DisplayPort - kaj je to? Displayrort in njegov cilj

Z zbiranjem osebnega računalnika pogosto naletite na ogromno število slotov, konektorjev, žic itd. Vsak od njih ima svoje ime, obliko in velikost. To je zelo težko zapomniti vse. Večina nas pozna samo avdio priključke in USB. In tukaj je DisplayPort - za kaj se uporablja, in ne vsi vedo. Pogovorimo se o tem kasneje.

Kabel

DisplayPort je standardni kabel. Služi kot signalni vmesnik za digitalne monitorje. Prvič je postala znana leta 2006, ko je bila uradno potrjena s strani Združenja certifikatov za video elektroniko. Že v letu 2007 je svet ponovno videl revizijo št. Ta spojnik je najprimernejši za uporabo in ima relativno sodoben vmesnik.Zdaj se uporablja za povezovanje zvoka in videa, čeprav je bolj znana kot povezava z računalnikom ali domačega kina. Biti tako ohlapen, da je dobil poseben logotip in dobil blagovno znamko.

Ustvarjanje

Kljub dejstvu, da je bil priključek DisplayPort znan že leta 2006, so ga njegove naprave začele podpirati šele leta 2008. Nato so izšli računalniki, na katerih matičnih ploščah je bila tudi reža za povezovanje tega vmesnika. Do leta 2011 so proizvajalci uvedli mini različico DisplayPort. Pogosto je mogoče najti na napravah Apple Macintosh. Toda monitorji "jabolka" so dobili popolno spremembo. MacBook v svoji raznolikosti ni bil samo dobavljen z DisplayPort, ampak tudi zposeben adapter za to, ki pretvori DVI ali VGA izhode. Kasneje so se začeli pojavljati sistemi s HDMI in MiniDisplayPort. Najnovejša različica je bila zdaj preoblikovana v Thunderbolt, ki ima nazaj združljivost, vendar ima na splošno izboljšane funkcije in nudi več uporabniške izkušnje.


Spremembe

Različica 1.0 je bila uvedena leta 2006. Imela je testne lastnosti, zato ni izstopala za nekaj posebnega. Podatki so bili posredovani s hitrostjo 864 Gbps. Dolžina je bila 2 metra. Nadgradnja priključka je izboljšala povezavo DisplayPort s tehnologijo optičnih vlaken. Zdaj, na velikih razdaljah, je bila hitrost stabilna in prenos se je zgodil brez izgube signala. Vmesnik podpira 40-bitni HDCP.
Tretja posodobitev je dvakrat povečala hitrost prenosa podatkov. Informacije so se premaknile pri 1728 Gbps. Postalo je mogoče prilagoditi ločljivost, barvno globino in frekvenco video signala. Dodani so bili novi barvni prostori, vendar se je ohranila združljivost z prejšnjimi standardi. Razvijalci so predstavili vmesnik DisplayPort, ki ga lahko priključite na prenosne naprave. Ta različica ima načine za samodejno osveževanje. Možno je izklopiti grafično kartico, če slika na monitorju ostane statična med shranjevanjem v medpomnilniku. Razvijalci so pojasnili, da tehnologija omogoča shranjevanje baterije in življenjsko dobo naprave. Poleg revizij je še vedno prišlo do sprememb. DisplayPort ++ je na primer dual za napredne cilje. Ima vzporedni izhod signalov HDMI /DVI. Za sinhronizacijomorate kupiti pasivni kabel.
Nadomestni način DisplayPort je druga sprememba, ki uporablja video prenos podatkov tipa C. Hkrati pa se hitrost prenosa podatkov praktično ne razlikuje od neposredne povezave. Zahvaljujoč tej možnosti je res mogoče namestiti zaslon z ločljivostjo 4K.

Parametri

Ko so vsi spoznali DisplayPort, kaj je in kaj potrebuje, so se začeli zanimati za parametre. Tako je postalo znano, da vmesnik deluje z eno od tehnologij za zaščito vsebine različice 1.3 HDCP. Pasovna širina se je podvojila za digitalni vizualni vmesnik. Prehrana ni zahtevala visokih napetosti in usmeritev tretjih. Če upoštevate mini različico DisplayPort, lahko vidite, da je njena velikost 10-krat manjša od standardne DVI. Novi vmesnik ima veliko dodatnih funkcij. Sedaj poleg grafične vsebine prenaša tudi avdio signale. Obstajajo informacije o največji dolžini takega kabla - približno 15 metrov. Kasneje smo se odločili, da bo tehnologija HDCP zamenjala DisplayPort Content Protection, ki je prejela še en bit šifriranja - 128 bitov. Nato je prenos informacij postal hitrejši in povečan na 216 Gbit /s, dolžina kabla pa 3 metre. Tudi neodvisni tokovi so delovali pravilno, pomožni kanal pa je postal hitrejši in hitrejši od 1 do 720 Mb /s. Vmesnik je uporabniku omogočil, da je takoj uporabil dva zaslona, ​​ki bi delovala z ločljivostjo 2560 x 1600 slikovnih pik ali štirih zaslonov z ločljivostjo 1920 x 1200 slikovnih pik. Pogostost v obeh primerih ne bi presegla 60 Hz. Za lastnike enegaZmogljivosti zaslona so postale bolj udobne. Obstajala je možnost uporabe ločljivosti 3840 x 2400 slikovnih pik, vendar s 60 Hz, ali če ste želeli doseči večjo hitrost sličic, je bila resolucija nastavljena na 2560h1600 točk.

