Družina grafičnih pospeševalnikov Radeon HD 6700. Značilnosti in specifikacije

Družina grafičnih pospeševalnikov Radeon HD 6700 podjetja "AMD" je bila predstavljena leta 2011. Ta skupina naprav je vključevala tri modele in je bila zasnovana za računalništvo srednjega razreda. V nadaljevanju bodo obravnavani njihovi parametri in specifikacije.

Specializacija

Kot je bilo že navedeno, je serija grafičnih pospeševalnikov Radeon HD 6700 zasnovana za računalništvo na srednji ravni. In kar zadeva zmogljivost, so se le rahlo predali vodilnim pospeševalnikom. Hkrati je bila njihova cena precej nižja. Glavno področje uporabe takšnih adapterjev so igralni računalniki srednjega cenovnega razreda. Večina iger, ki so bile izdane leta 2011, brez težav na takem pospeševalniku so se začele. Edina opozorila je, da v nekaterih primerih kakovost slike ne bo maksimirana.


Druga možna področja uporabe teh adapterjev so osebni računalniki, specializirani za obdelavo grafičnih informacij. V tem primeru bodo računalniški viri takšnega pospeševalnika prav tako dovolj za izvajanje nalog. To pomeni, da v sestavi grafične postaje, takih grafičnih kartic v letu 2011, preveč, videti zelo dostojno.

Mlajši model grafičnega pospeševalnika

Najcenejši pospeševalnik, ki je vključen v serijo Radeon HD 6700 series, je bil označen kot 6750. Temeljil je na čipu RV850. Ta čip je bil izdelan s tehnologijo 40 nm. Struktura tega mikroprocesorja vključuje 720 enotobdelava grafičnih informacij. Vsak od njih deluje na fiksnih 700 MHz.


Ta adapter je bil nujno opremljen s čipi GDDR5, ki so delovali pri 4600 MHz. Nazivni volumen video buferja v tem pospeševalniku je 1 GB. Bitna širina povezave RAM-a z mikroprocesorjem je 128 bitov. Vse to vam na koncu omogoča, da dobite video pasovno širino pri 736 Gb /s.
Pospeševalnik srednjega razreda
Večja zmogljivost v seriji AMD Radeon HD 6700 je zagotovila model z oznako 6770. Temeljila je tudi na čipu RV850, ki ima enake tehnične specifikacije. Toda višja hitrost obdelave grafike je omogočala hitrosti. Sam mikroprocesor je v tem primeru deloval pri 850 MHz, pomnilnik pa pri 4800 MHz. Pravzaprav zaradi tako enostavne rešitve in boljše učinkovitosti tega grafičnega podsistema. Odstotek povečanja hitrosti dela je bil 10-15%. Toda hkrati so se stroški tega diskretnega pospeševalca sorazmerno povečali za vse enake 10-15%.

Najbolj produktivni adapter te družine

Najhitrejša grafična rešitev družine Radeon HD 6700 je bila označena s 6790. V tem primeru je bil adapter zasnovan na mikroprocesorju Barts. Izdelana je bila po podobni tehnologiji, vendar je že vključevala 1700 milijonov površinskih tranzistorjev. Vključeval je 800 pretočnih procesorjev, ki so delovali pri 840 MHz.
V to grafično kartico je bilo vključenih tudi 40 blokov TMU in 16 blokovROP bloki. Količina videobufera je bila enaka 1 GB. Poleg tega so bili uporabljeni isti čipi GDDR5, ki so delovali na nižji frekvenci glede na HD 6770 pri 4200 MHz. Ključna značilnost tega pospeševalnika je povečan bit vodila za priključitev RAM-a, ki je v tem primeru 256 bitov. Zaradi te pasovne širine je bil RAM tega pospeševalnika 134 Gbps v primerjavi s 76 Gb /s pri HD 6770. Zato je imel ta adapter 30% prednost pred povprečno napravo.

Zaključek

Ključna pomanjkljivost serije grafičnih pospeševalnikov Radeon HD 6700 je, da so zastareli. Takšni adapterji so bili uvedeni pred petimi leti. V tem času se je svet računalniških komponent dramatično spremenil in modelna paleta pospeševalnikov podjetja "AMD" se pogosto posodablja. Zato je te naprave zdaj mogoče razvrstiti kot nizkohitrostne rešitve vstopa.

Sorodne publikacije