Vzvratne kamere s parkirnimi linijami: pregled, izbira, povezava

Proizvajalci avtomobilov nenehno izboljšujejo učinkovitost svojih izdelkov. Tehnologija postane bolj zanesljiva, funkcionalnejša in bolj ekonomična. Skupaj s tem obstajajo posebni razvojni dosežki, ki izboljšujejo ergonomijo uporabe vozila. V zvezi s tem si zasluži pozornost vzvratno kamero s parkirnimi linijami, ki ne samo poenostavlja voznikove naloge, temveč tudi povečuje splošno varnostno raven. Ta oprema ni primerna le za začetnike, ampak tudi za izkušene voznike, ki so zaradi določenih zunanjih dejavnikov prisiljeni poiskati pomoč pri elektronskem pomočniku.

Kakšna je funkcija parkirnih linij?

Tradicionalni modeli prve generacije vzvratnih kamer niso imeli te možnosti, s standardnim načinom pretakanja preko "čistega" videa. Sodobne različice so sposobne grafične konture prenesti na preneseno sliko. Odvisno od posamezne izvedbe je lahko par kontur ali široka mreža na celotnem območju. V obeh primerih je naloga sama pomagati vozniku, da se premika v ciljnem prostoru in izračuna razdaljo do najbližjih objektov. Nekatere vzvratne kamere z dinamičnimi parkirnimi linijami omogočajo sinhronizacijo z navigatorji, kar povečuje funkcionalnost obeh naprav.


Glavne značilnosti naprav

Pri delu takšne opreme je izjemno pomembnooptika Strokovnjaki priporočajo uporabo kamer z matrikami HCCD, ki jih odlikujejo kakovostne "slike" in majhne velikosti. Bolj podrobna je slika, večji je zaslon, na katerem je prikazana. Standardni modeli z ločljivostjo 510 x 492 in 720 x 480 se štejejo za standardne, a preveč masivni zaslon tudi nima smisla, saj celotna tehnologija na armaturni plošči moti naraven videz. Poleg tega imajo lahko kamere za vzvratno vožnjo s pasovi za parkiranje različno pokritost. Spreminja se od povprečno 120 do 170 stopinj. Po eni strani je povečanje pregleda pozitivno, saj lastnik avtomobila nadzoruje območje večjega območja. Toda skoraj vedno taki modeli izgubijo svoje kolege z manjšim kotom v smislu kakovosti slike - trpijo zaradi podrobnosti in jasnosti, kar se še posebej kaže v večernih urah in ponoči.

Vrste opreme

V segmentu se razlikujejo med univerzalnimi, standardnimi in standardnimi modeli. Niso vedno eksplicitne operativne razlike, vendar je v konstruktivni napravi razlika precej opazna. V zvezi z univerzalnimi modeli so njihovi tehnični parametri usmerjeni na namestitev skoraj vsakega avtomobila - na odbijač, dele telesa, opremo registrske tablice itd. Pri izbiri take naprave pa je treba upoštevati, da bo kamera vidna vsem drugim. Kamera za vzvratno vožnjo s parkirnimi linijami je prvotno usmerjena v integracijo v določen avtomobil. Za njih proizvajalec zagotavlja posebno mesto na območju lokacijeregistrske tablice. Toda po montaži je kamera komaj opazna. Z istimi pripomočki združimo prednosti univerzalnih in običajnih naprav. Po eni strani se zanesljivo skrivajo v oblikovanju karoserije, na drugi strani pa so primerne za široko paleto avtomobilov. Namestitev kamere te vrste pa zahteva izvedbo montažnih ukrepov.

Značilnosti brezžičnih sistemov

Klasičen način prenosa signalov med sestavnimi deli avtomobilske elektronike na vozilu je uporaba lokalnih električnih omrežij. Lahko je tudi redna dodatna oprema, najpogosteje pa jo kombiniramo s centralnimi linijami napajanja. Da bi odvrnili navdušence avtomobilov od naporne obloge kablov, so proizvajalci začeli razvijati brezžične kamere za vzvratno vožnjo s parkirnimi linijami z monitorjem, na katerem se predvaja radijski signal. Za organizacijo infrastrukture te povezave morate namestiti oddajno-sprejemne module. To pomeni, da se video signal brezžično pošlje iz fotoaparata v glavno enoto parkirnega sistema brez žic. Koncept je primeren za namestitev in delovanje, vendar ima dve pomanjkljivosti - nestabilnost oddaje v razmerah močnih motenj in omejeno območje delovanja (10-15 m).