Primerjava

Ko vsem postane jasno, da je DisplayPort, zakaj se uporablja, potem se pojavi drugo vprašanje glede njegove razlike s HDMI. Vprašanje je do neke mere zelo razširjeno in sporno. Prav tako je bolje izbrati, ker je dejansko nekaj razlik.
Zanimivo je, da je HDMI postal zelo priljubljen in zelo preprost. Najdete ga na televizorju, set-top boxu, predvajalniku, avdio ali video sprejemniku, konzolah, video kamerah itd. Nedavno so postali znani tudi pametni telefoni s tem vmesnikom. Nobena izjema na tem seznamu niso računalniki in prenosni računalniki. Skoraj vsak večnamenska naprava je nujno pridobljena s tem priključkom. S takšno raznolikostjo so vsi začeli pozabiti na našega junaka DisplayPorta. Seveda vedo veliko, vendar so opazili, da niso vsi računalniki dobili ta vmesnik. Kljub temu oba standarda delujeta tako z video vsebino kot z zvokom, s pošiljanjem iz ene naprave na zaslon. Če želite razumeti to težavo, morate skrbneje preučiti obe možnosti.

Mere

Zato je prva razlika v velikostih. Seveda pa to verjetno ne bo pomagalo ugotoviti, kaj je bolje: DisplayPort ali HDMI, toda za nekoga lahko postane ključni kazalnik. Hero pregleda ima 20 stikov in je predstavljen v dveh velikostih: glavni in zmanjšan. Kot smo že omenili, zadnjiMožnost je za tablete. Mimogrede, DisplayPort je pogosto povezan s Thunderboltom, ki ima, čeprav ni uradno nadaljevanje in razvoj vmesnika, enake lastnosti. Podpira funkcijo mini vmesnika in uporablja tehnologijo PCI Express. HDMI ima 19 stikov in je predstavljen v treh velikostih: standard, mini in makro. Vsakdo je dobil svoje pismo: A, C in D. Obstaja tudi priključek E, vendar se le redko zgodi, saj je bil zasnovan za avtomobile. Tehnologija za tem vmesnikom je trenje med kontakti. Če kabel vstavite v priključek, se bo držal reže. Za večjo zanesljivost je proizvajalec namestil več mehanizmov, ki blokirajo vlečenje žice, če se preprosto raztegne.

Kabli

Treba je razmisliti o kablih za vsak konektor, saj je v tem primeru stanje dvoumno. Na HDMI se pojavljajo številna vprašanja. Za ta vmesnik so vgrajeni štirje kabli, ki so bili uvedeni leta 2010. Niso označeni, kot bi morali, zato je zelo težko določiti njihove zmožnosti. Kot rezultat, zaradi dejstva, da je natančna destinacija v žici ni, njegova uporaba ni urejena, in zato morebitne težave, glitches, in drugi. Vendar ima DisplayPort samo en kabel, ki ga je enostavno prepoznati. Odlikujejo ga vsestranski parametri in zmogljivosti. Zagotavlja vse potrebne sistemske zahteve. Za povezavo z zaslonom VGA lahko uporabite adapter DisplayPort. Na voljo so tudi možnosti za povezavo DVI in HDMI.

Najboljše

Kot smo že omenili, ugotovite, kateri je boljši, težji. Vendar je treba opozoriti, da je bil HDMI zasnovan za potrošniško uporaboobčinstvo Podprta povezava televizorja, projektorja, predvajalnika itd. Razvoj DisplayPorta ni bil namenjen zamenjavi HDMI. DP je potreben kot končni izdelek za ponovni prenos na osebnem računalniku. Postala je nekakšno dopolnilo HDMI. Zdaj je problem drugačen. Dejstvo je, da proizvajalci, ki delajo na napravah »vse v enem«, odločijo, da HDMI nadomesti vse, kar je potrebno na sprednji plošči. Dejansko namestitev dodatnega zaslona DisplayPort ne bo odveč. Razširja uporabniško izkušnjo in olajša delo, zlasti za podjetja.
Če obstaja kakršna koli povezava, vedno obstaja adapter HDMI-DisplayPort. Te informacije so še posebej pomembne za lastnike prenosnih računalnikov. Ker je nekaj krajev, je skoraj nerealno srečati DP. Vendar je včasih potrebno povezati več monitorjev. Smiselno je pogledati prenosnike, ki že imajo oba vmesnika.

Sorodne publikacije