Kako preizkusiti delovanje računalnika: načine preverjanja in povečanja

Verjetno je vsak uporabnik, ki dela s katero koli generacijo sistemov, ki temeljijo na sistemu Windows, večkrat opazil, da takoj po prvi namestitvi, s popolno skladnostjo strojne opreme, nameščene v računalniku, strojne zahteve sistema Windows "lebdijo", vendar čez nekaj časa obstaja očitno upočasnitev dela. Tukaj so misli o tem, kako preizkusiti delovanje računalnika in optimizirati njegovo delovanje. V ta namen lahko predlagate številne univerzalne metode, ki vključujejo uporabo obeh sistemskih orodij, ki so v operacijskem sistemu Windows, in specializiranih ozkih linijskih pripomočkov ter splošnih namenskih optimizatorjev drugih razvijalcev.


Kako preizkusiti računalnik za uspešnost: glavne smeri inšpekcijskih pregledov

Za začetek, poglejmo, kaj je na splošno treba razumeti kot zmogljivost, in tudi, katere komponente programske in strojne opreme je treba nameniti posebno pozornost. Povsem normalno je, da na prvi pogled pride v misel osrednji procesor in operacijski pomnilnik, na katerem je določena največja obremenitev. Tudi glavne komponente računalnika "železo" bi morale vključevati grafične adapterje, saj skupaj z CPU in RAM prav tako igrajo eno od ključnih vlog pri zagotavljanju pravilnega delovanja operacijskega sistema. Nameščen v okolju aplikacij in neposredno vključen tudi v procesu zagona OS. Očitno jih je bilo velikopozornosti do videza modrih zaslonov, ki je posledica zelo napačnega dela grafičnih kartic in njihovih gonilnikov? Trdi disk tudi ne igra nobene vloge. Prisotnost napak na njem, zrušitev sektorjev, kaotično razpršeni fragmenti datotek ne le zapletejo njegovo uporabo, temveč tudi podaljša čas, ki se nanaša na komponente programske opreme za izvajanje postopkov branja /pisanja.


Z razvrščanjem "železa". Toda s tem je del programske opreme? Na žalost lahko tudi same komponente v obliki različnih storitev in procesov v ozadju v sistemu Windows povzročijo povečano obremenitev sistemskih virov. Poleg tega veliko takih procesov običajno ne uporablja povprečni uporabnik. Nazadnje, obstaja še ena pomembna komponenta, imenovana register, ki shranjuje vse sistemske podatke, nameščene programe in gonilnike, splošne in uporabniške nastavitve in tako naprej. Potrebno je več časa za iskanje po registru v iskanju določenega ključa. In to je pogosto opazno že v fazi prenosa. Torej bomo preizkusili delovanje računalnika glede na zgoraj navedene komponente.

Preskušanje zmogljivosti s pomočjo sistema

Zdaj nadaljujte neposredno z izvajanjem pregledov. Če ne vsi uporabniki zelo dobro vedo, da v vseh najnovejših različicah operacijskega sistema Windows obstaja posebno vgrajeno orodje, ki prikazuje tako imenovani indeks uspešnosti. Na žalost se ne morete popolnoma zanašati na vrednost, ki jo dobite uporabniku. Povezano s temdejstvo, da skupna ocena ni niti povprečna, temveč razstavljena na podlagi najmanjšega kazalnika. Kljub temu lahko izvedete preprosto vizualno preizkus računalnika. To lahko storite v katerem koli sistemu v standardnem "upravitelju opravil", kjer morate uporabiti kartico uspešnosti /zmogljivosti. Kazalnike lahko spremljate v realnem času tako, da izberete želeno postavko med predstavljenimi.
Mnogi pa pozabljajo, da lahko v tem razdelku uporabite dodatno programsko orodje, imenovano nadzornik zmogljivosti. V njem je malo več informacij in zmožnosti, saj lahko izberete nekakšen proces in vidite, koliko vpliva na sistemske vire. Na žalost lahko z uporabo tega orodja sledite le obnašanju nekaterih procesov, vendar povečanje hitrosti ne deluje (in celo s silo njihovega dokončanja, saj se številne sistemske storitve ne bodo izklopile in nekatere po deaktivaciji ponovno delujejo neodvisno).

Kako izboljšati delovanje računalnika na Windows 10 in spodaj?

Toda Windows lahko doseže povečanje zmogljivosti. Uporabnik lahko vsaj nekatere parametre spremeni, ne da bi bil skrbnik. Nastavitev računalnika za zmogljivost, ki popolnoma ustreza vašim potrebam, se izvede s spreminjanjem naslednjih možnosti (sredstva samo za sistem):
 • onemogočanje zagonskih elementov;
 • deaktiviranje neporabljenih komponent in storitev;
 • čiščenjein optimizacija (defragmentacija) trdega diska;
 • spreminjanje nastavitev navideznega pomnilnika.
 • Vse to skupaj bo omogočilo razkladanje sistemskih virov brez uporabe programske opreme drugih razvijalcev. Toda kaj misliš, kaj se lahko izklopi in kako to storiti?

