Najboljše programske knjige: seznam literature in kratek pregled knjig

Če se želite ukvarjati s programiranjem, bo vaša življenjska pot povezana s stalnim samoizobraževanjem. Informacijska sfera, tehnologije niso vzpostavljene. Kar je pomembno danes, ne bo imelo nobene vrednosti jutri. Vendar pa je mogoče izbrati najboljše programske knjige, ki so koristne do danes, še posebej za začetnike. V članku podajamo pregled publikacij, ki jih priznavajo strokovnjaki in tisoče bralcev.

"Popolna koda"

Napisala je ena najboljših programskih knjig - S. McConnell. Avtor sam pravi: "Napiši kodo, kot da ga bo spremljal psihopatist, ki ve, kje živiš." Težko je najti gurujev programiranja, ki bi zaobšel to ustvarjanje. Takoj opazimo, da knjiga ni referenčna knjiga, temveč obsežna publikacija 900 strani. McConnell je tukaj opisal vse, kar bi se lahko soočil s programerjem začetnic:


 • "Recepti", ki pišejo visoke kode.
 • Mehanizmi za odpravljanje napak in testiranje.
 • Strategije optimizacije kode.
 • Človeški dejavniki, ki vplivajo na razvoj itd.
 • Avtor je izvedel impresivno raziskovalno delo: bibliografija obsega 20 strani gradiva, vključno s približno 500 viri! Zato ni presenetljivo, da je bila knjiga priznana kot superprevodni bralec, je večkrat vodila izdaj programiranja. Pomembno je, da ga odlikuje preprost način predstavitve, poseben stil avtorja in njegov smisel za humor.

  Vsebina "popolne kode"

  Sledimo vsebini publikacije. Glavni tehničniNujnost McConnellovega razvoja programske opreme je upravljanje kompleksnosti. Avtor verjame, da jasnost arhitekture, izvorna koda določa kakovost sistema. Zato je velik del knjige namenjen temi pisanja visokokakovostne kode. Avtor natančno in podrobno opisuje vsa potrebna pravila: razvoj paketnih in razrednih vmesnikov, raven abstrakcije, uporabo visokokakovostnih metod, poenostavitev upravljavskih struktur, uspešna imena spremenljivk, komentar, itd.


  Obstaja poseben oddelek o kakovosti kot celoti. Avtor knjige pravi, da izboljšanje kakovosti sistema vedno zagotavlja zmanjšanje stroškov njegovega razvoja. Ohranjanje kakovosti kode na zahtevani ravni ne samo prihrani čas programerja, ampak tudi poveča njegovo učinkovitost. McConnell vodi v "Perfect Code" več načinov razvoja: revizije kode, starševsko programiranje, neformalne in formalne inšpekcije, razvoj, ki temelji na testiranju - teme so široko razkrite v materialu. John Robbins meni, da je najboljša programska knjiga. Pravi, da bi moral "Perfect code" od skorje do skorje vsako leto ponovno prebrati vsakega programerja. D. Robbins to počne že devet let.

  "Preoblikovanje"

  Še ena najbolje prodajana avtorska knjiga Martina Fowlerja. Začnimo z besedami avtorja: "Vsakdo lahko napiše kodo, ki jo računalnik razume, in le dobri programerji pišejo kodo, ki je razumljiva osebi." V naši oceni ta izdaja ni bila naključna. Veliko število avtorjev priročnikov za programiranje se v svojih spisih sklicuje na ustvarjanje M.Fowler Najprej je knjiga zagotovila njen praktični uspeh. Fowler nima enakega uspeha pri predstavitvi uspešnih ilustrativnih primerov.

  Pomembni deli Refactoringa

  Mnogi trdijo, da izdaja prve besede dobesedno pritegne v svet refactoringa. Tu je na primer namenjenih 40 strani. Vendar pa je to dovolj, da tudi začetniki razumejo, kaj je reformacija, kakšni so njeni cilji in načela, metode izvajanja. Avtor podrobno razloži, kdaj potrebuje kodo, ki jo je treba izboljšati. Fowler uvaja dejansko pravilo "tri točke": če programer tretjič opravi isto operacijo, je to zadosten signal za začetek refaktoriranja. Pomemben del, kjer avtor podrobno opisuje značilnosti kode, ki jo je treba izboljšati: velik razred, dolga metoda, začasna polja, podvajanje, odpoved dedovanju itd. Še ena koristna glava: imenik metod refactoring. To je kompilacija metod, premikanje med objekti funkcij, poenostavitev izraza itd. To ni samo začetna programska knjiga. Po branju je veliko programerjev korenito spremenilo svoj pristop k pisanju kode. Priporoča se vsem, ki želijo postati profesionalci svojega poslovanja.

