Motorji za motorna kolesa: naprava, princip delovanja, specifikacije

Veliko člankov je napisanih o avtomobilskih motorjih, obstaja veliko različnih informacij. O motornih kolesih takšnega števila izdelkov, shem, opisov ne. To vrzel bomo poskušali zapolniti. Veliko ljubiteljev motornih koles. Med njimi so tudi začetniki, ki do sedaj nimajo dovolj znanja o napravi ICE v motornih kolesih. Za motorna kolesa so nameščeni predvsem dvotaktni, štiritaktni, rotacijski in nasprotni motorji. Slednje niso razširjene, vendar jih uporabljajo nekateri proizvajalci.

Splošna naprava in načelo delovanja

Motorna kolesa so opremljena z agregati, v kurilnih komorah pa se toplotna energija, ki se sprosti pri zgorevanju goriva, pretvori v mehansko. Bat motornega kolesa zaznava energijo produktov izgorevanja, po katerih se začnejo gibanje. Zahvaljujoč ročičnemu mehanizmu se ročična gred vrti. To so glavna vozlišča v ICE.
Ročični mehanizem je skoraj enak avtomobilskemu motorju. Tudi skupina batov se ne razlikuje veliko. Bat ima več obročev, palico in prst. Celotna prostornina valja motorja je sestavljena iz delovnih in volumskih valjev. Razmerje med celotno prostornino motorja motornega kolesa in V valji se imenuje razmerje stiskanja. Višja kot je stopnja stiskanja, učinkovitejši bo motor. V sodobnih motorjih lahko stopnja stiskanja doseže 9-10 enot. In športni motorji so lahko še boljšiZnačilnosti - od 12 in več. Ni treba posebej poudarjati, da je konstrukcija dvotaktnih in štiritaktnih motorjev nekoliko drugačna. Poglejmo razlike med njimi zdaj.

Štiritaktni motor

Pri motorjih te zasnove je cikel štiri delovne cikle. Kaj je bistvo njegovega dela? V enem ciklu motorna gred opravi dva obrata. V vhodni fazi se ročična gred premakne na spodnjo mrtvo točko, v valju pod razelektritvijo pa pride mešanica goriva. Nato sledimo ciklu stiskanja. Kaj se dogaja v tem trenutku? Bat se dvigne in stisne delovno mešanico. V tem času sta dovodna in izhodna ventila zaprta in gorivo izžgane iz sveče. Pri zgorevanju goriv se plini bistveno širijo in delajo koristno. Nadalje, bat, ko se premika navzgor, iztisne pline skozi izpušni ventil.


Dvocilindrična enota v obliki črke V

Ta enota je ena najstarejših. Danes pa je ta shema še vedno živa in se uporablja. To vezje z dvema cilindroma, skupno ročico in V-obliko nima težav z učinkom nihajočega para. Najboljši kot razdelitve valjev je 90 stopinj. Vibracije iz te enote med delovanjem so zanemarljive. To je skoraj popoln motor za motorna kolesa, vendar je kot pri razbitju dimenzij večji, zaradi česar ga je težko montirati v okvir. Ampak za to je možno, to potrjujejo Dukatijeva motorna kolesa. To je nekonvencionalna postavitev, vendar še vedno obstaja na športnih avtomobilih, ki sodelujejo na svetovnih prvenstvih.

Dvotaktni motor

Pri motornih kolesih tega modela se opravi delovni cikelza en obrat ročice. Druga značilnost je odsotnost zasnove dovodnega in izstopnega ventila. Njihova funkcija je položena na bate. Slednji med premikanjem odpirajo in zapirajo kanale za mešanico goriva in izpušne pline iz izpušnih plinov. Na nekaterih modelih lahko na vhod namestite cvetni list. Pod batom v dvotaktnih motorjih je ohišje ročične gredi, ki je vključeno tudi v proces izmenjave plina.
Ko se bat premakne na zgornjo mrtvo točko, mešanica goriva vstopi v zgorevalno komoro v prostor zrn. Preostali plini iz zadnjega cikla se vržejo skozi ultrazvočni prostor. Ko se okna zaprejo, se začne kompresijski takt. V območju zgornje mrtve točke se zmes vžge z iskro. Nato pri zgorevanju nastajajo plini, ki se širijo in potiskajo bat. Ko zadnja pade na dve tretjini delovnega toka, se bo odprlo okno v izpušnem sistemu. Skozi druga okna bodo prejeli nov del delovne mešanice. Pri spuščanju bata bo ustvarjen potreben tlak. Ta proces se imenuje čiščenje in kanali se imenujejo pregoreli. Sodobni motorji imajo veliko število kanalov. To je tako imenovani loopback pihanje.

