ZIL-4102: tehnične specifikacije, fotografija

Kratica za obrat ZIL (ZIC) je povezana z večino tovornjakov ali hladilnikov, ki jih je proizvajal tudi v velikih količinah. Toda drugo področje dejavnosti obrata je bila proizvodnja reprezentativnih avtomobilov za vodstvo ZSSR.

Reprezentativna limuzina

Leta 1985 se je v proizvodnem programu obrata pojavila nova limuzina ZIL-41047. Videz novega avtomobila je skoraj sovpadel s spremembo vodstva države - vodja ZSSR je postal M. Gorbačov. Avtomobil je temeljil na vozliščih svojega predhodnika modela 41045 in so se razlikovali elementi prednje obloge, razsvetljave in pomanjkanja odprtin v vratih. Novo vodstvo države je pozitivno zaznalo nov model in nekaj časa uporabljalo limuzino.
Toda bližje koncu leta 1986 je imel M. Gorbačov željo po manj okornem reprezentativnem avtomobilu. Leto kasneje je bila ta želja formalizirana v tehnični nalogi in prejeta na ZIL. Stranka avtomobila je postala Kremljska GON. V tem času so oblikovalci avtomobilske divizije ZIL delali na novem projektu limuzine, ki je popolnoma drugačen od avtomobilov, ki se proizvajajo.

Projekt je prejel končne značilnosti in predvidel dve različici avtomobila - limuzino sedem sedeža ZIL-4101 z podolgovato osnovo in kratko sedem ZIL-4102 sedan. Teoretično bi lahko imeli karoserije avtomobila trdo ali mehko.

Nove rešitve v karoserijski konstrukciji

Avtomobil ZIL-4102 z nadgradnjo karoserije je popolnoma v skladu z željami generalnega sekretarja. Todapogoji za gradnjo prvega vzorca so bili zelo jedrnati - vse delo je bilo opravljeno največ 6 mesecev. Zaradi kratkih rokov izdelave in konstrukcijskih rešitev je bila izvedena celotna velikost limuzine.
Zato je oblikovalski skupini pod vodstvom O. D. Guseva uspelo ustvariti avtomobil z absolutno neobičajnimi rešitvami za izdelke ZIL. Za lažje oblikovanje telesa ZIL-4102, ki se izvaja na shemi ležaja. Pri oblikovanju številnih delov telesa so bili uporabljeni kompozitni materiali, ki so povečali togost telesa in dodatno zmanjšali težo. Zaradi tega je bila masa avtomobila 325 ton. Glede na splošne dimenzije avtomobila je indikator teže zelo dober.

Dodatna moč karoserije je prinesla sprednje in zadnje steklo vstavljene v odprtine. Za povezavo nekaterih delov telesa so bile uporabljene lepilne povezave. Opis ZIL-4102 ne bo popoln brez omembe kvalitetne zvočne izolacije karoserije. Motor in menjalnik sta bila zaprta s posebnim ohišjem, ki je zmanjšalo prostornino in preprečilo vstop prahu v enote in enote. Zunanji paneli telesa, ki so nagnjeni k vibracijam, so bili zlepljeni z zvočno izoliranimi materiali in opremljeni z ojačevalniki konstrukcije.

Udobje za voznika in potnike

V kabini sta bili dve vrsti sedežev. Sedeži so bili oblazinjeni z visokim kakovostnim velurjem. Karoserija ni imela predelnih sten med voznikovim prostorom in zadnjimi sedeži. Prvič v ZSSR je bil avto opremljen z računalnikom z funkcijo glasovnega obveščanja. Sistem je bil razvit na enem od podjetijZahodna Nemčija na zahtevo ZIL. Zadnja vrsta je bila sestavljena iz dveh posameznih sedežev in naslonov za roke. Teoretično bi lahko zloženi nasloni za roke poskrbeli za tretjega potnika. Dva naslanjača v zadnji vrsti sta imela individualne kontrole z električnimi pogoni. Na stropu v zadnjem delu telesa je bila mikrokrmilniška in razsvetljava nadzorna plošča. Na tleh so bili zložljivi nasloni za noge za potnike. Notranjost salona ZIL-4102 je prikazana spodaj.

