Platforme za ustvarjanje iger: koncepti, vrste platform, top rating, klasifikacija iger, pregledi, izjave in strokovni nasveti.

Za ustvarjanje vsake igre potrebujete lastno platformo. Njena izbira je odvisna od žanra prihodnje zabave. Platforme za ustvarjanje iger - to je isti motor, zaradi katerega lahko oseba ustvari svojo "mojstrovino". Danes se igra nahaja skoraj povsod - v tablicah, računalnikih, telefonih in samo v igralnih avtomatih. Platforma je osnova igre, saj je njen tip odvisen od žanra, formata, oblikovanja in še več. Igre so razvrščene po žanrih: strelec, akcijska igra, arkadna igra, sestavljanka, strategija, simulacija in dirke. To so bili glavni žanri, na podlagi katerih lahko ustvarite svojo igro.

Platforma za ustvarjanje iger

Spodaj vam ponujamo pregled 10 platform za tiste, ki ne poznajo programskega jezika in skript. Vsak od teh programov so ovrednotili uporabniki na podlagi treh glavnih kriterijev - funkcionalnosti, uporabnosti in vmesnika.


Izdelovalec iger

Povprečna ocena: 8. Ta program je namenjen začetnikom na tem področju, zato programiranje ni potrebno. Ta programska oprema izvaja platformo za igre na šibkih osebnih računalnikih, kjer je v meniju pripravljene ravni postavitev, primeri predmetov, vzorci zvokov in scenarijev. Prav tako lahko najdete vgrajene urejevalnike za premikanje grafike (sprites). S pomočjo te platforme za ustvarjanje 2D iger bo uporabnik lahko izvedel svoje modele v različnih žanrih. Game Maker ponuja usposabljanje o oblikovanju postavitev za prihodnje vzorce novihigre Za uporabnike, ki poznajo to področje, ima ta program vgrajen programski jezik GML (Game Maker Language), ki bo pomagal pri ustvarjanju boljših iger. Privzeto je ruski jezik odsoten, če pa je potrebno, lahko namestite Russifier.


Konstrukt 2

Povprečna ocena: 9. To je še ena odlična platforma, ki ne zahteva poglobljenega znanja programerja, ampak pomaga začetnikom pri ustvarjanju močnejše igre. Poleg tega lahko ta platforma za ustvarjanje iger za Android pomaga pri tem, tako na MAC (iPhone in iPad) kot na Windows. Igre, razvite na tej platformi, lahko prenesete v brskalnik in socialno omrežje Facebook. V tem programu je enostavno delati, če poznate angleščino, saj ruske podpore ni. Na tej platformi bo uporabnik obravnaval dogodke, objekte in interakcije. V dodatnem meniju so pripravljeni načrti obnašanja po vsem svetu. Za razliko od drugih platform za razvoj flash iger, Construct 2 v celoti izvaja učinek delcev na HTML5. Ta program ima mehanizem Box 2D Physics, s katerim lahko uporabnik kvalitativno vizualizira učinke vseh zakonov fizike. Za izkušene programerje je možno povezati razširitve (po vrsti Java), ki so sposobne spremeniti izvorno kodo igre pri izvozu.

Unity 3D

Povprečna ocena: 87 točk. S to programsko opremo bo igra na različnih platformah potekala brez težav, saj podpira ne le računalnik, temveč tudi Xbox 360 PayStation 3 Wii. Multiplatform Unity motor omogoča ustvarjanje iger in aplikacij za Win8 injunior serije, kot tudi za Mac OC, Android, Linux in Blackberry.
Programski vmesnik vključuje uporabo skriptov, zvočnih učinkov in tekstur. Možnosti lahko priključite tudi v spletnem načinu in prilagodite predmete povleci in spusti.

