LPT Port: Lastnosti in načela dela

Tudi ob zori videza prvih računalnikov, preden so imeli razvijalci nalogo, da jih povežejo z različnimi napravami. Še posebej je postalo pomembno, ko so računalniki prenehali zasedati celotno sobo, vendar so se začeli umirjati na mizi, torej so postali osebni. Konec koncev, računalnik ni le orodje za računalništvo, temveč tudi naprava, ki jo lahko uporabnik opravlja na različne načine: tiskanje besedila ali fotografij, upravljanje različnih naprav, predvajanje filmov in glasbe, povezovanje z drugimi uporabniki iz vsega sveta, uporabo računalniškega omrežja. Vse to je mogoče s povezovanjem zunanjih naprav, običajno imenovanih perifernih naprav, z računalnikom s pomočjo posebnih enotnih priključkov, ki se imenujejo vrata.


Vrata osebnih računalnikov

Vrata osebnih računalnikov (drugače imenovana vmesniki) so posebne naprave, ki se nahajajo na matični plošči računalnika, ali dodatne kartice, povezane z njo, ki so namenjene za prenos podatkov med računalnikom in zunanjimi napravami (tiskalnik, miška, monitor, spletna kamera itd.). Vsa vrata so običajno razdeljena v dve veliki skupini:
 • Notranje - za povezovanje naprav znotraj računalnika (trdi diski, video kartice, razširitvene kartice).
 • Zunanji - za povezavo zunanjega obrobja (optični bralnik, monitor, tipkovnica, kamere, bliskovni pogoni).
 • V tem članku bomo obravnavali eno od vrst zunanjihpristanišče LPT, njegovo načelo delovanja, priključljive naprave in sodobne aplikacije.


  Videz porta LPT

  LPT-port (imenovan tudi vzporedna vrata) je bil sprva razvit samo za povezavo z osebnimi računalniki, tiskalniki, kar se celo odraža v njegovem imenu - Line Printer Terminal terminal za serijski tiskalnik. Toda v prihodnje se je ta vmesnik uporabljal tudi za povezovanje z drugimi napravami: skenerji, diskete in celo računalniki.
  LPT-port je razvila družba Centronics, ki se je ukvarjala s proizvodnjo matričnih tiskalnikov v sedemdesetih letih. Toda po 10 letih se je začel uporabljati za povezavo svojih naprav za visoke hitrosti. Prišlo je do dejstva, da obstaja več možnosti za ta vmesnik različnih proizvajalcev perifernih naprav. V prvotni različici je bilo to vratilo enosmerno, kar pomeni, da lahko podatke prenaša le v eno smer: od računalnika do zunanje naprave. Vendar je ta omejitev kmalu prenehala ustrezati uporabnikom, saj je trg začel množično lansirati naprave z možnostjo prenosa podatkov v obe smeri. V ta namen so različni proizvajalci ponudili izboljšave - dvosmerni, ECP, EPP in drugi. Že leta 1994 je bil sprejet mednarodni standard IEEE 1284.

  LPT pristaniška shema

  LPT se imenuje vzporedna, ker se prenos podatkov prek nje izvaja istočasno na več vodnikih, to je vzporedno. Ta vmesnik ima 8-bitno podatkovno vodilo, 5-bitno vodilo za prenos signala in 4-bitno vodilo stanja.
  SpodajPrikaže se shema stikov LPT-port.

  Kako deluje LPT priključek

  V najpreprostejši konfiguraciji, da bi uresničili načelo vzporednega vmesnika, zadostuje samo enajst žic, in sicer: 1 ožičenje na telo (masa), 2 žice za potrditev in 8 žic prenosa podatkov . Vendar pa je v skladu s splošno sprejetim standardom IEEE 1284 vsaka od osmih žic za prenos podatkov (2-9) ločena ozemljitev. Pri prenosu podatkov morata obe napravi medsebojno komunicirati informacije o stanju. To se doseže s pomočjo kontaktov 18 in 35, na katere se nanaša napetost 0 ali 5. Z vodnikom 1 se prenaša poseben signal STROBE, ki opozarja, da je računalnik nastavil bajt podatkov na liniji in tiskalnik lahko začne tiskati. Z stikom 11 se pošlje računalnik BUSY signal, ki kaže, da naprava deluje (zasedena) med obdelavo informacij, ki jih vsebuje vmesni pomnilnik. Na zatičih 12-14 se pošiljajo signali, ki sporočajo signale o stanju tiskalnika in konfliktih njegove opreme. Z žico 12 na osebnem računalniku se prenašajo informacije, da v tiskalniku ni papirja. Računalnik se na to odzove s pošiljanjem signalov prek linij SELECT in ERROR in ustavi tiskanje. Na prevodniku 13 se informacije o stanju tiskalnika prenesejo v računalnik - vklopljen je, pripravljen ali onemogočen in ni pripravljen. Stik tiskalnika 14 pošlje samodejni prevod linije. S stikalom 31