Zavorne zavore in zavore

Prvič, ZIL je uvedel neodvisno vzmetenje za vsa kolesa. Kot dušilni elementi so bile uporabljene vzmeti s funkcijo gašenja "kljunov" med pospeševanjem in zaviranjem. Razvoj suspenzij je uporabil izkušnje vodilnih avtomobilskih podjetij na svetu. Vozlišča suspenzije so bila sestavljena na ločenih podokvirjih. Krmilna naprava z zobniškim in zobatim sektorjem je bila opremljena s hidravličnim ojačevalnikom. Zadnje vzmetenje je opremljeno s poševnimi vzdolžnimi vzvodi in stabilizatorjem. Sprednje vzmetenje ni bilo zasnovano v opažu in je bilo opremljeno tudi s stabilizatorjem. Težek in dinamičen avto je potreboval produktivni zavorni sistem. Vsi zavorni mehanizmi na disku ZIL-4102. Zaradi povečanega premera zavornih kolutov je avto prejel nova 17-palčna kolesa. V prejšnjih 16-palčnih platiščih novi zavorni mehanizmi preprosto niso ustrezali. Pri hidravličnih zavorah so bili nameščeni trije ojačevalniki - en vakuum in dva hidravlična.

Pogonski agregat in pogoni

Motorna enota je bila veliko večjatradicionalni stroji na osnovi ZIL. Za zagotovitev specifikacij ZIL-4102 opremljen z močnim 315-konjskim motorjem osemvaljni motor model ZIL-4104. Zaradi volumna valja okoli 8 litrov je imel dovolj velik navor (do 62 kgf /m). Za oskrbo z gorivom je bil uporabljen štirikotni karburator do 259. Motor je bil skoraj nespremenjen v primerjavi s prejšnjim modelom. Glavna razlika od limuzine je bil brezkontaktni vžigni sistem. Menjalnik - klasičen tristopenjski avtomatski stroj modela 4105-01 - je bil enak kot v škatli ZIL-41047. Zahvaljujoč močnemu motorju so se dinamične in tehnične lastnosti ZIL-4102 (slika spodaj predstavljale splošen pogled na agregat) bistveno povečale. Posledično so bile višje od limuzine prejšnje generacije.
Specifikacije ZIL-4102:
 • Največja hitrost vozila je dosegla 200 km /h.
 • Dinamika pospeševanja - 105 sekund do 100 km /h.
 • Povprečna poraba goriva je 18 litrov /100 km.
 • Ker je imel avto neodvisno zadnje vzmetenje, je bil za uporabo kolesa uporabljen SHRUS. Pogon zadnjega kolesa je trdno pritrjen na podokvir.

  Prvi in ​​zadnji vzorci

  Prve modele avtomobila so sestavile sile trgovine št. Eden od avtomobilov je imel klasično črno barvo, drugi je bil barvan kovinsko zlato barvo. Izposojeni so bili nekateri elementi avtomobila. Primer so žarometi iz prototipa "Volvo 850" (takrat so bili tovarni "Volvo" in ZILaktivno skupno delo). Zunanja zasnova avtomobilov je bila veliko manj kromirana kot v prejšnjem modelu ZIL-41047. Opravljeni testi prototipov so bili na splošno uspešni, kar kaže na sposobnost preživetja avtomobila.
  Vendar pa avtomobili niso bili popolnoma zadovoljni z glavno stranko - M. Gorbačovom. Na tradicionalen način zase ni dal jasne ocene projekta, zato je obrat nadaljeval z delom na projektu. Med delavci v tovarni avtomobilov so bili določeni vzdevki "Medved" in "Rayka".

  Delež prototipov

  Prečiščevanje in preskušanje strojev se je nadaljevalo v laboratorijih in na odlagališčih elektrarne do leta 1991. V novem gospodarskem okolju je obrat ZIL izgubil glavno stranko, iskanje novih pa je bilo nerealno.
  Zato je bil projekt ZIL-4102 zaprt, uporabljen je bil prototip črne barve, zlati pa so bili shranjeni v muzeju ZIL. Trenutno je v eni od zasebnih zbirk. Iz črnega avtomobila so se ohranili številni deli, vključno s sprednjo stranjo karoserije v sklopu žarometov, rešetk in odbijača.

  Sorodne publikacije