Nvidia GTX 1050 Ti: Overclocking grafične kartice

Tesno poznavanje računalniškega sistema se začne, ko ga morate samostojno zbrati. V tem trenutku povprečni uporabnik razume vse podrobnosti tega procesa. Zbira vse možne informacije o vsaki komponenti, ki jo potrebuje. Poleg tega je za iskanje uravnoteženega sistema pomembno razumeti njegov potencial. Torej bo vsakdo prej ali slej seznanjen z overclockingom. Pomembno je, da to razumemo takoj: če potrebujete sistem, ki omogoča povečanje ročne produktivnosti, morate za to upoštevati posebno komponento. Da, seznanili se bomo z razpršitvijo 1050 Ti.


Povečanje moči

Kaj je razpršitev? Angleška beseda pomeni overclocking, zato se ta proces pogosto imenuje "overclocking" in v ruskem jeziku. Namen tega ukrepa je dvig frekvenčnih in napetostnih kazalnikov ene od komponent sistema, v našem primeru, grafičnih kartic.
To pomeni, da v proizvodnji dobi grafični pospeševalnik z eno frekvenčno vrednostjo, vendar s teoretično možnostjo njihovega povečanja. Namen overclockinga je povečati hitrost naprave in vplivati ​​na delovanje sistema.

Pogoji

Da bi uspešno presegli GTX 1050 Ti ali katero koli drugo grafično kartico, morajo kazalniki povečane frekvence delovati stabilno pri največji vrednosti. Vendar je pomembno razumeti, da overclocking vpliva na odvajanje toplote pospeševalnika, njegovo porabo energije in hrup. Ti parametri se povečujejo, delovni vir pa se zmanjšuje. Da bi se vse to zgodilo v okvirudopustnih kazalcev, morate izpolnjevati pogoje. Na primer, namestite dodaten hladilni sistem, izboljšajte sestavine hrane, spremljajte postopno povečevanje frekvence.


Video kartica

Da bi razumeli overclocking grafične kartice GTX 1050 Ti, je treba upoštevati njene začetne značilnosti. Model pospeševalnika se je pojavil pred kratkim. Še vedno je priljubljena in se šteje za nadpovprečno komponento glede učinkovitosti. Nvidia GTX 1050 Ti je prišla v tandemu s svojim mlajšim bratom GTX 1050. Oba delata na čipu GP107. Spada v družino Pascalovih arhitektur. Ti modeli so postali sprejemnik predhodno izdanih GTX 750/750 Ti. Toda nova arhitektura je omogočila uvedbo novih tehnologij za starejše grafične kartice GTX 1060/1070/1080. Novi tehnološki proces je vplival na frekvenčni potencial. Video pomnilnik je postal bolj učinkovit zaradi izboljšane kompresije barvnih indikatorjev. Arhitektura je bila opremljena z Async Compute in DirectX 12 pospeševalniki. Novost omogoča uporabo virtualne realnosti.

Chip

Overclocking 1050 Ti grafične kartice je odvisen od tega, kateri čip je "poravnan" interno. GP107 je naslednik modela GM107. Dobil je dva grozda in šest multiprocesorskih SM-jev. Vsak je kombiniran z geometrijskimi obdelovalnimi enotami Polymorph Engine. Takšna struktura je vplivala na prožno upravljanje virov. Ostalo za Pascalove čipe je ostalo nespremenjeno.

Značilnosti

Standardne frekvence kažejo, da je razširitev 1050 Ti zaželena. Osnova je 1290 MHz, medtem ko je Boost Clock 1392 MHz. Video pomnilnik4 GB, njegova efektivna frekvenca pa je narasla na 7012 MHz.
Pospeševalnik porabi do 75 vatov. Ta vrednost je posledica 14 nm procesne tehnologije. Video adapterji ne zahtevajo dodatne moči. Skoraj vse spremembe imajo enako nastavitev na vmesniški plošči. Pogosto se uporablja za pospeševalnik mini-PC. Od izdaje tega modela je Nvidia izvedla številne teste. Vsi so pokazali, da je novost zagotovo izbruhnila v vodstvu mlajših različic. Na primer, je 50% hitrejši od GTX 750 Ti, trikrat močnejši od GTX 650. Njegov potencial edinstveno daje igralcem priložnost, da uživajo vse najnovejše dosežke v zadnjih letih. Seveda ne more vsak projekt delovati z največjo kakovostjo grafike. Vendar igralec ne bo imel nobenih omejitev pri izbiri dejanskih iger.

