Enostavni regulator moči na tiristorjih: opis, vezje in naprava

Regulatorji moči na tiristorjih so najpogostejši modeli radioamaterjev. Dolgo je bilo, odkar je bila namestitev opreme izvedena s spajkalnikom z močjo 80 W ali več. Sodobni elementi imajo majhne dimenzije in jih lahko spajate s posebnim spajkalnikom, močjo 40 W in še manj. Ampak problem je v tem, da se takšno orodje pogosto pregreje, ne kadi in pljuva. Tanka žaoka, ki se opravi vse delo, gori zelo hitro, prekrita s plastjo pene. Izdelava spajkanja s takšno napravo postane zelo težka.


Kaj potrebuje regulator moči

Elektromagnetni regulator moči na tiristorju vam omogoča nastavitev mejne temperature vžiga. Vendar ne bo jasne kalibracije naprave, saj se lahko napetost v omrežju spreminja od 200 do 250 voltov. V nekaterih primerih in sploh se zmanjša na kritično vrednost 170-180 čl. Zato se morate osredotočiti na to, kako se obnašati z dotikom njegovega pika. Kolofonija mora kaditi in stopiti, vendar brez škropljenja in sikanja. Spajkanje bi moralo biti svetleče in konture.
Naprave za regulacijo moči za spajkalne postaje niso potrebne - tam so že vgrajene termostabilizacijske enote, regulatorji ogrevanja in temperature ter digitalni prikaz parametrov. Toda cena spajkalne postaje je zelo visoka - najlažje bo stala 1500 grivn. In če naredite majhno delo, lahko uporabite preprostospajkalnik z močjo do 25 W in tiristorskim regulatorjem. Seveda je kakovost spajkanja odvisna od izkušnje čarovnika.


Princip delovanja tiristorja

Tiristor je štiridelni polprevodniški element strukture p-n-p-n. V enosmernih tokokrogih se ti elementi ne uporabljajo, ker je v tem primeru težko izklopiti. Tiristorji se uporabljajo pri načrtovanju naprav, ki delujejo v verigah z visoko napetostjo in tokom. In če bo tiristor deloval s konstantnim tokom, potem je potrebno iti za različne trike.
V vezjih je tiristor označen približno kot polprevodniška dioda. Z edino razliko - še vedno je menedžerski zaključek. V bistvu se lahko tiristor uporablja v usmernikih, saj ima enosmerno prevodnost. Ampak, da ga uporabite kot usmernik napravo je možno le, če kontrolna elektroda uporabi pozitivno napetost. V sovjetski literaturi so se tiristorji imenovali kontrolne diode. Dokler se kontrolni zaključek ne pošlje gibalni količini, je element popolnoma zaprt. In v vseh smereh.

Priključitev svetlečih diod za prikaz delovanja

LED dioda prek tiristorja do napajalnika 9 V priključimo preko omejevalnega upora. Gumb prejme napetost iz delilnika, zbrane na uporih, na krmilno tiristorsko elektrodo. V tem primeru gre element v odprto stanje in prehaja tok, ki vstopa v LED. Gumb, ki se uporablja v tokokrogu, nima ključavnice, ampak ko je sproščenLED bo še naprej svetil. Če pritisnete gumb, se sproži tokovni impulz, ki odpre prehod tiristorja in povzroči, da se LED prižge. Poleg tega ponavljajoči pritisk ne prisili LED, da ugasne ali spremeni svetlost žarnice. Takšno vezje se lahko uporabi v preprostem regulatorju moči na tiristorju, da se prikaže.

Majhne nianse

Tiristor deluje, če se stikalo odpre s pritiskom na gumb. Iz tega stanja bo mogoče sklepati le na zunanje dejavnike. Tako preprosto napravo lahko uporabite, na primer, za diagnosticiranje uporabnosti elementa. Vendar obstajajo izjeme. Na primer, ko pritisnete gumb, LED zasveti in po sprostitvi takoj izgine. Kaj je lahko problem? Ne, vse s silo pritiska je normalno - kakovost sheme ni odvisna od nje. Trajanje zagona tudi ni odvisno od dela. Kaj potem? Obstaja taka lastnost kot tok zadrževanja - možno je, da je v tokokrogu manj kot potni list tiristorja.
Da bi vse delovalo, morate namesto svetleče diode namestiti preprosto žarnico. Treba je omeniti, da je zadrževalni tok značilnost, ki ima zelo veliko širino. V nekaterih primerih je treba izbrati tiristor za uporabo v določeni shemi. Pri uvoženih elementih je tok vsebine manjši, zato se vedno bolj uporabljajo v modelih.

