Podpora sprednjega sedla: fotografija, navodila za zamenjavo

Amortizer je element vzmetenja, zasnovan tako, da popolnoma ali delno duši vibracije in udarce telesa pri gibanju koles pri neenakostih. Z drugimi besedami, pri vožnji z grobim kolesom se najprej strmo spušča (z zalogo, ki prihaja iz blažilnika), nato pa se tako močno vrne v prvotni položaj. Tukaj deluje amortizer, zaradi česar je ta vrnitev bolj gladka.

Pritrditev sprednjega amortizerja

Stojala za blaženje udarcev se nahajata nad vsakim od štirih koles avtomobila. Spodnji del je pritrjen na rotacijsko pest, zgornji pa na telo. Zgornji nosilec je viden tako, da odprete pokrov pokrova. Na obeh straneh pooblaščenega prostora obstajata dve veliki konveksiteti, imenovani "očala". V sredini vsakega so kovinske plošče z matico v sredini. Vgradni položaj sprednje podpore amortizerja na spodnji fotografiji je lahko podrobno obravnavan.
Glavni element zgornjega pritrdišča je gumijasto tesnilo. Je zelo debela in je namenjena za gašenje šokov. Plastični obroč (to so ležaji sprednjega amortizerja) zmanjšuje trenje pri zavijanju udarnega materiala.

Več o ležajih

Ležaj zgornjega ležaja sprednjega blažilnika je vrsta valjčnih ležajev. Njegova glavna razlika je, da je njegov zunanji obroč veliko debelejši. Za nalaganje tovorov iz različnih smeri so cilindrični valji pravokotni na enona eno ali na žogo. Vsak je ločen z ločilom.

Ločevalnik je poseben del valjčnih ležajev. Gre za kovinski obroč z okroglimi luknjami. Zahvaljujoč temu se hitrost vrtenja ležaja poveča, več valjev pride do mazanja. Funkcija ločevalnika je le, da držijo iste valje (ali kroglice), in ne več obremenitev, ki jih ne nosi. V avtomobilih se uporabljajo štiri vrste ležajev: ležaj z vgrajenim obročem, z notranjim ločevanjem, z izstopom in ležiščem nosilca sprednjega amortizerja enodelnega tipa.

Znaki okvare nosilca

Kaj bolj ekstremni pogoji izkoriščajo avtomobile (rally prečkana območja, temperaturne razlike, umazanija), manjša je življenjska doba sprednjega amortizerja. Glavni signal njegove okvare je značilen trk med vožnjo, zlasti v hrapavosti.
Za preverjanje celovitosti in uporabnosti podpor je treba vsakih 20.000 km vožnje. Najdaljši čas njegovega obratovanja - ne več kot 100000 km. Preprečevanje prekinitve z vsemi njegovimi rezultati bo stalo manj. Vizualno lahko ocenite stanje tesnila. Biti mora ravna, brez razpok. Če se pojavi udar, je treba najprej preveriti namestitev blažilnika na nosilec. Obstaja možnost, da se nič ne popravi. Ampak, če je montaža v redu, jo popravite ali pa kar potrebujete.

Posledice zakasnelega popravila

Opuščeni ležaj blažilnika povzroči zmanjšanježivljenjska doba amortizerjev, vzmeti, spojnih in krmilnih nog. Delo ABS sistema je kršeno, kot je padanje spuščeno in posledično je udarjanje volana in neenakomerna obraba tekalne plasti pnevmatike.
Treba je opozoriti, da je treba zamenjavo sprednjih amortizerjev opraviti v parih. To mnenje upošteva veliko število bencinskih servisov. Če je čas za spremembo pravega upora, potem tudi levo, tudi če je še vedno uporabno. V nasprotnem primeru se lahko pri zavijanju pojavi zvitek karoserije, avtomobil začne teči vstran.
Pri zamenjavi blažilnikov se priporoča tudi zamenjava nosilca.

Kako neodvisno zamenjati nosilce

Za demontažo in namestitev podpore niso potrebni nobeni prehodi ali nadvozi. Vse delo je mogoče opraviti s pomočjo jack in partnerja. Zaporedje je opisano spodaj:
 • Odvijte zgornje steblo z dvema ključema.
 • Razvrsti vozilo na vozilo. Spodnji del nosilca se odstrani iz posode in nato odstrani.
 • Po odstranitvi je sedež opore dobro očiščen umazanije in korozije, obdelan s pretvornikom rje in z oblogami.
 • Dvignemo stojalo in ga postavimo na svoje mesto.
 • Pritrdite stojalo na spodnji ročici.
 • Ohišje dvigamo tako, da kolo ostane na tleh.
 • Ugotavljamo odpornost.
 • Asistent počasi spušča dvigalko.
 • Položaj stebla v nosilcu se postopno poravna.
 • Po nastavitvi palice privijte matice ležaja, upoštevajoč vrednost vrtilnega momenta, ki je določen v navodilu (uporabamomentni ključ).
 • Zaključek popravila je testna vožnja po prazni cesti (ne gredo na mestne ulice, dokler ni zaupanja v pravilnost krmiljenja).
 • Če podpora sama nima nobenih pritožb, vendar je ležaj deloval sam, lahko naredite le njegovo zamenjavo. Da bi to naredili, demontiramo stojalo in podporo. Izvlecite ležaj. Eksplicitni znaki za zamenjavo:
 • neenakomerna obraba kroglic;
 • izbokline na sponki;
 • uničene pečate.
 • Ležaj lahko enostavno razume sestavne dele, vendar ga je treba popolnoma spremeniti. Ta nadomestni del je poceni in odgovornost za to je prevelika, da bi ga lahko popravili.

  Nadaljevanje življenjske dobe ležajev in blažilnikov udarcev

  Glavni sovražnik podpore sprednjega amortizerja - to so jame in luknje. Ne zdi se mogoče, da se premikamo, ampak zmanjšamo hitrost in jo gladko premagamo popolnoma na moči. Podpora, kot amortizer, se boji ostrih premikov in udarcev. Močnejši je učinek "skoka" kolesa z jamo, močnejša je reakcija palice in podpore.

  Čiščenje in pranje talnega prostora pred padlimi listi in umazanijo ne dopuščata, da bi zamašila odplake, s čimer ščitijo opore od onesnaževanja od zunaj in skodelic od dodatnega vira korozije. Periodično izpiranje amortizerjev, zlasti pozimi, iz presihajočega snega, zmešanega s soljo in reagenti, prispeva tudi k ohranjanju kovinskih in gumijastih elementov pred prezgodnjim uničenjem.

  Kako izbrati nov nadomestni del

  V avtomobilskih trgovinah je velik izbor rezervnih delov proizvajalcevpraktično iz vsega sveta različne kakovosti in z različnimi cenami. Avtomobilizem priporoča nakup rezervnih delov ali lastne proizvodnje ali podjetij, ki se sami namestijo. Izdelek se prodaja v posamezni embalaži, ki mora vključevati proizvajalca, kataloško številko, tovarniško številko in oznako skladnosti. Te informacije so podvojene in za rezervne dele.

  Sorodne publikacije