Shranjevanje fotografij v računalnik. Storitev v oblaku za arhiv fotografij

V prvih dneh digitalne fotografije na računalniku ni bilo dovolj prostora za shranjevanje fotografij, zato so se naučili, da ga shranijo ločeno. Sedaj uporabniki niso samo računalniki, ampak tudi pomnilniške kartice, zunanji trdi diski, različne vrste programske opreme in shramba v oblaku, ki zagotavljajo zadostno zmogljivost in udobje bivanja v trenutku.

Prenos slik iz fotoaparata

Za prenos datotek iz digitalnega fotoaparata so povezani z računalnikom prek kabla USB. Če uporabljate dodatno napravo USB, na primer bliskovni pogon, jo morate priključiti na vrata USB na računalniku, na namizju pa se bo pojavila ikona izmenljivega diska. Pomembno je, da pripravite prostor za shranjevanje fotografij v računalniku. To je lahko nova ali obstoječa mapa, v kateri bodo shranjene vaše osebne fotografije.


V operacijskem sistemu Windows je bolje uporabiti posebno sistemsko mapo Moje risbe v razdelku "Dokumenti in nastavitve". Za Mac morate uporabiti Slike v imeniku uporabnikov. Dvokliknite namizje, izmenljivi disk ali napravo, tako da pogledate podmape in poiščete prave fotografije. Z desno miškino tipko kliknite izbrani odrezek in kliknite »Kopiraj«. Odprite mapo za slike, z desno tipko miške kliknite delovni prostor, nato kliknite gumb "Prilepi". Izbrane fotografije bodo kopirane v ta kraj. Enak postopek ponovite za vse slikeki jih je treba rešiti. Priporočljivo je, da svoje fotografije arhivirate tako, da jih boste lažje našli ob ogledu, mapo ali albume pa morate označiti in po potrebi ustvariti nove.


Preoblikovanje v digitalno obliko

Da bi shranili stare fotografije, jih je treba digitalizirati s funkcijo "Scan". V ta namen se skener priključi na računalnik in počaka, ko sistem prepozna napravo. Nato izberite aplikacijo za zajemanje slik na osebnem računalniku. Postopek:
 • Postavite posnetek na optični bralnik in začnite postopek.
 • Prepričajte se, da je bila uspešna tako, da si ogledate nastalo sliko v računalniški aplikaciji.
 • Shranite ga tako, da odprete meni Datoteka.
 • Izberite ime datoteke in mesto za umestitev.
 • Ta postopek ponovite za vse druge skenirane slike.
 • Skladiščenje z uporabo priključkov

  Preden izberete aplikacijo za shranjevanje fotografij, morate preučiti razpoložljive možnosti za operacijski sistem. V operacijskem sistemu Windows te možnosti vključujejo fotogalerijo Windows ali Picaso. Za uporabnike Mac - iPhoto, Picasa, Pixelmator in druge. Postopek:
 • Namestite aplikacijo, po potrebi zaženite čarovnika za namestitev in znova zaženite računalnik.
 • Kliknite na meni "Datoteka" za "Uvoz". Prikaz se bo odprl.
 • Izberite datoteke in mape, ki jih želite dodati v knjižnico.
 • Večina aplikacij za upravljanje fotografij vam omogoča urejanje, izboljševanje, brisanje ali shranjevanje.

  Pomnilniške kartice in zunanji pomnilnik

  Vsedigitalni fotoaparati shranjujejo slike na pomnilniško kartico, ki je običajno nameščena na strani ali na dnu ohišja. Sodobne pomnilniške kartice lahko shranijo več kot 100 GB, z 1 gigabajtom [GB] = 1 tisoč megabajtov [MB]. Povprečje ima 16-32 GB, zlahka ga je mogoče kupiti in relativno poceni.
  Najbolj priljubljene kamere uporabljajo kartice SD, medtem ko imajo več profesionalnih kartic različne velikosti. Začetek fotografiranja je dovolj prostora na zemljevidu, da lahko shranite vse svoje projekte. Zunanji pogoni so povezani z računalnikom prek kabla USB, nato pa lahko povlečete in spustite fotografije iz mape. Ker so majhne in lahke, jih lahko podarite prijateljem ali družinskim članom, ki so želeli kopirati skupne slike. Zunanji pogon je tudi odličen način za zaščito vaših osebnih datotek od nekoga drugega.

