Kaj je programska koda, aplikacija, napaka

Vsak program ali spletne storitve, kot so Word, Microsoft Windows, WhatsApp ali brskalnik, ki vsak dan na tak ali drugačen način upravlja več sto milijonov ljudi, so sestavljene iz posebnih navodil. Ali posebna programska koda, ki jo razume stroj, vam pove, kaj storiti, ali pa obratno, da tega ne storite. Ali kako se pravilno odzvati na dejanja uporabnikov. V tem članku bomo obravnavali programsko kodo.

Opis

Programska koda programa je besedilo, ki se izvaja v posebnem jeziku, razumljivem stroju. Izvaja se lahko neposredno v besedilu s pomočjo tolmača ali prenaša v posebni obliki z uporabo prevajalnika.


Izvorna koda programa je lahko sestavljena iz več datotek. Hkrati morajo biti vsi isti format. Besedilo vsebovanega programa mora biti napisano v istem jeziku. Res so lahko izjeme. V spletnem razvoju je na primer datoteka strani vsebovala več različnih programskih jezikov in standardov. Glede na kompleksnost projekta so lahko prisotni jeziki in tehnologije, kot so PHP, HTML, javascript, Java in drugi. Kompleksni programski kompleksi lahko zahtevajo veliko število datotek pri prevajanju, ki jih je mogoče izračunati na stotine. Za skupno delo na tako velikih projektih programerji pogosto uporabljajo sisteme za nadzor različic. Omogočajo hkratno delo z več primerki izvorne kode, ki se lahko na določeni stopnji razvoja združijo v eno skupno.


Kakovost kode

Računalnik ne more razumeti, kako je koda napisana zanj, ali ni dovolj dober. Če deluje in ne vsebuje napak, jo bo naprava vseeno zagnala. Napačna koda lahko oteži vzdrževanje programske opreme. To še posebej velja za velike projekte. Običajno je za kvalitativno kodo značilno več parametrov:
 • čitljivost kode. En pogled na to bi moral biti dovolj za celovito razumevanje, kaj se izvaja s kodo mesta.
 • Prisotnost jasnih in pomembnih pripomb. Ta parameter močno vpliva na berljivost, preprosto odpravljanje napak, testiranje podpore in napake pri odpravljanju napak.
 • Nizka kompleksnost.
 • Optimizacija kode. Organizirati ga morate tako, da program uporablja manj sistemskih virov kot so pomnilnik, procesorski čas in prostor na trdem disku.
 • Pomanjkanje smeti. To pomeni, da se ne uporabljajo spremenljivke ali bloki kode, ki nikoli ne vstopijo v upravljanje programa.
 • Malware

  Poleg uporabnih programov obstajajo tudi nekateri, ki lahko poškodujejo sistem ali celo opremo. Značilno je, da to kodo pišejo ljudje, ki so zainteresirani za kakršno koli korist od potekajočega procesa. Na primer, programi, ki lahko ukradejo osebne podatke iz uporabniških računalnikov. Te lahko vključujejo številke plačilnih kartic, podatke o potnem listu ali druge zaupne informacije. Drugi lahko preprosto vplivajo na delovanje sistemapovzroča zrušitve in preprečuje polno funkcionalnost.

  Priporočila za pisanje dobre kode

  Jeff Vogel, zelo izkušen programer, je delil nekaj nasvetov, da je začetnike razvijalce naučil pravil dobre kode.
  Predlaga, da vedno komentira njegovo programsko kodo. Kaj je komentar? To je jasen in jedrnat opis tega, kar se dogaja v tej liniji kode ali funkcije. Dejstvo je, da se lahko razvoj določenega programa odloži za en mesec ali da se kadarkoli ustavi za nekaj časa. Vrnitev na delo na projektu v nekaj mesecih, celo izkušeni programer bo težko razumeti v svojem programu. Vendar bodo podrobni komentarji lahko obnovili verigo dogodkov in vedenje kode. Nato priporoča uporabo globalnih spremenljivk v programu čim pogosteje. To je posledica dejstva, da bo moral pri spreminjanju kode prilagoditi vrednost spremenljivke samo na enem mestu. Istočasno vsakdo uporablja vrednost funkcije ali postopka, da takoj ve o njem in izvede operacije z novimi podatki.

  Imena spremenljivk in odkrivanje napak

  Pravilno ime spremenljivk bo tudi pomagalo znatno skrajšati čas za preučevanje izvorne kode programa, tudi če je koda napisana z lastnimi rokami. To pomeni, da je dobra koda besedilo, kjer imajo spremenljivke in funkcije imena, ki jih je mogoče uporabiti za razumevanje, kaj delajo ali shranjujejo. Poskusite ne uporabljati dolgih imen spremenljivk.
  Zelo pomembno je, da se posveti velika pozornostpravočasno popravljanje napak. Kaj je popolna programska koda? To je koda, ki nima napak. To pomeni, da bo vsaka zanka zanke ali sprememba spremenljivke ali absolutno kakršna koli nepredvidena dejanja uporabnika vedno pripeljala do pričakovanega rezultata. To se doseže z večkratnim testiranjem končnega programa. Identifikacija napak programske kode in natančneje, njihova napoved je možna v fazi načrtovanja programa. Prisotnost v kodi različnih preverjanj pogojev in možnih izjem bo pomagala upravljati program z določenim tečajem.
  Optimizacija je bistvenega pomena za pisanje učinkovitega programa, ki bo ekonomično uporabljal računalniške vire in se izogibal napakam pri izvrševanju kode. Kaj je optimiziran program? To je izdelek, ki je sposoben izvajati vse zahtevane funkcionalnosti med vožnjo "tiho" in ekonomično.
  Skoraj vedno optimizacija za stabilno delovanje programa je mogoče doseči le kot rezultat več preskusov na različnih platformah in v različnih pogojih. Če se program začne nepredvidljivo obnašati, morate ugotoviti, kaj je postalo vzrok in, če je mogoče, postopek odstraniti ali prestreči.

  Zaključek

  Kaj je koda programske opreme? V preprostem jeziku gre za niz navodil in konceptov za računalnik. Vsebuje besedilo, ki ga prevajalnik ali tolmač lahko prevede v jezik, ki ga stroj razume. V bistvu je programska koda posrednik med osebo in računalnikom, ki poenostavlja njihovo razmerje.

  Sorodne publikacije