Kaj je postavitev besedila? Osnovni koncepti, načela in metode

Postavitev besedila je poseben proces ustvarjanja strani publikacije z uporabo organske ureditve vseh grafičnih in besedilnih elementov. Uporablja se pri objavi množičnih medijev, revij, knjig in tiskarskih izdelkov. Kaj je ta proces, podrobno v tem članku.

Zgodovina

Postavitev besedila je postala zelo priljubljena v dobi kovinskega sklopa. Takrat je sestavljala niz besedilnih nizov, ki jih je bilo treba klicati izključno ročno, in to z monotipom ali linotipom. Prav tako se je pojavil ponazorjeni klišeji, podloga teh elementov je bila izvedena s pomočjo vladarjev in prostih materialov. Ko se je digitalna tehnologija začela razvijati, se je postavitev besedila začela izvajati na računalnikih, obstajali so specializirani programi. Najbolj priljubljene, ki jih trenutno uporablja večina strokovnjakov, so AdobePageMaker, Adobe InDesign, Ventura Publishe, CorelDraw, Adobe FrameMaker, Microsoft Publisher. V tem primeru bo Word za lažjo postavitev besedila ustrezal, čeprav je večinoma urejevalnik besedila.


Vrste postavitev

Obstaja več različic postavitve. Prvič, razlikujejo se glede na vrste publikacij, v katerih se uporabljajo. Prvič, postavitev knjige-revije, ki je skoraj popolnoma enaka pravilom in načelom postavitve učbenikov. Istočasno in tukaj obstajajo posebne posebne tehnike, ki se uporabljajo predvsem pri delu z ilustriranimi revijami. Pomembnose razlikuje od tiska v knjigah in revijah za časopise. Za te medije obstajajo še druga načela glede lokacije ilustracij in besedila, z najbolj svobodnimi prenosnimi pravili. Obstaja tudi koncept akcentne postavitve, ki se uporablja za manjše tiskanje. To so razglednice, plakati, oglasi, pisma.

Zahteve za publikacije o knjigah in revijah

Obstajajo precej stroga pravila postavitve besedila, ki jih je treba upoštevati, tako da kupec hitro in brez odlašanja sprejme službo. Pomembno je, da so proge izvedene natančno po velikosti, tako po višini kot po širini, ne sme biti nobenih "distančnikov" ali izkrivljanj. Čestitamo voznosti in enotnosti postavitve.


To pomeni, da bi morale biti izdaje traku izdelane v istem slogu z enakimi elementi. Iste vrste morajo biti naslovi, podnaslovi, opombe, opombe, podpisi za fotografije in risbe, ustvariti je treba enako vrsto umetniškega dela. Prav tako se splača razumeti s pojmom "vodenje postavitve". Tako imenovana absolutna naključnost velikosti lihih in enakih pasov, kot tudi način združevanja vrstic glavnega besedila med njimi v teh črtah. Vožnjo dosežemo tako, da vse dele besedila brez izjeme prenesemo na celotno število vrstic glavnega soda. V ta namen se od spodaj in od zgoraj uporabljajo odsevi.

Ustvarjanje organizacije in načinov postavitve besedila

Za te procese so potrebni tako imenovani sistemi namiznega založništva, ki jih računalnik razume.digitalni tisk. In če govorimo popolnoma konkretno, potem program za postavitev dokumentov. Nabor in postavitev besedila je najprimernejša z uporabo specializirane programske opreme, ki je posebej zasnovana za pripravo publikacij, sestavljenih iz besedila in slik za tiskanje.
Podobni programi pripravljajo tudi dokumente za njihovo objavo in distribucijo v elektronski obliki. Običajno so to formati html ali pdf. Pomembna razlika med namizno založniško industrijo in klasično tipografijo je, da je zasnovana posebej za delo v pisarni ali doma, ne pa za velike tiskalnike. V zadnjem času je število elektronskih omrežij in multimedijskih izdaj veliko, sistemi za namizno založništvo pa so razdeljeni na sisteme postavitve elektronskih dokumentov in sistemov za pripravo tiskarskih izdelkov. S pomočjo slednjega lahko obvladate ustvarjanje in metode postavitve besedila, ne da bi se pri tem posebej potrudili. Ključna razlika med urejevalniki besedila in izdajatelji namizij je v tem, da so namenjeni postavitvi samega dokumenta, ne pa tudi njegovi izdelavi, kar lahko vključuje tipkanje, črkovanje in ustvarjanje slik. Čeprav lahko podpirajo te funkcije.

