Obdelava serije fotografij: navodila po korakih

Mnogi fotografi ali navadni uporabniki računalniških sistemov, ki se ukvarjajo z grafiko in fotografijami, morajo pogosto obdelati dovolj veliko število posnetkov. Jasno je, da je za vsako fotografijo, ki sledi, izredno naporno, saj lahko te transformacije zahtevajo veliko časa. Za poenostavitev potrebnih manipulacij se uporablja tako imenovana serijska obdelava fotografij. To, kar je in kako uporabljati te funkcije v različnih aplikacijah, bo zdaj obravnavano.


Kaj pomeni "paketna obdelava fotografij"?

Za začetek z malo teorije. Kaj pomeni serijska obdelava slik? V najenostavnejšem smislu je to niz vnaprej določenih standardnih dejanj iste vrste, ki jih je treba uporabiti ne za en posnetek, ampak za desetine ali celo stotine.
Pravzaprav ime izraza prihaja od tukaj, ker se izbrani niz dejanj uporablja za paket fotografij.

Kateri parametri se lahko spremenijo?

Načeloma lahko vsaka, celo najbolj primitivna programska oprema za obdelavo fotografij, ki podpira večkratno urejanje datotek, omogoča konfiguriranje enega ali več parametrov, katerih vrednosti bodo uporabljene takoj za vse slike, ki jih je treba urejati. Seveda se lahko zmožnosti aplikacij glede na kompleksnost samih programov precej razlikujejo. Vendar pa je med najbolj osnovnimi parametri mogoče običajno izbrati nekaj najpogosteje uporabljenih:
 • spremeniti velikost, spremeniti barvno paleto,svetlost in nasičenost;
 • množično preimenovanje;
 • urejanje z dodajanjem učinkov s predlogo;
 • pretvorba oblike;
 • zmanjša velikost datoteke itd.
 • Seznam parametrov se lahko nadaljuje dolgo časa. Oglejmo si nekaj aplikacij, zaradi katerih je serijska obdelava najboljša.


  Najbolj priljubljeni programi

  Če se odločite za izbiro ustrezne PO, se lahko taki programi pogojno razdelijo na več vrst. Pogosto uporabljeni brskalniki (IrfanView, XnView), pretvorniki in pretvorniki (Image Tuner, AVS Image Converter, FastStone Image Resizer, XnConvert) in urejevalniki slik (GIMP, Photoshop, Lightroom).

  Najenostavnejša dejanja v programu Image Tuner

  Zdaj malo več o dejanjih, ki se izvajajo. Najpreprostejši pripomoček je program Image Tuner. Spremenljivi parametri in podprti formati niso toliko v njem, vendar je vredno sprejeti.
  Aplikacija deluje po načelu enega okna. Najprej se na levo stran zaslona dodajo potrebne datoteke, na desni pa so prikazani potrebni parametri, po tem pa preprosto pritisnite gumb za začetek postopka pretvorbe.

  Uporaba gledalcev in pretvornikov

  Med temi programi je mogoče ločeno označiti IrfanView, XnView in XnConvert. Za prvo aplikacijo se po dodajanju objektov uporablja način Batch Conversion. Tukaj lahko nastavite samo osnovne nastavitve.
  Če želite uporabiti dodatne možnosti, uporabite meni Napredne možnosti (gumb Napredne možnosti, ko je mogoče klicatiuporabite napredne možnosti). Izhodni format je podan v meniju Output Format. Program ni zelo primeren, vendar ima podporo za več kot 20 formatov.
  Boljša je aplikacija XnView. Serijska obdelava fotografij v njej se proizvaja skoraj na profesionalni ravni. Najprej se izberejo datoteke za obdelavo po predhodni aktivaciji funkcije paketne obdelave v meniju orodja. Tukaj sta dva zavihka. Na eni so osnovni parametri za spreminjanje slik, na drugem - dejanja za transformacije, ki se po izbiri v levem oknu dodajo v desni del. Poleg tega je mogoče takoj uporabiti skripte XBS, ki pa niso združljivi z XnConvert (ta aplikacija uporablja BAT). Po nastavitvi vseh parametrov se proces pretvorbe aktivira samo celotno.
  V XnConvert, obdelava paketne fotografije uporablja kartico akcij, kjer lahko izberete transformacije, ki so običajno razdeljene v štiri skupine: transformacija slike, prilagoditev barve in ravni, filtriranje in druga dejanja, ki večinoma vključujejo učinke prekrivanja. Zavihek vnosa določa želene datoteke, izvorne datoteke pa so možnosti shranjevanja. Na voljo je tudi možnost prenosa skriptov in funkcije izvoza na Flickr-račun ali Picaso ter pakiranje na FTP in pošiljanje po elektronski pošti.