Dvotaktni dvovaljni ICE

Skoraj vsi motorji, ki delujejo po tem principu, delujejo po isti shemi. Vključuje ročično gred in ročico na njej, ki je na kotih 180 stopinj. Ti modeli imajo manj napak kot štiributni. To je lahko posledica dejstva, da iskra v vsaki jeklenki skoči ven po polnipromet motorne gredi. Posledično ni nepravilnosti utripov, ki so v štiritaktnih motorjih.
Ampak velik učinek tako imenovanega mahanega para. Pri visokih hitrostih se lahko ta učinek pojavi v obsesivnih vibracijah. Problem je zapleten zaradi dejstva, da ti dvocilindrični motorji zahtevajo ločene kamere. To pomeni prisotnost osrednjega ležaja v konstrukciji in tesnila. Kot rezultat je ročična gred širša od štirivalnega analognega.

Dvotaktni motor v obliki črke V

Motor, zgrajen po tej shemi, je zelo redka. Primer te enote je NS 250 podjetja Honda.
Nastal je predvsem za japonski trg. Kot dvotaktni motor potrebujete ločeno ohišje ročične gredi, ki ga ni mogoče konstruktivno izdelati. "Strašne pare" se ni mogoče izogniti, toda sile, ki so značilne za dvotaktne motorje, tukaj ne delujejo.

Togi trivaljni motor

Ta enota, nameščena prečno, je razvoj linearnega dvocilindričnega motorja. Inženirji so poskušali najti kompromise med vibracijami in velikostjo štirivaljnega ICE. Takšna shema je bila v 70. letih osnovna.
Za to obstaja veliko primerov. V bistvu, z inline trivaljni motorji je bila japonska tehnika "Suzuki" in "Kawasaki". Obstajajo še druge sheme modelov motorjev. Gre za štirivaljne, šestvaljne in V-agregate.

"Dnipro"

Ta motocikel je bil med navdušenimi ljudmi smatran za kult. Tu je bil nameščen zatiralski motor. Mnogi lajejo za ta načrtvisoka poraba goriva. Toda v primerjavi z drugimi motorji tega tipa je motor motornega kolesa "Dnepr" popoln.

Naprava

Namestitev jeklenk je prisotna (enako kot na drugih sovjetskih motornih kolesih v razredu težkih). Zaradi značilnosti oblikovanja in tehničnih lastnosti je to domači prisilni ICE za motorna kolesa cestnega tipa.
Valji, nameščeni vodoravno, so veliko bolje ohlajeni, mehanizem ročice pa je bolj uravnotežen. V zvezi z močjo, nato pa za vsakega cilindra inženirji so napovedali za ločeno uplinjač. To je olajšalo lansiranje in povečalo moč motorja motornih koles. Indeks enote - MT8. Poleg strukturnih razlik je presegel tudi druge motorje in tehnične specifikacije. Torej je moč 32-35 konjskih moči. Največja hitrost je bila 90-105 kilometrov na uro, če je bilo motorno kolo opremljeno z vozičkom. Poraba goriva je bila šest litrov na 100 kilometrov. V tem primeru je volumen motorja samo 650 kubičnih centimetrov.