Programi za postavitev besedila

Oglejmo podrobneje o programih, ki se uporabljajo za postavitev. Zaradi jasnosti bomo analizirali nekaj najbolj priljubljenih. Adobe PageMaker je prvi sistem za namizno založništvo, ki je svet videl leta 1985. Aplikacija je temeljila na grafičnem uporabniškem vmesniku. RazvijalciRedno izboljševanje programa, na primer, sedmi različici je bila dodana možnost za podporo tiskanja spremenljivk, razširila zmožnost izvoza in uvoza Microsoft Officeovih datotek, pojavil se je modul za uvoz PDF.
Leta 2004 je bilo uradno objavljeno, da je razvoj PageMakerja dokončan, vendar bo podjetje izdalo in prodalo svoj izdelek. Naslednik je bil program Adobe InDesign. To je naprednejši postavitveni program, ki vam omogoča izdelavo dokumentov za njihov tisk na tiskarske stroje industrijskega obsega in po želji na najpreprostejše tiskalnike po meri. Ustvarjene dokumente je mogoče izvoziti v različne formate elektronskih publikacij. Pomembna prednost je dejstvo, da so razvijalci dejansko zavrnili spremembo glavnih funkcij v poznejših različicah, vmesnik je ostal enak, omogočil vam je, da ste se hitreje navadili na učinke posodobitev. Še en program za obdelavo besedil CorelDRAW. To je grafični urejevalnik, ki deluje v operacijskem sistemu Microsoft Windows. Značilnosti tega izdelka so veliko večje od tistih, ki so bile navedene prej. Glavna razlika je, da ni le program za postavitev besedila, ampak tudi rastrski grafični urejevalnik, ki ima sposobnost zajemanja slik in drugih funkcij.

Osnovna pravila

Treba je delati na katerem koli tiskarskem izdelku, da se držijo osnovnih pravil postavitve besedila. Glavna stvar je, da morajo biti trakovi vsake posamezne izdaje enaki po višini, kar pomeni, da vsebujejo točno enako število vrstic. Pri risanju ilustracijali nekaj dodatnih fragmentov, kot so formule in tabele, morate pazljivo prešteti, koliko polnih vrstic boste morali odstraniti, da bi naredili te kose v traku.

Prav tako je treba pri vnašanju besedila v knjigo ohraniti pravokotnost trakov. Vsak pas se ne sme začeti z nepopolno zadnjo vrstico odstavka in se ne sme končati z začetnim odstavkom, kar pomeni, da ne sme biti tako imenovanih "visečih" nizov. Trdno besedilo stroja je zelo enostavno. Upoštevajte, da je zasnova začetnih trakov s tem lahko tri vrste, vse to so načini postavitve besedila:
 • s spustom;
 • s spustom, vendar z začetnicami;
 • s kratkim krogom v obliki "klobukov".
 • Katera možnost izbrati na koncu, naj določi umetnik založbe v povezavi z risarjem. Upoštevajte, da so začetnice lahko ne samo pisave, ampak tudi na sliki, to je velika črka velikega kega, ki igra vlogo prve črke v prvotni vrstici. Če naredite postavitev besedila s knjigo z notranjim naslovom, jo ​​nastavite v računu spusta v obliki »klobukov«. Pri dokončanju končnih trakov je treba upoštevati naslednje smernice, da bo vaša izdaja čim bolj predstavljiva:
 • Če na strani ni veliko besedila, ga je treba namestiti v prejšnji trak ali povečati tako, da zavzame najmanj četrtino traku na naslednji strani. . Upoštevajte, da so tako imenovani opremljanje in izgon predmet besedila ne enega, temveč večinoma nekaj odstavkov, dodoseže želeni rezultat.
 • Če je na končni črti veliko besedila, potem ne sme biti krajše od celotne dolžine manj kot 4 vrstice.
 • Ne pozabite, da je v ekstremnih pasovih mogoče v nekaterih primerih določiti okončine, ki pomagajo pri izpodbijanju besedila enako za vsako posamezno publikacijo.
 • To so glavni načini spreminjanja postavitve besedila, ki se lahko uporabijo za kompleksno besedilo.

