Nastavitev zaslona v operacijskem sistemu Windows 10 OC

Ta vodnik po korakih opisuje, kako konfigurirati zaslon, kakor tudi spremeniti dovoljenja za Windows 10. Prav tako obravnava težave, s katerimi se uporabniki pogosto srečujejo: zahtevana dovoljenja niso na voljo, slika ni potrebna in tako naprej. itd.

Podrobnosti o ločljivosti monitorja

Preden se lotite problema, je vredno pojasniti nekaj stvari, ki so uporabne za začetnike. Dovoljenje zaslona je določeno s številom točk na sliki. Višja kot je ločljivost slike, bolj bo videti slika na monitorju. Pri modernih LCD monitorjih je priporočljivo nastaviti ločljivost, ki je enaka fizični ločljivosti zaslona. Fizično ločljivost zaslona lahko najdete na njegovih tehničnih značilnostih.
Začnimo z razčlenjevanjem slike, ki jo lahko vidite na zaslonu. Mnogi verjamejo, da je to slika, ki je trdna risba. Kljub temu je vse, kar je vidno na zaslonu monitorja, sestavljeno iz pik, večja je velikost zaslona, ​​več točk potrebujete. Veliko število slikovnih pik (tako imenovanih teh točk), ki se nahajajo zelo blizu drug drugemu, ustvarjajo koherentno in neločljivo podobo, ki jo zaznavamo kot celoto. Pixels, če ga pogledate, po svoji naravi ne razlikujejo od žarnic. Z lahkoto jih lahko vidite na začetnem zaslonu. Na monitorju so "žarnice" razporejene v obliki mreže. Vsak piksel ima lastnosti: barvo in intenzivnost. Torej je ločljivost zaslona gostotaslikovnih pik na monitorju. Višja ločljivost, več "točk" na zaslonu, bolj izgleda slika. Razširitev pa določajo parametri, kot so višina in širina. Na primer, ločljivost 1920 x 1080 kaže, da je 1920 slikovnih pik od leve proti desni monitorja in 1080 od vrha do dna V naslednjih odstavkih članka vam bomo povedali, kako nastaviti zaslon.


Učinek ločljivosti in diagonale na sliko

S povečanjem največje razširitve in diagonale monitorja se spremeni njegova oblika - monitorji začnejo izdelovati velike formate. Malo zgodnejše razmerje zaslona od 4 do 3 v tem trenutku je to mesto postalo običajno pri številnih formatih 16 x 9. Sedaj obstajajo matrike in večje širine. Tendenca ustvarjanja matrik velikega formata je povezana z biološko posebnostjo osebe: bolje zazna informacije na straneh od vrha in od spodaj. Izbira velikosti zaslona je hitrejša od osebne. Všeč je velik delovni prostor, za druge pa nezaželen dejavnik.

Mimogrede, vsak proizvajalec ima svojo standardno nastavitev svetlosti zaslona, ​​zato je priporočljivo, da gredo v nastavitve, ko je prvič vklopljen in vse je skrbno nastavljen za vas. Mimogrede, na spodnjem ali sprednjem delu monitorja so kontrolni gumbi. Ti gumbi na monitorju lahko spremenijo svetlost, kontrast in usmerjenost zaslona. Nekateri napredni monitorji imajo možnost zaokrožiti sliko in s tem narediti slavni "Fish Eye".

Kako konfigurirati dovoljenjeZaslon

Najlažji način za vstop v nov vmesnik z nastavitvami sistema Windows je prikaz poglavja »Zaslon«. Izberite točko menija "Možnosti zaslona" in jo kliknite z miško.
S klikom na »Več možnosti zaslona, ​​se prikaže možnost za spremembo razširitve. Če imate več monitorjev, lahko za vsako namestite ločeno razširitev. To naredite tako, da izberete ustrezen monitor in nato spremenite pripono.
Po potrebnih spremembah morate klikniti na gumb "Uporabi" in tako se bo začela izvajati nova nastavitev zaslona. Takoj spremenite sliko na monitorju, lahko shranite spremembe ali jih pustite nespremenjene. V primeru, da je slika izginila z zaslona (črni zaslon ali brez signala), ne pritiskajte ničesar. Če se na vaši strani ne zgodi nobeno dejanje za 15 sekund, se vrnejo prejšnje možnosti povečave zaslona.

Uporaba parametrov

Ločljivost zaslona lahko spremenite z uporabo nadzorne plošče z uporabo starega vmesnika za nastavitve zaslona. Če želite to narediti, pojdite na nadzorno ploščo in izberite element "Screen". V iskalno polje "Start" lahko vtipkate tudi "Zaslon" - izda naj sam element nadzorne plošče, ne pa nastavitev sistema Windows 10 (v času pisanja članka). Mimogrede, če uporabljate Linux, morate najprej poznati velikost zaslona, ​​nato pa ukaz xrandr doda novo obliko prikaza.

Na seznamu na levi izberite "Configure screen resolution" in izberite ločljivost monitorja.(s). Ko kliknete »Uporabi«, lahko kot v prejšnji metodi potrdite izbiro ali prekličete spremembe.

Pogoste težave pri izbiri trenutnih velikosti zaslona

Windows 10 ima vgrajeno podporo za 4K in 8K dovoljenja, vendar privzeto OS izbere optimalno ločljivost zaslona (ki ustreza funkcijam). Pri nekaterih vrstah monitorjev samodejno zaznavanje ne deluje in seznam potrebnih povezav ni potreben. Kako nastaviti ločljivost zaslona:
 • Pojdite na okno dodatnih nastavitev zaslona, ​​pojdite na "Graf lastnosti". vmesnik ", nato pojdite na" Načini monitorja ". In poglejte, če je želena resolucija.
 • Posodobite uradne gonilnike grafične kartice (če so zastareli). Mogoče bi jih morali ponovno uporabiti. NVidia Windows 10 gonilniki so primerni za AMD in Intel.
 • Če imate nenavaden monitor, vam priporočamo, da ga najdete. V tem primeru pojdite na spletno stran proizvajalca vašega modela in jih poiščite tam.
 • Vprašanja glede dovoljenj se lahko pojavijo tudi zaradi uporabe adapterjev. To je vredno poskusiti drug konektor ali možnost povezave, če je mogoče.
 • Tudi težava s spreminjanjem dovoljenj je pogosto - slaba slika na zaslonu. To je najpogosteje posledica dejstva, da vaš monitor ne podpira izbrane ločljivosti, glede na velikost diagonale.

  Za zaključek

  Upamo, da boste po branju tega članka lahko preprosto upravljali nastavitve zaslona z operacijskim sistemom ali brez njega. Mimogrede, treba je opozoriti, da na naprednih monitorjih obstaja čipNVidia, zahvaljujoč kateri so na voljo dodatne možnosti, zato priporočamo, da preberete navodila vašega monitorja.

  Sorodne publikacije