Namestitev senzorja tlaka v pnevmatikah: navodila in priporočila

Preizkušanje tlaka v pnevmatikah znaten del voznikov zaznava kot nepomembno formalnost. Nekateri vozniki z dolgoletnimi izkušnjami tradicionalno opravljajo neodvisni pregled s kontrolo koles dvakrat ali trikrat letno, medtem ko se drugim v celoti zaupajo besede delavcev za popravilo pnevmatik po rednih popravilih. Oba pristopa sta neučinkovita, saj se lahko kazalniki uspešnosti spreminjajo v vsakem trenutku, na primer pri vožnji po trku ali pri izvajanju ostrega manevra med obnovo. In danes je bilo tehnično mogoče imeti takšno stalno kontrolo. To naredite tako, da v pnevmatike namestite tlačni senzor, ki vam omogoča sledenje ciljem v realnem času.

Zakaj nadzirati tlak v pnevmatikah?

Nezadostno črpanje koles negativno vpliva na več pomembnih kontrolnih parametrov. Zmanjšanje občutljivosti in ostrine odziva na manipulacijo voznika sčasoma poveča zavorno pot in poveča porabo goriva. In to ne omenja negativnih dejavnikov obrabe znotraj same pnevmatike. Nizek tlak povečuje procese notranjega trenja, kar povzroča segrevanje in prispeva k uničenju materiala. Guma je razslojena, v strukturi nastanejo razpoke in solze. Seveda je to dolgotrajen proces, ki pa končno skrajša življenjsko dobo izdelka za 15-20%. Zakaj pomoč pri vgradnji senzorja tlaka v pnevmatikah? Prisotnost kazalnika bo omogočila določitev dejstva okvarjenega kolesa in pravočasno popravilo situacijo. Zain tudi v procesu popravila pnevmatik se ta indikator nadzira, kar izključuje tveganje črpanja. Ne pozabite, da pretiran visoki pritisk tudi ne spodbuja dobre vožnje.


Načelo delovanja senzorja

Kompaktni senzorji, ki spremljajo delovanje pnevmatik, so postali zelo razširjeni ne tako dolgo nazaj. Toda načela spremljanja pritiska v realnem času so prisotna že več desetletij. Tradicionalno krmiljenje vključuje posredni merilni sistem TPMS in krmilno enoto ABS, ena izmed funkcij pa je tudi nadzor tlaka v pnevmatikah. Nov pristop k uresničevanju te naloge se v bistvu ni spremenil, če ne upoštevamo komunikacijske komponente. Kako deluje senzor tlaka v sodobnih pnevmatikah? Nahaja se bodisi v kolesu bodisi privijačena na bradavico (nekateri proizvajalci gume že v osnovnem paketu dobavljajo izdelke z integriranimi senzorji). V prihodnje se pritisk fiksira glede na tip kompaktnega merilnika. Glavna značilnost, kot smo že omenili, je izvajanje komunikacijske funkcije. Senzor morda nima nobenih žic in signal se prenaša prek kanala Bluetooth. To pomeni, da lastnik avtomobila nadzoruje parametre s pametnim telefonom, ki ima posebno aplikacijo.

Previdnostni ukrepi

Najprej preverite kakovost vseh komponent, vključenih v komplet za oskrbo senzorja. To velja za sprejemno napravo in opremo za vgradnjo. Po izvedenih montažnih ukrepih skrbno preverite tesnost pnevmatike, sklopke in samega senzorja.Priporočljivo je, da na vse ciljne površine nanesete milnico in nadzirate možen videz mehurčkov. Če je senzor opremljen s kolesom, se kolo ne sme uporabljati, v tem primeru ga je treba pritiskati. Nekateri proizvajalci ne priporočajo namestitve senzorja tlaka v pnevmatikah na poškodovana kolesa. Tudi če so bila predhodno izvedena zapletena profesionalna popravila, lahko sprememba gumijaste strukture vpliva na pravilnost funkcije oddajnika. Iz tega razloga proizvajalci pogosto prekličejo garancijo na nadzorni napravi.

Vgradnja merilnika tlaka v pnevmatike

Namestitev je dovolj preprosta. Mehanski senzorji so nameščeni z vrtenjem namesto standardnih pokrovčkov. Pri elektronskih modelih se kolo pred- odstranjuje, razstavlja, nato se odstrani zamenljivi ventil in opravi podobno zategovanje merilne naprave. Potem lahko obstajajo različni pristopi k organizaciji komunikacije. Standardni priključek senzorjev tlaka v pnevmatikah je preko omrežja na krovu. To je kabelska napeljava, iz katere se bo naprava napajala. Brezžični sodobni modeli, kot smo že omenili, ne zahtevajo povezave preko kablov in pošiljajo signale prek Bluetootha. Vendar pa takšne naprave ne opuščajo namestitve lastnih elementov oskrbe z električno energijo, praviloma za ta namen uporabljajo prstne baterije.