  Kako postaviti verze v razporeditev

  V tem članku vam bomo podrobno pomagali razumeti organizacijo postavitve besedila v kateri koli obliki. Na primer, če imate nalogo, da naredite pesem, morate vedeti, da mora biti pesniško besedilo, ki se nahaja v glavnem besedilu ali na ločenih trakovih, urejeno tako, da je verzni trak ali kakšen njegov del postavljen na sredini strani. Hkrati pa ne pozabite, da je verz treba pretvoriti kot dodatno besedilo, to je, da odseva od glavnega besedila v največ eni vrstici. Če mora besedilo knjige v Wordu prevesti del besedila pesmi v drugo, potem mora biti prejšnji vsaj dve vrstici. V idealni različici, ki prenaša verz, ga je treba razdeliti v pare verzov. Če se kitice pesniškega besedila zaposlujejo po vrstnem redu brez uporabe predalov, jih ne bi smeli odsevati drug od drugega. Toda če verz deluje na preobrat, ga je treba okrasiti in enakomerno odsevati. Danes lahko kot program za pisanje učbenikovuporabite eno od zgoraj naštetih in lahko uporabite klasični urejevalnik besedila Word, ki je verjetno v računalniku skoraj vsakega uporabnika.

  Dramsko besedilo

  Posebna pravila za postavitev besedila v Wordu je treba spoštovati, če se združite in objavite dramsko delo. V tem primeru je treba nameniti največ pozornosti nekaterim specifičnim, vendar zelo pomembnim zahtevam. Imena znakov je treba na primer natipkati v ločenih vrsticah, ki prikazujejo vzorec naslovov iz glavnega besedila. V tem primeru mora biti velikost črte, na kateri so nameščena imena znakov, večkratnik glavnega gumba glavnega niza. Če besedilo vsebuje opombe, ki delijo besede znakov v ločeno vrstico, morajo biti od besedila prikazane dve ali štiri točke od spodaj in od vrha. Kategorično ni priporočljivo, da dokončate trak s črto z imenom osebe, ki deluje v igri, ali opombo, s katero se besedilo prenese na drug trak. Priporočljivo je, da je oznaka zaprta vsaj dve vrstici. Replika, ki se prenese na drugo stran, mora biti zaprta vsaj dve vrstici. Slab ton se šteje za začetek traku iz opombe, ki je v govoru ene igralke. V tem primeru je treba isto opombo zapisati na prejšnji trak.