Kako lahko zaprem prehod tiristorja?

Problem je v tem, da ga ni mogoče zapretielement ne bo deloval. Z napajanjem krmilne elektrode lahko vklopite samo LED. Obstajajo tipi zaprtja elementov. Vendar se ne uporabljajo v regulatorjih moči na tiristorjih ali stikalih. Običajni tiristorji se odklopijo le, če je tok na anodni katodi ustavljen. Najlažji način je, da izklopite akumulator (enosmerni vir) iz celotnega tokokroga. V tem primeru se tiristor zapre in LED dioda ugasne. In če ponovno priključite akumulator na vezje, LED ne bo goril. Za zagon celotne sheme boste morali klikniti na gumb.

Drugi način zapiranja tiristorja

Druga metoda za zapiranje tiristorja je zapiranje anode in katode. Toda tukaj v regulatorju napetosti in moči na tiristorjih ni svetleče diode, temveč močna spirala. In toplotna vztrajnost je precej velika. Pri preklapljanju tiristorja lahko na ta način zmanjšate moč spirale (spajkalnik) za 50%. Na enak način se pojavlja regulacija moči v gospodinjskih mikrovalovnih pečicah.

Konstrukcija enostavnega regulatorja moči

Slika prikazuje praktično shemo regulatorja moči na tiristorju. Upoštevajte, da ni potrebno zmanjšati moč vijačnice na nič, zato je mogoče prilagoditi pozitivno razpolovno dobo omrežne napetosti. Negativen skozi polprevodniško diodo lahko nadaljuje neposredno spiralo spajkanja. To bo zmanjšalo moč za polovico.
Toda pozitivno polovično obdobje se bo nadaljevalotiristor, s katerim bo potekala ureditev. Nadzor elementa je zelo preprost - dva upora in kondenzator. Kondenzator je napolnjen, nato pa iz njega vstopi napetost na krmilni elektrodi tiristorja. V trenutku, ko bo napetost na vodnikih kondenzatorja precej visoka, bo vključen tiristor. In obremenitev bo začela teči pozitivno razpolovno dobo omrežne napetosti. V tem času je izpust kondenzatorja. S pomočjo izmeničnega upora, ki je nameščen v napajalnem krogotoku kondenzatorja, se nadzoruje hitrost polnjenja. Od tu lahko ujameš preprost vzorec: hitrejši je naboj kondenzatorja, hitrejši bo prehod tiristorja. Posledično se bo pozitivni del pol-obdobja napetosti omrežja povečal pri obremenitvi. Ta lastnost se uporablja pri vseh regulatorjih moči brez izjeme, na tiristorjih, krmilni tokokrog ima le različne izvedbe.

Kompleksna krmilna vezja

Zgornja shema se lahko uporablja za nadzor moči spajkalnika. Toda težava je v tem, da gladkost regulacije ni, lahko pride do skokov, vezje deluje le z enim polčasom. Nekaj ​​bolj zapletenega vezja regulatorja moči na tiristorju KU202N ali podobnem lahko izvedemo z rahlim zapletom.
Zdaj pa razmislimo o bolj zapleteni zasnovi regulatorja moči na tiristorju. S svojo roko je enostavno sestaviti, boš moral samo poiskati potrebne komponente. Uporabljena je oblikaTranzistorski tip KT117 - je razvoj sovjetskih inženirjev, ima dve osnovi in ​​eno oddajnik, brez zbiralnika. Ta element se uporablja samo v tokokrogih, kjer je potrebno realizirati generiranje impulzov. Če ne morete najti takšnega tranzistorja, ga lahko zberete iz dveh. Kot pri prejšnji zasnovi je regulirana le pozitivna polovična valova, vendar bolj gladko. Spremenljivi upor prilagodi stopnjo rasti naboja na kondenzatorju, ki odpre tiristor. Toda shema, v kateri se obe polovici uredita takoj:
Ta regulator svetlobe, napetost, ki prihaja iz omrežja, poteka skozi diodni most in se izravna. Krmilno vezje tiristorja poganja cener. Zahvaljujoč uporabi mostičnega usmernika je možno regulirati dve polovični življenjski dobi omrežne napetosti.

Sorodne publikacije