Spremembe

Overclocking 1050 Ti v referenčnem pogledu ni mogoč, ker družba ni mogla kupiti referenčnega modela za običajnega uporabnika. Toda njeni partnerji so dobili absolutno svobodo. Zato je tako veliko število sort na trgu.
Kljub uspešnosti mnogi menijo, da je ta model predstavnik proračunskega razreda. Čeprav se nekateri uporabniki s to trditvijo ne strinjajo. Konec koncev, 11-13 tisoč rubljev ni tako majhna. Da bi razumeli potencial tega modela, razmislite o nekaterih spremembah Asus, MSI in Gigabyte.

ASUS Expedition Potential

Pospešek ASUS Expedition 1050 Ti bi lahko prinesel veliko sprememb. Toda to se je zgodilo drugače. Serija Expedition je enostavna, zanesljiva in stabilna linija naprav. Ni namenjen poskusom. Domovnamen - dolga neprekinjena obremenitev. Zunaj izgleda preprosto. Črni tekstolit je prekrit z plastičnim ohišjem za dve reži. Zaposluje dva ventilatorja. Radiator je preprosto zasnovan, vendar pokriva skoraj celotno ploščo. Vmesniška vrstica ima HDMI, displayport in DVI. Delovna frekvenca, kot v referenčnem modelu, je 1291 MHz. Poveča se za 100 MHz v načinu Boost Clock. Video pomnilnik tipa GDDR5 še vedno deluje pri 7012 MHz. Preskus je kuhal pospeševalnik do 68 stopinj. Hkrati je bila hitrost ventilatorjev majhna, hladilni sistem pa praktično ni oddajal hrupa. S tehnologijo GPU Boost je mogoče povečati frekvenčne indekse, vendar dokler ogrevanje ne presega dovoljenih vrednosti.
Toda tudi to ne vpliva slabo na overclocking grafične kartice Nvidia 1050 Ti. Glavna ovira je bila omejitev moči. Povprečje ne presega 16 GHz. Včasih pride do skokov na 1734 MHz. Kljub temu, da je novi tehnološki proces dal upanje za overclocking, so bile omejitve moči in frekvence tiste, ki niso omogočale eksperimentiranja z modelom. Pomnilnik se ni uspel povečati za več kot 8 GHz. Procesor ni prikazal več kot 1911 MHz. Slednja vrednost je precej prilagodljiva in ima velik razpon, hkrati pa maksimum ostaja enak in stabilnost lahko pade.
Zato je bil indeks zanesljive frekvence 1471 MHz, pomnilnik pa ni "skočil" nad 8008 MHz. Omejitve moči ni mogoče povečati, kar pomeni, da je dobiček 100 MHz. Najverjetneje je ta situacija posledica dejstva, da je pospeševalnik odvisen od moči, katere možnosti so omejeneVrata PCI-E. Če je tako, potem večina sprememb ne bo pokazala dobrega potenciala pospeševanja. Možnost ena - poiščite modele z zunanjim napajanjem.

ASUS ROG Strix Potential

Še en model podjetja ASUS, ki je namenjen igralcem. Menijo, da je od tega proizvajalca ta model - top možnost. Ali je, da, se bo prikazal razbijanje Nvidia GeForce GTX 1050 Ti grafične kartice. Pojav tega pospeševalnika se je spremenil. Izgleda resnejši, močnejši in "igralec". Tekstil je prekrit z velikim plastičnim ohišjem, ki ima velike ventilatorje. Da bi se izognili mehanskim poškodbam, je bil zadnji del plošče prekrit s kovinsko ploščo. Obstaja osvetljen logotip, ki ga lahko prilagodite na pokrovu hladilnega sistema. Vmesnik je postal bolj popoln: DisplayPort, HDMI in dva DVI. Tudi radiator hladilnega sistema je težje oblikovan. Textolite izgleda drago, in postavitev proizvajalec ne shranite na vseh. Elektronske komponente visoke kakovosti izpolnjujejo standard znamke. Čip "sedi" v sredini tekstolita, ki ga zahteva štirifazni pretvornik. Spremenjene so značilnosti modela. Izveden je bil tovarniški overclock, ki je povzročil rahlo povečanje frekvence s 1290 na 1380 MHz, medtem ko je bila uporabljena funkcija Boost Clock - 1493 MHz. Video pomnilnik je ostal nedotaknjen.
Ker ta model ASUS spada v linijo iger ROG Strix Gaming, prilagodi frekvenco glede na način. Privzeta nastavitev je Gaming. Obstaja možnost Silent, ki določa nizko frekvenco in hitrost ventilatorjev. Način, nasprotno, dvigne prej razširjeno sliko za1502 MHz. Dodatni overclocking je dal rezultat, pri katerem so bile osnovne frekvence dvignjene na 1480 MHz. Peak Impulse je dal rezultat 1946 MHz. Za omejitev zmogljivosti obstaja velika nadgradnja zalog. Pri preprostih spremembah je ta omejitev blokirana, v tem modelu pa se lahko poveča na 57%. Kot rezultat se je izkazalo, da ta model zaobide vse spremembe zaradi resničnega Boost do 1924 MHz in video pomnilnika do 82 GHz.

