Kako znova namestiti BIOS na prenosnem računalniku: navodila korak za korakom

Sodobne računalniške naprave, vključno z prenosnimi računalniki, so nujno opremljene s posebnimi čipi primarnega pomnilnika, imenovanim Bios, ki imajo vnaprej nameščeno programsko opremo v obliki strojno-programske opreme, ki omogoča prepoznavanje in shranjevanje informacij na napravi. železo "komponente, da se zagotovi pravilno nalaganje operacijskega sistema, za konfiguracijo nekaterih pomembnih parametrov, itd. Toda precej pogosto je treba takšno programsko opremo posodobiti ali, če želite, ponovno utripati. Kaj je potrebno in kako znova namestiti BIOS na prenosnem računalniku, preberite naprej. Poglejmo nekaj osnovnih tehnik, ki jih lahko uporabimo za moderne UEFI sisteme in zastarele BIOS spremembe.


Zakaj morda morate nadgraditi svoj BIOS?

Najprej ugotovimo, kaj je morda potrebno, da sploh zamenjamo vdelano programsko opremo primarnega sistema. Ali je nameščen Pi premajhen za pravilno delovanje vseh glavnih komponent prenosnega računalnika. Izkazalo se je, da bo ponovna namestitev Biosa na prenosni računalnik morda zahtevala več, kot se zdi. Med glavnimi razlogi za posodobitev vdelane programske opreme je mogoče razbrati naslednje:
 • zastareli primarni sistem ne prepozna ali nima podpore nove (posodobljene) strojne opreme;
 • programska oprema nasprotuje primarnemu sistemu ali opremi;
 • prenosni računalnik bo nehote ponovno zagnan ali ne bo deloval s podprto PO;
 • Proizvajalec prenosnega računalnika je dodalnove funkcije programa, ki niso podprte z zastarelo programsko opremo;
 • so nastavitve primarnega sistema poškodovane (tudi zaradi vpliva virusov);
 • je sistem zelo nestabilen.
 • Kje najdete najnovejšo programsko opremo?

  Kot lahko vidimo, skoraj vse zgornje situacije niso posebej katastrofalne in na splošno, kolikor je to primerno, posodabljanje firmwarea - osebna zadeva vsakega uporabnika. Vendar pa je treba pri nameščanju nove strojne opreme ali če je sama strojna programska oprema poškodovana, nujno posodobiti. In ponovno namestite Bios na HP-jev prenosnik ali model katerega koli drugega proizvajalca, morate začeti z iskanjem najbolj primerne sveže firmware. Kje ga najti?


  Optimalna možnost bi bila obiskati spletno mesto proizvajalca, kjer lahko najdete in prenesete želeno namestitveno datoteko ali paket po nomenklaturni oznaki modela prenosnega računalnika. Vsak samoumevni proizvajalec običajno nemudoma objavi to strojno programsko opremo na svojih uradnih virih v razdelku za prenos (Download). Nekateri gredo še dlje in uporabnikom ponujajo spletno testiranje prenosnih računalnikov, nato pa bodo pozvani, da prenesejo pomembne ali dodatne posodobitve. Toda tukaj je ena odtenka. Nikoli ne prenesite vseh vrst beta, ki so v fazi testiranja. To lahko povzroči, da je prenosnik nepopravljiv. Poleg tega v nobenem primeru ne prenesete vdelane programske opreme s spletnih virov tretjih oseb, če niste prepričani o njihovi zanesljivosti.

  Kako določiti trenutno različico BIOS-a?

  VendarVčasih namestitev posodobitve morda ni potrebna, saj ima prenosnik tudi posodobljeno različico BIOS-a. Zato je treba najprej natančno ugotoviti, katere spremembe so že nameščene in jih primerjati z različico, ki jo predlaga proizvajalec.
  Najlažji način, da najdete informacije, ki jih potrebujete, je v razdelku informacij o sistemu (msinfo32), kjer bo prikazana trenutna sprememba, v oznaki pa običajno vsebuje niz črk in številk. Če je res zastarela, je vredna nadgradnje. Vendar pa pogosto "skok" skozi eno ali več vmesnih različic ne bo delovalo, zato je treba posodobitev opraviti v stopnjah, z namestitvijo več različic enega za drugim.

  Kako se prijaviti v BIOS na prenosnem računalniku?