  Trdi disk in bliskovni pogon

  Strokovnjaki močno priporočajo uporabo trdega diska za shranjevanje fotografij zaradi morebitne izgube fotografij, ko ni v uporabi. Pomnilniški ključek USB ali pomnilniški ključek USB je videti kot majhne naklone in ljudje jih pogosto držijo na lastnih ključih. Trenutno lahko shranjujejo datoteke približno 10 GB. Če želite uporabiti, morate odstraniti pokrov, vstaviti konec reže USB v računalnik in fotografije povleči v ikono skladišča, ki se bo pojavila na namizju. Izvlecite pomnilniški ključek USB iz računalnika s funkcijo Secure Extract, ki traja nekaj sekund. To je zelo poceni način za ustvarjanje arhiva izbrane skupine slik. Shranjevanje fotografij na notranji trdi disk računalnika je drugomožnost. Ta metoda je preprosta in omogoča dostopnost. Pomembno pa je, da imate varnostno kopijo fotografij, če se računalnik pokvari ali ukrade. Tudi v tem primeru imajo zunanji trdi diski očitne prednosti.

  Internetno shranjevanje slik

  Če je trdi disk za shranjevanje fotografij v računalniku že poln, je na internetu veliko storitev, ki vam omogočajo, da svoje fotografije shranite brezplačno. Najbolj priljubljeni so spletna mesta za souporabo slik Flickr, Photobucket, Shutterfly, itd. Vse te spletne strani omogočajo dodajanje določenega števila fotografij v prosti pomnilnik, nekatere pa lahko omejijo število fotografij, naloženih na mesec. Vendar pa fotograf verjetno ne bo presegel mesečne omejitve prenosa za brezplačen račun. Poleg tega bo njegova podoba vidna drugim uporabnikom na teh mestih za izmenjavo. Če želite shraniti več fotografij v spletu brez povratnih informacij, je najbolje, da spletno mesto shranite na spletu. Spletna mesta, kot so DropBox, Mozy, Box.net, ponujajo veliko prostega pomnilnika. Registracija brezplačnega računa je zelo preprosta. Microsoft ima tudi svojo omrežno storitev v oblaku pod okriljem Windows Live - Windows SkyDrive. SkyDrive je brezplačen, prijavite se lahko s klikom na povezavo SkyDrive na vrhu domače strani storitve Windows Live.

  Prenos fotografij iz telefona ali tabličnega računalnika

  Slike lahko uvozite iz mobilnega pomnilnika z aplikacijo Photos,ki je nameščen v računalniku. Seznam operacij:
 • Na računalnik s priloženim polnilnim kablom USB priključite slikovni element. Priključite pogon na vrata USB.
 • Vstavite kartico SD v bralnik naprav.
 • Odprite iTunes, ko uporabljate iPhone ali iPad in dovolite, da se telefon /tablični računalnik pojavi pred nadaljevanjem, sicer računalnik ne bo prepoznal elementa kot skladišče. V spodnjem levem kotu zaslona kliknite logotip Windows. Odpre se meni Start.
 • Vnesite fotografije. To bo vodilo k iskanju programa "Photos", ki je aplikacija, ki na enem mestu zbere vse fotografije iz računalnika. V mnogih računalnikih je Windows aplikacija Photos, ki se nahaja v meniju Start.
 • Kliknite na "Fotografije". Ta aplikacija se nahaja na vrhu menija Start.
 • Kliknite "Uvozi". Nahaja se v zgornjem desnem kotu okna »Fotografija«. Pojavil se bo pojavni meni.
 • Kliknite na napravo USB. Nahaja se v spustnem meniju, začelo se bo skeniranje povezanih elementov s fotografijami. Ko se prikaže okno z razpoložljivimi slikami, lahko nadaljujete.
 • Za paketni prenos slik na osebni računalnik morate klikniti vsakega in nastaviti potrditveno oznako ali pa klikniti povezavo "Izberi vse", da uvozite vse.
 • Če želite spremeniti mapo, v katero se uvažajo fotografije, sledite naslednjim korakom. Kliknite Uredi. Kliknite mapo na levi strani okna. Kliknite "Dodaj mapo" na "Slike" v spodnjem desnem kotu. Na dnu okna kliknite »Končano«.Kliknite "Uvozi" na dnu okna. To bo povzročilo uvoz fotografij na računalnik.
 • Ko je uvoz fotografij zaključen, se v spodnjem desnem kotu zaslona računalnika prikaže sporočilo.
 • Prenos slik z interneta

  Za prenos slik iz interneta morate odpreti kateri koli brskalnik in v URL vnesti iskanje. Če želite na primer sliko gozda, lahko v brskalnik vnesete »borovce« ali nekaj podobnega. Ko iščete, lahko rezultate zožite tako, da vklopite sliko samo tako, da izberete zavihek »Slike« poleg iskalne vrstice brskalnika.