3D Rad

Povprečna ocena: 83 točk. Ta platforma za ustvarjanje iger je namenjena tistim, ki jih želijo narediti od začetka. Tu od tal navzgor lahko ustvarjate arkade, strelec, quests, strategije in uganke, medtem ko porabite najmanj časa. Če želite začeti, se morate odločiti za izbiro predmetov, nato pa jih nastaviti, da bodo med seboj komunicirali. Kljub velikemu izboru modelov in možnosti ima ta program funkcijo, ki omogoča premikanje postavitev iz drugih platform v trenutni projekt. Da bi ustvarili dobro glasbeno spremljavo v igri, je dovolj, da prenesete glasbene datoteke v formatu WAV in OGG. Razlika med to platformo za ustvarjanje iger je, da ima visoko kakovostno grafično komponento, verodostojno fiziko, integracijo spletnih strani in polno podporo za več igralcev.

Urejevalnik iger

Povprečna ocena: 73 točk. Platforma za igre na šibkih računalnikih v 2D formatu. Vendar pa je sposoben ustvariti igre za Android. Če želite delati v tem programu, morate dodeliti predmet in mu zastaviti nekaj nastavitev, ki bodo pokazale odziv na različne dogodke v igralnem okolju. Če ima uporabnik že skice ali pripravljene materiale, ki jih želi uporabiti v trenutnem projektu, jih je mogoče prosto premikati iz drugih programov. Uporabnik ima pravicone uporabljajte samo pripravljenih odgovorov, temveč tudi s svojimi lastnimi, s pomočjo skriptnega programskega jezika, ki je veliko enostavnejši kot pri ++ ali Java.

Stencyl

Povprečna ocena: 9. Druga preprosta različica platforme za ustvarjanje iger, katere upravljanje ne zahteva posebnega znanja. Uporabnik bo moral delati s pripravljenimi shemami nivojev in dogodkov, ki so prikazani kot blok sistem. Morate jih povleči iz enega kraja v drugega. Če možnosti za ustvarjanje določenih elementov niso dovolj, so razvijalci te aplikacije sami predvideli kopijo kode, za to pa morate poznati programski jezik. Ta pripomoček bo koristen za tiste, ki so že delali v Photoshopu. Vmesnik Stencyl Desinger je podoben priljubljenemu urejevalniku fotografij.

Craft Studio

Povprečna ocena: 87. Tukaj dobite popolno svobodo delovanja v 3D sferi: uporabnik lahko samostojno napiše scenarij in nastavi akcijo, prikaže animacije in učinke. Ustvarjalci tega programa so razvili vsako malo stvar, ki jo je platforma za igre na PC-ju imela zanimiv in razumljiv vmesnik. Treba je omeniti, da celoten nabor orodij za delo z modeli in animacijami v programu že obstaja, kot tudi druge vizualne komponente. Prednosti te platforme za ustvarjanje iger na šibkih računalnikih je, da ne bo konfliktov formatov ali pretvarjanja.

Studio za pustolovske igre

Povprečna ocena: 7. Veliko ljudi se zanima za najboljše platforme za ustvarjanje iger. Eden od živahnih primerov je orodje, ki vam omogoča ustvarjanje igerdvodimenzionalni prostor v avanturističnem žanru. Za popolno prepričanje, da bo program ustvaril želeni izdelek, je skupaj z njim popolna demo igra, s katere se lahko seznanite. Shema dela je preprosta - morate spremeniti igro sobe, v katerih se nahajajo določeni predmeti. Igralec bo deloval glede na skripte, ki so dodani z ločenim urejevalnikom. Ena od prednosti tega programa je podpora sodobnemu formatu, kar pomeni, da bo uporabnik lahko v igro uvozil večpredstavnostne datoteke.

Studio za arkadne igre

Povprečna ocena: 83. In tukaj je najboljša platforma za ustvarjanje iger 90. let prejšnjega stoletja. To je še en najlažji program, ki ne zahteva znanja programiranja. Že ima več že pripravljenih arkad, ki jih uporabnik lahko spremeni po svojih željah. Na tej platformi lahko ustvarite arkade, strelce z razgledom od zgoraj in od strani.

