Značilnosti urejevalnika besedila: značilnosti dela in osnovne funkcije

Pri urejevalnikih besedil in procesorjih se vsak uporabnik srečuje skoraj vsak dan. Ni presenetljivo, ker se skoraj ves tok dokumentov v smislu ustvarjanja besedil in obrazcev izvaja s pomočjo takšnih programov. Vendar pa ne vsi uporabniki vedo, da so zmožnosti urejevalnika besedila kakršne koli vrste dejansko veliko pomembnejše, kot se zdi na prvi pogled. In če pogledate nekaj nedokumentiranih funkcij in orodij, ki so lahko prisotni v nizih takšnih aplikacij, bo preveč uporabnikov popolnoma presenečeno, da niso to, kar niso vedeli, in celo niso spoznali svojega obstoja. . Oglejmo si na kratko o glavnih vrstah takšnih programov, poglejmo, za kaj so namenjeni in kaj lahko storijo.


Kaj je urejevalnik besedila?

Na žalost je med najbolj neobvladanimi uporabniki napačna ideja o razumevanju samega bistva programov te vrste. Verjamejo, da je potem, ko je bil urejevalnik besedil, potem potrebno le delo z besedili, in samo v smislu tipkanja, in v najboljšem primeru - najpreprostejšega oblikovanja. Dejansko so glavne značilnosti urejevalnika besedila, odvisno od njegove vrste, precej širše, saj vključuje uporabo programskih orodij, spletnega oblikovanja, matematičnih izračunov, dela s tabelaričnimi podatki in celo z elementi multimedije.

Osnovne vrste besedilauredniki in procesorji

Oglejmo si, kakšni so tovrstni programi. Na splošno je doslej razvidno, da je treba razlikovati med "čistimi" urejevalniki besedil, ki so namenjeni samo za delo z besedilnimi podatki, brez kakršne koli možnosti oblikovalskega dela, pisarniških procesorjev tipa besedila, ki je najsvetlejši predstavnik znanega urejevalnika Word in založniške sisteme, kot sta Quark X Press ali Adobe In Design.


Mimogrede, nedavno razlikovanje med drugo in tretjo vrsto programov je postalo izjemno težko, saj se programi Worda nenehno izboljšujejo in pridobivajo vedno bolj inovativna in nestandardna orodja, ki jih vnašajo v funkcionalne pakete profesionalnega objavljanja.

Nekaj ​​zgodovine

Zdaj, da bi bolje razumeli nastanek besedilnih urednikov, je treba malo zmedati in se obrniti k zgodovini. Če se kdo spomni starih DOS sistemov, je imel tudi orodje, ki jim je omogočilo delo z besedilom. Naslednji urejevalnik je uredil ukaz Urejanje preko Norton Commanderja. Kljub dejstvu, da je bila osredotočena predvsem na uporabo najpreprostejših programskih orodij, je lahko ustvarila tudi navadno besedilo in datoteko shranila v standardni format TXT. Prav to orodje je večinoma služilo kot prototip za nadaljnjo izdelavo skupine aplikacij, ki se zdaj imenuje "Beležnice" (Beležnica). Ni treba posebej poudarjati, da za delo te vrste urejevalnika besedila ni potrebna posebna računalniška moč, saj sami programi,napisani v zastarelih programskih jezikih, so bili, milo rečeno, zelo primitivni v primerjavi s trenutnimi programčki. S prihodom novih jezikov in platform pa so potrebni močni računalniki, vendar ne za uvedbo programske kode besedila, temveč za testiranje izdelanih izdelkov programske opreme.

