Nastavitve načina mirovanja v operacijskem sistemu Windows: Kaj morate iskati in kako nastaviti optimalne nastavitve?

Če nekdo ne ve, lahko trajna vključitev in vključitev računalnika ali prenosnika negativno vpliva na delovanje njihovih "železnih" komponent, saj lahko to povzroči skoke napetosti, razstavitev opreme. Kaj pa, če potrebujete računalnik za opravljanje rutinskih opravil ali delo z nekaterimi časovnimi intervali in ga onemogočite? Za to obstajajo tako imenovani načini mirovanja in mirovanja. O nastavitvi nastavitev za stanje spanja ali mirovanja in o možnostih, ki so najbolj zaželene, bo šel še dlje. Oglejmo ločeno o možnih težavah, povezanih z izbiro določenih možnosti. Toda začnimo z opazovanjem razlike med samimi režimi.


Spanje in mirovanje: kakšna je razlika?

Hibernation je znana večini uporabnikov od izdaje prvih rejcev v operacijski sistem Windows, ki so bile različice 95 in 98.
Samo njihov spanec je bil zasnovan samo zato, da ne izgori elektronskih žarkov monitorjev, in kot glavno orodje spanja uporablja računalniške ohranjevalnike zaslona ali tako imenovane ohranjevalnike zaslona. Sčasoma je spanje postalo nujno, da ne bi izrabili "železne" opreme, ki bi jo lahko prizadele iste skoke napetosti, pregrevanja itd. Kakšna je razlika?med normalnim spanjem in mirovanjem? In dejstvo, da se pri preklopu v način mirovanja na računalniku izključijo samo tiste komponente, ki ne sodelujejo pri ohranjanju delovanja trenutno aktivnih programov, in pri uporabi teh načinov se napajanje izključi za vso opremo. Shranjevanje podatkov o zagnanih aplikacijah poteka v posebni datoteki hyberfil.sys, ki se nahaja v sistemski particiji in lahko vsebuje veliko prostora na trdem disku.


Osnovne nastavitve spanja v operacijskem sistemu Windows

Zdaj neposredno na osnovne nastavitve obeh načinov. Do njih dostopate prek nadzorne plošče v razdelku Možnosti porabe. V primeru prenosnih računalnikov, ki imajo nameščene posebne baterije, lahko dostopate do menija PCM na ikoni baterije v sistemskem pladnju, preden lahko nastavite način mirovanja na Windows 7 ali kateri koli drug sistem. Kar je najbolj zanimivo: meni ima možnosti za prilagajanje svetlosti zaslona in upravljanje porabe, vendar izbira vsakega od njih vodi uporabnika na isti razdelek. V tem primeru ni pomembno.
Najprej morate paziti na možnosti gumba za vklop (postavka v meniju na levi). V glavnih parametrih lahko izberete več možnosti za ukrepanje (vključno s sanjami). Ko preklopite na trenutno nedostopno možnost na ustrezni povezavi, lahko dodatno nastavite zaklepanje in prikažete element mirovanja v začetnem meniju.

Dodatne funkcije za prenosne računalnike

Za prenosnike v nastavitvi načina mirovanja lahko izberete dodatneMožnosti Prvič, za omrežje in baterijo lahko nastavite različne ali enake parametre.
Drugič, lahko konfigurirate tudi dejanja, ki jih izvaja sistem pri zapiranju pokrova (dostop do teh parametrov lahko poteka preko glavnega menija v napajalniku). Če na primer nastavite način mirovanja, ko zaprete pokrov, se bo prenosni računalnik »ujel« sam.

Nastavitev stanja spanja in zbujanja

Pri tem je vredno pozornosti posvetiti možnostim izklopa zaslona, ​​kjer lahko izberete določeno časovno obdobje, po katerem se zaslon samodejno izklopi. Uporaba takšnih nastavitev na sodobnih zaslonih za prenosnike ali sodobne monitorje na splošno ni smiselna. V bistvu te nastavitve nastavijo pisarniški delavci, da skrijejo vse, kar je prikazano na zaslonu. Če pa greste neposredno v nastavitev načina mirovanja v operacijskem sistemu Windows 10 ali v spodnjih sistemih, lahko dostopate do dodatnih možnosti, ki niso na voljo v nobenem drugem razdelku (če ste pozorni na druge možnosti, je preprosto videti, da je večina podvojena) .
Ampak tukaj je veliko zanimivih možnosti, povezanih z upravljanjem mnogih strojnih in programskih komponent (trdi disk, zaslon, USB, baterija, adapter, video kartica, dostop do multimedijskih funkcij in celo nadzor nad zasnovo namizja). Še enkrat, nastavitve za način spanja za prenosnike v tem razdelku so bolj raznolike, toda spodnja vrstica je, da se namestitečasovne omejitve za odklop komponent, omogočanje ali prepoved določenih dejanj.
Treba je omeniti, da je pogosto mogoče opaziti nepooblaščeno prebujanje računalnika, na primer, če ste pomotoma poškodovali miško. Da bi se izognili takšnim situacijam, lahko oprema vpliva na izhod računalnika iz načina mirovanja, zato ga morate ustrezno konfigurirati.
To nastavitev je najbolje izvesti v upravitelju naprav, kjer morate na zavihku za upravljanje porabe aktivirati nadzor računalnika za onemogočanje spanja.

Upravljanje v stanju mirovanja

Nazadnje si poglejmo, da je način spanja nastavljen z vidika potrebe po spanju. V nekaterih primerih ga je priporočljivo nadomestiti z običajnim spanjem, kar je še posebej pomembno za računalniške sisteme z majhnimi količinami trdih diskov. Datoteke spanja, ki zavzamejo veliko prostora v sistemski particiji, ni mogoče ročno izbrisati (privilegiji na ravni skrbnika ali odklepanje aplikacije ne bodo uporabni). Znebiti se je le en način, ki pomeni, da se popolnoma spi. To naredite v ukazni vrstici, ki jo kličete v imenu skrbnika, tako da izvedete kombinacijo powercfg -h off. Ko ponovno naložite datoteko, se bo datoteka samodejno izbrisala.

Možne težave, povezane z nastavljenimi parametri

O besedah ​​o možnih težavah, ki se lahko pojavijo po nastavitvi možnosti spanja, je treba povedati nekaj besed. Zelo pogosto je priporočljivo, da takoj izklopite hiter začetek,če je mogoče, ne uporabljajte gesel, ne nastavite odklopa trdega diska ali USB vrat itd. Zelo pogosto se takšna dejanja uporabljajo kot dodatne rešitve, tudi če odpravite nekatere napake pri delu nameščene opreme. Med drugim lahko spremenite nastavitve spanja ali mirovanja prek pravilnika registra ali skupine, če niso na voljo za izbrano shemo, vendar so zgoraj predstavljene metode preprostejše za običajnega uporabnika.

Sorodne publikacije