  GIMP: paketna obdelava fotografij

  Najprej je treba spomniti, da bo obstajal le en urejevalnik. Zanj morate takoj namestiti poseben dodatek v obliki vtičnika BIMP. Pri tem obdelajte fotografijeAplikacija bo na voljo šele po namestitvi dodatka.
  Postopek je naslednji. Najprej v meniju Datoteka izberite Obdelava paketnih slik in nato dodajte slikovno mapo ali posamezne datoteke z gumbom Dodaj slike. Nato za dodajanje dejanj uporabite gumb Dodaj, ki je označen plus. V kontekstnem meniju lahko izberete, kaj želite, in nastavitve za vsako operacijo. Ko so vse nastavitve končane, je izbrana končna mapa za shranjevanje urejene fotografije, nato pa se pritisne gumb Uporabi in postopek obdelave se aktivira. Odvisno od števila posnetkov in izbranih časovnih operacij boste morda potrebovali veliko. Ko končate, se gumb uporablja za zapiranje vtičnika.

  Obdelava serije fotografij v Photoshopu

  Zdaj nekaj besed o tako močnem paketu kot je Adobe Photoshop. Paketno obdelavo fotografij v tem programu je mogoče izvesti na več načinov:
 • ustvarjanje ali uporaba dejanj;
 • Šaržne operacije;
 • z uporabo procesorja skripta Image Processor.
 • V prvem primeru je treba uporabiti tako imenovani testni vzorec, ki temelji na analizi, kateri ukrep bo shranjen v nizu (Set), da se ustvari dejanje (dejanje). Vendar je na tej stopnji izbira omejena izključno na zmožnosti same aplikacije.
  Nato se za večkratno uporabo ustvarjenega niza dejanj uporabi meni datoteke, kjer je izbran razdelek Automate, ki mu sledi prehod na paketne operacije. V razdelku Nastavitve predvajanja izberite želeno dejanjenastavljeni, sta nastavljena vir in cilj.
  Vendar pa je bolje uporabiti skriptni procesor. Možnosti so precej večje, operacije pretvorbe slik pa so videti precej enostavnejše. V meniju Datoteka je izbran prehod Scripts /Image Processor in nato nastavljene zahtevane nastavitve. Prednost te metode je, da ni potrebno ustvarjati dejanj, kot je bilo v prejšnji različici. Vendar je glavna pomanjkljivost, da bodo na izhodu na voljo samo trije formati (TIFF, PSD in JPEG), ki bodo shranili rezultate.

  Praktična uporaba paketa Adobe Lightroom

  Nazadnje, poglejmo, kako je izvedena obdelava paketov fotografij Lightroom. Zadnji korak je ta, da lahko to funkcijo uporabite pri izvozu z uporabo modula Knjižnica in menijskega ukaza Datoteka /Izvoz.
  V nastavitvah lahko nastavite naslednje možnosti:
 • shranjevanje na trdi disk, snemanje na optični pogon ali pošiljanje po elektronski pošti Izvozi V);
 • izbira končne mape za shranjevanje (Export Location);
 • večkratno preimenovanje objektov v nastavljeno masko (imenovanje datotek);
 • izbira končnega formata (nastavitve datotek);
 • sprememba ločljivosti in velikosti (velikost slike);
 • ​​
 • nastavitev ostrine in kontrasta (ostrenje slike);
 • shranjevanje metapodatkov (metapodatki);
 • uporaba vodnega žiga (Watermarking).
 • Samo ta serijska obdelava fotografij "Laittrum" ni omejena. V razdelku Slogi, ki se nahaja v stranski vrstici na levi, lahko izberete vnaprej pripravljene prednastavitve ali dodate svoje nastavitve, po katerih se bodo uporabile.za vse izbrane datoteke.

  Namesto izida

  Kar zadeva izbiro programa za obdelavo fotografije v pravem znesku, so najboljše rezultate, kot je hitrost spreminjanja velikosti, prikazali XnView in Photoshop, malo za Lightroom. V smislu podpore za branje in pisanje, sta XnView in XnConvert absolutni vodja. Po drugi strani pa lahko s Photoshopom naredite bolj gladko ali naprednejšo nastavitev, Lightroom pa ima vgrajene predloge. Če pa želite uporabiti najenostavnejša dejanja, Image Tuner deluje odlično. GIMP obdeluje preprosto, vendar potrebuje vtičnik. Torej izbira ostane za uporabnika. Še vedno je treba dodati, da tukaj ni bila obravnavana vsa programska oprema, ki podpira paketno obdelavo fotografij. Njihov seznam je tako velik, da lahko samo navajanje vseh razpoložljivih aplikacij traja dolgo časa. Kljub temu lahko vsi sklepamo, da so v podobnih programih vsa dejanja zelo podobna. Zato boste, ko boste obvladali eno aplikacijo, lahko uporabili svoje znanje v drugi.

  Sorodne publikacije