  Zaporedje operacij:
 • Izberite in kliknite na fotografijo, ki jo želite shraniti, nato pa se odpre. Na nekaterih spletnih mestih klik preusmeri uporabnika na drugo stran. V tem primeru kliknite gumb »Nazaj« v brskalniku in pojdite na naslednji korak.
 • ​​
 • Z desno miškino tipko kliknite povečano sliko. Prikaže se pojavni meni.
 • Kliknite na "Shrani sliko kot" na sredini spustnega menija. Če kliknete to možnost, se odpre okno File Explorer. V nekaterih brskalnikih je lahko ta možnost »Shrani sliko« ali »Shrani«.
 • V polje »Ime datoteke« vnesite podatke za sliko.
 • Izberite mesto shranjevanja.
 • V levem podoknu okna Shrani kot, kliknite na ime mape, kamor želite zapustiti sliko, na primer »Namizje«.
 • Slika se pojavi na izbrani lokaciji po zaključku prenosa.
 • Shranjevanje slikv knjižnicah

  Novejše različice Apple Aperture ali iPhoto ne uporabljajo le iste knjižnice, temveč tudi uporabnikom omogočajo dostop do več knjižnic - tudi tistih, ki se nahajajo na različnih medijih. Ta postopek je lažji z Aperture, ker je funkcija vdelana v program. Podobno lahko izvajate s kombinacijo tipk ali aplikacije tretje osebe, na primer upravitelja knjižnic iPhoto.
  Koncept je preprost: premikanje slike v ločeno knjižnico, ki je shranjena na zunanjem nosilcu podatkov, ne za vsakodnevno gledanje. Z zagonom Aperture ali iPhoto lahko držite tipko Option tako, da preprosto preklapljate med knjižnicami, kot želite. Ta plošča najbolje deluje, če so knjižnice vsebovane v nekakšni presežni trgovini, kot je Drobo ali v omrežju za shranjevanje NAS, kar ima tudi prednost, da osvobodi dragoceni notranji prostor na sodobnih pogonov.

  Arhiv fotografij v oblaku

  Shranjevanje in varnostno kopiranje v oblaku je zdaj izvedljiva možnost. Ampak ne vsak oblak skladiščenje je dobro za resne fotografe. Kaj je "najboljša" možnost je odvisna od značilnosti delovnega toka uporabnika, od tega, kaj je potrebno, bo podprta vsaka fotografija, ki potrebuje varnost in koliko je uporabnik pripravljen plačati za storitev. Ni oblak, ki je popoln za potek dela in koristi fotografa. Obstaja veliko storitev v oblaku. In mnogi od njih ponujajo brezplačne ali poceni možnosti shranjevanja. Nekaj ​​najboljNapredne možnosti vključujejo storitve shranjevanja fotografij, kot so Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, MediaFire in BitCasa, številne pa ponujajo mobilne aplikacije za samodejno varnostno kopiranje naprav Camera Roll v sistemih iOS. Aperture ali Adobe Lightroom, vse to je potrebno rešiti pred ustvarjanjem oblaka za shranjevanje fotografij, običajno pa želijo pustiti te datoteke v mapi v notranjem ali zunanjem skladišču, ki ima konfigurirano sinhronizacijo namizja in oblakov. za hitrejši lokalni dostop in ne za mrežni disk, ki je odvisen od dostopa do interneta, Bitcasa že ponuja to možnost, druge storitve v oblaku pa lahko storijo enako tudi s programsko opremo, kot je ExpanDrive. 62] Obstajajo oblak skladiščenje, mobilne aplikacije, ki vam omogočajo shranjevanje velikih nizov fotografij in celo celo zbirke. Storitve, kot so Picturelife, Adobe Creative Cloud in ThisLife, olajšajo varnostno kopiranje fotografij iz naprav iOS ali Android, pa tudi Macov ali osebnih računalnikov. To zagotavlja visoko raven varnosti in orodja, potrebna za delo s fotografijami kjerkoli. Vendar pa morajo biti uporabniki previdni glede katerega koli od njih, strokovnjaki svetujejo shranjevanje datotek v vsaj dveh neodvisnih oblakov. Revel podpira stari programski velikan Adobe ali aplikacija Amazon Photos, ki ponuja brezplačno skladišče fotografij za člane skupine Prime. Mnogi potrošniki niti ne poskušajo natisniti svojihfotografij, saj lahko zlahka prenašajo celotne zbirke na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku. Te datoteke so dejansko njihovi prenosni "negativi".