"Čisti" urejevalniki besedil

Kot je že jasno, se zgoraj opisana sredstva DOS-sistemov hitro spremenijo v ločeno programsko skupino, ki je delovala v okolju operacijskih sistemov, izdelanih na podlagi objektno usmerjenega programiranja (zlasti , Windows). Nekateri uporabniki te vrste urejevalnikov in procesorjev besedila očitno podcenjujejo in celo ponižujejo, pri čemer to pojasnjujejo dejstvo, da nimajo popolnoma nobenih oblikovalskih orodij, kot so oblikovanje, izbiranje pisav itd. potem ni namenjen.
Toda pri programskih jezikih delujejo predvsem pohvale. Kaj je le podpora sintakse jezikov, ko aplikacija uvaja napačen ukaz, jo takoj razporedi ali predlaga, da jo nadomesti z ustrezno možnostjo. Da bi se izognili delvingu v programskem robu, preprosto odprite najpogostejši standardni Notebook, ki je na voljo v standardnem nizu sistemov Windows katere koli generacije, nato pa poskusite odpreti ali shraniti datoteko z menijem tipa objekta. V glavnem lahko odprete datoteko poljubne oblike. Druga stvar je, da lahko včasih namesto običajnega besedilaprikaže nabor znakov. To je posledica dejstva, da je odprt prevedeni programski objekt ali datoteka, ki se razlikuje od privzetega kodnega besedila. Ko shranite končnico datoteke, jo lahko ročno nastavite in ne izberete s seznama razpoložljivih formatov. Ta metoda se uporablja v najpreprostejšem primeru za ustvarjanje paketnih datotek BAT formata, VBS skripte datoteke Visual Basic, itd, ki vam omogoča, da naredite brez uporabe izvirnih ozkopasovnih programskih platform.

Glavne značilnosti besednega urejevalnika Word in njegovih analogov

Zdaj gremo do največje in najbolj razširjene skupine pisarniških programov, med katerimi je najbolj znana aplikacija, ki je del Microsoftovih vseh uradnih paketov, Word.
Njegovi kolegi se lahko najdejo v pisarnah drugih razvijalcev, vendar se domneva, da so vsi ustvarjeni na podobo in podobo, ki jo je ustvaril Microsoft. Če upoštevamo zmožnosti urejevalnika besedila Worda in njegovih analogov, med vsemi orodji kot glavnimi usmeritvami pri delu z besedili, lahko ločimo naslednje:
 • oblikovanje besedila in njegovo urejanje (sprememba vsebine);
 • oblikovanje videza besedila in celotnega papirja (delo s pisavami, oblikovanjem, postavitvijo zamikov, poravnavo, delitvijo strani itd.);
 • operacije kopiranja, rezanja in lepljenja;
 • samodejno preverjanje črkovanja;
 • številčenje strani;
 • vstavite glavo in nogo;
 • oblikovanje seznamov;
 • delo s tabelami;
 • posebni vložki multimedijskih predmetov in formul;
 • uporaba predlog za izdelavo dokumentov določene vrste ali njihove zasnove;
 • predogled;
 • pošiljanje celotnega dokumenta ali njegovega dela, itd.
 • Na splošno v spodnjem seznamu obstajajo samo glavne, nato pa ne vse operacije, ki se lahko izvajajo z uporabo takšnih urednikov. Če želite preučiti orodje popolnoma in popolnoma, bo moral porabiti več kot eno uro časa. In izbrati pravo orodje je iz česa.

  Osnovne operacije besedila

  Zdaj na kratko preučimo nekatera ključna vprašanja, povezana z uporabo Worda in podobnih programov. Osnovne značilnosti besedilnega programa Word v smislu standardnih operacij se ne razlikujejo od večine aplikacij, zasnovanih za uporabo v okolju Windows. To vključuje kopiranje, vstavljanje, izreze besedila, iskalnike, črkovalnike in tezaver.
  Dostop do teh funkcij je na voljo prek glavne orodne vrstice, z uporabo kontekstnega menija PCM ali standardnih bližnjic. Zanimivo je, da lahko premikanje besedila poteka na nekoliko nenavadne načine, med katerimi lahko najhitreje imenujemo tipke Ctrl, medtem ko izbrani fragment vlečemo v želeni položaj.

  Tabele

  V zvezi s tem, katere značilnosti urejevalnika besedila se lahko uporablja za delo s tabelarnimipodatkov, tukaj je treba jasno razumeti, da so bistveno drugačni od tistega, kar imamo, na primer v Excelu.
  Z vidika izračuna matematičnih funkcij se tukaj ne boste razpršili. Uporabne tabele se lahko uporabijo kot dodaten element registracije glavnega besedila ali orodja za sistematizacijo podatkov. Vendar pa je lahko razvrščanje po abecednem vrstnem redu ali v obliki seznama dokaj preprosto.

  Oblikovanje in oblikovanje

  Nazadnje, razmislite o možnosti ureditve besedila v obliki priprave dokumentov. Ta orodja so največja skupina.
  Glavna plošča prikazuje samo najbolj osnovne operacije, nekatere pa najdete v vnosu menija, oblikovanju in postavitvi strani, da ne omenjamo več elementov menija MCM. Opis vseh orodij lahko traja predolgo, zato je najlažje preizkusiti vsakega od njih v akciji bolje.