  se prenosni signal pošlje v prvotno stanje in počisti pomnilnik podatkov, kar pomeni, da se vsi podatki izbrišejo iz pomnilnika tiskalnika. S stikom 32se vse prenašajosporočil o napakah med prenosom podatkov. Signali, ki se prenašajo preko te vrstice in vplivajo na vse druge stike in lahko prenehajo tiskati. Napake časovne omejitve tiskalnika se na primer pogosto pojavijo, ko je tiskalnik zaposlen z enako vrsto podatkovnega dela in ne more posredovati osebnemu računalniku prek signala BUSY, da ni pripravljen za nove podatke. Nekaj ​​časa po vrsti ERROR se napaka Time Out pošlje v računalnik in novi podatki se ne prenesejo. V nasprotnem primeru, če ni bilo signala ERROR, je prišlo do nadaljnjega prenosa podatkov, kar bi povzročilo zamrznitev sistema.
  Kontakt 36
  pošlje informacije o pripravljenosti tiskalnika za delo, na primer po odpravi napake.

  Načini delovanja priključka LPT

  Obstaja več načinov priključka LPT, ki omogočajo uporabo standarda IEEE 1284:
 • SPP (standardna vzporedna vrata) - je enosmerna vrata, ki so popolnoma integrirana z vmesnikom Centronics.
 • NibbleMode - Uporaba tega pristanišča je možnost organiziranja dvosmerne izmenjave podatkov v načinu SPP z uporabo linij (4 bitov) za prenos podatkov iz periferne naprave v krmilnik.
 • Način bajtov je način za dvosmerno izmenjavo podatkov, ki se uporablja zelo redko. Uporabljen je bil pri nekaterih starejših krmilnikih pred sprejetjem standarda IEEE 1284.
 • EPP (Enhanced Parallel Port) - Več znanih podjetij, Intel, Xircom in Zenith Data Systems je delalo na razvoju tega pristanišča. S svojim delom je dvosmerna vrata, ki prenašajo podatke s hitrostjo do 2 Mb /s.
 • Port razširjenih zmogljivosti - Ta različica pristanišča se je pojavila vrezultat dela dveh družb: HP in Microsoft. Ima dodatne funkcije, kot so sposobnost stiskanja podatkov strojne opreme, prisotnost vmesnega pomnilnika in zmožnost delovanja v načinu DMA. Podpira tudi operacijo dvosmerne izmenjave podatkov (simetrične), katere hitrost je lahko do 25 MB /s.
 • Konfiguriranje LPT-Porta

  Konfiguriranje LPT priključka poteka v dveh stopnjah: prednastavljena strojna oprema vrat in trenutno preklapljanje načinov vrat aplikacijske programske opreme.

  Način in zmožnost konfiguriranja LPT priključka je odvisen od njegove lokacije in vrste izvedbe. Vrata, ki so nameščena na razširitvenih karticah, so običajno konfigurirana s pomočjo skakalcev na samih ploščah in priključkov, ki se nahajajo neposredno na matični plošči računalnika prek nastavitev BIOS-a. Izbira načinov neposredno ali preko samega BIOS-a ne vodi do povečanja hitrosti izmenjave podatkov med osebnim računalnikom in periferijo, temveč služi za izbiro optimalnega načina delovanja gonilnika. Toda gonilniki sodobnih naprav samodejno prikazujejo najučinkovitejše načine delovanja vzporednih vrat, zato ročna nastavitev v večini primerov ni več potrebna.

  Vrste implementacij LPT vrat

  Prej je večina proizvajalcev matičnih plošč postavila krmilnike vrat LPT na svoje izdelke ali na hrbtni strani plošče. Na voljo je bila druga možnost. V nekaterih primerih je bilo na samem pultu primerno namestiti krmilnik - priključek za priključitev zunanje letve LPT. Ampak, ker je videz več hitrih vmesnikov zaPrenos podatkov matičnih plošč z razstavljenimi LPT priključki je postajal vse manj. Zdaj niti en proizvajalec v paleti izdelkov nima takšnih plošč. Pomagajo pa tudi razširitvene kartice, ki se povezujejo z modernejšimi vmesniki:
 • PCI - LPT vrata. Adapter med LPT priključkom in naprednejšim PCI priključkom.
 • PCI2 - LPT-port (PCI-Ex. 2.0). Adapter med LPT priključkom in priključkom PCI-Ex.2.0
 • Vrata USB - LPT. Adapter med LTP vrati in moderno različico se pogosto uporablja s priključkom USB.
 • Sodobna uporaba LPT-porta

  Zaradi sposobnosti paralelnega prenosa podatkov takega pristanišča se je v 70. in 80. letih izkazal za enega najhitrejših računalniških vmesnikov. Zato je bila uporabljena tudi za povezovanje dveh računalnikov. Vendar pa ta funkcija nalaga omejitve glede največje dolžine kablov zaradi ovir, ki se pojavljajo v sosednjih vodnikih. Dolžina ne sme presegati 5 m, sicer izkrivljanje signalov presega dovoljeno za pravilno prepoznavanje podatkov. S prihodom vmesnikov z večjo hitrostjo je pomembnost LPT-porta izginila. Drugi dah so mu dali radioamaterji, ki ga uporabljajo za upravljanje zbranih shem (razsvetljava v hiši, lahka glasba in druge naprave).

  Sorodne publikacije