  Tabele za lepljenje in formule

  \ t
  Ključne točke v organizaciji in glavni načini preoblikovanja postavitve besedila so v tem članku temeljito razstavljeni in obravnavani. Glavno priporočilo je, da se pripravijo tabele in sklepi iz njihtakoj po besedilu, ki ga ponazarjajo. Če tega iz nekaterih tehničnih razlogov ni mogoče, je dovoljeno, da so stroji poljubno v enem obratu. V tem primeru besedilo podaja povezavo, ki določa določeno številko tabele. Pri postavljanju mize v trak je treba paziti na obliko traku in njegovo velikost. Pri načrtovanju tabel morajo biti postavljeni na optični sredinski trak, ki odseva besedilo znotraj ene vrstice pisave pisave glavnega niza, ne da bi seveda pozabili na pravilo vožnje. Na straneh mize se lahko namestijo tako vzdolžno kot vzdolžno. V prvem primeru bo tabela prebrana, ko bo stran zavrtela enakomerno za 90 stopinj v smeri urinega kazalca. Če se izkaže, da je širina tabele večja od standardne nastavitvene pasovne oblike, ki jo uporabljate, jo lahko razporedite po širini ali vzdolž in prekinite korenino izdaje. Glavna stvar je, da se natančno, da se ohrani velikost odmora, izračuna na tak način, da se tabela manifestira točno na prehodu in je lahko berljiva. Takšne tabele se imenujejo prekrivanje in so razdeljene na prečne in vzdolžne. Tako so prečno razpršene mize razporejene prečno na dveh pasovih, mize za vzdolžno vrtenje - na dveh pasovih. V obliki samih vrstic morajo biti vzdolžno vrtljive mize vedno enake dvojnemu formatu vrstic besedila, pod pogojem, da se vsaka polovica poveča za eno ali dve cicero, da se zagotovi organska oblikaizhod na polje skorje. V tem primeru bi morale biti transverzalne mize v svojem formatu strogo enake višini traku objave, v idealnem primeru pa bi morale biti nekoliko manjše. Navsezadnje naj bi bila višina takšnih tabel dvakrat večja od vrstic besedila publikacije, ki se poveča v vsaki polovici za eno ali dve cicero za izhod v korenskem polju. Obstaja tudi pojem "iverne plošče", ki so nekako usklajene. V tem primeru mora biti širina mize bližje formatu kompleta, ali pa obstaja še ena možnost - postavitev v naborke, ko je širina mize manjša od formata seta za več enot. Iz glavnega besedila tabele se mora odraziti na razdalji šest ali dvanajst točk, od zgornjega besedila, za dve ali štiri točke, preostanek od spodaj pa je določen s pogoji vožnje.
  Pomembno je, da se pri pripravi pravilnega načina obravnava formule. Delujejo strogo v skladu z originalno oznako, iz besedila pa se odraščajo od zgoraj in spodaj, tako da se iz osnovnega niza razlikuje najvišja velikost pisave, ki se drži pogoja pogona. Upoštevajte, da če je pred formulo v vašem besedilu kratka zadnja vrstica besedila, se zgornja formula ne sme delno odsevati. Trak se ne priporoča, da se začne s formulami, ampak le redko, izjemoma - pri prenosu formul. Če je formula sestavljena iz treh vrstic, je prepovedano, da jih po potrebi razbijemo. Če je formula sestavljena iz štirih vrstic, se lahko pri prenosu iz enega traku v drugega razdeli na polovice. ZaDa bi preprečili kršitve širjenja postavitve, je pomembno, da je za umeščanje formul v besedilo, kot v primeru tabel, potrebno izračunati, koliko vrstic glavnega besedila je treba odstraniti, da bi organsko postavili potrebno dodatno besedilo, skupaj z vsemi kosi. V tem primeru mora biti število vrstic celo število, vrstice besedila na lumnu pa morajo sovpadati z vrsticami besedila v zadnjem pasu.