Namestitev monitorja za prikazovanje pričanja

Oblikuje se tradicionalna avtomobilska opremadve komponenti: element za merjenje, pritrjevanje ali krmiljenje in sredstvo za zagotavljanje delovnih podatkov vozniku. V tem primeru velja isto načelo, v skladu s katerim naj bi se informacija o tlaku pojavila na zaslonu, ki se nahaja na armaturni plošči. Če navodila za vgradnjo senzorjev tlaka v pnevmatikah ne določajo posebnih zahtev za dodatno montažo merilnika tlaka, je priporočljivo, da se zasloni pritrdijo z obojestranskim trakom ali nosilci. V bistvu gre za majhne zaslone, zato pri fiksiranju ne potrebujejo posebne togosti. Če ponovno uporabljate brezžične senzorje brez povezave Bluetooth, lahko to storite s sinhronizacijo naprave z mobilno napravo.

Delovanje senzorja

Večina senzorjev neprestano oddaja signale trenutnega delovnega stanja z uporabo zvočnih ali svetlobnih indikatorjev. Njihovo krmiljenje je pomembno za potrditev, da je merilo aktivno in nadzoruje stanje pnevmatik. Če pa na določeni točki zaslon preneha delovati, morate preveriti stanje senzorja in njegovo povezavo. Nekateri sistemi zagotavljajo prisotnost samodiagnoze, ki je zaželena najprej obravnavati v primeru odkrivanja težav z indikacijo. V skrajnih primerih je zamenjava tlačnih senzorjev v pnevmatikah, ki se lahko izrazi ne samo v fizičnem posodabljanju kontrolnega elementa. V programiranih sistemih, ki so povezani z zagonom motorja in centralno krmilno enoto, ima vsak senzor svojo identifikacijsko številko. Zato morate pred zamenjavo opraviti ponovno preslikavo programa z odstranitvijoin šele nato vključi novo napravo.

Značilnosti izravnalnih koles s senzorji

Ta postopek se izvaja v okviru integriranega popravila pnevmatik in je namenjen odpravi vibracij, nihanj in udarcev v kolesih. Po drugi strani pa je senzor očiten vir neenakomernega zibanja, ki na osi daje vsaj majhno, vendar dodatno maso. Kako pravilno namestiti tlačne senzorje v pnevmatike, da ne vplivajo na optimalno ravnovesje kolesa? Popolnoma odpraviti učinek "roll" bo še vedno ne uspe, tako da bo glavna naloga ostane zanesljivost pritrditve. Glede na odtenke uravnoteženja bo pristojni monter zagotovil porazdelitev mase s posebnim oprijemom. To so majhne naprave, ki so pritrjene znotraj kolesa. Ker pa masa tipičnega senzorja redko presega 15 m, kar ustreza masi, ki se je po nesreči zagozdila v zaščitniku kamna, potem to spremembo ne opravijo vedno strokovnjaki.

Kako pravilno izbrati senzor?

Poleg sistema označevanja, komunikacije in tehnik namestitve je treba paziti na točnost manometričnega sistema. Navsezadnje bo to odvisno od pravilnosti spremljanja in posledično od kakovosti servisiranja koles. Tu se je potrebno spomniti, kako tlačni senzor deluje v pnevmatikah vgrajenega tipa. Zabeleži določeno vrednost tlaka, izmerjeno v barih. Nato pošlje signal kontrolnemu releju preko nadzorne plošče ali neposredno na telefon z ustrezno aplikacijo. Kot ugotavljajo strokovnjaki, bo optimalna velikost napake ± 005 bar. Tak senzorPresega natančnost celo avtomobilskih kompresorjev.

Sklep

Kot je razvidno, namestitev in delovanje merilne naprave ne povzročata posebnih težav. Kljub temu je začetna osnovna namestitev še vedno smiselna za zaupanje strokovnjakom. Koliko je nameščen senzor tlaka v pnevmatikah? Kompleksna namestitev na vseh kolesih lahko stane 5-7 tisoč rubljev. Specifične številke so odvisne od tipa senzorja, načina komunikacije in načina prikaza. Običajno se takšne operacije naročajo v okviru splošnega popravila pnevmatik, tako da lahko prihranite tako na potrošnem materialu kot tudi na napravi, če je prejeta neposredno v istem servisnem centru.

Sorodne publikacije