  "Vzorci oblikovanja"

  Iščete odlične začetne knjige? Nato bodite pozorni na to izdajo združenja avtorjev:
 • E. Gamma.
 • R. Chelm.
 • D. Vlissides.
 • R. Johnson.
 • Če vprašate katerega od strokovnjakov, da vam svetuje pri izdaji objektno usmerjenega programiranja, v 9 od 10 primerovsvetujem to knjigo! Publikacija je že dolgo prešla status "uspešnice". Prepričajte se sami, ker je bila knjiga objavljena v več kot 30 jezikih in razdeljena na 500 tisoč izvodov.
  Zakaj ima začetni programer vzorec jezika? To bo pomagalo rešiti veliko nalog načrtovanja na dokazan način v najkrajšem možnem času, namesto da bi "izumili kolo". Knjiga vsebuje 20 vzorcev. In to je dovolj za reševanje velikega števila nalog na področju oblikovanja programske opreme. Seveda je to ena najboljših knjig za študij programiranja. Vendar moramo upoštevati, da mora bralec, preden ga preberemo, že pridobiti znanje o objektno usmerjenem oblikovanju. Publikacija ni dovolj za branje. Knjigo je treba dobesedno preskočiti.

  Vsebina vzorcev oblikovanja

  Publikacija je sestavljena iz 350 strani. Knjiga je razdeljena na dva dela:
 • Splošni koncept vzorcev v oblikovanju, opis njihove praktične uporabe.
 • Katalog z vzorci, ki opisujejo strukturo, namen, značilnosti izvajanja.
 • Vsi vzorci avtorjev so razdeljeni v tri glavne kategorije:
 • Generate. Rešite vpeljavo razredov.
 • Strukturni. Reševanje vprašanj postavitve sistema na podlagi razredov in objektov.
 • Vzorci vedenja. Povezano z delitvijo odgovornosti med razredi, algoritmi.
 • Edini minus knjige: primeri, napisani v malo znanih danes v jeziku Smalltalk.

  "Čista koda"

  Ustvarjanja Robina Martina ni mogoče vključiti v najboljše knjige o programiranju. Avtor samopozarja bralca: "Pisanje kode je težka naloga. Tu se boste zagotovo morali potiti." 360 strani publikacije (ki ne štejejo vloge) so namenjene pisanju visokokakovostne kode. Glavna prednost: publikacija je dostopna in razumljiva. Zato je res mogoče popolnoma upravljati le v nekaj večernih urah. Podkupnine in prijateljski način pripovedi, veliko število primerov iz avtorjeve prave prakse.

  Trije deli "čiste kodeksa"

  Njegova izdaja R. Martina je razdeljena na tri dele:
 • Teoretični del. To je sama teorija pisanja "čiste" kode: tehnike, vzorci in načela, ki jih mora poznati vsak razvijalec.
 • Praktični del. Avtor vam pove, kako danes "očistiti" kode obstoječih aplikacij.
 • Rezultat. Tukaj je seznam "vonjev kode", kot tudi navodila za njihovo odstranitev.
 • Zakaj se izdaja nanaša na najboljše programske knjige? Avtor tukaj podrobno opisuje načela poimenovanja spremenljivk, pravila za ustvarjanje funkcij, oblikovanje kode, pisanje komentarjev, načelo pisanja modularnih testov in ravnanje z napakami. Velik del je namenjen ustvarjanju večnitnih aplikacij. Robin Martin uvaja osnovno pravilo: ne glede na to, na kateri področji kode ste delali, je vaša naloga, da jo naredite čistejše, boljše, kot je bilo. Samo v tem primeru koda ne bo "gnila". Nedvomno je to ena najboljših programskih knjig za začetnike. Bralci označujejo samo enega od svojih minus: Java-usmerjeno.

  "Umetnost programiranja"

  Še naprej vas seznanjamo z najboljšimi osnovnimi knjigamiprogramiranje Ustvarjalec tega, Donald Knut, natančno poudarja: "Najboljši način, da nekaj naredimo, je, da ugotovimo - poskusite učiti ta računalnik." Oboževalci knjig pravijo, da programer, ki v svoji knjižnici nima »Umetnosti programiranja«, izgleda kot duhovnik brez Svetega pisma.
  Kaj je dobra monografija D. Batogha? Avtor podrobno opisuje in analizira temeljne algoritme informatike, daje praktične naloge za obvladovanje gradiva. Delo se je začelo že leta 1962. Popolna različica bo vključevala 7 zvezkov. Doslej so bile izdane tri - že 3000 strani. Knjiga ni pripravljen "recept" za reševanje problemov. Ni enostavno brati - primeri so obravnavani v programskem jeziku nizke ravni, ki ga je ustvaril avtor za hipotetični računalnik.