  Dajanje ilustracij v obliko besedila

  Ne pozabite, da mora biti lokacija vsake ilustracije najprej določena, tudi če je izvirnik označen in izdelan. Vrsta postavitve posameznih slik v trak je odvisna od njegove oblike in oblike same ilustracije. Obstaja več glavnih vrst njihove namestitve:
 • Odprta razporeditev, z njo je ilustracija postavljena strogo od vrha ali dna pasu, neposredno naleti na besedilo z eno ali dvema stranema.
 • Zaprta postavitev. Pri tej metodi je ilustracija postavljena znotraj glavnega besedila, obrnjena proti njej z dvema ali celo tremi stranmi.
 • Razporeditev gluhih. V tem primeru je ilustracija zaprta z besedilom na vseh štirih straneh, tako imenovanim dvostranskim volancem. S to možnostjo se lahko slike nahajajo v poljih ali z delnim izhodom na polju.
 • Slednja možnost pomeni, da je ilustracija tako velika, da zavzema celoten trak, besedila pa sploh ni, razen morda za podpisovanje, če je to potrebno.
 • Vsaka ilustracija mora biti čim bližja besedilu,ki ji pripada. Če je njegova širina v širini enaka nastavljenemu pasu, se lahko nastavi na vrh, na optično sredino ali dno traku. Ko postavite dve ilustraciji, če je ena pod neposredno pod eno, mora biti med njimi vsaj tri vrstice besedila, pri čemer se ne upoštevajo podpisi pod samimi ilustracijami. V tem primeru morata biti obe ponazorjeni na optičnem srednjem pasu. Pomembno je opozoriti, da mora biti pravilo vožnje med postavitvijo ilustracij v nasprotju nujno strogo izvedeno. To pomeni, da bi morala biti velikost same ilustracije, skupaj z risbami in vsemi potrebnimi podpisi, večkratnik glavnega izbirnika osnovne enote. Iz glavnega besedila se ilustracija odraža v enem samem cicero. Pomembno je tudi opozoriti na pomembnost skladnosti postavljanja le nekaj ilustracij v en obrat. Strokovnjaki svetujejo, da je ilustracija najbolje poravnana na spodnji vrstici, simetrično razporejena diagonalno. V nekaterih primerih se lahko kot poseben sprejem uporabi asimetrična lokacija. Če imate na razpolago ilustracijo prevelikega formata, ki ne sme biti več kot tri ali štiri vrstice, je najbolje, da jo povečate na trak. Ta možnost velja za najbolj smotrno. Če imate odprto flip navzdol ali na vrhu traku, potem ni priporočljivo, da se zadnji odstavek odstavka pod takšno ilustracijo, ampak pustite odstavek vrstico nad ilustracijo sam. Tudi pred naslovom naslednjega je prepovedano ponazoritiv glavnem besedilu. Če morate na rob traku ali v kotu postaviti ilustracijo, se prepričajte, da se zunanje črte slike ali fotografij nujno ujemajo z robovi besedila. Ilustracije se ne priporočajo na končnih pasovih. Če je potrebno, potem mora ostati vsaj pet do šest vrstic glavnega besedila. Pri risanju ilustracij je vedno potrebno paziti na obrat risb. Ne sme vsebovati sklepov, tabel, formul ali drugih dodatnih besedil. Če se je slika v traku vašega besedila izkazala za palico, jo je treba nastaviti na zunanjem polju, druga ilustracija pa naj bo postavljena tudi v sprednji strani zunanjega ali korenskega polja. V tem primeru morajo biti ločeni z vsaj tremi poligrafskimi črtami. Če uporabljate zaprto razporeditev ilustracij, potem jih je treba namestiti na optični sredinski trak, v postavitvi tkanine pa se držite pravila, v tem primeru - bi morale biti vrstice osnovnic pravokotnik. To se izvede, da se prepreči pojav končne ali nepopolne črte nad ilustracijo, pod ilustracijo pa ne sme biti vrstice odstavka. Ni priporočljivo, da postavite rubrike v ovratnike. Zgoraj besedilo ilustracije se odraža v vrednosti, ki je strogo enaka pisavi pisave glavnega besedila, in zbirki besednih okraskov - znotraj enega samega cicero. Pomembno je, da je bil format naborkov sam po sebi večkratni ciceron. Če je potrebno podpisati pod sliko, potem iz same ilustracijemora biti prikazan v okviru glavnega niza, prostor med naslednjim besedilom in podpisom slike ali slike pa mora biti malo več kot med ilustracijo in podpisom. Tukaj je približno razmerje med velikostjo pisave za podznake pod risbami ali fotografijami:
 • ko vtipkate 12 besedil z ločilnimi znaki, so podpisi podpisani z 8 ali 10 točkami;
 • Če je glavno besedilo natipkano z 10 zankami, je velikost podpisa ilustracije 8 točk;
 • ​​
 • Če je besedilo natipkano z 8 pik, ostane velikost podpisa na sliki enaka.
 • Če povzamemo, je treba opozoriti, da višina same ilustracije, vzeta iz glavnega besedila in podpisa, ne sme biti večkratnik pisave glavnega niza. Glede na velikost okna, lahko kot rezultat izračunate število vrstic, to je vrstic, ki so vtipkane v manjšem formatu in se nahajajo na strani ilustracije.

  Sorodne publikacije