Sistem trojke - tabela. Kako prevesti v trojni sistem štetja

V računalništvu so poleg navadnega sistema decimalnih števil različni varianti integralnih pozicijskih sistemov. Ena od teh je trikratna.

Kakšni so številski sistemi?

V običajnem življenju ljudje uporabljajo sistem decimalnih števil, ki vključuje številke od 0 do 9. V računalništvu je običajno, da uporabljamo binarni sistem, ki vključuje samo 0 in 1. Vendar to ne izključuje obstoja drugih sistemov, kot je ternarni , ki je sestavljen iz številk 0,1 in 2. Je manj priljubljen od zgoraj omenjenih, vendar bo razumevanje, kako prevesti v ternarni sistem številk, koristno za študente računalništva. V članku so navedeni preprosti primeri prevajanja.


Kako prevesti v ternarni decimalni sistem

Ta metoda prevajanja je zelo preprosta in podobna prevajanju v binarni sistem. Potrebno je vzeti decimalno število in ga razdeliti v bazo sistema (v ternarnem številu 3), dokler ostanek nima števila manj kot tri. Nato se vse ostalo zapiše v obratnem vrstnem redu.
Ista metoda je primerna za večino numeričnih sistemov. Težave se lahko pojavijo pri šestnajstiškem sistemu, v katerem so številke od 10 do 15 označene s prvimi črkami angleške abecede. Za enostavnost izračunov je možno število razdeliti v stolpec. To je bolj priročno kot tipkanje v vrstici, ker ne bo zmedeno in bo zamudilo vrednosti.

Primer prevajanja

Kot primer prevajanja v ternarni sistem številk,lahko uporabite številko 100. Najprej vpišite številko in jo delite s 3. Izkazalo se je: 100/3 = 33 (ostanek 1) /3 = 11 (ostanek 0) /3 = 3 (ostanek 2) /3 = 1 (ostanek 0) . Nato se zapišejo vse številke: 10201. Vnesite številko v obratni smeri (od zadnje številke do prve). V tem primeru boste dobili isto številko, vendar pa lahko obstaja drugo število, kot je 22102, ki bo zapisano kot 20122.


Prenos iz ternarnega sistema v decimalno

Kako prevesti ternarni decimalni sistem v decimalno ? Morate imeti osnovne spretnosti dodatka, množenja in erekcije v stopnji števila. Najprej morate napisati prevedeno ternarno številko in zapisati serijsko številko nad vsako številko (začenši z zadnjo, ki ima številko 0, do prvega, glede na povečanje za eno).
Nato je treba vsako število pomnožiti z osnovo numeričnega sistema (v tem primeru triple), številka 3 pa se dvigne na stopnjo, ki je enaka serijski številki števke, na katero se pomnoži. Vse ničle lahko izpustimo (takšno množenje v tem primeru ni smiselno), zato nad njimi zapišemo tudi številko, da ne bi prišlo do zmede. Nato se dodajo vse dobljene vrednosti in končno število bo odgovor.

Primer prevajanja

Za primer, kako se lahko število številk v ternarnem sistemu vrne na decimalno vrednost, uporabimo prej imenovano številko 20122. Za začetek, za vsako številko navedite njegovo serijsko številko 24 03 12 21 20. Nato je treba vsako število pomnožiti z Osnova ternarnega sistema, ki je postavljen v stopnji po številu: 2 * 34 + 1 * 32 + 2 * 31 + 2 * 30. Pridobljenorezultati se seštevajo (162 + 9 + 6 + 2). Posledično bo prišlo do števila 179. V tem primeru je mogoče ugotoviti, da številka 0 ni bila napisana. Če želite, se lahko upošteva tudi, vendar bo rezultat nič.

