Mikroprocesor Celeron 430. Značilnosti, specifikacije in namen

Značilnosti Celeron 430 se že nanaša na segment proračunskih mikroprocesorjev. Samo en računalniški modul, ki je del tega, se še enkrat izkaže. Gre za ta proračunski model CPU in bo obravnavano v tem gradivu.

Namen in dodatna oprema
Kot smo že omenili, so lastnosti Celerona 430 postavljene kot procesorska rešitev z nizko zmogljivostjo. Zato je glavni namen tega čipa proračunski računalniki. Slednji so specializirani za izvajanje pisarniških paketov, zagon brskalnikov in reprodukcijo večpredstavnostnih datotek v nizki ločljivosti. Tudi na tej sistemski enoti lahko zaženete in najmanj zahtevne igrače. Ta mikroprocesor je mogoče najti v dveh možnih izvedbah. Najbolj dostopna je pot. Imel je proizvajalca čipa v zaščitni plastični embalaži, logotip z imenom družine CPE, certifikat o skladnosti in uporabniški priročnik. Dražja varianta dostave je bila imenovana Voh. V tem primeru je bil seznam dopolnjen z kartonsko škatlo, blagovno znamko hladilnika in termopasto.


Značilnosti mikroprocesorjev

Značilnosti Celeron 430, kot je že bilo omenjeno, kaže le prisotnost enega računalniškega jedra, ki temelji na mikroprocesorski arhitekturi Conroe. Poleg tega ta sprememba CPU ne podpira tehnologije HT. To pomeni, da na kodo ravni programske opreme ta naprava obdeluje samo en tok.Nazivna frekvenca Intel Celerona 430 je 18 GHz. Značilnosti mikroprocesorja hkrati kažejo na pomanjkanje podpore za tehnologijo avtomatskega overclockinga, imenovano TurboBust. To pomeni, da čip ne more samodejno spremeniti hitrosti ure. Ampak on je odklenil množitelj. Zato ga lahko razpršimo. Kot kažejo izkušnje, se lahko s pozitivnim naključjem CPU frekvenca poveča na 30-32 GHz.


Ta čip je namenjen za namestitev na zastarelo vtičnico LGA775. Deluje lahko samo z DDR2 pomnilnikom. Mikrokroži slednjih naj delujejo na frekvenci 800 MHz. Največja količina RAM-a, ki jo lahko obravnava tak čip, je omejena na 4 GB. Skupna velikost predpomnilnika prve stopnje je 64 kb, drugi pa 512 kb. Toda tretji nivo hitrega pomnilnika v tem mikroprocesorju ne obstaja. Slednje ima zelo negativen učinek na splošno delovanje računalniškega sistema.

Poraba energije in tehnologija

Značilnosti Intel Celeron 430 poudarja dejstvo, da njegov maksimalni toplotni paket ne presega 35 vatov. To je zelo in zelo energetsko učinkovit mikroprocesor, tudi v skladu s sedanjimi standardi. Njegova polprevodniška baza je izdelana z uporabo tehnologije s toleranco 65 nm. Velikost CPU silicijevega kristala je 375 x 375 mm, njegova površina pa je 77 mm 2. Najvišja temperatura, pri kateri lahko ta naprava še vedno deluje, je 60 ° C. V načinu delovanja se njegova vrednost giblje od 50 do 55 ° C.

Stroški. Recenzije

V novi državi se tak mikroprocesor lahko še vedno kupi v "globalnem spletu" kitajščineplatforme za trgovanje. Ob istem času, bo cena le 300 rubljev. Kupite lahko tudi čip in podprto stanje. V tem primeru se bo njegova vrednost zmanjšala na 120 rubljev.
Nizka hitrost v Celeronu 430 - 18 GHz. Značilnosti CPU kažejo tudi na prisotnost samo enega jedra, ki je opremljeno s samo 512 kb cache pomnilnika. Zato je zmogljivost računalnika, ki temelji na takem mikroprocesorju, zelo nizka. To je njegova ključna pomanjkljivost. Tako je slabost mogoče pripisati dejstvu, da je procesor namenjen za vgradnjo v vtičnico LGA775, ki je danes popolnoma zastarela. Prednosti te CPU vključujejo lastnike energetske učinkovitosti, nizke stroške in seveda zanesljivost.

Zaključek

V tem gradivu so bile upoštevane ne le značilnosti Celerona 430, temveč tudi prednosti in slabosti tega mikroprocesorja. Čip je bil primeren le za montažo najcenejših nizko-sistemskih enot. To pomeni, da lahko tako CPE reši le tiste naloge, ki določajo minimalne zahteve za parametre strojne opreme osebnega računalnika. Med njimi so različni pisarniški paketi, bančni terminali, internetni portali, najbolj preproste igrače in predvajanje multimedijskih datotek v zelo nizki kakovosti. Pravzaprav to dopolnjuje seznam nalog, ki jih takšen računalniški sistem lahko izpolni.

Sorodne publikacije