SODIMM - Za kaj je?

Mnogi uporabniki stacionarnih računalnikov in prenosnih računalnikov, ki želijo vedeti, iz česa so sestavljeni njihovi stroji, postavljajo vprašanja: "SODIMM - kaj je to?" Odgovor na to vprašanje, značilnosti komponente in še veliko več bo predstavljen spodaj.

Kaj je RAM?

RAM ali RAM je pomemben sestavni del katerega koli računalnika. Ta komponenta je odgovorna za obdelavo informacij in nikakor ni namenjena shranjevanju podatkov. Izgleda, da je RAM kot plošča z več čipi na krovu, stranski nosilec in priključki od spodaj. Lahko je predstavljen v obliki preproste plošče z žeblji, včasih pa proizvajalci dodajo tako pomembne komponente kot radiatorji - dajejo hlajenje za RAM, kar mu omogoča boljše delovanje.


Obstaja več RAM form faktorjev in mnogi vedo, da je to SODIMM in DIMM. Te velikosti dimenzij veljajo za najpogostejše.

Razlike med DIMM-om in SO-DIMM-om

Pomnilnik DIMM-ja je lahko le na "plošči" stacionarnega računalnika in ne drugače. Če pogledate konektor matične plošče, lahko vidite, da noben trak druge velikosti ne bo ustrezal. Prihajajo v različnih količinah pomnilnika - od 2 do 32 gigabajtov se lahko prilegajo v en pas. Matična plošča ima dva do štiri reže za RAM. Seveda, večji je njegov obseg, lažje bo računalnik obdelovati informacije. Velik obseg RAM-a se uporablja predvsem naračunalniki za igre na srečo, kjer se sprožijo zahtevne igre.


Videz tega faktorja oblike je prikazan kot podolgovata plošča, v kateri so čipi v eni liniji, na straneh - luknje za pritrditev in na koncu - priključki, ki so vključeni v režo. Zdaj je jasno, da je SODIMM prenosni operacijski sistem. Kot pri prejšnjem traku je to namenjeno samo prenosniku, saj lahko tudi vizualno vidite razlike med njimi.
Ta vrstica RAM-a je videti kot plošča, ki ima čipe v dveh vrstah, spodaj pa so priključki. Ona je višja in že ima svojega brata za mizo.

Formati RAM-a

Zdaj, ko je postalo jasno, da je SODIMM nekakšna pomnilniška reža, je čas, da pregledate njegove formate. Trenutno najbolj priljubljena oblika je DDR3. Še vedno obstaja prejšnja generacija DDR2 in nova - DDR4. Razlika med njimi je očitna - vse vrste trakov se razlikujejo po lokaciji priključkov, kar vam omogoča, da na matično ploščo postavite samo en format. To se naredi tako, da delujejo na isti frekvenci.
Razlike so povezane s frekvenco, na kateri deluje RAM, in višja je, hitrejši je postopek izmenjave informacij s trdega diska. Vrstica formata DDR2 na primer ne bo delovala v parih z pomnilnikom DDR3 RAM, ker podpira popolnoma različne frekvence in priključek na matični plošči ne bo deloval. V mnogih OZPs je pospešen potencial, ki se uporablja predvsem za zahtevne igre. Razčlenite frekvenco RAM-alahko, če zaženete "Bios" in nastavite potrebne parametre. Po tem lahko vidite v posebnem programu in kakšna frekvenca deluje.

Kako povečati količino RAM-a na prenosnem računalniku?

Najprej morate ugotoviti, kateri operacijski sistem je nameščen na vašem prenosnem računalniku. Če je 32-bitni, potem bo laptop dovolj in 4 gigabajta, in če je OS - 64-bitni, potem lahko poskusite povečati količino RAM-a. Ta postopek se lahko izvede samo s fizičnimi sredstvi. Če želite to narediti, morate vedeti, kje je RAM in katera oblika je sprejemljiva. Po tem kupite SODIMM RAM zahtevane količine in ga vstavite na mesto starega traku. V prenosni računalnik lahko namestite do dva rež RAM.

Sorodne publikacije