STB-predpona: opis in značilnosti

Nova tehnologija IPTV temelji na prenosu digitalnih televizijskih signalov z uporabo računalniških IP omrežij. V ta namen je signal šifriran in posredovan napravi za predvajanje, ki jo lahko predvaja domači računalnik ali posebna tehnologija - IPTV-predpona ali STB (IP-set-top-box). Prenos slike in dešifriranje signala na računalniku se izvaja s pomočjo IPTV-predvajalnikov. V ta namen predpono STB uporablja elektronsko vezje za dekoderje, ki pretvarjajo digitalni signal v analogni video za televizor.


Prednosti tehnologije IPTV

Glavna prednost te tehnologije je odprt dostop do digitalnih virov, kot sta IP telefonija in IPTV. Zanesljivost prenosa podatkov je zagotovljena s podobnim načelom obeh tehnologij in uporabo optičnega kabla za prenos televizijskega ali telefonskega signala. Odlična kakovost oddajanja omogoča ogled visoko ločljivih prenosov z večkanalnim zvokom in odlično reprodukcijo barv. Interaktivnost je še ena prednost tehnologije: delo IP-povezave poteka v obeh smereh - od strežnika in nazaj. Tako lahko uporabnik nadzoruje storitev s televizijskega sprejemnika STB ali računalnika.

Funkcionalne konstante

Povezava s televizorjem IPTV-predpona RT STB HD ima naslednje funkcije:
 • sprejemanje video materialov na zahtevo. Strežnik ima video knjižnico VoD, dostop do katere omogoča dostop do ene ali drugefilm. Pogosto so videoposnetki plačani.
 • Upravljajte prikaz s tehnologijo TV Shifted TV. Računalniška programska oprema ali priključek STB HD za televizor vam omogoča, da televizijski program previjate v katero koli smer in začasno ustavite predvajanje.
 • Alternativna različica storitve VoD - storitev nvo - omogoča ustvarjanje osebnega TV programa. Javna kino dvorana omogoča skupini uporabnikov, da med seboj usklajujejo svoje poglede.
 • Storitev TVoD vam omogoča, da odložite gledanje filma ali videa. Uporabnik je vnaprej dovolj, da izbere potrebne TV-oddaje in TV-kanale ter v prihodnje pošlje zahtevo za pregled. • Možnosti predpone

  Glavna prednost konzol STB je veliko število interaktivnih storitev in zmožnost neposrednega upravljanja vsebine. Predpona omogoča dostop do večine internetnih storitev: Picasa, YouTube in drugih, poleg tega pa te naprave vsebujejo vrata USB, ki omogočajo povezovanje zunanjih naprav. Prek RTTV STB HD je možno predvajati video datoteke iz zunanjih medijev, pregledovati fotografije in slike ter ko je priključen na napravo Wi-Fi-usmerjevalnik - dostop do video virov omrežja. Pretok videoposnetkov lahko prenesete v računalnik ali prenosni računalnik.

  Nastavitev predpone

  Komplet za dostavo naprave se lahko razlikuje glede na posamezen model: nekateri elementi so lahko prisotni, drugi manjkajo. Približna množica STB konzol iz Rostelecom vključuje:
 • Universal USB vrata, od katerih je enase nahaja na sprednji strani predpone, druga - na hrbtni strani.
 • IR-sprejemnik ima lahko RC-priključek za infrardeči daljinski upravljalnik. Njegova prisotnost je pogojena s specifičnim modelom predpone STB.
 • Ethernet priključek z največjo hitrostjo povezave 100 MB /s. Omogoča povezavo predpone z omrežnim ponudnikom, ki ponuja internetne storitve.
 • Priključek HDMI za priključitev set-top box naprave na televizor.
 • Kabel HDMI. Zelo redko prihaja s STB-predpono, najpogosteje jo mora uporabnik samostojno pridobiti.
 • Kabel s tremi priključki je povezan z analognim AV priključkom. Eden od priključkov je namenjen za prenos videa, dva - za zvok.
 • Priključek za prst.
 • Navedeni priključki se nahajajo na zadnji strani predpone.

  Priključitev naprave

  Predpona do starih modelov televizorja je prek AV priključka povezana s kablom s tremi priključki. Sodobni modeli televizorjev, opremljeni z vhodom HDMI, so povezani s kablom HDMI. V zadnji različici sta kakovost zvoka in slika včasih boljši. Povezava predpone z omrežjem poteka prek usmerjevalnika. Nekateri uporabniki priključijo kabel ponudnika neposredno na omrežni priključek konzole, vendar takšna poteza ni vedno primerna, saj so različni dodatki najpogosteje priključeni na set-top box. V skladu s tem je priključek LAN priključen na isti priključek usmerjevalnika. Po pravilni povezavi set-top box se prikaže ustrezen TVsliko V meniju naprave se pomikajte po ustreznih tipkah na nadzorni plošči konzole.

  Nastavitev programske opreme za set-top box

  Tipka SETUP se nahaja na nadzorni plošči, skozi katero je konfiguriran set-top box. Konfiguracija naprave je naslednja:
 • Element menija "Napredne nastavitve" določa datum, čas in časovni pas. Za popolno uporabo interaktivnih funkcij predpone je to nujno potrebno, saj so podatki sinhronizirani s strežnikom IPTV.
 • Če se predpona poveže z usmerjevalnikom, jo ​​morate uporabiti kot omrežno napravo. To naredite prek menijske točke "Konfiguracija omrežja": v oknu je izbrana določena vrsta omrežja - na primer žična ethernetna povezava.
 • V naslednjem oknu se DHCP-način aktivira s pritiskom na gumb "Auto (DHCP)". V oknu, ki se prikaže, morate klikniti V redu.
 • Pripravljenost omrežja za delovanje se preveri v meniju "Stanje omrežja". Omrežna povezava je izbrana in potem je zahteva poslana. V odgovor bi se moralo odpreti okno s seznamom parametrov TCP /IP: uporabnik mora zagotoviti, da so vse konfiguracije pravilne.
 • Naslednji korak je konfiguriranje strežnika. V istem meniju v polju NTP-server vnesite naslednje podatke: pool.ntp.org. Vse podatke vnašamo preko elektronske tipkovnice, ki jo krmilimo s tipkami na daljinskem upravljalniku.
 • V meniju "Video Settings"Popravljeno predvajanje videa. Priporočljivo je, da onemogočite možnosti, kot sta samodejno preklapljanje hitrosti slik in prisiljevanje DVI. Nato se prikaže zahtevana ločljivost monitorja po analogiji z nastavitvijo računalniškega monitorja. Nazadnje je dodeljen način video izhoda. Ta element lahko prilagodite v skladu z navodili za namestitev. Starejši modeli, opremljeni z AV vhodi, uporabljajo PAL način.
 • V meniju za ponovni zagon se shranijo vse nastavitve, nato pa se ponovno vzpostavi predpona. Ko je pravilno priključena in nadalje konfigurirana, lahko predpono uporabite takoj po ponovnem zagonu.

  Rezultati

  STB konzole modernih modelov so polni analogi medijskih predvajalnikov in imajo polno funkcionalnost za reproduciranje večpredstavnostnih kontekstov.

  Sorodne publikacije