Clickteam Fusion

Povprečna ocena: 9. Druga platforma, ki podpira veliko operacijskih sistemov, kot so Windows, iOS in Android. Obstaja tudi možnost, da objavite aplikacije brskalnika, ki podpirajo HTML5. S pomočjo kakovostnega fizičnega motorja lahko uporabnik spremeni smer majhnih delcev in nadzoruje fiziko. Za tiste, ki malo poznajo risanje in oblikovanje, so razvijalci zagotovili knjižnico s pripravljenimi postavitvami animacij in predmetov. Po namestitvi te aplikacije uporabnik samodejno postane član skupnosti, kjer bo kasneje lahko komuniciral z drugimi uporabniki v splošnem forumu in zaprosil za pomoč v podporo.

Igra solata

Povprečna ocena: 83. Za začetnikeMojstri zabavnih mojstrovin so odlična platforma za ustvarjanje iger Android. Je elementarna v uporabi, ima preprost videz in podpira izvajanje objektov s preprostim vlekom. Na platformi Android bodo igre videti precej dobro, saj je njihova osnova interakcija protagonista z objekti in njegovo nestandardno vedenje. V ta program lahko dodate svojo glasbo in slike. Igre, ustvarjene v tem programu, se lahko predvajajo na telefonu in v računalniku.

Visionaire Studio

Average Rating: 73. Če preprosti strelci in arkade niso za okus bodočega ustvarjalca iger, mu bo žanr ugank zagotovo zadovoljil. Zadevna aplikacija je prav tista vrsta iger, ki jih ustvari. Izbrati morate samo junaka, poiskati, razvrstiti predmete po volji, sestaviti uganke in naročiti ekipe s pozivi. Vendar pa lahko uporabljate samo brezplačno demo različico programa, vendar bo dovolj za spoznavanje.