  Delo z grafičnimi predmeti

  Grafične značilnosti urejevalnika besedila (in takih) so zelo zanimive. Tukaj si lahko ogledate več vrst dejanj.
  Najenostavnejše je vstaviti sliko iz datoteke. Mnogim uporabnikom je všeč orodje za delo z Word Art ali Smart Art predmeti, vendar je niz predlogov zelo omejen, vendar ni mogoče ustvariti lastnih zmogljivosti, čeprav lahko dodatne module prenesete iz interneta. Končno lahko uporabite tudi najpreprostejša orodja za risanje, vendar vam večinoma omogočajo prikazovanje samo najpreprostejših grafičnih oblik ali standardnih grafičnih oblik.številke. Možno je tudi vstavljanje diagramov in grafikonov. Toda, če želite ustvariti blok diagrame in prikazati analizo podatkov na določen način, je tak komplet orodij popoln.

  Posebni vložki

  Če upoštevate značilnosti urejevalnika besedila v smislu dodatnih vložkov, potem so tu njihove nianse. Če ne veste, lahko v besedilo vstavite zvočne, video in druge datoteke na zelo elementarni način, ki bo prikazan kot ustrezna ikona. Na splošno lahko vstavite v besedilo na splošno kar koli. Druga stvar, ki jo je treba narediti s predmeti, ki zahtevajo druge aplikacije, je, da jih uporabite takoj. In že malo ljudi ve, da lahko te vrste prispevkov uporabljajo vstavljanje formul, ne pa tudi izračunov, in za njihov razmislek v obliki, v kateri smo jih navajeni pisati na papirju (od najenostavnejših orodij na plošči, samo gumbi spodnje in podkategorije). znak)
  In z uporabo uvodnih formul lahko preprosto napišete, recimo, integralne ali logaritmične enačbe, označite dejanja z ulomki ali matrikami itd.

  Povezava z drugimi aplikacijami

  Govorimo o možnostih urejevalnika besedila v smislu komunikacije Pri drugih programih lahko kot najlažji primer uvozite podatke iz Excelove preglednice. Takšna dejanja se nanašajo natančno na orodja za vstavljanje. Seveda lahko podatke urejate v okolju Word, vendar bo še vedno uporabljal Excel, ki bo potekal vzporedno v ozadju.

  Spletna vsebina

  In če nekdo ne veS pomočjo urejevalnika Word ali podobnih aplikacij lahko preprosto ustvarite spletno stran za spletno gostovanje na internetu. V konstruktorju orodja seveda niso toliko, kot bi si želeli, vendar dodajanje gumbov, seznamov, potrditvenih polj ali hiperpovezav ne povzroča težav. Če ni na voljo posebnega urejevalnika, bo Word prvič zagotovil potrebne zmogljivosti. Ustvarjeno datoteko bo treba shraniti le v obliki HTML. Upoštevajte, da uvedba kode v tem primeru sploh ni na voljo, čeprav jo lahko po ustvarjanju strani v grafičnem načinu ogledate.

  Dodatne funkcije urejevalnika besedila za delo z določenimi formati

  Kar se tiče dodatnih formatov, ki so prepoznani, so morda posebej zanimivi datoteke PDF, ki jih je mogoče urediti v najnovejših različicah urejevalnika besedil Word neposredno v sami aplikaciji in ne v obliki obdelava grafičnega predmeta, vendar v obliki celotnega besedila z vsemi vrstami vstavkov.
  Pri odpiranju dokumenta ali uporabi uvoznih funkcij izberite želeno obliko. Mimogrede, z uvozom lahko odprete druge oblike, kot je XPS. Nazadnje, veliko dejanj za obdelavo dokumentov določene vrste se lahko zelo poenostavi, če jih najprej ustvarite z vgrajenimi predlogami (na primer, vizitkami), ki jih lahko dopolnite z že pripravljenim razvojem, ki je na internetu na voljo za prost dostop.

  Programi za objavljanje

  Z imenovanjem funkcij urejevalnika besedilaugotovili Nazadnje se omenjajo tudi založniški programi. V obvladovanju so precej zapleteni. Kljub temu, če greš iz splošnega poznavanja programov, namenjenih za obdelavo besedila in grafike, ki tudi ni mogoče spregledati. Kot je že jasno, so v poligrafiji večinoma povpraševanje po postavitvi knjig, časopisov, revij, knjižic itd.

  Sorodne publikacije