  Preverjanje zagona

  Najprej je treba paziti na ta razdelek, saj start-upi z operacijskim sistemom Windows (in sistemom in uporabnikom) povečajo zagonski čas operacijskega sistema. Poleg tega, ko se začne s sistemom, so njihove komponente stalno v RAM-u.

  V deseti in osmi spremembi sistema Windows za dostop do tega razdelka morate uporabiti upravitelja opravil (taskmgr), v spodnjih različicah pa lahko dostopate prek konfiguracije (msconfig). To je v "osem" in "deset", da lahko onemogočite vse, kar je na seznamu (seveda, poleg storitev rednega antivirus). Toda v sedmi različici in nižje na seznamu, morate zapustiti aplet ctfmon, ki je odgovoren za delo jezikovne vrstice in spremeniti jezik ali postavitev (Windows 10 in 8 niso privzeti postopek). Po končani namestitvi se mora računalnik znova zagnati. Opomba: Kot dodaten korak lahko onemogočite nepotrebne storitve na ustreznem zavihku, vendar jih izključite samo pred naslednjim ponovnim zagonom.

  Onemogočanje nepotrebnih komponent sistema

  Ko govorimo o tem, kako preizkusiti delovanje računalnika in izboljšati njegovo učinkovitost, se morate ločeno osredotočiti na deaktiviranje nekaterih sistemovsistemske komponente, ki jih navadni uporabniki pogosto pozabijo. Seznam aktivnih storitev si lahko ogledate prek standardnega razdelka nameščenih programov, kjer morate iti na vključitev in izključitev komponent sistema Windows.

  Na seznamu lahko onemogočite, recimo, Internet Explorer, če je kot aplikacija za dostop do interneta nameščen drug brskalnik. Tiskalne storitve lahko tudi deaktivirate, če nimate tiskalnika, ali pa ga sploh ne morete uporabiti. Komponente modula Hyper-V lahko izklopite, če ne delate z navideznimi stroji ali emulatorji itd.

  Odstranite nepotrebne aplikacije, ki zahtevajo veliko sredstev

  . Prav tako se lahko znebite nepotrebnih ali redko uporabljenih aplikacij. Nekateri celo v ozadju lahko prenesejo svoje lastne knjižnice v RAM ali dostopajo do interneta. Posebno pozornost namenjamo dejstvu, da zelo pogosto pri namestitvi glavnega programa namestimo tudi nekatere povezane programe. Na primer, ko namestite iTunes, prejmete tudi dodatno posodobitev za programsko opremo Apple, programsko opremo Bonjour Sync itd.
  Najenostavnejša rešitev bo odstranitev aplikacij iz običajnega dela programov in komponent. Toda lastno deinstaliranje operacijskega sistema Windows deluje izjemno neučinkovito, zaradi česar ostane ogromno smeti, zato izbrišite nepotrebne programe z drugimi metodami, ki jih bomo povedali ločeno.

  Onemogoči osnovne storitve in procese

  Zdaj prihajaČas je, da onemogočite nekatere sistemske storitve, ki jih lahko deaktivirate z zgoraj opisanimi metodami. Če si želite ogledati vse storitve, uporabite ustrezen razdelek, ki ga imenuje ukaz services.msc prek ukazne vrstice Run. Ampak tukaj morate vedeti, kaj je mogoče deaktivirati. Najpreprostejši primer je, da onemogočimo samodejno namestitev sistemskih posodobitev. To storite tako, da izklopite štiri komponente:
 • "Center za posodobitve";
 • storitev Windows Installer;
 • nameščanje storitve monterja;
 • optimizacija dobave.
 • Vsaka komponenta je dvakrat kliknila, da pokliče možnosti za urejanje, nato pa se storitev ustavi s klikom na ustrezen gumb, nato pa se tip zagona nastavi na izklop.

  Čiščenje in optimizacija trdega diska

  Da bi pospešili dostop do trdega diska in povečali njegovo zmogljivost, je treba nenehno čistiti iz smeti in redno izvajati defragmentacijo.
  V operacijskem sistemu Windows lahko uporabite svoje orodje za čiščenje izbrane particije, kjer je zaželeno, da uporabite odstranitev sistemskih datotek, kar bo odpravilo datoteke stare zgradbe sistema, izbrisalo nepotrebne pakete posodobitev, očistilo predpomnilnik sistema itd.
  Uporabite lahko tudi vgrajeno orodje za defragmentacijo, ki deluje zelo dobro, vendar dolgo časa.