Prednosti konstrukcije

Glavna razlika med tem motorjem in vsemi ostalimi je zgorevalna komora bolj popolne oblike. Imajo lito železo, ki je zaprto v ohišje iz aluminijeve zlitine. Ni jeklenk iz litega železa, ki so bili nenehno izpostavljeni pregrevanju na "Uralskih gorah" in drugih težkih motornih kolesih.
Ta pristop je bistveno izboljšal hlajenje in popolnoma odpravil delo ICE v načinu pregrevanja. Na "Ural Mountains" prišel do takega modelašele v zgodnjih 80-ih. Druga značilnost - monolitna, ne komponenta ročične gredi, kot tudi vstavki v spodnjih glavah na palice (in ne valjčni ležaji). To je omogočilo bistveno zmanjšanje hrupa. In tudi od lastnikov obstaja možnost enostavnega popravila motornega kolesa (zlasti, ročične gredi). Hkrati se lahko tako popravilo izvede do štirikrat. Menilo se je, da je bila ta enota pogosto stisnjena zaradi teh istih vložkov. Pravzaprav se motor ne vzpenja zaradi tega, temveč zaradi neprevidnega ravnanja lastnikov. Začasno spreminjanje olja, uporaba motorjev z nizko kakovostjo olja. Edina pomanjkljivost te pogonske enote je nepopoln postopek filtriranja olja z uporabo centrifuge. V drugi tehnologiji je bilo dobro in zelo moderno.

Motorji IZh

Motorno kolo IZh, ki je nastalo v 87. letu v tovarni v Iževsku, je še vedno priljubljeno med ljubitelji motornih koles. In po vsem, obstaja nekaj, kar ga ljubezen - to je zanesljiv in kakovosten motor. Ima strogo klasično zasnovo in številne prednosti pred Jupitrom. Vendar pa obstaja tudi minus - motor motornega kolesa IZH veliko bolj in bolj masiven. Na kaj vpliva? Glede na to motor deluje pri nižjih hitrostih, zaradi česar je moč manjša. To je dvotaktni motor z enim cilindrom. Napolnite ga z mešanico olja in bencina. Z močjo 22 moči je motorni motor 346 kubičnih centimetrov. To je dober pokazatelj za tako majhen obseg. Če napravo uporabljate maksimalno, lahko dosežete hitrost 120 kilometrov na uro.

Kitajski motorji

Zdaj ne morejo vsiomogočiti obnovo domačih motornih koles, kupiti visokokakovostna japonska ali ameriška motorna kolesa. Kitajski izdelki so po obsegu cenejši in dobro povpraševanje. Ni motorjev, ki bi jih razvili kitajski inženirji. Vsi agregati so reciklirani motorji z notranjim zgorevanjem "Honda", "Yamaha", "Suzuki" ali prodani licencirani izdelki teh blagovnih znamk. Štirikotne kopije so zelo kakovostne, saj so narejene na japonskih linijah. Toda o dvotaktnem ICE v mnogih mnenjih so povsem negativni. Motorji iz Kitajske imajo dve oznaki. Ena se uporablja za notranjo uporabo, druga pa za preostali svet. Prve črke v naslovu so rastline. Številka 1 pomeni, da je motor z enim cilindrom, 2 - z dvema. Tretja črka je volumen. Da, jaz sem motor 125 cm 3. A, B - 50 cm 3 G - do 100 cm 3. L - do 200 kubičnih centimetrov.
Lastniki kitajskih licenciranih motorjev trdijo, da so za kakovost in učinkovitost ter zanesljivost veliko boljši od domačih energetskih enot. Prav tako so praktično neproblematični - razumeti morate, da še vedno ni kitajska ljudska umetnost, ampak motor, ki je proizveden po licenci. Tudi motor motorja za 250 "kocke" kitajski bo imel zadostno stopnjo zanesljivosti.

Olje za motorje motornih koles

Ne glede na to, ali je pogonska enota zanesljiva in stabilna, je kakovost njenega delovanja odvisna od tega, katero olje uporablja lastnik. Izdelek priporočamo samo proizvajalcu. Lahko je polsintetična, sintetična ali celomineral Olje za vsak motor je drugačno, posebna oznaka pa je navedena v navodilih za uporabo. Prav tako je treba omeniti, da se za dvotaktne in štiritaktne motorje uporabljajo različna maziva.

V zaključku

Kot lahko vidite, se motor za motorno kolo praktično ne razlikuje od avtomobila. Obstaja majhna razlika med njimi pri oblikovanju. Načelo energetskih enot je enako. Ti ICE imajo tudi injektorske sisteme, uporabljajo se tekočinski hladilni sistemi, prisotni so tudi okoljski standardi. Obstajajo modeli s karburatorji - to je tudi zelo moderna tehnologija. Motorji in njihovi modeli se nenehno razvijajo, morda bodo inženirji kmalu pripravili idealen motor za motorna kolesa.

Sorodne publikacije