  Zdaj pa poglejmo, kako dostopati do nastavitev primarnega sistema. Zakaj ga potrebujete? Ampak samo za dejstvo, da lahko na nekaterih sistemih, neposredno v svojih parametrih najdete nameščeno orodje za posodobitev, in po njegovem zagonu, uporabite vdelano programsko opremo, napisano na bliskovni pogon v obliki zagonskega medija. Kako vstopiti v BIOS na prenosnem računalniku? Tukaj je vse v celoti odvisno od proizvajalca samega prenosnika in razvijalca programske opreme primarnega sistema.
  Najpogosteje uporabljene funkcijske tipke (kot F2-F12), včasih delujejo skupaj z drugimi dodatnimi gumbi, kot sta Fn ali kombinacije Ctrl in Alt. Najdete lahko tudi kombinacije treh tipk, kot so Ctrl + Alt + Esc. Pri nekaterih modelih ima model SONY Vaio posebne tipke na tipkovnici.

  Kako znova namestiti BIOS v nov sistem UEFI na prenosnem računalniku?

  Zdaj pa pojdimo naravnost k namestitvi nove firmware, da začnemo s tem, začnemo govoriti o najpreprostejši metodi, ki se uporablja za najnovejše UEFI sisteme. Običajno so za njih inštalaterji dobavljeni kot navadne izvršljive datoteke EXE, ki se lahko izvajajo neposredno v operacijskih sistemih Windows. Samoumevno je, da je treba v vseh nedavnih spremembah zagon namestitve izvajati izključno v imenu skrbnika (tudi če je superupravniški račun deaktiviran).
  Ko bo program zagnan, bo samodejno znova namestil BIOS, v nekaterih primerih pa bo morda potrebnih več vnovičnih zagonov namesto enega ponovnega zagona.

  Težave s predhodno nameščanjem BIOS-a

  Toda kako ponovno namestiti BIOS na prenosnem računalniku, če se mora uporabnik ukvarjati s klasičnim sistemom, ki nima zagona Windows Installerja?
  Če je v programu Bios na voljo orodje za posodabljanje, je najpreprostejši način, da prenesete vdelano programsko opremo na izmenljivi pogon (bliskovni pogon), nato se prijavite v BIOS, poiščite razdelek za posodobitev, v katerem so navedene vse naprave, ki lahko vsebujejo paket za obnovitev, nato pa aktivirajte posodobitev in počakajte zaključku postopka. Toda kako ponovno namestiti BIOS na prenosnem računalniku, če ne obstaja orodje za preoblikovanje v primarnem sistemu? Uporabite lahko pripomoček Q-Flash Utility Disk Utility. V tej situaciji, kot je že omenjeno zgoraj, firmware skupaj s programom bo treba pisati na bliskovni pogon, ustvarjanje bootable disk MS-DOS (lažje \ tvsa taka dejanja se izvajajo v slavni glasbeni aplikaciji Rufus).

  Ko je bliskovni pogon pripravljen, lahko znova namestite Bios na prenosnem računalniku. Priročnik se ne zdi posebej zapleten, toda v procesu ponovnega utripanja morate paziti na nekaj pomembnih podrobnosti. Najprej morate v nastavitvah BIOS-a ustvariti medij prvi napravi, ki jo želite prenesti, shraniti spremembe in zapustiti primarni sistem, ki mu sledi samodejni ponovni zagon.
  Po zagonu pripomočka iz glavnega menija je izbrana posodobitev iz pogona (posodobitev BIOS-a iz pogona), nato pa seznam kaže želeno različico (običajno bo samo ena, včasih pa se lahko srečate in še več). Potem bo potrebno potrditi začetek postopka, postopek pa bo trajal le nekaj minut. Nekatere modele prenosnih računalnikov lahko najdete tudi z vgrajenimi orodji za posodabljanje. Na primer, znova namestite Bios na prenosni računalnik HP ali ASUS firmware.
  To orodje lahko enostavno pokličete (na primer Live Update), najdete postavko MB BIOS, če je kaj, prenesete datoteko, nato zaženete, izberite način za Windows (v načinu Windows) in potrdite namestitev posodobitve.

  Kaj se ne da storiti v nobenem primeru?

  Pomembno je vedeti, da pri nadgradnji BIOS-a na prenosni računalnik HP ali drugih proizvajalcev prenosni računalnik v nobenem primeru ne sme biti odklopljen iz električnega omrežja (deluje le iz omrežja, ne iz baterije, tako da ne pride do prekinitve procesa) ali s prisilno izklopite napajanje z ustreznim gumbomvklop /izklop, ker lahko taka dejanja vodijo samo v dejstvo, da vaša naprava ne bo samo posodobljena, temveč se bo spremenila tudi v "opeko". Enako velja za večjo pozornost pri izbiri programske opreme, saj neprimerno lahko povzroči podobne situacije.

  Sorodne publikacije