  Orodja za upravljanje fotografij

  Upravitelji slik omogočajo urejanje vrstnega reda in funkcionalnosti v fotoalbumih, pomagajo si ogledati slike, upravljati metapodatke. Orodja za upravljanje niso nova, vendar danes ponujajo funkcije, ki so bile prej nedostopne, kot so pametni albumi, samodejno organizirajo optimalno strukturo ali »Oddaljeni albumi«, sledijo fotografije na spletu in »Iskanje fotografij« omogoča iskanje fotografij v na katero koli točko. Aplikacije za foto arhiv:
 • Adobe Bridge CC je večjezična programska oprema za upravljanje digitalnih sredstev, ki je pripravljena za preprost dostop. To orodje vam omogoča ogled PSD-jev tudi brez Photoshopa, ustvarjanje metapodatkov in sličic, uvoz fotografij iz mobilnih telefonov ali kamer, prilagajanje barvnih nastavitev, ročaj, iskanje, filtriranje in razvrščanje slik ter še veliko več. Program ima funkcije za podporo panoramskih in HDR slik. Omogoča vam urejanje več slik v prilagodljivem serijskem načinu in organiziranje osebnih in timskih sredstev na enem mestu. Z najboljšimi zmožnostmi za urejanje, samodejnimi nastavitvami albumov in splošnimi možnostmi uporabe je to popoln paket za vsakogar.
 • JetPhoto Studio je večnamenska programska oprema za foto studio. Orodje z dvema platformama upravljaslik v albumih in vam celo omogoča, da jih objavite na internetu. Aplikacija omogoča urejanje videoposnetkov, metapodatkov, ustvarjanje flash datotek in spletnih galerij, izdelavo zemljepisne oznake z GPS-om in zajemanje slik na Googlu. JetPhoto Studio je brezplačen za osebno uporabo, zato strokovnjaki potrebujejo licenco podjetja.
 • Phototheca je aplikacija za shranjevanje fotografij, ki omogoča ogled, iskanje, strukturiranje, organiziranje digitalnih slik, njihovo združevanje v albume in številna orodja za urejanje, vključno z dvojnimi iskanji.
 • XnView MP - Brskalnik medijev, Brskalnik in Pretvornik slik v enem paketu. Zasnovan na XnView Classic, ima številne funkcije za upravljanje in izboljšave, kot so orodja za pretvorbo in urejanje slik in metapodatkov, tiskalni modul, podvojene iskalce in orodja za paketno obdelavo. Deluje z Windows, Mac OS in Linux.
 • StudioLine Photo Basic je zbirka za upravljanje slik, ki vključuje širok izbor orodij za urejanje in številne funkcije upravljanja. Omogoča paketno obdelavo za spremembe, predloge za ustvarjanje koledarjev in razglednic z osebnih fotografij. Brezplačna različica zahteva, da se uporabnik naroči na programski ključ.
 • PicaJet je digitalni organizator fotografij z zmogljivimi funkcijami, ki lahko zadovoljijo najzahtevnejše potrebe. Skupaj s kategorizacijo fotografij, ki se samodejno uporablja v mapah ali metapodatkih, vam omogoča, da si jih ogledate tudi iz skupnih omrežnih virov. Nekatere njegove prednosti vključujejo samodejno uvozno orodje, predogledčasovni premici, posnetki zaslona in še več. Podpira več kot 60 slik, avdio in video datotek. Omogoča skrivanje vaših osebnih fotografij za osnovno varnost in ustvarjanje diaprojekcij in galerij spletnih slik. Njegova brezplačna različica nima urejenih metapodatkov v drugih podobnih programih.
 • Digitalna fotografija ima številne prednosti pred tradicionalnimi, vendar pa varnost ni na vrhuncu. Za razliko od negativov se lahko digitalne slike v primeru katastrofalnega okvare trdega diska za vedno izgubijo ali pa se jih z nekaj kliki miške po nesreči odstrani. Zato je izjemno pomembno zanesljivo shranjevanje fotografij za kreativnega fotografa.

  Sorodne publikacije