Kako preprosto prevesti številke iz različnih sistemov

Če se ta metoda izračuna zdi predolga, lahko vedno uporabite spletne kalkulatorje. Veliko število sodobnih storitev deluje s ternarnim sistemom in s številnimi drugimi. Skupaj s tem lahko vidite, kako je bil izveden prevod v ternarni numerični sistem in se spomnite, kako pravilno šteti ali preverjati za napake.
Hkrati se ne sme pozabiti na učne pripomočke. Potreba po prenosu na različne sisteme številk se pogosto pojavi med šolarji in študenti, ki študirajo računalništvo. Večina učbenikov ima v svoji vsebini poglavje s prevajalskimi vrednostmi. Tudi za univerzitetne študente obstaja veliko imenikov z veliko količino podatkov, vključno s ternarnim računskim sistemom, pravili za prevajanje in osnovnimi celoštevilskimi vrednostmi.

Kaj storiti z delnimi izrazi

Možno je tudi delo s podobnimi številkami. Metoda prevajanja je podobna tisti, ki je bila opisana prej, vendar je treba upoštevati posamezne podrobnosti. V procesu prenosa se tudi delno število deli s 3, če pa rezultat ni celota, na primer 1,236. V tem primeru se zapiše samo številka v vejici (upošteva se celo 0). Nato prejete številke zapišemo za decimalno vejico v novem numeričnem sistemu, na primer 0,21022 v ternarnem sistemu.
Če je izraz samima celoten in delni del, vredno je opraviti ločen prevod. Če želite začeti, vzemite ves kos in ga delite na opisani način, nato izračunajte delni del in ga zapišite za decimalno vejico.

Pretvorba negativnih števil

V primeru ternarnega numeričnega sistema je delo z negativnimi številkami preprosto. Ko se negativna decimalna številka prevede v ternarno, se znaki shranijo. Vendar pa to ne deluje pravilno na binarnem sistemu, kjer bo postopek zamudnejši. V zvezi s tem ni mogoče preprosto prevesti decimalnega v binarno, kot v primeru ternarnega sistema številk.

Možnosti ternarnega numeričnega sistema

Za razliko od drugih sistemov je lahko ternarnost asimetrična in simetrična. V vseh prejšnjih različicah je bil opisan prvi asimetrični sistem. Razlike so zelo opazne. Simetrični sistem uporablja znake (-; 0+), (-1; 0 + 1). Možnost je možna z zgornjo ali spodnjo podčrtano številko, ki ni nič, za označevanje minus. Ta možnost ni tako pogosta v šolskem kurikulumu, ampak jo je treba upoštevati tudi zato, ker je zelo enostavno zamenjati z binarnim sistemom. Vendar pa slednja pred številkami nima nobenih znakov, prav tako si zasluži pozornost za označevanje ternarnega sistema s črkami. Značilno je, da je to A, B, C, število pa je večje in manjše (A> B> C).

Tabela

Ne bo odveč omenjati osnovnih vrednosti prevoda iz decimalnega sistema v ternarni. Čeprav je to precej preprosto, je vredno preveriti na začetnih stopnjah izračunadobite rezultat, preden se lotite bolj resnih izračunov. Trillian sistem številk in tabela vam bo pomagal razumeti, na kakšni podlagi temelji prevajanje različnih sistemov.
Iz te tabele se razume logika, na kateri se oblikujejo številke. Prav tako je dovolj, da se spomnite, obstaja več različnih sistemov izračunov. V vsakdanjem življenju se je treba soočiti samo z decimalko, vendar je vredno vedeti, da obstaja sistem trojnih številk. Od ostalih se razlikuje po prisotnosti treh števk in dveh možnosti snemanja (simetrične in asimetrične). Ob tem je dovolj, da preprosto delate z negativnimi številkami in delnimi. Zahvaljujoč temu je ta sistem zelo enostaven za razumevanje. Simetrična različica je lahko podobna binarnemu sistemu, vendar je med njimi velika razlika. Sestoji iz prisotnosti znakov, ki ločujejo pozitivno število od negativnega. Nimajo binarnega sistema.

Sorodne publikacije