MSI Potencial

Še ena sprememba pri igranju, ki je bila potrebna pri pregledu. Overclocking MSI GTX 1050 Ti je vreden pozornosti, saj je pokazal dobre rezultate. Model spada v lestvico Gaming X. Morda je zato dobil podoben videz. Izgleda privlačno, močno, zanesljivo. Tekstil je prekrit z masivnim plastičnim ohišjem z dvema velikima ventilatorjema. Družba Twin Frozr VI hladilni sistem torej ne bo zahtevala dodatnega pomočnika, tudi če bo razpršena. Posebna struktura radiatorja pomaga usmerjati in pravilno distribuirati pretok zraka. Ta možnost je dobila tudi večje frekvence iz tovarne. 1290 pretvorjen v 1354 MHz. Pomnilnik je še vedno 7 GHz. Kot pri prejšnjem modelu, obstajajo posebni profili, ki uravnavajo hitrost in moč pospeševalnika. Obstaja tudi povečana omejitev moči. To pomeni, da tudi najmočnejše obremenitve ne dopuščajo maksimalne porabe energije. Ker je overclockiranje tega modela posledica koristnosti podjetja, podpora za programsko opremo Voltmode odpira široke možnosti za ta proces.
Frekvenčno območje čipa je približno 19 GHz. Real Boost deluje vobmočje 1898–1911 MHz. Pomnilnik je bil bolj prilagodljiv procesor. Njegova frekvenca bi se lahko dvignila na 8088 MHz. V tem primeru je naprava delovala stabilno, brez okvar.

Gigabyte Potential

Gigabyte GTX 1050 Ti overclock je zelo blizu rezultatov s prejšnjo spremembo. Opremljen s pospeševalnikom z dvema ventilatorjema. Ohišje je masivno, izdelano v korporativnem slogu, z uporabo črne in oranžne barve. Zadnji del tekstolita je bil prekrit s kovinsko ploščo. Stranski logotipi so opremljeni z osvetlitvijo ozadja. Vmesniška plošča je prejela kar pet priključkov: enega Display Port, tri HDMI in enega DVI. Hladilni sistem WindForce 2X vedno odlikuje nenavadna oblika radiatorja v treh delih. Ventilatorji so izdelani s posebno strukturo rezil, kar poveča pretok zraka za 23% glede na običajne možnosti. Factory Overclocking 1050 Ti je dvignil frekvenco na 1367 MHz. Ker je model namenjen igralcem, deluje z različnimi načini. Vsi so regulirani preko Gigabyte Xtreme Engine.
Ročni overclock je povečal frekvenco na 19 GHz. Pospeševalnik vam omogoča povečanje obratovalne napetosti jedra. Toda to neposredno vpliva na stabilnost. Pomnilnik se je lahko povečal do 8148 MHz, kar se je izkazalo za najboljši kazalnik med upoštevanimi spremembami.

Sklepi

Overklokacija grafične kartice Nvidia GTX 1050 Ti je odvisna od sprememb. Nekateri modeli imajo lahko odličen rezultat overclockinga, drugi pa so pri visokih hitrostih manj stabilni. Sam model grafične kartice ni zelo nagnjen k overclockingu. Trg je bil bolj prilagodljiv in potencialnomočne možnosti. Toda to se razlikuje od stabilnosti in prirojene moči. Zato nekateri uporabniki, ki za svoj sistem izberejo eno od sprememb, ne uporabijo niti ročnega dviga frekvenc.

Sorodne publikacije