Montaža in priključitev opreme

Način namestitve je odvisen od vrste kamere. Dve različici sta bistveno drugačni - režijski in zatični. V prvem primeru se naprava s pomočjo kompletnih lepilnih naprav za zapiranje preprosto prekriva na ciljni površini, nato pa se lahko uporabijo zunanje pomožne naprave.Priporočljivo je, da uporabite vrsto vgradnje, če je priključek za vzvratno ogledalo prevoden. Ustvarjanje luknje v tem primeru izpolnjuje nalogo namestitve naprave in omogoča dostop do omrežja na vozilu. Sama kamera je zaklenjena v posebnem tesnilu in vpeta v pripravljeno gnezdo.

V nadaljevanju je navedena faza povezovanja komponent sistema. Kot že omenjeno, brezžični modeli ne potrebujejo tradicionalne kabelske povezave. V tem primeru lahko uporabite tudi izhodne RCA konektorje. Pri standardni shemi povezovanja vzvratne kamere se glavna plošča akumulatorja poveže z avdio in video izhodi. Tudi v odvisnosti od funkcionalnega modela se lahko poveže z drugimi napravami, vključno z navigatorjem, TV-sprejemnikom itd.

Model AVIS AVS311CPR

Glede na preglede je to eden najbolj zanesljivih in trajnih sistemov, kar ni presenetljivo, saj je konstrukcija zasnovana na kovinskem ohišju. Sam fotoaparat zahteva tudi uporabo zaščitenih mest namestitve - na primer, v okvirju registrskih tablic. Med delovanjem lahko spreminjate kot nagiba leče, odvisno od področja, ki vas zanima. Čeprav ta funkcija morda ni potrebna, saj je kot gledanja že 170 stopinj. Tako kot druge kamere za vzvratno vožnjo s parkirnimi linijami iz družine AVIS, ta različica omogoča oddajanje neposredne in zrcalne slike. Signal prejme zaslon z ločljivostjo 510 x 492.

Model Blackview VPF 2.1

DanaModel je vgrajen tudi v nosilno obliko registrske tablice. Med delovanjem je leča zaščitena pred umazanijo in mehanskimi vplivi. Značilnosti naprave vključujejo prisotnost dveh senzorjev, ki se nahajata na straneh kamere. Omogočajo jim, da določijo razdaljo do okoliških predmetov. Razdalja zaznavanja je majhna in je le 20-30 cm. Tako kot najboljša kamera za vzvratno vožnjo s parkirnimi linijami je ta različica opremljena z biper. Ta funkcionalna komponenta zagotavlja možnost zvočnega opozorila, če sistem skeniranja na daljavo zabeleži kritičen približek. Tudi prednosti rešitve Blackview vključujejo trdni zaslon formata 720 x 480 in širok razpon delovnih temperatur.

Model AutoExpert VC-216

Prednost tega modela so predvsem lastniki avtomobilov, ki želijo preprosto in poceni vozilo za lažje parkiranje. Naprava se enostavno namesti z dvema ušesi. Nato ostane samo, da pošljemo kamero na ugodno območje in jo povežemo s sredinsko ploščo. Kljub proračunskemu razredu ta različica zagotavlja širok kot gledanja 170 stopinj in ustvarja podrobno sliko. Tudi pri konstrukcijski zasnovi vzvratne kamere s parkirnimi linijami podjetja AutoExpert uporabniki redko kritizirajo. Elementna osnova in montaža naprav sta izvedena na visoki ravni kakovosti.

Kako izbrati najboljšo možnost?

Če je mogoče vključiti model osebja, potem je odveč dati prednost tej možnosti, saj je najbolj \ tprimerna za namestitev. Mortise naprave na vse prednosti kažejo na kršitev modela, in to je bolje, da bi se izognili. Pri vsestranskih vzvratnih kamerah s parkirnimi linijami je treba to možnost narediti, če je napravi dodeljena pomožna funkcija. Na primer, če bo kot glavni pomočnik v procesu parkiranja služil niz senzorjev. Brezžična komunikacija številnih uporabnikov je dvoumna, vendar se vse zniža na dejstvo, da je za zagotovitev zanesljivosti signala treba najprej preučiti shemo ožičenja. Glede na ključne kazalnike uspešnosti je zaželeno, da se osredotoči na lastne potrebe, ob upoštevanju pogojev delovanja stroja in ravni vozniških sposobnosti uporabnika.

Sorodne publikacije