  Tom "Umetnost programiranja"

  Upoštevajte nekaj znanstvenega in praktičnega dela:
 • Prvi zvezek. Posvečena osnovnim algoritmom in na splošno pripravi bralca na delo na knjigi. Upoštevani so matematični izreki, izrazi, programski jezik, ki jih je ustvaril avtor - vsi bodo temeljili na zgodbi. Tu so omenjeni tudi informacijski sistemi in algoritmi za interakcijo z njimi.
 • Drugi zvezek. Upoštevane so vaje z naključnimi številkami in njihovimi zaporedji. Opisana so pomembna vprašanja aritmetike: numerični sistemi, aritmetika števil s plavajočo vejico, polinomska aritmetika in drugo.
 • Tretji zvezek. Iskanje in razvrščanje algoritmov.
 • Četrti zvezek. Nepopolno napisana, se pripravlja na objavo. Pojavilo se bo vprašanjekombinatorično iskanje.
 • "The Art of Programming" je bil zelo pohvaljen z Billom Gatesom. V svojem pregledu publikacije je dejal, da lahko vsakdo, ki je lahko manipuliral s stvaritvami Bataha, vsekakor pošlje svoje življenje podjetju.

  "Programer-progamist"

  Ali potrebujete najboljše knjige za študij programiranja od začetka? Vaša knjižnica mora nujno imeti to stvar E. Hunt in D. Thomas. Kdo so programski pragmatiki? Strokovnjaki, ki v prvi vrsti gledajo na praktični uspeh svojih projektov. Velikost knjige je majhna - 270 strani. Vseeno pa vsebina vsebuje potrebne informacije za programerja. Vse razstavljene teme spremljajo izrazne analogije: nizka kakovostna koda in teorija razbitega okna, vožnja avtomobila in pisanje kode, mizarsko delo in delovanje programerja. Hunt in Thomas tvorita čudovito programsko načelo: "Ne ponavljaj se." V tem kontekstu to pomeni, da je vsak kos znanja le ena predstavitev sistema. Zato ta pristop povečuje zanesljivost, enostavnost in razpoložljivost programske opreme.

  Poglavja "Programer-pragmatika"

  Na kratko preučimo vsebino knjige:
 • Splošna filozofija pragmatičnega programiranja. Kaj vidijo avtorji uspešnega strokovnjaka.
 • Pragmatičen pristop. Metode razvoja in vrednotenje delovno intenzivnih projektov.
 • Prilagodljivost proti utrujenosti. Kako ustvariti prilagodljive spremembe za prilagodljive sisteme.
 • Pred začetkom projekta. Opisuje, kako oblikovati in odobriti sistemske zahteve.
 • Pragmatični projekti. Pomembni vidiki ustvarjanja resničnih projektov: značilnosti timskega dela, testiranje, izvajanje dokumentov.
 • Edina stvar, ki jo lahko tu vznemirja, je nizko kakovosten prevod v ruski jezik, prisotnost napak. Zato je knjigo bolje prebrati v izvirniku.

  Knjižnica programerja

  Predstavimo seznam več kulturnih spisov, ki so bili priznani kot najboljše programske knjige iz nič:
 • "Učinkovito delo s podedovano kodo." Ustvarjalec je M. K. Feathers.
 • "javascript: prednosti". Ustvarjalec - D. Crackford.
 • "Predloge za poslovne aplikacije". Ustvarjalec je M. Fowler.
 • "Programski jezik C". Ustvarjalci so B. W. Kernigan, D. M. Ricci.
 • "Učinkovita uporaba z +++". Ustvarjalec - S. Myers.
 • "Eksperimentalno programiranje". Ustvarjalec je K. Beck.
 • "Algoritmi: konstrukcija in analiza". Ustvarjalci so T. Corman in drugi.
 • "Redni izrazi". Ustvarjalec je D. Friedl.
 • "Sodobno oblikovanje na C ++". Ustvarjalec je A. Aleksandrescu.
 • Publikacije za mlade programerje

  Predstavimo si tudi najboljše knjige o programiranju za otroke:
 • "Scratch for Children". Avtor je M. Margie.
 • "javascript za otroke". Avtor je N. Morgan.
 • "Python za otroke". Avtor je D. Briggs.
 • To bo dopolnilo uvod v vrhunske izdaje za odrasle in mlade programerje. Upamo, da vam bodo predstavljeni seznami, pregledi knjig pomagali izbrati vrednega samoizobraževalca, obogatiti kup znanja, sprejeti novo izkušnjo.

  Sorodne publikacije