je vredno posvetiti pozornost hladilnemu sistemu in zmožnosti hkratnega priključevanja dveh grafičnih kartic.
 • Kako zamenjati grafično kartico

  Ko uporabnik izbere novo grafično kartico, ostane le, kako naj zamenja grafično kartico.
  Odstraniti morate stare gonilnike za video adapterje. Če želite to narediti, pojdite v Upravitelj naprav (če ga želite odpreti, lahko uporabite polje za iskanje v meniju Start). Zdaj morate izvleči staro grafično kartico: izklopite računalnik in ga deaktivirajte. Nato počakamo nekaj minut in začnemo odpirati stransko vrstico.Po tem morate popolnoma izključiti grafično kartico iz zadnje strani sistemske enote in odklopiti vse kable, ki povezujejo grafično kartico in matično ploščo. Pri pridobivanju grafične kartice se morate spomniti, da je v režo matične plošče največkrat pritrjena video kartica. Ko je grafična kartica odstranjena, je potrebno očistiti matično ploščo: za to sistemsko enoto pripeljemo na ulico ali balkon in s pomočjo sušilnika za lase (sušilnik za lase postavimo v hladen način) izpihamo sistemsko enoto iz prahu. Uporabite lahko mehko krtačo za barvanje, da bi sistemsko enoto bolje očistili pred prahom. Zdaj skrbno namestite novo grafično kartico, ne pozabite na vse potrebne žice. Ko je grafična kartica nameščena, morate prenesti gonilnike za novo strojno opremo.

  Za zaključek

  Da bi zmanjšali tveganje pregrevanja grafične kartice, je treba spremljati notranjo čistost naprave in paziti na najmanjše okvare v računalniku.

  Sorodne publikacije