Overclocking GTX 650 Ti (grafična kartica NVIDIA)

Za povečanje splošne učinkovitosti skoraj vseh grafičnih kartic lahko uporabite številne preproste tehnike. Ustrezno lahko konfigurirate register ali BIOS, spremenite kakovost slike ali napravo preklopite. Učinkovitost zadnje metode je veliko večja. Ta članek obravnava pregon GTX 650 Ti (grafična kartica NVIDIA).

Kaj je overclocking in kakšna je njegova nevarnost

Overclocking (overclocking) - Povečanje frekvence komponent osebnega računalnika nad nominalno, ki jo je določil proizvajalec. Overclockana komponenta poveča porabo energije in proizvede več toplote. Lahko pokaže nestabilno delo in pogosto ne uspe. Mnogi proizvajalci navajajo garancijske obveznosti, ki so v primeru overclockinga preklicane.

Kakšna vrednost je potrebna za pospešitev grafične kartice

Z naraščanjem frekvence pomnilnika in grafične procesorje grafična kartica poveča uro utrip. Sliši se zastrašujoče, v resnici pa je to mogoče storiti v manj kot nekaj minutah. Začetnikom overclockerjev ni priporočljivo, da povečajo svojo pogostost za več kot 5%. Na primer, če vaša grafična kartica deluje na 600 MHz (kar je danes zelo pogosto), potem ne smete povečati hitrosti za več kot 30-50 MHz.


Naprednejši uporabniki pogosto povečajo frekvenco na veliko višje vrednosti. Vendar pa je s pojavom artefaktov, kot so bele pike ali sneg, potrebno zmanjšati frekvenco za 10-15 MHz. Z drugimi besedami, s pretiranoOverclocking grafične kartice bo začel prikazovati artefakte, prazne dele zaslona in video adapter morda celo visi. Zato, da bi optimalno izkoristili zmogljivosti grafične kartice, morate eksperimentalno določiti frekvenco praga, ki ustreza pojavu takšnih težav. Nato zmanjšajte to vrednost na 20 MHz.

Pospeševanje grafične kartice EVGA

Za začetek si poglejmo razpršitev EVGA NVIDIA GTX 650 Ti SSC. Upoštevana grafična kartica že ima povečane parametre za jedro. Za ročno overclockiranje s pripomočkom EVGA Precision je napetost na jedru nastavljena na 1071 MHz do 1122 MHz. To je samo povečanje za 5%. Vendar je tovarniški overclocking sam po sebi zelo pomemben, skupno povečanje pa bo 21%. To je zelo visoka ocena.


Pomnilnik uporablja standardno frekvenčno vrednost. Overklokiranje GTX 650 Ti opravimo s frekvenco pomnilnika, ki bo povečala njeno vrednost s 135 GHz na 16 GHz. V tem primeru je povečanje parametrov 18%. Za doseganje teh lastnosti je potrebno na video kartico predložiti 1163 mV, kar je za 50 mV večje od privzete vrednosti. Poleg tega je to največja dovoljena napetost za uporabo s to vrsto video adapterja.

Zvočna kartica Zotac

Overclocking Geforce GTX 650 Ti amp! Izdaja Zotac je skoraj enaka overclocku EVGA. Zaradi uporabe maksimalne napetosti 1163 mV je bilo mogoče povečati urno frekvenco jedra z 1032 MHz na 1114 MHz (povečanje za 8%). Po drugi strani pa se je hitrost takta povečala s 155 GHz na 16 GHz (za 3%).
Zato veljajo pogoji za overclockingobe grafični kartici sta bili približno enaki. V overclockiranem stanju te grafične kartice porabijo 175 vatov. Za Zotac se je poraba energije povečala za 14 W, za EVGA pa 9 W.

Primerjava frekvenc

Ob upoštevanju, da imajo video adapterji razlike v velikosti pomnilnika, bomo GTX 650 Ti overclockali pod enakimi frekvencami jedra in pomnilnikom. S tem boste določili učinek dodatnega pomnilnika (1 GHz) na kartico Zotac. Da bi zagotovili sovpadanje frekvenc dveh grafičnih kartic, bomo zmanjšali frekvenco pomnilnika Zotac na polni čas, frekvenca jedra pa se bo povečala na 1071 MHz. Zdaj so vrednosti jedra in frekvence pomnilnika v obravnavanih grafičnih karticah enake. Ponovljeno testiranje grafičnih kartic z enakimi parametri pospeška bo izvedeno z ločljivostjo 2560 x 1600. Večja ločljivost omogoča boljšo uporabo prednosti velikega pomnilnika. Rezultati testov overclock GTX 650 Ti so prikazani na sliki. Na vrhu grafa je vrednost OC, označena v oklepajih, enaka overclockiranemu stanju grafične kartice. Na dnu slike vrednost CF ustreza spremenjenim frekvenčnim vrednostim.

Sorodne publikacije