  Navidezni spomin

  Nazadnje, čas je, da odpravimo mite o uporabi navideznega pomnilnika in je odgovoren za to ostranjevalno datoteko. Mnogi verjamejo, da je to najbolje povedatinajvečjo možno vrednost. Na žalost bo to povzročilo obratni učinek, saj se bodo namesto komponent RAM-a zagnali prenosi navideznega pomnilnika, ki je rezerviran prostor na trdem disku, hitrost dostopa do trdega diska pa je enkrat nižja od RAM. Toda kakšen obseg namestiti? Implicitno je predpostavljeno, da je lahko uporaba ostranjevalne datoteke, če obstaja osem gigabajtov OPERATIVNEGA pomnilnika, sploh onemogočena. Kljub priporočilom sistema za nastavljanje obsega datoteke ostranjevalne datoteke, se bo ta občutno povečala.
  Kot kaže praksa, če delate samo s pisarniškimi aplikacijami in dokumenti, računalnik ima 2-jedro CPU v srednjem cenovnem razredu in 2 GB OPERATING pomnilnika, tudi ne bo grozno deaktivirati navideznega pomnilnika.

  Izbira optimalnega načina delovanja grafične kartice

  Nazadnje si poglejmo, kako izboljšati zmogljivost računalnika z izbiro optimalnega grafičnega pospeševalnika. Windows nima lastnih orodij za nastavitev zahtevanih parametrov. Zato je najbolje, da uporabite posebne pripomočke za diagnostiko in konfiguracijo proizvajalcev grafičnih kartic (na primer ATI Catalyst, nadzorna plošča NVIDIA ali PhysX itd.). Veliko takih programov omogoča ne le optimizacijo vseh potrebnih parametrov, temveč tudi spremljanje pravočasnega posodabljanja voznikov. Opomba: vprašanje posodobitve programske opreme za upravljanje ni pomembno le za grafične čipe, temveč za celotno nameščeno "železo".strojne opreme in celo za nekatere virtualne komponente. Za nadgradnjo je najbolje uporabiti avtomatizirane programe, kot so Driver Booster ali kaj takega.

  Preverjanje učinkovitosti s posebnimi programi

  Preveriti računalnik za zmogljivost in izvesti nekaj korakov za povečanje hitrosti sistema s pomočjo operacijskega sistema Windows. Zdaj pa preidimo na izdelke programske opreme. V ta namen lahko uporabite programe, ki se nanašajo na razred nadzornikov zmogljivosti ali splošne programe za optimizacijo. Od prve vrste uporabe, kot je že jasno, lahko dosežete le sklenitev ustreznih informacij o delovanju določenih komponent programske in strojne opreme, v optimizatorjih pa lahko natančno nastavite. Zato je priporočljivo, da jih natančno uporabite.

  Popolna odstranitev programov, okenskih programov, razširitev in oken brskalnika

  Zdaj, kar zadeva preverjanje delovanja računalnika in optimizacijo njegovega dela, se pogovorimo o odstranitvi komponent programske opreme. Če želite obdržati smeti v sistemu, potem ko odstranite glavne elemente aplikacij, ki jih ni mogoče odstraniti, v obliki datotek na trdem disku ali vnosih v register, je najbolje uporabiti posebne deinstallerje, najsvetlejše predstavnike katerih so iObit Uninstaller in Revo Uninstaller.
  S temi paketi lahko celo odstranite vse nameščene plošče in razširitve brskalnika, kot tudi odstranite nepotrebne programčke, ki so "zašiti" v lupino operacijskega sistema. Najpogosteje uporabljen program na računalnikih jenačrt za uporabo računalniških virov nima posebnega vpliva, vendar je včasih priporočljivo onemogočiti modul samodejnega posodabljanja.

  Kako izboljšati delovanje sistema z optimizatorji?

  Na koncu si oglejmo, kako preizkusiti računalnik za zmogljivost in povečati učinkovitost, če to zahtevajo optimizatorji.
  Začetni preskus se najbolje izvede v aplikacijah modela Advanced SystemCare, ne pa tudi samodejnega popravljanja ugotovljenih težav, dokler se ne najde. Ko pa vidite seznam vseh najdenih napak, težav ali komponent, ki jih je mogoče optimizirati, lahko težavo odpravite. V takšnih aplikacijah lahko samostojno vključite potrebne module in uporabite dodatne nastavitve ali omogočite trajno delujoče sredstvo za razkladanje RAM-a.
  CCleaner je najbolj univerzalen. Program ima zelo koristen učinek na delovanje vašega računalnika, kar vam omogoča, da počistite register, odstranite nepotrebne aplikacije, upravljate zagonske elemente in naloge razporeda opravil, popolnoma očistite prostor na disku itd.
  Tudi programi, kot so AVZ, Easy Service Optimizer ali Windows Manager, so videti dobri, poleg tega lahko dostopajo do pomembnih sistemskih parametrov in nastavijo optimalne nastavitve na podlagi priporočenih vrednosti, kar je popolnoma varno za sam operacijski sistem.

  Sorodne publikacije