Glavne brezplačne platforme

Unity je multiplatformski motor, ki vam omogoča ustvarjanje visokokakovostnih iger in njihovo dodajanje na vse obstoječe mobilne platforme. Ta program prosto bere informacije iz 3Ds Max, 3D Maya, Softimage, Blender in CINEMA 4D. Zahvaljujoč nedavni posodobitvi (v obliki Unity 4.3), lahko motor deluje z 2D grafiko, s podporo fizike in duhov v tej obliki. Kljub kompatibilnosti s skoraj katerimkoli 3D-urejevalnikom je v tej programski opremi grafični urejevalnik omejen pri svojem delovanju - pomanjkanje samo-simulacije prisili uporabnike, da ustvarjajo vsebine v tretjih 3D-urednikih. Vendar neVredno je skrbeti, saj ima knjižnica bogato ponudbo gredic, ki jih lahko brezplačno uporabljate ali kupujete pri avtorjih po fiksni ceni. Poleg brezplačne različice Unity, je $ 1,500 Pro. V tem primeru lahko naročite mesečno naročnino. Stala bo 75 dolarjev. Plačana različica motorja ima bistveno razliko od običajne. Tukaj je izboljšana osvetlitev, napredna fizika in še veliko več. Povratne informacije uporabnikov so večinoma pozitivne, ker urejevalnik ne podpira le pripravljenega, ampak tudi predvajalnega scenarija. Negativne misli se nanašajo na zaprto kodo motorja. Brezplačno Ta platforma ima velik grafični potencial, ki se uporablja tudi za ustvarjanje mobilnih iger in aplikacij. UDK ima svoje edinstveno orodje za razvijanje ravni v programu brez uporabe programov tretjih oseb. To se razlikuje od preproste enosti. Unreal ima možnost ustvarjanja iger v različnih žanrih, vključno z RPG, ki je zelo težko oblikovati in igrati. Edinstven motor ima individualni objektno usmerjen programski jezik, ki spominja na C ++ ali Java. UDK je tudi aplikacija za več platform, saj omogoča prenos iger na različne platforme. V zvezi s plačilom, potem bo to potrebno le s sprostitvijo pripravljene igre. Vendar pa neodvisni razvijalci uporabljajo drugačen pristop, ki ni potrebenvisoki stroški na začetku razvoja. Licenčnina v času objave igre bo 99 $, vendar je za zaslužek, ki presega 50.000 $, uporabnik dolžan plačati 25% zneska, ki velja za nagrado za avtorje. Ta platforma ima le pozitivne povratne informacije uporabnikov, čeprav jih je veliko treba preučiti. NeoAxis 3D Engine Ta program za izvajanje 3D projektov je veliko enostavnejši od prejšnjih dveh, kar vam omogoča razvoj in usposabljanje na tem področju. Tukaj lahko ustvarite neodvisne simulacijske igre, virtualno realnost in druge. Aplikacija se uporablja tudi kot pomožna naprava, razen če drug motor omogoča ustvarjanje in modeliranje. Ta platforma lahko deluje v operacijskih sistemih Windows XP in kasneje, z nameščenim NET 4.0. Nekatere šole uporabljajo ta motor za vodnik za vizualno 3D oblikovanje in oblikovanje. V meniju lahko najdete komplet gotovih zemljevidov in projektov ter kot prijeten bonus predstavljen v ruskem jeziku. Kljub enostavni grafiki je odlična platforma za spoznavanje 3D tehnologije. Ocene o tem programu so večinoma pozitivne. Vendar pa obstajajo tisti uporabniki, ki ne marajo kakovosti grafike. CryENGINE To je zmagovalec med vsemi platformami, predstavljenimi za igre na PC-ju in konzoli. Tu ima motor neverjetno moč, ki jo je Crytec pokazal v igri Far Cry. Multiplatformski motor podpira konzolo nove generacije. Najnaprednejši motor ima arthouse razsvetljavo, ima najsodobnejšo fiziko in realističen sistemanimacije Neverjetne funkcije te programske opreme vam omogočajo, da prikažete podrobne in kvalitativno narisane ravni v igrah. Toda nič ne pride ravno tako. Za temeljito obvladovanje tega orodja je potreben nekaj časa, za novince pa je bolje odložiti uvedbo CryEngina. Za preprosto delo in razvoj v tem programu je primerna tudi brezplačna različica, ki ni namenjena trgovanju. Razvijalci spletnih strani nimajo informacij o ceni pristojbin za izvajanje. Za sprostitev igre, ustvarjene na CryEngine, se mora uporabnik obrniti na Crytec, zagotoviti vse podrobnosti v zvezi z igro in se dogovoriti o ceni. Na splošno so povratne informacije o tem motorju pozitivne. Uporabniki se toplo odzivajo na ta program. Vendar pa obstajajo številne negativne ocene. Nekateri uporabniki so nezadovoljni z dejstvom, da program nima osnovnega osnovnega usposabljanja. Prav tako je potrebna resna oprema za delo z njo.

Priporočila za strokovnjake

Ustvarjanje iger je težko in trdo delo, ki zahteva znanje, spretnosti in potrpežljivost. Le malo ljudi pripelje zadevo do konca, sprošča indie igro ali polnopravni strelec. Navsezadnje ni dovolj, da preprosto narišete raven, dodate predmete in predpišete kode. Treba je jasno vedeti, kaj želi uporabnik videti v igri. Če je to arkadna, potem je treba ugotoviti, v kakšni obliki bo, s kakšno vrsto. Če puzzle igro, potem morate predpisati skripte interakcijo protagonist s svetom ali z določeno temo. Prvi koraki so pomembni, saj bodo določali prihodnost igre. Začenši z najpreprostejšimi platformami, ki jih ne potrebujeteposebno znanje v programiranju in založniško knjižnico obdelovancev. Ko se boste seznanili z eno platformo, boste lahko izkoristili drugo, videli kodo subjekta in na njej zgradili svojo majhno mojstrovino. Glavna stvar - ne pustite svoje podjetje na pol poti.

Sorodne publikacije